Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> WOSP << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
Bengoro
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 6625 dni

Odp: WOSP - 10/01/2010 22:15

eM napisał:  

I co Ty chcesz u takiego delikwenta rozliczać , skoro jego zadanie polega na tym aby zapełnić puszkę. Następnie wraca do domu , liczy wszytkie pieniądze i wysyła na adres WOŚP. Ile wyśle a ile zostawi dla siebie to już inna bajka...

I tutaj się mylisz, puszkę każdy zdaje w sztabie i jest z niej rozliczany...

Ojczyzna – to wielki zbiorowy obowiązek.

FC Kamień Pomorski
Ligowiec.net Team
eM
Kibic
Na forum od 7298 dni

**

Odp: WOSP - 10/01/2010 22:15

kaes napisał:  

eM napisał:  

I co Ty chcesz u takiego delikwenta rozliczać , skoro jego zadanie polega na tym aby zapełnić puszkę. Następnie wraca do domu , liczy wszytkie pieniądze i wysyła na adres WOŚP. Ile wyśle a ile zostawi dla siebie to już inna bajka...

Nie do końca tak to jest. Rok temu z ciekawości się zgłosiliśmy z kolesiami jako wolontariusze. Puszkę bierzesz w sztabie i do sztabu ją zdajesz jak skończysz już chodzić. I oni tam liczą hajs. A udowodnić Ci czy ktoś wyciągał z puszki mogą tylko, wtedy kiedy plomby są naruszone i ten otwór przez, który kasa wpada.

No to widać ze Jur się ogarnał , bo z tego co wiem to kiedyś było dokładnie tak jak napisałem wyżej :)

db1948
Kibic
Na forum od 7491 dni

Odp: WOSP - 10/01/2010 22:26
Takie pytanko....dzisiaj w kronice przed 18 przemknął (dosłownie bo nie skupiłem się na tym) mi materiał z wośp-a, mówili w nim, że Pogoń ma grać (lub tez może grać - bo jest jedynym klubem w Polsce z prawem do tego) w 2010 roku z sercem na koszulkach - coś na wzór Ruchu Chorzów w 2009r.
Ile w tym prawdy...dobrze usłyszałem czy wyjąłem coś z kontekstu...?

Bengoro
Kibic
Na forum od 6625 dni

Odp: WOSP - 10/01/2010 22:35

oczko82 napisał:  
Takie pytanko....dzisiaj w kronice przed 18 przemknął (dosłownie bo nie skupiłem się na tym) mi materiał z wośp-a, mówili w nim, że Pogoń ma grać (lub tez może grać - bo jest jedynym klubem w Polsce z prawem do tego) w 2010 roku z sercem na koszulkach - coś na wzór Ruchu Chorzów w 2009r.
Ile w tym prawdy...dobrze usłyszałem czy wyjąłem coś z kontekstu...?

Tak, tak Pogoń, ale Women za Gryfa Szczecin

Pogoń Women
Pogoń Women w strojach z WOŚP

Ojczyzna – to wielki zbiorowy obowiązek.

FC Kamień Pomorski
Ligowiec.net Team
eM
Kibic
Na forum od 7298 dni

**

Odp: WOSP - 10/01/2010 22:35

BS napisał:  

hipisi , i brudasy taplający się w błocie , mający w dupie ojczyznę : http://www.youtube.com/watch?v=2z84yxo6Raw ( hymn odśpiewany o godz.17 w rocznice PW )

Nie rób już z nich takich patriotów bo na innych filmikach wyraznie widać jak część leży najebana , inni sobie chodzą na nic nie zwracając uwagi a jeszcze inni walą browar , nie wspominając już o Jurze który bełkocze coś o 45 ( ? ) rocznicy i trzyma ręke w górze spiewając hymn ( jakiś nowy zwyczaj? ) . Pewnie gdyby ich guru nie ogarnał tej swołoczy ( w końcu pozory trzeba zachować ) to dalej tarzaliby się w błocie....

Róbta co chceta , dziękuje , dobranoc!

christoph
Kibic
Na forum od 8521 dni

**

Odp: WOSP - 10/01/2010 22:56
Widzę, że ojciec dyrektor ma tu zapalczywych wyznawców... smutne to i żałosne. Pogadamy inaczej jak kiedyś ten sprzęt uratuje życie waszego dziecka albo dziecka kogoś bliskiego. Wtedy pierwsi będziecie dziękować.

Dziękuję :)
Ambasador
Moderator**
Na forum od 7757 dni

Odp: WOSP - 10/01/2010 23:14

eM napisał:  

13 mln dolarów ? Czyli liczmy że w przybliżeniu 40 mln złotych.40 mln złotych to jest jedna czwarta dziennego budżetu NFZ.
Budżet NFZ na rok 2009 wynosił 52 mld złotych zabranych społeczeństwu w formie składek , tak więc porównując te sumy wydaje mi się iż pieniądze zbierane przez Jura aż tak wielkiego wpływu na Polską służbe zdrowia nie mają.
Problemem chyba są ludzie którzy tym budżetem rozporządzają.Może gdyby politykierzy z ministerstwa byli uczciwi albo potrafili dobrze wykorzystac pieniądze które mają do dyspozycji, to nie potrzebne byłyby nam żadne orkiestry!

ale jak sam doskonale wiesz, pieniądze z NFZu nie są mądrze wydawane i warto docenić fakt, że dzięki sprzętowi, który jest kupowany przez WOŚPu ratowane są dzieci. To wina tych dzieci, że banda nierobów jest u władzy i nie potrafią mądrze rozdysponować pieniędzmi ??? to nie te nieroby cierpią tylko dzieci, jeśli taka akcja pomaga nawet małemu % potrzebujących to jestem za. Żyjemy w takim kraju, gdzie obywatel dosłownie o wszystko sam musi zadbać i takie akcje powinno się wspierać, a to kto za tym stoi to mi nie przeszkadza by pomóc. Osobiście Owsiaka też nie trawię ale głównie to dzieci będą korzystać ze środków zebranych podczas WOŚPu i choćby dla nich warto dołożyć i swoją cegiełkę.

