Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 07/02/2006 08:33
Nie ulega wątpliwości że dworce kolejowe są wizytówkami miast. To na nich podróżni doznają pierwszych wrażeń związanych z ostatecznym wizerunkiem danego miasta. Dworzec jest tym miejscem gdzie się zaczyna i kończy pobyt w danej miejscowości, dlatego nie ulega wątpliwości że infrastruktura ta powinna być szczególnie reprezentatywna. Niestety nie można powiedzieć tak o naszym zaniedbanym i nieremontowanym od dziesiątków lat dworcu. Coraz częściej jednak słyszymy w mediach o tym że nasz dworzec ma zostać wyremontowany. Niestety, jak to bywa w naszej polskiej rzeczywistości skutecznym hamulcem jest tu brak pieniędzy. Moim zdaniem jednak to nie pieniędze są tu najwiekszą przeszkodą tylko zwykły brak chęci naszych Elit, bo ileż to pieniędzy jest marnotrawione na zupełnie egzotyczne pomysły, a nie dostrzega się takiego priorytetu jakim jest nasz dworzec. Jestem też ciekaw czy jak dojdzie już do ewentualnych prac, to czy będzie obecny budynek burzony czy restaurowany jako zabytek. Osobiście wolałbym to drugie, a poniżej zamieszczam zdjęcie z 1939 roku które pokazuje ten dworzec w latach swojej największej świetności.
Ogolnie fajny portal, ale troche za duzo tam ludzi, ktorzy chyba woleliby mieszkac w Reichu... i denerwuja ich okreslenia typu Polskie Szczecin Dąbie...
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 07/02/2006 09:19
Szczecińśki dworzec Głowny jest straszny i marnym pocieszeniem dla mnie jest fakt, iż spora część dworców w Polsce wygląda wcale nie lepiej. Ale stawiając siebie na pozycji zagranicznego turysty widzać taki dworzec nie jestem pewien czy miałbym ochote na dalsze poznanie miasta którego wizytówka jest taki a nie inny dworzec ...
Daleko nie mają, niech jadą, nikt niechce tu Germanofilów Szczecin był, jest, będzie w Polsce...i tak już na zawsze. Niemożemy jednak uznawać tego co zbudował Niemiec jako coś złego i powinniśmy to co nam zostawili poprzedni gospodarze skrzętnie pielęgnować. Szczecin jest bardzo pięknym miastem i wymaga tylko kosmetyki, dzięki której stanie się jednym z najpiękniejszych miast w Polsce. Nam mieszkańcom zostało też dużo do zrobienia, powinniśmy bardziej się z nim utożsamiać, tak jak robią to np mieszkańcy Krakowa czy Wrocławia którzy kochają swoje miasta. Ileż to razy można usłyszeć na naszych ulicach "mieszkam w wiosce z tramwajami", a co robimy sami żeby ten stan zmienić.
Co do tematu, ważne że problem dworca coraz częściej pojawia się na ustach naszych rządzących. Wreszcie zrozumieli jak istotnym elementem jest ten budynek, który jest naszym wizerunkiem...cóż lepiej późno niż wcale.
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 07/02/2006 09:58
Najbardziej rozjebal mnie fakt ze nasi "Urzednicy" mieliby pieniadze (chociaz czesciowe, niewazne) na remont tego dworca...ale wola je przeznaczyc na.......kurwa parady jakis statkow...dziekuje bardzo nie mam wiecej pytan!
a czy taka nie jest prawda?? Szczecin jest zadupiem. i my niewiele mozemy zmienic. jedynie to ze w czasie najblizszych wyborow wybierzemy w koncu osobe kompetentna na stanowisko prezydenta miasta. chociaz za duzego wyboru to nie mamy ostatnio slyszalem ze byla pani minister chce startowac w wyborach.
no ale ja wierze ze prezydentem w koncu jakas osoba zostanie ktora otworzy oczy, nie bedzie miala altanki na dzialkach na nielegalu postawionej i nie bedzie Reagana pozdrawiala bedac w Stanach. i moze wtedy miasto nasze zmieni oblicze w oczach zachodnich inwestorow ktorzy moze w koncu skusza sie na inwestowanie u nas. bo chociaz polozenie mamy zajebiste to nikt praktycznie nie chcial lokowac tu swojej kasy bo Maryjan robil wszystko by to nie wychodzilo (przyklady: Bekdas, Gondor, tereny pod budowe MediaMarktu i wtedy jeszcze Hypernovy czy nawet teraz jakos niedawno powiedzial ze Ptak nie dostanie terenow kolo Pogoni bo on sam ma dzialke i wie jak to jest i nie da dzialkowiczow skrzywdzic). a taki zachodni inwestor to nowe miejsca pracy i szansa na sponsora dla Pogoni
a co do dworca to on nie od dzis brzydki jest. odkad pamietam to on straszyl i jakos od tego czasu nikt nic z nim nie zrobil. ale wiekszosc dworcow w Polsce taka jest takze na razie nie mamy sie czego wstydzic fajny dworzec jest w Gdyni(albo ewentualnie w Gdańsku - nie pamietam dokladnie)
To nie nasi urzędnicy tylko senatorowie zmienili postanowienie sejmu, który dał nam 10 mln. na dworzec i przerzucili te kasę na regaty. Poza tym te regaty to będzie kompromitacja, która ostatecznie pogrąży nasze miasto w oczach jakichkolwiek inwestorów z zachodu.
