Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> Oddaj krew i idź na mecz Pogoni << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
Rybak
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 7937 dni

Oddaj krew i idź na mecz Pogoni - 26/07/2005 12:10
W dziejszej Gazecie Wyborczej ukazal sie pewien artykulik ktory zamieszczam ponizej:

Jak zdobyć darmowy bilet na mecz Pogoni? Dostanie go każdy kibic, który przyjdzie do stacji krwiodawstwa i odda krew

Na rozpoczęcie nowego sezonu "Gazeta" wspólnie z MKS Pogoń oraz Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa organizuje akcję, której celem jest stworzenie grupy krwiodawców-kibiców.

- Pomysł jest doskonały i nawet nie ma dyskusji o tym, czy go popieramy - mówi Antoni Ptak, właściciel klubu. - Chciałbym, aby akcja trwała jak najdłużej i ci, którzy będą stałymi dawcami, mogą liczyć na coraz większe nagrody.

- Nam też zależy na tym, by była to grupa, która odda krew nie raz, a więcej - podkreśla Jarosław Nowak, dyrektor Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.

Akcję rozpoczynamy dziś, a na krwiodawców-kibiców czekamy do końca września. Ci, którzy oddając krew, zadeklarują, że są kibicami Pogoni, otrzymają zaświadczenie, z którym należy pójść do sekretariatu klubu (ul. Karłowicza 28, I piętro) i tam odebrać bilet na mecz.

Przestrzegamy jednak, że nie wszyscy mogą być krwiodawcami i nie zawsze krew można oddać. Dawca musi być absolutnie zdrowy. Możliwość oddania krwi wykluczają nawet drobne infekcje: przeziębienie lub opryszczka.

- Musimy pamiętać, że na końcu tego łańcuszka jest pacjent potrzebujący tej krwi - wyjaśnia Jarosław Nowak. - Dla chcącego oddać krew to tylko opryszczka, a dla pacjenta może być to groźny wirus.

Krwiodawcami nie mogą być ci, którzy chorowali na żółtaczkę, ale także ci, którzy w ciągu minionego roku zrobili sobie tatuaż.

Do stacji krwiodawstwa przy al. Wojska Polskiego 80/82 można przyjść codziennie od godz. 7.30 do 13 (w soboty do godz. 12, w sobotę 30 lipca stacja nie pracuje). Procedura przed oddaniem krwi trwa nawet półtorej godziny. Trzeba przejść rutynowe badania i wypełnić ankietę. Decyzję o tym, czy ochotnik może oddać krew podejmuje lekarz.

Do elitarnego grona dawców kibiców będą zaliczani ci, którzy oddadzą krew po raz drugi. Bezpieczne dla zdrowia jest oddawanie krwi nie częściej niż cztery razy w roku.

- Wśród elitarnej grupy stałych dawców zorganizujemy losowanie karnetów na całą następną rundę rozgrywek - zachęca Antoni Ptak.

Jak oddać krew

Do rejestracji zgłaszamy się z dokumentem tożsamości ze zdjęciem i najlepiej adresem zameldowania.

Wypełniamy ankietę

Przechodzimy rutynowe badania lekarskie (serce, ciśnienie, ocena stanu skóry, jamy ustnej)

Dajemy próbkę krwi do badania morfologicznego

Lekarz kwalifikuje (bądź nie) do pobrania krwi

Kibice Pogoni dla Gazety

Krzysztof Nawałka

Inicjatywa szlachetna, choć nie wszystkich pewnie przekona, że kibice są normalnymi ludźmi. Już kupiłem karnet na rundę jesienną, ale kolegów chodzących rzadziej będą namawiał, by wzięli udział w akcji.

Łukasz Gogolewski

Bardzo dobry pomysł. Warto próbować wszystkiego, co zmieni nadszarpnięty wizerunek fanów Pogoni. Może kibice staną się lepsi dla samych siebie.

Daniel Strzelecki

Raz już oddałem krew i byłem dumny z tego, że mogłem komuś pomóc, może nawet uratowałem życie. Z chęcią oddałbym krew jako kibic. Dzięki tej akcji kibice mogą zyskać uznanie wśród innych ludzi.

Co wy sadzicie o takiej akcji? Pewnie wiekszosc ma juz wykupione karnety i nie jest zainteresowana takim rozwiazaniem na zdobywanie biletow na mecz ale mysle ze i tak warto zabrac glos....

Ja osobiscie juz oddawalem krew :) Caly proces oddawania krwi nie, boli poza tym w stacji krwiodastwa kazdy osobnik ktory juz sie zdecydwoal oddac krew dostaje sniadanie, darmowa kawe (2szt) na wzocnienie i maly kartonik z czeklada (8 szt) :P

Moze juz niedlugo znowu tam pojde, kto wiem moze uratuje komus zycie....

mike
Kibic
Na forum od 8078 dni

*

Odp: Oddaj krew i idź na mecz Pogoni - 26/07/2005 12:32
to moze odpowiesz mi na dwa pytanka. ile trwa sam proces pobierania krwi oraz ile jednorazowo tej krwi oddajesz?