Szczecin moim miastem, Pogoń moim życiem!
Safe
Kibic
Na forum od 7728 dni

Odp: WOSP - 10/01/2010 23:15
M. 23:00:21
nie jebac nie jebac, bo ja dzieki niemu zyje <lol2>
Ja 23:03:34
tzn?
M. 23:03:54
no 1 inkubator trafil do sz-n:D i on mnie uratowal
M. 23:04:01
takze ja sie nie wypowiadam na ten temat:D

widzisz, a jednak komuś uratował. Nikt nie neguje tego, że sam cel jest dobry i kilka-kilkadziesiąt tych sprzętów jednak zawsze trafia w odpowiednie ręce. Gorzej z organizacją tego wszystkiego, a raczej z organizatorem. Jakby tak iść Twoim tokiem myślenia, to nie można narzekać na chociażby Krzystka - obiecał stadion? Są przecież plany, projekty. PiS według Twojego toku myślenia też nie jest złą partią - mieli wybudować 3 miliony mieszkań, sieć autostrad... wybudowali 6km autostrady (?) mieszkań też kilka (nie wiem jaka jest dokładna liczba, nei mam czasu szukać teraz) więc wszystko niby OK. Widzisz chodzi mi głównie o to, że akcja jak najbardziej zacna ale zarówno w przypadku WOŚP-u jak i Krzystka, PiS-u itd. można by było zrobić to X razy lepiej.

@PogońFaN
Wszystko ok, tylko ciekaw jestem czy gdyby wreszcie wyszło na jaw ile % tak naprawdę przekazywane jest na szczytne cele, a ile na pierdoły/zastrzyk gotówki dla ekipy Owsiaka, to czy dalej tak chętnie wrzucałbyś pieniądze. Jestem pewien, że nie. To co robi Owsiak nazywane jest prosto - manipulacja, mówi prawdę ale nie całą. Myślisz, że czemu nei chce się rozliczać z wszystkich pieniędzy?

"Jeszcze bedzie czas, by odpoczywac"
Jaro07
Kibic
Na forum od 5945 dni

Odp: WOSP - 10/01/2010 23:21

kaes napisał:  

Jaro07 napisał:  

Safe napisał:  
a ja szczerze wyjebane mam w Jurka złodzieja i 80% zbierających "wolontariuszy" okradających puszki ;)

A znasz takiego wolontariusza, lub widziałeś jak "okradają puszki" ?

Nie ma się co oszukiwać, że część osób idzie po to, aby zawinąć hajs z puszki. No chyba, że Ty w cuda wierzysz.

Nie mówię, że nie biorę pod uwagę istnienia osób, które szukają zawsze okazji, żeby coś ukraść, ja osobiście kolejny rok jestem wolontariuszem, i szczerze nie wiem jak można wydać pieniądze, które ktoś daje na chore dzieci. W takich akcjach najbardziej rusza mnie to jak podchodzą ludzie i wrzucają dość duże pieniądze i mówią, że dzięki Jurkowi ich dziecko żyje, ja osobiście nie życzę takim osobom,które kradną pieniądze z puszki, lub na wolontariuszy napadają, aby to kiedyś ich dziecko potrzebowało do życia sprzętu ufundowanego przez WOŚPa.

Ale napewno liczba 80% jest tu lekko przesadzona :)

Pozdrawiam

Obrazek jpg wstawiony na forum
BS
Kibic
Na forum od 7051 dni

Odp: WOSP - 10/01/2010 23:22

Szymen napisał:  

BS napisał:  

Szymen napisał:  
jak to kiepski? dajesz na chore dzieci czy na bandę hipisów a dokładniej ich rozrywkę?

hipisi , i brudasy taplający się w błocie , mający w dupie ojczyznę : http://www.youtube.com/watch?v=2z84yxo6Raw ( hymn odśpiewany o godz.17 w rocznice PW )

wyjęte z kontekstu
czemu nie pokazałeś wielkiej pacyfki, która ozdabiała scenę, czy tez właśnie pijaną do nie przytomności młodzież?
Make love! No war!

To był tylko luzny przykład na to że naprawde pozbawione sensu jest generalizowanie wszystkich.
A czy to że ktoś się upije , poważnie go dyskredytuje i odbiera miano patrioty ? Jestem pewien że co najmniej połowie forum zdarza się to dość często (choćby widać to na wyjazdach) ale co z tego ? Każdy czasem przecholouje (świadomie bądz nie) z alkoholem , a w tym społeczeństwie jest to coś normalnego ;)
Mam znajomych jeżdżących na woodstock bo lubią tą muzykę, ten luzny klimat, zdarza im się wypić i wskoczyć w pogo . Na codzień są normalnymi ogarniętymi ludzmi , z prawidłowymi poglądami na rzeczywistość (raczej daleko im od lewactwa).
Natomiast samo błoto to już "klasyczny argument" sceptyków , tak jakby faktycznie tysiące ludzi z całej Polski przyjezdzało oddać się temu przedziwnemu lewackiemu rytuałowi, zanurzając się w nim ku chwale "cze gewary" :D
Nie popadajmy w skrajoności .
Zresztą to nie temat o woodstocku .

ptaszek-fistaszek
*uciszony
Na forum od 6269 dni

Odp: WOSP - 10/01/2010 23:38
Widzieliscie te oswiadczyny na wosp tvp2 na zywo teraz?
az mi sie lezka w oczku zakrecila
slodkie :*

PS.. Jurek Kochamy Cie!

Z daleka nie będzie widać
Kibic
Na forum od 8092 dni

**

Odp: WOSP - 11/01/2010 00:04
Na chuj w ogóle ta rozmowa, co rok to samo te same argumenty.

Każda organizacja charytatywna ma prawo ileś % zabrać na swoją działalność.

Niech Jurek zbiera pieniądze ratuje życie dzieciakom, kto chce swoje zarobione pieniądze mu oddać niech oddaje, ale po tym co nagadał o kibicach mam go głęboko w dupie.

Z daleka nie będzie widać.
eM
Kibic
Na forum od 7298 dni

**

Odp: WOSP - 11/01/2010 00:45

PogońFaN napisał:  
ale jak sam doskonale wiesz, pieniądze z NFZu nie są mądrze wydawane i warto docenić fakt, że dzięki sprzętowi, który jest kupowany przez WOŚPu ratowane są dzieci. To wina tych dzieci, że banda nierobów jest u władzy i nie potrafią mądrze rozdysponować pieniędzmi ??? to nie te nieroby cierpią tylko dzieci, jeśli taka akcja pomaga nawet małemu % potrzebujących to jestem za. Żyjemy w takim kraju, gdzie obywatel dosłownie o wszystko sam musi zadbać i takie akcje powinno się wspierać, a to kto za tym stoi to mi nie przeszkadza by pomóc. Osobiście Owsiaka też nie trawię ale głównie to dzieci będą korzystać ze środków zebranych podczas WOŚPu i choćby dla nich warto dołożyć i swoją cegiełkę.