Widziałem dzis rano debate na ten temat. Chodzi o to, ze szczecinscy poslowie wPiSdu byli strasznie przeciwni poprawce zgloszonej przez szczecinskie SLD i przyjetej przez rzad to projektu ustawy budzetowej. A skonczylo sie tak, ze senatorowie wPiSdu zamiast na remont dworca dali remont nabrzeza i regaty. Smiech kurwa na sali. wPiSdu z tymi warchołami z sejmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Najbardziej rozjebal mnie fakt ze nasi "Urzednicy" mieliby pieniadze (chociaz czesciowe, niewazne) na remont tego dworca...ale wola je przeznaczyc na.......kurwa parady jakis statkow...dziekuje bardzo nie mam wiecej pytan!
To nie nasi urzędnicy tylko senatorowie zmienili postanowienie sejmu, który dał nam 10 mln. na dworzec i przerzucili te kasę na regaty. Poza tym te regaty to będzie kompromitacja, która ostatecznie pogrąży nasze miasto w oczach jakichkolwiek inwestorów z zachodu.
Okurat regat bym sie nie czepial bo jest to jedna z niewileu okazji do promcji miasta i regionu. Pieniadze na remont dworcow w Szczecinie i Poznaniu poszly na powiekszenie budzetu kancelarii Prezydenta. Tak PIS realizuje swoja polityke "tanie" panstwo. Prace nad modernizacja nabrzeza, poglebieniami sa takze potrzebne, bo Szczecin coraz bardziej traci jako miasto portowe...
Okurat regat bym sie nie czepial bo jest to jedna z niewileu okazji do promcji miasta i regionu. Pieniadze na remont dworcow w Szczecinie i Poznaniu poszly na powiekszenie budzetu kancelarii Prezydenta. Tak PIS realizuje swoja polityke "tanie" panstwo. Prace nad modernizacja nabrzeza, poglebieniami sa takze potrzebne, bo Szczecin coraz bardziej traci jako miasto portowe...
Zastanów sie ile wiecej traci z takim dworcem.....
Dziwię się ludziom którzy są kibicami i mają takie zdanie o swoim mieście. Mam nadzieję że to tylko wyjątek.
Kocham Szczecin!
sluchaj. milosc do Szczecina prawdy nie zmieni... to ze jestem kibicem Pogoni tez nie. boli mnie to ze jest tak jak jest ale na to nic nie poradze. co, mam sobie wmawiac ze miasto w ktorym mieszkam jest zajebiste?? ze wladze robia wszystko zeby mieszkancom zylo sie lepiej i mamy tutaj Arkadie??
ja sie przeprowadzilem do Szczecina 15 lat temu, ciesze sie z tego, zzylem sie z miastem, poznalem tutaj zajebistych ludzi i ogolnie grubo jest ale przez te lata jak dla mnie oprocz kilku supermarketow i paru nowych drog niewiele sie tutaj zmienilo.
Ostatnio edytowany przez: tribu, 7 lutego 2006, 11:03 [1 raz(y)]
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 07/02/2006 11:32
odnosnie samego Szczecina to kazdy widzi i czuje jak jest... natmiast jezeli chodzi o dworce to niestety Szczecin ma jeden z najgorszych w Polsce... jezeli chodzi o tej wielkosci miasta... klimat wszedzie jest ten sam natomiast jezeli chodzi o ocene wizualna to tak jak wspomnialem u nas jest tragicznie.. (najbardziej chyba rzuca sie w oczy ten masakryczny dach... ktory na szczescie jest ostatnio remontowany) nie ma co sie porownywac do Wa-wy ale zerkajac na Gdynie, Gdansk , Poznan czy Wrocław jest z czego brac przyklad... w Polsce sa i mniejsza miasta ktore nie musza sie wstydzic za swoje dworce... Dworzec powinnien tworzyc wizytowke miasta, przyciagac ludzi.. no ale dopoki nasze wladze beda dzialac tak jak do tej pory dopoty bedziemy sie wstydzic za niego
"To że nie mam dresu jest powodem wielkiego stresu mojego superego..."
"Pijmy piwo, jedzmy Śledzie, będziem silni jak niedźwiedzie"
"Życie jest bardzo niebezpiecznym zajęciem. Śmiertelność sięga stu procent"
sluchaj. milosc do Szczecina prawdy nie zmieni... to ze jestem kibicem Pogoni tez nie. boli mnie to ze jest tak jak jest ale na to nic nie poradze. co, mam sobie wmawiac ze miasto w ktorym mieszkam jest zajebiste?? ze wladze robia wszystko zeby mieszkancom zylo sie lepiej i mamy tutaj Arkadie??
ja sie przeprowadzilem do Szczecina 15 lat temu, ciesze sie z tego, zzylem sie z miastem, poznalem tutaj zajebistych ludzi i ogolnie grubo jest ale przez te lata jak dla mnie oprocz kilku supermarketow i paru nowych drog niewiele sie tutaj zmienilo.
