Zanosi się na międzynarodowy skandal. Dziś w Strasburgu polscy urzędnicy będą musieli wytłumaczyć, dlaczego nasza policja nie walczy z chuliganami zgodnie z wymogami unijnymi - czytamy w "Życiu Warszawy".
"Będę się musiał tłumaczyć, zresztą nie po raz pierwszy" - powiedział Mieczysław Bigoszewski, przewodniczący rady ds. bezpieczeństwa imprez sportowych przy Ministerstwie Edukacji Narodowej i Sportu.
Dzisiaj podczas posiedzenia Komitetu Stałego Rady Europy do spraw bezpieczeństwa w sporcie przedstawiciel MENiS poinformuje, że nasza policja nie respektuje decyzji Rady precyzującej sposoby kontroli chuliganów.
Jesteśmy jednym z niewielu krajów w Europie, w którym zwalczanie chuligaństwa przez policję spychane jest na margines. Już w 1985 roku została uchwalona Konwencja Europejska nr 120 w sprawie aktów przemocy wśród widzów wydarzeń sportowych. UE wydawała jeszcze kolejne rezolucje, a nawet podręczniki dla policji. W końcu w kwietniu 2002 roku Rada Europy podjęła decyzję, by każde państwo członkowskie zorganizowało "punkt gromadzący informacje policyjne o chuliganach chodzących na mecze piłki nożnej". Tymczasem, choć weszliśmy do Unii, w naszym kraju stosownego punktu nadal nie ma.
"W 2006 roku nasz punkt informacji o chuliganach będzie już dobrze funkcjonował" - zapewnia dyrektor Kowalski.Tymczasem wizerunek polskiego sportu cierpi. Podczas zamieszek w trakcie wrześniowego meczu Pucharu UEFA Austrii Wiedeń z warszawską Legią kilku stołecznych bandytów zdemolowało kamerę telewizyjną i rozbroiło miejscowych policjantów. Austriackie służby bezpieczeństwa nie wiedziały, kto do nich zawita. Efekt? Do aresztu trafili także niewinni kibice. Gdyby istniała rzetelna baza danych w Wiedniu, szybko wyłowiono by najagresywniejszych zadymiarzy.
Polska policja przez długi czas zasłaniała się wysokimi kosztami utworzenia i obsługi bazy. Nieoficjalnie mówiono o 30 milionach złotych. Sprawdziliśmy, ile pochłonęło wdrożenie podobnego programu w Czechach - około 130 tysięcy zł. Imponujący swoimi rozmiarami system holenderski kosztował 210 tys złotych...
Odp: temat ogórkowy - 24/11/2004 15:23Tu masz stronę z tytułami z reklam (tylko tytułami! ...zeby pozniej pretensji do mnie nie było )
A piosenka z Fiata Pandy to -> Mina - "Can't take my eyes off you" [/cytat]
Odp: temat ogórkowy - 24/11/2004 16:48
Polsat sport... polsat sport.... wypadało by pojechać do Warszawy, chyba że nie zniosą chipów, a jak niezniosą to lipa chyba że wtedy się okaże że jedzie ponad 600 osób
Mówicie że jesteśmy rasistami, mówicie że jesteśmy faszystami, to dlaczego nie dajecie swych córek arabom a synów nie żenicie z murzynkami, czy chciał byś by twój syn chodził w turbanie? czy chciał byś by twa córka zasłaniała twarz? czy chciał byś by w twym bloku mieszkali cyganie? spójrz mi prosto w oczy nim odpowiesz tak!!!
Polsat sport... polsat sport.... wypadało by pojechać do Warszawy, chyba że nie zniosą chipów, a jak niezniosą to lipa chyba że wtedy się okaże że jedzie ponad 600 osób
Odp: temat ogórkowy - 24/11/2004 17:22
dzis w rocker pubie o godzinie 21 beda eliminacje do sansy na sukces, a w gluwnym jury bedzie mandaryna(brechtam)
Scarface żegna się ze wszystkimi forumowiczami i miłośnikami Pogoni Szczecińskiej [...]
chociaz Cie nie znam to z calego serca zycze powodzenia wogole tak sie zegnasz jakby w Anglii/Irlandii internetu nie mieli
Great hello from County Mayo - Ireland
No i trib mial racje okazalo sie ze w Irlandii tez maja siec ale niestety to jest mala miejscowosc i maja tylko 1 kafejke i na dodatek jest czynna tylko do 18 a ja pracuje codziennie do 19 napisze wiecej innym razen bo dzisiaj zamykaja o 17 i mam tylko 20 minut a musze jeszcze sprawdzic poczte narka i pozdro.
Niech cię nie niepokoją
Cierpienia twe i błędy
Wszędy są drogi proste
Lecz i manowce są wszędy
O to chodzi jedynie
By naprzód wciąż iść śmiało
No faktycznie... lipa
no lipa bedzie ... ale i tk sobie wrazie co zaloze czipa a nawet jak nie beda potzrebne to i tak raczej jade na amice ... wszyscy maja jechac przynajmniej do Wronek i WARSZAWY ... przeciewz na amice nas jest zawsze wiecej niz amici !!!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WSZYSCY NA LEGIEEEE !!!!
Ps. Ekłipa bukowe wlasnie puszcza fajerwerki .. .zapraszamy ! P lol jak siedzialem i wyje... mi kolo okna to az sie przestraszylem ;]
Odp: temat ogórkowy - 25/11/2004 07:22
mi się wydaje że mówili że pierwszy mecz z Legia bedzię u nas to będzie w polsat sport,a drugi na wyjezdzie w tv4!!
Great hello from County Mayo - Ireland
No i trib mial racje okazalo sie ze w Irlandii tez maja siec ale niestety to jest mala miejscowosc i maja tylko 1 kafejke i na dodatek jest czynna tylko do 18 a ja pracuje codziennie do 19 napisze wiecej innym razen bo dzisiaj zamykaja o 17 i mam tylko 20 minut a musze jeszcze sprawdzic poczte narka i pozdro.
Scareface poza Polska.... ale jak widac forum musi monitorowac i jak Ci tam jest chlopie ? pozdro i pamietaj o tym piwie ;] hehe
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.