Naturalnie , stara śpiewka , jeśli ktoś ośmieli się powiedzieć złe słowo na temat Jura od razu zostaje przedstawiony jako bezduszny wróg godzący w dobro dzieci. Czy ja gdzieś napisałem że jestem przeciwny samej akcji WOŚP? Nie przypominam sobie. Uważam że każda pomoc dla ludzi potrzebujących , organizowana bezinteresownie ,szczerze i z potrzeby serca jest godna pochwały . Owsiak szczera osoba jednak nie jest. Ja mu nie bronie aby sobie zarabiał , w końcu poświęca na to swój czas , tylko czemu robi z siebie takiego dobrodusznego bohatera który zaniedbuje rzekomo swoje własne interesy a tak naprawde zgarnia co miesiąc porządną „pensyjke”? Reszta pracowników fundacji na pieniądze też nie może narzekać skoro same wypłaty dla nich pochłaniają rocznie blisko milion złotych( średnio jakoś po 5,5 koła mają )! Sama organizacja każdego z finałów musi kosztować kolejne „bańki” , nie wspominając już o pieniądzach które za imprezy i transmisje płaci publiczna telewizja. Nie lepiej wykorzystać tych środków dla chorych dzieci? Dlaczego osoby które dają pieniądze na cele charytatywne opłacają również jakiś lewacki spęd brudstockowy? Twierdzenie że jest to koncert w ramach podziękowania dla wolontariuszy jakoś do mnie nie trafia. Mam rozumieć ze ci najebani ludzie tarzający się w błocie , pijący tanie wina co roku latają z puszkami?

Prawda jest taka że te 40 milionów to tylko kropla w morzu potrzeb. Mam nadziej że kiedyś dożyjemy normalnej sytuacji , gdy w naszym kraju , gdzie płacimy podatki i składki na służbę zdrowia , wszystkie chore dzieciaki będą miały sprzęt potrzebny do ratowania ich życia.

Olaf
Kibic
Na forum od 8414 dni

Odp: WOSP - 11/01/2010 11:40

Cytat:  
Dajcie mi punkt podparcia, a poruszę Ziemię... I poruszy. Mowa o Jurku Owsiaku, niestrudzonym ratowniku komunizmu panującego w państwowej służbie zdrowia Od 18 lat. Niby komunizm się skończył- jak zapewniała nas pani Szczepkowska; skończył się – ale nadal trwa. Komunizm medyczny może jedynie funkcjonować przy zewnętrznych warunkach zasilania. Muszą być pieniądze, żeby skansen komunizmu był utrzymywany i żeby tysiące ludzi- już wkrótce- umierały pod jego drzwiami. Chciałbym znać statystki dotyczące umieralności ludzi przez ten nieludzki system państwowej ochrony zdrowia, który człowiek zgotował człowiekowi. I chciałbym się dowiedzieć, ile osób uratowało swoje życie, tylko dlatego, że wręczyło kopertę z pieniędzmi lekarzowi, który prywatnie na państwowym sprzęcie wykonał operację.

Pan You- rek Off- siak jest człowiekiem inteligentnym i trudno mi uwierzyć, żeby nie zdawał sobie sprawy, że utworzenie rynku i całkowita prywatyzacja tego komunistycznego pomysłu, mogłaby uratować życie wielu ludziom.. A może dlatego, że gdyby była prawdziwa prywatyzacja, nie miałby tu nic do roboty.. Musiałby założyć inna fundację, w innej branży, ale takiej, której nie tyka wolny rynek.. I tam robiłby to samo! Na razie uprawia żebractwo, które jest w Polsce zakazane, zatrudnia dzieci poniżej 18 roku życia, by mu w tym pomagały, co jest też zakazane, nie opłaca za nich przymusowego ZUS-u i przerzuca miliony złotych workami, bez żadnych faktur i papierów, co jest curiosum finansowym – robionym wyłącznie dla niego Tylko jemu wolno przerzucać miliony złotych bez żadnej państwowej kontroli? Pytanie: dlaczego?. Chciałbym, żeby inni także mogli..

Bo Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to pomysł ideologiczny, mający wmówić „obywatelom”, że prywatne jest złe, a państwowe( komunalne) i wspólne – jest dobre. Choć każdy idiota na oko widzi, że to kompletny nonsens. I jeszcze słowo „ Świąteczna”, mająca jakby coś wspólnego z chrześcijańskimi Świętami Bożego Narodzenia..Przede wszystkim charytatywność- jeśli ma to mieć taki wydźwięk, nie potrzebuje hałasu. Potrzebuje ciszy.. Tym bardziej nad trumną państwowej służby zdrowia, która to służba jest cmentarzem wielu ludzi nieświadomych bezsensu tego systemu, bo przez jej wąskie gardło nie udało im się przecisnąć ze swoim życiem..…

Pan Jurek dostaje do swej dyspozycji cenne godziny godzin czasu antenowego, które kosztują krocie, i w żaden sposób się nie mają do osiągniętych efektów. Zresztą w socjalistycznym zbieractwie koszty nie mają znaczenia. Liczy się wydźwięk ideologiczny. Pan Jurek ratuje. A że od 18 lat im więcej ratuje, tym w gorszej sytuacji jest skansen komunizmu- zwany państwową służbą zdrowia.

Czas grania Wielkiej Socjalistycznej Orkiestry Świątecznej Pomocy, to czas” świąt” wszelkiej lewicy, która fałszywość systemu tłumi nieprawdopodobnym wprost hałasem.

Aż pękają bębenki!.
Wielki guru wylądował F-16 w Poznaniu. To znaczy pokazywali, jak lądował samolot, a Jurek z niego wysiadał. „;Poznań gotowy”?- wykrzyknął.Jeszcze nie zdążył wylądować dobrze się poodpinać, a już usłyszał, że Orkiestra zebrała 1 4oo tys. złotych. Dobry początek W ubiegłym roku wylądował na skrzydłach anioła, zbuntowanego anioła…
Matusz Damięcki podaruje stary samochód na licytację. Popiera też Kanał Plus. Będzie grało 850 kapel na pięciuset koncertach. Wszystko dla dzieci z chorobami onkologicznymi. Będzie piłka z podpisem Platiniego, a w Lid-lu należy zrobić zakupy. Sieć pomoże Orkiestrze- jeśli oczywiści zarobi. Najlepiej w niedzielę. Chodzi o to, żeby zarobiła. Oni to są mądrzy ludzie.. Jest też premier Bielecki. Mówi, że w Poznaniu potrzeba jest dużo puszek. Żeby można było dużo wrzucać pieniędzy, w tę gardziel bez dna.
Jurek pozdrawia straż pożarną. Jest jej wielce zobowiązany. Oni też są z nimAnna Popek, kiedyś stewardessa, dziś ma piękny Dom w Podkowie Leśnej, też jest za Orkiestrą. całym sercem. Bo serce dla orkiestry oddać- to wielki patriotyczny obowiązek. To” święto polskiego serca”- jak ktoś umiejętnie zauważył. Żeby tylko wrzucić do puszki.
Bo” chodzi też o to, żeby w Polsce było zdrowiej”- powiedział prowadzący warszawskie studio Orkiestry pan Dariusz Szpakowski. No pewnie, że o to chodzi? Ale czy to jest właściwa droga? Przez komunizm dojdzie się wyłącznie do tysięcy ofiar, bo na komunizmie buduje się wyłącznie ustrój na stercie poniewieranych ciał…