P.1948.S
Kibic
Na forum od 7714 dni

Odp: Oddaj krew i idź na mecz Pogoni - 26/07/2005 12:40
hmmmmmm musze tam pójść !!!

Szymek
Kibic
Na forum od 8619 dni

Odp: Oddaj krew i idź na mecz Pogoni - 26/07/2005 12:52
z tego co kojarze ten pomysl pojawil sie nie tak dawno rowniez za pomoca GW zdaje sie w Krakowie na Cracovii, ale glowy nie dam uciac ;)

AM
Kibic
Na forum od 7714 dni

Odp: Oddaj krew i idź na mecz Pogoni - 26/07/2005 12:54
A wie ktos moze w jakim trzeba byc wieku zeby oddac krew ??????

http://nurek-poszukiwania.home.pl/home/
tribu
Kibic
Na forum od 7977 dni

*

Odp: Oddaj krew i idź na mecz Pogoni - 26/07/2005 13:16
pomysl bardzo dobry, ale mi sie wydaje ze ludzie powinni niezaleznie od tego czy cos jest w zamian czy nie krew oddawac. to nic nie kosztuje a innym pomagamy. tam wyzej pytania byly to ja przyblize moze caly proces.
jak sie idzie za 1 razem to trzeba ankiete wypelnic. podstawowa sprawa to to ze sie musi miec 18 lat skonczone. trzeba byc zdrowym, jakis okres po tatuowaniu i kolczykowaniu musi byc, rok bodajze, no i wypelniamy ankiete, idziemy do lekarza, tam przechodzimy podstawowe badania, pozniej idzie sie na pobranie probki do badania (jakies 50ml chyba), pozniej sobie mozna isc na kawe i sie czeka na wyniki. jezeli wszystko jest ok to idziemy na gore do oddania krwi. standardowo sie oddaje 450ml (jak sie oddaje krew normalnie, koles oddawal na plytki krwi czy cos takiego to mu brali 200ml i jakos dluzej to trwalo ale dokladnie co i jak to nie wiem) lezac wygodnie na burżujskim foteliku. sam proces oddawania nie boli ani nic, trwa to w zaleznosci od tego jak szybko bedziemy i mocno sciskac ta pileczke srednio jakies 5 minut(ja mialem 2 z hakiem ostatnio). roznie to jest. pozniej po oddaniu sobie mozna odpoczac, dostaje sie karteczke, na dol sie idzie na bulke i kawe i sie czekolady dostaje. mozna isc jeszcze do okienka gdzie sie ankiete bralo po swistek np do szkoly ze sie oddawalo. za kolejnymi razami juz sie ankiety nie wypelnia:) tylko badanie jest. i krew z palca pobieraja juz za kolejnymi razami:P tzn ta do badania. bo pozniej juz normalnie.
wszystkich zachecam do oddawania krwi, teraz z tego co wiem to bardzo malo jest a w okresie wakacyjnym rozne rzeczy sie dzieja i tej krwi duzo potrzebne jest

100% PD
Rybak
Kibic
Na forum od 7937 dni

Odp: Oddaj krew i idź na mecz Pogoni - 26/07/2005 14:16
Wszytsko wyglada dokladnie tak jak opisal to Trib :) Nic ujac a dodac moge tylko tyle ze ankiete trzeba wypelnic za kazdym razem kiedy chce sie oddac krew i nie wazne czy oddawalismy ja juz 3 czy 30 razy... jeszcze apropo tego ze sie pobieraja 450ml to prawda lecz w moim przypadku wyssali ze mnie tylko 400ml a to przez to ze kobieta zle mi igle wbila co spowodowalo schowanie sie zyly dzieki czemu krew w koncowej fazie nie chciala juz tak dobrze tryskac jak na poczatku i wyssali ze mnie tylko 400ml poza tym obylo sie bez wiekszych problemow :P

Oddanie krwi nie boli i moze spowodowac ze przez swoja ofiarnosc uratujemy komus zycie wiec do dziela... Moze kiedys sie dowiesz ze to wlasnie TWOJA krew uratowala komus zycie...

Cz
Kibic
Na forum od 7843 dni

Odp: Oddaj krew i idź na mecz Pogoni - 26/07/2005 14:34
Pomysl z krwia od ponad roku jest na Widzewie,akcja jest swietna bo mozna komus zycie uratowac.

www.sectorshop.net
 - 1  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1772448319 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.01 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005