Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> Zegnajcie MP3 !!!!!!! << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
Adrian PS
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8999 dni

**

Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 27/07/2002 21:39
Jestem złodziejem. Jestem złodziejem, bo pobieram muzykę z Internetu. Nałogowo. W ekstazie. Bez skruchy. Ściągam, słucham, wypalam płyty, wycinam kawałki i to mnie jara.

Artiom Cygankow 24.07.2002

Tak zaczynają się ”Wyznania muzycznego ćpuna” opublikowane w magazynie ”Las Vegas City Life”. W 2001 roku w internetowych systemach wymiany, takich jak Napster i Kazaa, krążyło osiem miliardów plików z nagraniami. W tym czasie sprzedaż płyt na świecie spadła o 5 proc. i branża fonograficzna jest bliska paniki, bo o straty oskarża przede wszystkim piratów w Internecie.

W ciągu ostatnich miesięcy, ku zaskoczeniu wielu, w desperackiej walce z nielegalnym kopiowaniem utworów wytwórnie muzyczne odnoszą zwycięstwa, a grożą jeszcze szerszą ofensywą.

Największą chyba niespodzianką była kapitulacja popularnego systemu wymiany Audiogalaxy, którego właściciele nie mieli już pieniędzy na toczenie sądowej walki z takim molochem, jak RIAA - stowarzyszeniem największych przedstawicieli branży fonograficznej, i w czerwcu zgodzili się na postawione warunki. Przypomnijmy: wcześniej przegrały Napster oraz Scour. I to jeszcze nie koniec. W sądzie ważą się losy ich następców. Na liście pozwanych przez RIAA są właściciele systemów Kazaa, Morpheus i Grockster. Wszyscy są oskarżeni o wspieranie piratów.

Na celowniku RIAA znaleźli się też operatorzy internetowi, firmy oraz uczelnie, które pozwalają użytkownikom swoich sieci komputerowych na korzystanie z internetowych systemów wymiany.

Co gorsza, wkrótce nawet indywidualni internauci nie będą mogli spać spokojnie. Po długich wahaniach wytwórnie zapowiedziały na początku lipca, że przygotowują się do wytoczenia procesów najaktywniejszym użytkownikom wymieniającym nagrania. Potyczkom w sądach będzie towarzyszyła kampania z udziałem gwiazd, które mają przekonywać fanów do szanowania prawa.

To nic w porównaniu z bezpośrednią ofensywą RIAA na użytkowników. Kilka tygodnie temu przedstawiciele branży muzycznej przyznali się, że zalewają Kazaa i inne systemy fałszywymi plikami, które nazwą i rozmiarem nie różnią się od dostępnych nagrań. Amerykański Kongres debatuje już nad ustawą, która pozwoli wytwórniom na bardziej masywny atak. Wtedy arsenał powiększy się o podstawionych użytkowników i fałszywe serwisy.

W parlamencie USA dyskutowana jest także ustawa o znacznym ograniczeniu możliwości kopiowania własnych utworów, dotąd chronionej przez prawo dozwolonego użytku. Pomijając oczywiste konsekwencje dla internautów, przewiduje się, że po wejściu ustawy w życiu Amerykanie nie będą mogli nagrywać transmisji telewizyjnych, żeby pokazać znajomym. Warto wspomnieć, że wczoraj poświęcone ustawie obrady przedstawicieli Departamentu Handlu i wytwórni zakłócili obrońcy wolności słowa, a 15 lipca sprzeciw wobec zakazu kopiowania zgłosiło dziesięciu szefów największych producentów oprogramowania i komputerów - w tym prezes Microsoftu Steve Ballmer i prezes Intelu Craig Barrett.

Ale jak jeszcze zwalczyć piractwo? Tradycyjnie, zamknąć nagrania na kłódkę. Tak zrobił Bruce Springsteen. Zwykle wytwórnie przesyłają radiostacjom, dziennikarzom itd. setki płyt miesiące przed premierą albumu. Tymczasem najnowszą, długo oczekiwaną płytę Springsteena mało kto usłyszy do dnia jej premiery 30 lipca. Czy to działa? Trudno powiedzieć. Album ”Eminem Show” przeciekł do Sieci kilka tygodni przed premierą. Mimo to wkrótce zajął pierwsze miejsce na liście magazynu ”Billboard” i sprzedał się w 285 tys. egzemplarzy. Niewielki skutek miało przyspieszenie premiery płyty. ”W ciągu miesiąca stała się najlepiej sprzedającym się albumem roku” - mówił w wywiadzie dla dziennika ”New York Times” Geoff Mayfield z ”Billboardu”.

Obsceniczny Eminem odniósł sukces mimo nielegalnych kopii w Internecie. A może właśnie dlatego? Mike Prevatt, autor ”Wyznań muzycznego ćpuna” pisze, że - choć z uporem maniaka przetrząsa systemy takie jak Kazaa - ma ogromne kolekcje płyt CD i DVD. I rzeczywiście, z badań opublikowanych w maju wynika, że użytkownicy następców Napstera chętniej kupują płyty niż internauci nie korzystający z systemów wymiany.