Do siebie przytulił Jurek panią z poznańskiego oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia. Bo ona ma pieniądze i decyduje… Bo Jurkowi chodzi o choroby onkologiczne, bo w tym roku gra dla takich dzieci. A w ubiegłym tygodniu dorosłych pacjentów chorych na choroby onkologiczne przerzucano ze szpitala do szpitala bo Narodowy Fundusz Zdrowia nie chciał płacić.. Jest teraz wybór, czy ratować starszych chorych na choroby onkologiczne, czy dzieci, chore na choroby onkologiczne. Jurek wybrał dzieci! To jest bardziej nośne. Propagandowo! Po co ratować starych i tak już umierających. Dzieci zawsze biorą za serca i otwierają sakiewki. Bo to „ święto polskiego serca”

Jurek chwali bardzo policjantów z Poznania, bo pozwolili mu przejść na czerwonym świetle...Powinni tez pozwolić przechodzić na czerwonym świetle emerytom. Problem częściowy byłby rozwiązany i Narodowy Fundusz Zdrowia zadowolony.. Zostałoby na premie dla tamtejszej biurokracji więcej..

„W Poznaniu jest gorąco jak w Brazylii”;(????. Może jest? Akurat nie jestem, ale słyszę co mówią, i widzę, że pada śnieg.

Robert Rozmus ma jakiś kij na aukcję.. jakąś koszulkę z terrawitą.. Poszedł na wymianę z Anną Popek. Od niej dostał apteczkę pierwszej pomocy. Przyda mu się z pewnością. Jak się nie przeterminuje do pierwszej pomocy.

Robił wielką karierę w telewizyjnym kabareciku Olgi Lipińskiej wymierzonym w chrześcijaństwo i Kościół; wcielił się w postać Pana Rozi. Grał też w Teatrze Muzycznym Roma w „ Tańcu Wampirów” –Romana Polańskiego. Nie wiem czy podpisał jakiś protest przeciwko przetrzymywaniu pana Romana przez okrutnych Szwajcarów- halabardników.

W programie Juraka Owsiaka’ Policz się z cukrzycą”, fundacja Jurka zakupiła 3040 pomp insulinowych. Nie widomo na ile one były potrzebne, a na ile nie. Lewica zawsze organizuje jakieś programy. My – ludzi prawicy- liczymy, że wolny runek zapewni każdemu najtaniej i sprawiedliwe to, czego pracujący człowiek potrzebuje. I to jest sprawiedliwość..

Film „ Ciacho” też pomaga Jurkowi Owsikowi.. Byleby na niego iść i zapłacić za bilet. Zarobi i film i Fundacja. No i koniecznie do Lid-la.. To nie jest Lewica i Demokraci. To sieć supermarketów. Korona Dody będzie też na licytacji… no i jej propagatorka, pani Maryla Rodowicz. Ale ona nie będzie licytowana. Jest czas rzucania kamieni i czas ich zbierania…

Będzie coś o „ naprutym winem i palącym zioła” ewangeliście, o „ zajebistych przykazaniach”, a może rzuci hasło” Nie wierzę w Biblię”.. Jest okazja! A gdzie Nergal?

Dla pan Pawła Królikowskiego, grającego w ”kultowym” serialu Rancho, jest to „ napij ękniejsza osiemnastka w jego życiu”;(??). Pamięta czasy, gdy szmalu było pod sufit, i wszędzie widział czerwone serduszka Orkiestry. ”Ludzie obudźcie się, bo warto!” -agitował. Gdy rodził mu się syn Ksawery, w szpitalu było wiele serduszek.

A ja oglądałem jakiś fragment Rancha i odniosłem wrażenie, że scenarzysta naigrywa się z ludzi mieszkający na wsi. Przedstawia ich jak przygłupów. Znowu jakaś propaganda. Przestałem to nawet podglądać punktowo.

W Gdańsku zbierają pieniądze w zabytkowym tramwaju. Wszystko dla Jurka Owsiaka, wyciągnęli nawet zabytkowy tramwaj. W Sopocie na quadach zbierają, a w Lublinie autobus wozi wolontariuszy. Wszędzie dzieci, wszystkie szczęśliwe, że zbierają dla Jurka Owsiaka, dzieciom łatwo zrobić frajdę. Wystarczy, że ich oplecie balonikami i puszkami. I mignie twarz w kamerze.

Dla Jurka Owsiaka pracuje też państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych. Robi puszki, identyfikatory i banderole. Robi też certyfikaty. Bo Mennica Państwowa robi złote serduszka, zrobiła 5000 żetonów. Mają też piłkę z podpisem Zbigniewa Bońka. Może zostanie w końcu prezesem PZPN i korupcja w końcu się tam skończy. Ostatnio stanęło na 130 aresztowanych, a to chyba nie koniec. Jak piłką rządzi biurokracja piłkarska- to tak musi być. Jak tak dalej pójdzie, to nie będzie miał kto sędziować i kto grać.!

Za to ZAIKS, pod przewodnictwem pani Łepkowskiej obiecał 2 mln złotych, bo dzięki nim” dzieci będą zdrowsze”;(???). Może tak, może nie..

Natomiast w Krajkowie grają hejnał. To znaczy pan Zygmunt, który na co dzień gra hejnał z Wieży Mariackiej, teraz gra hejnał w postaci melodii reklamowej Jurka Owsiaka i Wielkiej Orkiestry..

Kopernik też uczestniczy w Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy- w Toruniu. Będzie kupował respiratory i pompy insulinowe. Szkoda, że o tym nie wiedział, jak się rodził i wstrzymywał Słońce, a ruszał Ziemię. I że będzie ratował komunistyczną służbę zdrowia..

Można sobie będzie zrobić fotkę z „ gwiazdą” z serialu „ M jak miłość”. I wygrać siedzenie między Jolantą Kwaśniewską i Marią Kaczyńską w teatrze „prywatnym” Krystyna Jandy zasilanej pieniędzmi państwowymi. Z Danutą Stenką też można sobie zrobić zdjęcie.