Wiem że w tym mieście jest wiele problemów które wymagają natychmiastowego rozwiązania, choćby wygląd tego nieszczęsnego dworca i ja to widzę. Ale ja postrzegam o wiele więcej pozytywnych rzeczy jakie są w tym mieście niż negatwnych. Cieszę się tym miastem jakie jest choć mogło by być o wiele lepsze i ładniejsze. Ale nigdy przez myśl mi nie przeszło że Szczecin to zadupie. Mamy w nim jeszcze wiele do zrobienia, więc wybierajmy w wyborach ludzi którzy kochają to miasto i nie interesuje ich tylko interes partyjny podczas podejmowania decyzji. Szczecin jest piękny z niepowtarzalną architekturą, nasze kamienice, Wały Chrobrego, Zamek, Park Kasprowicza i mógłbym tutaj jeszcze dużo wymieniać są naszymi skarbami, tylko chciejmy je zauważyć i pokochać.
Wiem że w tym mieście jest wiele problemów które wymagają natychmiastowego rozwiązania, choćby wygląd tego nieszczęsnego dworca i ja to widzę. Ale ja postrzegam o wiele więcej pozytywnych rzeczy jakie są w tym mieście niż negatwnych. Cieszę się tym miastem jakie jest choć mogło by być o wiele lepsze i ładniejsze. Ale nigdy przez myśl mi nie przeszło że Szczecin to zadupie. Mamy w nim jeszcze wiele do zrobienia, więc wybierajmy w wyborach ludzi którzy kochają to miasto i nie interesuje ich tylko interes partyjny podczas podejmowania decyzji. Szczecin jest piękny z niepowtarzalną architekturą, nasze kamienice, Wały Chrobrego, Zamek, Park Kasprowicza i mógłbym tutaj jeszcze dużo wymieniać są naszymi skarbami, tylko chciejmy je zauważyć i pokochać.
Szczecin to piękno...
o wyborach pisalem wlasnie a pojecie zadupia zle zinterpretowales jestesmy zadupiem pod wzgledem inwestycyjnym i rozwojowym. a ze mamy pieknych zabytkow duzo to tego nie podwazam i sie z tym zgadzam. Ty wlasnie w swoich wypowiedziach brales pod uwage Szczecin jako zabytki, historia itp a ja bardziej wlasnie pod wzgledem inwestycji i rozwoju - stad nieporozumienie
Ja się samych regat nie czepiam, bo to naprawdę duża szansa dla miasta aby się godnie zaprezentować ale niestety wszystko co do tej pory zrobiono (czyt. NIC ) nie nastraja do optymizmu. Fatalny stan nabrzeży, brak możliwości podłączeń do mediów i wiele innych przykładów. Pięniądze na pewno by się przydały tylko po co skoro juz widzę pomysły żeby wydać je na remont oświetlenia na Wałach bo to jest sprawa priorytetowa. K... co teraz może byc ważniejsze ? mamy trochę ponad rok do regat, a tu jeden wielki syf i dlatego obawiam się kompromitacji, a pewnie do wyborów i tak pójdą babcie z kościoła i znów wybiorą Jurczyka...
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 07/02/2006 13:01
Christoph - właśnie dlatego trzeba iść i namawiać do tego wszystkich znajomych! Bo potem znów będzie tak, jak teraz - wszyscy będą narzekać na magazyniera, ale nikt z tych, którzy nie poszli głosować, nie będzie się poczuwać do najmniejszej winy. Byłem i na wyborach i na referendum, na następne wybory też pójdę i zaciągnę tam tylu ludzi, ilu się da. Wszystko, aby nasze kochane miasto wreszcie miało jakąś szansę na wyjście z marazmu.
Szczecin to piękno...
o wyborach pisalem wlasnie a pojecie zadupia zle zinterpretowales jestesmy zadupiem pod wzgledem inwestycyjnym i rozwojowym. a ze mamy pieknych zabytkow duzo to tego nie podwazam i sie z tym zgadzam. Ty wlasnie w swoich wypowiedziach brales pod uwage Szczecin jako zabytki, historia itp a ja bardziej wlasnie pod wzgledem inwestycji i rozwoju - stad nieporozumienie
Jeżeli chodzi o nasze władzę i szeroko pojętą administracje to rzeczywiście jest tak, że inwestorzy omijają nasze miasto szerokim łukiem. Jednak nie ma co się im dziwić skoro Gospodarz naszego miasta nijaki Marian J. wraz z "szanownym" magistratem nie stwarza im dogodnych warunków, nie dba o udogodnienia dla tego rodzaju działalności. Jednak mimo wszystko nigdy nie nazwałbym Szczecina zadupiem pod jakimkolwiek względem prędzej miastem niewykorzystanych możliwości gdyż tak jest w istocie rzeczy co smutne a niestety prawdziwe.
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1763448139 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.