Do dyskusji przyłączyła się Janis Ian, której artykuł, opublikowany w serwisie CNet, już zdobył duży rozgłos. ”Nie ma dowodów na to, że materiały dostępne w Internecie za darmo komukolwiek przynoszą straty finansowe. W rzeczywistości, istnieje wiele dowodów na to, że dzieje się wręcz odwrotnie” - podsumowuje słynna wokalistka, która zadebiutowała w 1967 roku, wielokrotnie zdobywała nagrody Emmy i wydała 17 albumów. ONET.PL

sorry ze tak duzo ale to jest totalna przesada !!!
lepiej jkby zlikwidowali kazaa niz audiogalaxy.
Co wy na to ??? Czekam na opinie.
Sorry ze tak na forum o Pogoni ale ....

100% Pogoń Szczecin

Hold skladam temu miastu...
wien
Kibic
Na forum od 8756 dni

**

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 27/07/2002 22:03
jebac audiogalaxy Kazaa rulezz

wien

Na Zawsze POGOŃ
fenster
Kibic
Na forum od 8625 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 27/07/2002 22:03
masz racje audio galaxy to strata.

Obrazek jpg wstawiony na forum
kingaps
Kibic
Na forum od 8668 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 27/07/2002 22:19
tym bardziej że AG ma podobno szpiega w sobie

Ja kocham Liverpool - Ty kibicujesz Man Utd,
Jestem za Pogonią Szczecin, a Ty za Lechem Poznań
Lubie metal, a Ty kochasz hip-hop, Popierasz PiS, ja wole PO
Mimo to jesteś mi jak brat, bo łączy nas nienawiść do drogówki.

PO - PiS 9:6 F*CK ! F*CK !

Mordę może mam nie w tamburyn, ale mam zasady
Junior
Pogoń Szczecin
Na forum od 9001 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 27/07/2002 22:20
skad Kaze sciagnac ? :)

Tylko MKS POGOŃ SZCZECIN !

Shaggy
Kibic
Na forum od 8705 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 27/07/2002 22:37
http://www.kazaa.com/en/index.php

TYLKO POGOŃ

fenster
Kibic
Na forum od 8625 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 27/07/2002 22:52
kaza ma wiele szpiegowskich wtyków.jak masz ad-wera to się przyjrzyj wynikom .po każdym wejściu co najmniej kilka!!!!!!1

Obrazek jpg wstawiony na forum
Junior
Pogoń Szczecin
Na forum od 9001 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 27/07/2002 22:58
Odpalielm go 5 min temu pierwszy i Hit teraz
wykrylo mi: 85

rob :)
Kibic
Na forum od 8897 dni

**

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 09:46
ja osobiscie uzywam Grokstera (to samo co kazza) i jeszcze sie nie zawiodlem :D

Szczecin Moim Miastem Pogoń Moim Życiem !!
RAN
Kibic
Na forum od 8727 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 12:08
Jest już następca Audio Galaxy.
Zainstalowałem i już niewyobrażam sobie lepszego programu do MP3-jek.
Swietna wyszukiwarka, bardzo dobre transfery i najważniejsze, można sciągać całe albumy.
Dla mnie rewelacja.
Acha, nazywa się SoulSeek --> www.soulseek.org//index.htm
Naprawdę warto, im więcej ludzi tym lepiej.

eker
Kibic
Na forum od 8995 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 14:10
Skad sciagnac ad-wera?

Jedno serce Jeden Klub
Gumowe, ostre, nogi czy głowa - żadna różnica: tak działa polska policja
Junior
Pogoń Szczecin
Na forum od 9001 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 14:21
http://www.blue.net.pl/download.html

:D

eker
Kibic
Na forum od 8995 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 15:37
Mam programik i wykryl mi raptem 351!

Jedno serce Jeden Klub
Macieq
PogonOnLine TEAM
Na forum od 9001 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 15:40
> SoulSeek --> www.soulseek.org//index.htm

Nie chce mi się połączyć

... lecz nie patrze na przeszkody i fałszywość gnoji, przeciwność losu boli - my idziemy ku swej woli ...
ihaaaa tatatadam! || głos pokolenia - cios ogłupienia, hołd potępienia, mord zrozumienia || :X
Junior
Pogoń Szczecin
Na forum od 9001 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 15:44
eker :) to ładnie hehe

Adrian PS
Kibic
Na forum od 8999 dni

**

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 18:46
Audio Galaxy jest tylko trzeba zaplacic.W Kazaa wprowadzili pliki o tych samych rozmiarach i tak smo wygladajace tylko ze sa puste. Wiec nie wiadomo czy sciagasz dobry plik czy zly. Na Audio Galaxy bylo wszystko i latwo sie sciagalo.
Kazaa tez jest dobre ale... mi jakos nie pasuje.

100% Pogoń Szczecin

Adrian PS
Kibic
Na forum od 8999 dni

**

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 18:47
http://www.soulseek.org//index.htm mi tez to nie idzie wpisz porawny adres

100% Pogoń Szczecin

RAN
Kibic
Na forum od 8727 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 21:38
Sorry, popawny link... --> http://www.soulseek.org//index.html

Macieq
PogonOnLine TEAM
Na forum od 9001 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 21:49
Link linkiem, sam trafilem.
Ale sam program mi się nie łączy

... lecz nie patrze na przeszkody i fałszywość gnoji, przeciwność losu boli - my idziemy ku swej woli ...
ihaaaa tatatadam! || głos pokolenia - cios ogłupienia, hołd potępienia, mord zrozumienia || :X
eker
Kibic
Na forum od 8995 dni

Odp: Zegnajcie MP3 !!!!!!! - 28/07/2002 22:08
Sciagnalem soulseek , Jest taki sobie ! Ja uzywam teraz Filetopia!

Jedno serce Jeden Klub
 - 1  - 2  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1772774544 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.03 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005