W Olsztynie kajakarze wywiosłowują pieniądze dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy .Sołtys z Murzynowa wystawił się na licytację. A mówi się , że niewolnictwo jest zakazane.(???) Niech go sobie ktoś kupi i sprzeda jakiemuś Murzynowi. Będzie symboliczna rekompensata za okres niewolnictwa.

Andrzej Siezieniewski jako dyrektor Pałacu Kultury im. Józefa Stalina- zawiesił banner na Orkiestry na widocznym miejscu. Naprawdę lepiej nikt tego nie mógł zrobić. Ufundował dodatkowo pozłacaną miniaturkę Pałacu Kultury im. Józefa Stalina. Pieniądze z jej sprzedaży zasili konto Wielkiej i tak dalej.. Pan Andrzej był szefem radiowej trójki z ramienia apolitycznego Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Teraz rekomendował go na to stanowisko Marek Borowski z Socjaldemokracji Królestwa Polskiego i Litwy, na bazie ideologicznej Róży Luksemburg. utopionej w Szprewie w 1918 roku. Podczas tworzenia rewolucyjnej Republiki Rad.

W Opolu gimnastykują się na świeżym powietrzu- to nie tylko zbiórka pieniędzy, to także edukacja i promocja zdrowia. Bo w zdrowym ciele zdrowy duch wolontariusza Wielkiej Socjalistycznej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W końcu to osiemnaste urodziny zbieractwa.

W Kołobrzegu modelarstwo kosmiczne odpaliło kosmiczna rakietę.

Justyna Steczkowska, zawsze popierała, oddała nawet swoją suknię ślubną na aukcję. Jest już jej niepotrzebna. Zaprasza do opery, na przejażdżkę samochodem, zaprasza do teatru Krystyny Jandy. ”Nikomu miłości nie zabraknie, ale trzeba mieć otwarte portfele”- twierdzi.

I Łukasz Zagrobelny też był. Justyna Steczkowska nie prezentowała pończoch, a śpiewa coraz gorzej..

W Łodzi chodzą po ścianach wolontariusze ludzie pająki. Też zbierają pieniądze- pod wodą. Pokazują jakieś certyfikaty i ogłoszenia pod wodą. Jak oni pod wodą będą zbierać pieniądze do puszek? Komu się będzie chciało wchodzić pod wodę, żeby wrzucić złotówkę.. do tekturowej puszki.

Daniel Olbrychski, człowiek z prawdziwego towarzystwa powiedział, że „Kochamy Owsiaka i orkiestrę uwielbiamy”. No niech pan panie Danielu mówi za siebie.. Miał w ręku rękawice z podpisem Adamka.. Nie chce mi się wierzyć, bo Adamek publicznie twierdzi, że słucha wyłącznie Radia Maryja, a pan Olbrychski Radia Maryja nie lubi. Tak jak ojciec Tadeusz. Ciekawe skąd wziął pan Daniel podpis boksera- mistrza Adamka? Czyżby jakaś mistyfikacja?

Pan Daniel zaprasza na plan filmu „ Czasu honoru”. Na cały dzień.. Gwarantuje przednią zabawę.

W Kielcach mają Miód Wikingów i rozdają bilety do kina. Zorganizowano punkt badań przesiewowych. Będzie kolacja z Danutą Stenką

Kasia Pakosińska i Robert Górski z Kabaretu Moralnego Niepokoju, otrzymali apteczki pierwszej pomocy. To są apteczki jednorazowe. Można je użyć jedynie raz. Pani Kasia ma najpiękniejszy uśmiech na świcie i o jeden dzień dłużej. Teraz będzie miała jednorazową apteczkę moralnego niepokoju. Czy jej się przyda?

Szczególnie jak będą od czasu do czasu dokładać, a to księdzu , a to kościołowi.. A wśród nich kręci się Maria Szabłowska, która z państwowego radia wyrzucono w czasie rządów Prawa i Sprawiedliwości..

Na basenie w Świętochłowicach też gra Orkiestra. I też zbierają pieniądze dla fundacji Jurasa. Szczególnie zaangażował się kierownik basenu. W skrajnym przypadku można zlicytować basen. Będzie rekord zbieractwa. Nareszcie może stanie na nogi państwowa służb zdrowia.

„Londyńczycy”, Gabrysia Muskała i Michał Włodarczyk,. już są na wizji. Młodzi ludzie robią karierę. Wielka to dla nich promocja. Oni też wszystko by oddali, żeby pobić rekord. Pani Gabrysia ma kurtkę na licytację, w której miała wypadek … w filmie. Naumyślnie. I też jej są jej bliskie choroby nowotworowe. „Gwiazdy „ chcą pomagać. Taka ich „ pożyteczna” rola. I nie są to idiotyczne zbiegi.

W Kołobrzegu morsy kąpią się dla dzieci. ”Morsy do wody”- takie jest tegoroczne hasło. Nie zimno im, ale wygląda na to, że trzęsą się z zimna.

Bo jakiś mieszkaniec Konina przywiózł oscypki. Z Konina oscypki. (???). Musiał je kupić w Zakopanem i był przejazdem w Warszawie. .Ale czy są atestowane..? Żeby nikomu się nic nie stało.. Zresztą nad Orkiestrą czuwają „ dobre anioły” i nad Jurkiem Owsiakiem także.

Na licytacje wędruje też gitara Maryli Rodowicz , na której grała w Sylwestra, gdy Doda wychodziła trumny. Doda oddała swoją koronę. Widzieliście państwo tę koronę? Z czaszką trupią z przodu. SS- mańską korona! I nikogo to nie bulwersuje. Czaszka i piszczele. Może o to chodzi?

Najlepszy dziennikarz roku, pan Tomasz Lis, przekazał na licytację samochód, który dostał jako nagrodę. Nagrodę za stronniczo- ideologiczne „ dziennikarstwo”. Czy to jest dziennikarstwo? To jest hucpa! Ale za to daje się nagrody! Ja nagrody nie dostanę, choć staram, się pisać prawdę aż do bólu. Prawda nie jest nikomu potrzebna. Potrzebna jest propaganda. Za to dają nagrody.” Panie prezydencie, niech nas pan ratuje”- to są słowa pana redaktora Lisa podczas” Nocnej zmiany”.

Poczta Polska też jest z Jurkiem Owsiakiem. W Gdańsku gotują żurek na recepturze sprzed 150 lat. Towarzyszy temu sam pan prezydent Pawłowicz z Platformy Obywatelskiej. W Gdańsku honorowym obywatelem miasta jest Adolf Hitler. Znany na świecie narodowy – socjalista. Adolf Hitler z puszką Wielkiej Socjalistycznej Orkiestry Jurka Owsiaka. Czy ktoś potrafiłby sobie taką scenkę wyobrazić? I te dzieci do niego biegnące..

Hip- hop też jest po stronie Jurka. Pracownicy PKO SA ustawili się w czerwone serce, też popierają Jurka Owsiaka pod dowództwem Jana Krzysztofa Bieleckiego, najwybitniejszego polskiego bankowca, wielkiego międzynarodowego specjalistę od bankowości. Z biurokratycznego Banku Odbudowy i Rozwoju…. biurokracji ponadnarodowej! Pan prezes też ma” gorące serce”. Przekaże dla Fundacji Jurka- milion złotych(????)

„Danek, pokaż!”- krzyczy Jurek Owsiak.

W tym zorganizowanym ideologicznym cyrku bierze udział ponad 120 000 wolontariuszy(!!!0 Setki osób towarzyszących; policja, wojsko, straż pożarna, korespondenci telewizyjni, scenażyści i choreografowie , setki naklejonych bilbordów, propaganda telewizyjna, gadżety, koszulki, transparenty, nawet osobisty samolot LOT-u Jurka Owsiaka, który woził go po Polsce. Czy LOT czasami nie ma kłopotów finansowych i nie zwalnia ludzi? A dla Jurka samolot się znalazł!

I Stanisław Mikulski, i Emil Karewicz, filmowi bohaterowie „ Stawki większej niż życie” też są po stronie Orkiestry…I nie ma tylko tego filmowego” Bruner- ty świnio!”

„Jesteście wielcy!”- krzyczy nasz bohater.

W Sosnowcu Jurka popiera Jan Kiepura. No, na pewno.. Wielki głos popierałby coś takiego.. Taką ideologiczna hucpę i „przystanek Woodstock.. Bo za zebrane pieniądze będzie też przystanek dla młodzieży.. Niech się wytaplają w błocie…

Nawet mają kamień od Mieszka I dla Jurka.. I Przemek Sadowski i Grażyna Barszczewska, która mówi z wielkim przejęciem, że” Trzeba sklonować Jurka Owsiaka”;(???). Tego by jeszcze brakowało… A co u pani Barszczewskiej z in vitro? Robić w probówkach- czy nie?

„Wielkie dzięki”- Przemek Sadowski.

Jurek dostał też krzesło biznesowe na Euro 2012.. Będzie siedział wygodnie i oglądał igrzyska, za 90 miliardów - a może i więcej złotych! Był też Bogdan Zdrojewski , minister od kultury.. Wkrótce będzie Stadion Kultury.. Już w 2012 roku!

I Artur Barciś , i Hanna Banaszak i „przeurocza „ Doda z trupią czaszką jako koroną, i buty Moniki Olejnik na wyprzedaży, a w Lublinie mają 18 kilogramową krówkę(????)

Dość, dość, dość…A tysiące pacjentów koczują pod bramami państwowej służby zdrowia z napisem” Leczenie w państwowej służbie zdrowia naprawdę nie szkodzi”. Poniewierani na co dzień, zlimitowani, straszeni, że Narodowy Fundusz Zdrowia nie ma pieniędzy, ale na wypłaty dla swoich pracowników- ma., niepewni jutra, bo leczenie raka zarządzający nim potrafią zatrzymać w połowie leczniczej drogi… Dramaty ludzi, kilkuletnie terminy wyznaczone przez funkcjonariuszy państwowej służby zdrowia, osobiste tragedie związane ze złą diagnozą…. Taki jest obraz skansenu komunizmu, jakim jest państwowa służba zdrowia..

A orkiestra na Tytaniku gra! I to jak ! Na całą Polskę!

Angażując 40 milionów ludzi, żeby zebrać… kilkadziesiąt milionów złotych przy potwornych kosztach zbieractwa.. I wrzucić zakupiony sprzęt gdzie popadnie.. Nie dalej jak tydzień temu, jeden ze szpitali w Warszawie nie chciał przyjąć sprzętu Jurka Owsiaka.. Do leczenia chorób onkologicznych. Bo nie mają oddziału onkologii(???)

A pomp insulinowych niektóre „ placówki” mają po kilka. Tak działa centralne rozdawnictwo! Bez żadnych elementów rynkowych… Jedno wielkie marnotrawstwo!

I na koniec , wypowiedź Marka Kurzyńca dla pisma „ Lampa”, działacza organizacji „ Wolność i Pokój”, którą w sierpniu 2009 roku, przypomniał Piotr Lisiewicz w Gazecie Polskiej, a dotyczącej Jurka Owsiaka:

„Faktycznie w podziemiu jedyną formacją, która z punktu widzenia niezależnego, niekoncesjonowanego, zajmowała się ekologią, toczyła różne dyskusje na ten temat i podejmowała konkretne działania , była Wolność i Pokój. Oczywiście frakcja ekologiczna, bo WiP jako taki był złożony. Po wyjściu z podziemia okazało się, że jest mnóstwo instytucji, taki Polski Klub Ekologiczny, albo stowarzyszenie „Wolę Być” założone przez pismo „Na przełaj”, czyli pion młodzieżowy PZPR, czyli Jurek Owsiak. Myśmy dymili, ludzie siedzieli po więzieniach za służbę zastępczą, a on na falach Rozgłośni Harcerskiej lansował Stowarzyszenie Miłośników Chińskich Ręczników, trutututu uwolnić słonia, a Sławek Dutkiewicz wtedy gibał i był po trzymiesięcznej głodówce.. No więc powiem szczerze, że jak teraz tę mordę widzę…Mało jest takich osób ścierwojadów, które budzą moje negatywne emocje”;(!!!!!)

I komentarz Piotra Lisiewicz.. ”Rolę faceta od kontrolowania zbuntowanej młodzieży Owsiak odgrywa- nowymi metodami- do dziś”;(????)

Pozostaje pytanie: kim naprawdę jest Jurek Owsiak?

Że dostaje cały dzień w państwowej telewizji i panuje nad policją, wojskiem, służbami państwowymi..

Ja bym chciał wiedzieć, a państwo???

W przyszłym roku znowu będzie grała Orkiestra, nawet jak kamień na karmieniu z państwowej służby zdrowia nie zostanie.. Bo chodzi o to, żeby grać. Fundacja będzie miała pieniądze, a jak będą pieniądze będzie ideologia dla mas..

I będzie wesoło, ale nie tym, którzy zachorują i będą się musieli leczyć w skansenie komunistycznej służby zdrowia.. Wielu umrze nie doczekawszy leczenia ze względu na obowiązujące limity. Cześć ich pamięci.

Ostatnio edytowany przez: Olaf, 11 stycznia 2010, 12:15 [1 raz(y)]

Pieniądze to nie wszystko.... potrzebne są jeszcze złoto i diamenty.
Ambasador
Moderator**
Na forum od 7757 dni

Odp: WOSP - 11/01/2010 14:04

eM napisał:  

PogońFaN napisał:  

Naturalnie , stara śpiewka , jeśli ktoś ośmieli się powiedzieć złe słowo na temat Jura od razu zostaje przedstawiony jako bezduszny wróg godzący w dobro dzieci. Czy ja gdzieś napisałem że jestem przeciwny samej akcji WOŚP? Nie przypominam sobie. Uważam że każda pomoc dla ludzi potrzebujących , organizowana bezinteresownie ,szczerze i z potrzeby serca jest godna pochwały . Owsiak szczera osoba jednak nie jest. Ja mu nie bronie aby sobie zarabiał , w końcu poświęca na to swój czas , tylko czemu robi z siebie takiego dobrodusznego bohatera który zaniedbuje rzekomo swoje własne interesy a tak naprawde zgarnia co miesiąc porządną „pensyjke”? Reszta pracowników fundacji na pieniądze też nie może narzekać skoro same wypłaty dla nich pochłaniają rocznie blisko milion złotych( średnio jakoś po 5,5 koła mają )! Sama organizacja każdego z finałów musi kosztować kolejne „bańki” , nie wspominając już o pieniądzach które za imprezy i transmisje płaci publiczna telewizja. Nie lepiej wykorzystać tych środków dla chorych dzieci? Dlaczego osoby które dają pieniądze na cele charytatywne opłacają również jakiś lewacki spęd brudstockowy? Twierdzenie że jest to koncert w ramach podziękowania dla wolontariuszy jakoś do mnie nie trafia. Mam rozumieć ze ci najebani ludzie tarzający się w błocie , pijący tanie wina co roku latają z puszkami?

Prawda jest taka że te 40 milionów to tylko kropla w morzu potrzeb. Mam nadziej że kiedyś dożyjemy normalnej sytuacji , gdy w naszym kraju , gdzie płacimy podatki i składki na służbę zdrowia , wszystkie chore dzieciaki będą miały sprzęt potrzebny do ratowania ich życia.

Czy ja gdzieś napisełem, że jesteś bezduszny??? Napisałem tylko, że warto wesprzeć w jakimś stopniu WOŚP pomimo tego, że sam osobiście również nie trawię Owsiaka a czy Ty to zrobisz to już Twoja indywidualna sprawa.Tak z drugiej mańki, byłbys zadowolony gdyby WOŚP przestała grać??? Podejrzewam, że nic byto nie zmienilo w kwestii jakości i dostępności usług medycznych w Polsce a "niektórzy" mieliby jeszcze gorzej...

Druga sprawa - kolega Lrd pisał prośbę o oddawanie krwi, tak samo nieszczerzy są Ci co oddają krew tylko po to by:
dostać tabliczki czekolady czy mieć łaskawsze spojrzenie od profesora...

Z mojej strony koniec tematu, wypowiedziałem własne zdanie i nie zamierzam nikogo do Niego nakłaniać. Każdy ma od czegoś kopułę do myślenia i to jego osobista sprawa co zrobi.

Pozdrawiam:)

Szczecin moim miastem, Pogoń moim życiem!
Safe
Kibic
Na forum od 7728 dni

Odp: WOSP - 11/01/2010 16:40

Olaf napisał:  

Cytat:  
...

"Dobroczynność jest prawdziwą maskaradą interesowności przebranej za altruizm." i chyba nikt temu nie zaprzeczy ;) W miarę dobry artykuł przedstawiający w miarę realistycznie "jak jest naprawdę"

Ostatnio edytowany przez: Safe, 11 stycznia 2010, 16:51 [1 raz(y)]

"Jeszcze bedzie czas, by odpoczywac"
eM
Kibic
Na forum od 7298 dni

**

Odp: WOSP - 11/01/2010 19:30
Wyborcza już całkowicie zwariowała , to że walczą z "kibolami" to ja rozumiem , ale żeby z Jurem w ten sposób?! Jakim prawem oni Owsiaka dopiero na 8 strone walneli?! Toż to skandaliczny zamach na demokracje! Hańba!

Cytat:  

Jurek Owsiak krytykuje dziennik "Fakt", Radio Maryja i "Nasz Dziennik". Owsiak redakcję tabloidu nazywa szmaciarzami.

Szef WOŚP rozpoczął konferencję prasową rod podziękowań dla mediów, które w niedzielę grały z orkiestrą . - Dziękuję mediom za super-relacje z naszego finału - podkreślił. Po ciepłych słowach Jurek Owsiak zwrócił się też do przedstawicieli tych mediów, które - jego zdaniem - Wielką Orkiestrę potraktowali po macoszemu.

- Pominął nas tylko "Nasz Dziennik", który oprócz tego napisał, że się nie rozliczamy. Mówiło o tym też Radio Maryja. „Ojcze, rozliczamy się. To ojciec się nie rozlicza i przewala kasę” - mówił Owsiak. Wyraził też żal, że do wielkiego grania nie dołączył Polsat. - Bo chcieliśmy podczas finału pracować ze wszystkimi. Byliśmy wczoraj na ustach całego świata - tłumaczył.

Organizator Orkiestry podkreślił, że największą wartością WOŚP jest to, że grała już po raz 18. - Dlatego z żalem przyjąłem, że w "Gazecie Wyborczej" znaleźliśmy się dopiero na ósmej stronie - przyznał Jurek Owsiak. - Zrozumcie, że się tutaj dzieje coś niezwykłego. Dlatego chcielibyśmy być na pierwszej stronie. Takie nasze skromne życzenie - dodawał.

Najostrzej dyrygent Orkiestry zaatakował jednak "Fakt" za to, że w poniedziałek napisał o finale w krótkiej notce, nad którą umieścił duży tekst pt. "Kazała synom zabić kochanka". - Jesteście szmaciarze robiąc taką gazetę. To jest szmaciarstwo - ocenił.

Nie wiadomo, czy podczas XVIII finału padnie rekord – na dzisiaj mamy zadeklarowaną sumę 36.118.272 złote – mówił dumnie Owsiak.

wt/tvn24.pl

Roman Pigwa
Kibic
Na forum od 6154 dni

*

Odp: WOSP - 11/01/2010 19:54
WOŚP

https://www.facebook.com/ekipakryzys/ Grupa turystyczna mocno powiązana z FCWK - POGOŃ SZCZECIN
Tony Montana
Kibic
Na forum od 7525 dni

Odp: WOSP - 11/01/2010 21:50

Cytat:  

Czy ja gdzieś napisełem, że jesteś bezduszny??? Napisałem tylko, że warto wesprzeć w jakimś stopniu WOŚP pomimo tego, że sam osobiście również nie trawię Owsiaka a czy Ty to zrobisz to już Twoja indywidualna sprawa.Tak z drugiej mańki, byłbys zadowolony gdyby WOŚP przestała grać??? Podejrzewam, że nic byto nie zmienilo w kwestii jakości i dostępności usług medycznych w Polsce a "niektórzy" mieliby jeszcze gorzej...

Druga sprawa - kolega Lrd pisał prośbę o oddawanie krwi, tak samo nieszczerzy są Ci co oddają krew tylko po to by:
dostać tabliczki czekolady czy mieć łaskawsze spojrzenie od profesora...

Z mojej strony koniec tematu, wypowiedziałem własne zdanie i nie zamierzam nikogo do Niego nakłaniać. Każdy ma od czegoś kopułę do myślenia i to jego osobista sprawa co zrobi.

Pozdrawiam:)[/cytat]

skoro wywolales mnie do tablicy.
Czas nauczyc sie odczytywac, co jest napisane na powaznie a co z przymruzeniem oka.

Nie sadze zeby ktokolwiek szedl oddac krew, by dostac kilka tabliczek niedobrej, taniej czekolady, bo taka jest smutna prawda. A piszac w ten sposob obrazasz mnostwo ludzi, ktorzy oddaja bezinteresownie krew, bo ona ratuje innym ludziom zycie. (w większosci z "cywilizowanych" krajów, za krew po prostu sie placi dawcom, nie poza drobnymi wyjatkami w Polsce). Tak wiec czasami pomysl, zanim cos napiszesz.

a co do Orkiestry.

Co niektorym dupy sciska, ze ktos lamie monopol kosciola na datki od ludzi, wydaje sie co poniektorym ze tylko kosciol ma prawo obrabiac ludzi w celach dobroczynnych. Caritas dysponuje ogromna kasa, bo dostal za darmo mnostwo nieruchomosci (m.in. osrodki nad morzem, w górach itd) i przyjmuje tam komercyjnych gosci, nie placac przy tym podatkow jak inne przedsiebiorstwa. (a wiec jest to czyn nieuczciwej konkurencji)

ponadto z tego co wiem, a sa to dane powszechnie dostepne srednia placa w WOSP to 2,5 tys brutto (czyli niewiele - to mniej niz polowa sredniej pensji kapelana wojskowego)

https://media.giphy.com/media/3ohc0SrzhBrmKfudTW/giphy.gif
eM
Kibic
Na forum od 7298 dni

**

Odp: WOSP - 11/01/2010 22:06

Tony Montana napisał:  

Co niektorym dupy sciska, ze ktos lamie monopol kosciola na datki od ludzi

W sumie to jest dobry pomysł na interes , taka firma zajmująca się "datkami od ludzi" . Trzeba tylko zrobic dobry biznes plan , promocje w mediach i można złamać monopol kościoła. Nie wiesz czy jest szansa aby dostać na to dofinansowanie z Unii?

Tony Montana napisał:  
ponadto z tego co wiem, a sa to dane powszechnie dostepne srednia placa w WOSP to 2,5 tys brutto (czyli niewiele - to mniej niz polowa sredniej pensji kapelana wojskowego)

Jak znasz dane powszechnie dostępne to moze powiesz mi ile Jurek zarabia bo nigdzie nie mogę znalezc.

A co do orkiestry:

Cytat:  
Na czym polega oszustwo Owsiaka

Wiele już razy pisałem (m.in. tutaj), dlaczego nie podoba mi się przedsięwzięcie Jerzego Owsiaka. Część z tych powodów oględnie przedstawił dzisiaj na swoim blogu Krzysiek Leski. Ja tak oględny nie jestem i sądzę, że należy przypominać, jakiej manipulacji dokonał w ciągu wielu już lat funkcjonowania WOŚP Owsiak oraz środowisko, które najbardziej go wspiera.

W przypadku Owsiaka mamy do czynienia z często stosowaną metodą tworzenia iluzji pozapolityczności osoby i przedsięwzięcia, które pozapolityczne wcale nie są. Owsiak nie jest osobą „pozaideologiczną”, stojącą w jakiś sposób poza sporem politycznym. Przeciwnie – jest osobą o bardzo wyrazistych poglądach, które uzewnętrzniają się od czasu do czasu w postaci zapowiedzi „dawania z baśki” tym, którzy ośmielają się badać życiorys Wałęsy, w wypowiedziach na temat Radia Maryja albo w usuwaniu sprzed wejścia na Przystanek Woodstock (podkreślam: z terenu publicznego) wystawy antyaborcyjnej. Jednak dla środowiska, mówiąc ogólnie, „Gazety Wyborczej” jest Owsiak authority of last resort – kimś, po kogo się sięga w nadzwyczajnych sytuacjach. Owsiak jest niezwykle wygodny, ponieważ jego charytatywna działalność pozwala tworzyć wrażenie, iż jest osobą niezaangażowaną politycznie, a więc to, co mówi, mówi niejako z pozycji „pozapolitycznych”. (O stosowaniu tej metody w pierwszym dziesięcioleciu III RP bardzo ciekawie pisał Zdzisław Krasnodębski w eseju „Filozofia III RP, czyli od »antypolityki« do »postpolityczności«” w zbiorze „Rzeczpospolita 1989-2009”, wydanym przez krakowski Ośrodek Myśli Politycznej.) Słuchacze odbierają poglądy Owsiaka nie jako poglądy uczestnika politycznej wojny, ale kogoś spoza nielubianego środowiska polityków, a tym samym nadają im większą wagę. Na tym polega wielkie oszustwo Owsiaka, którego on sam, jak sądzę w pełni świadomie, nie chce wyjaśnić, np. poprzez oficjalne poparcie konkretnej partii politycznej. Wziąwszy to pod uwagę, absolutnie zasadne było umieszczenie w noworocznej szopce przez Marcina Wolskiego m.in. Owsiaka właśnie w loży celebrytów, przyklaskujących oczywiście opcji jedynie słusznej.
WOŚP jest instrumentem utwierdzania tej iluzji. Przy czym trzeba zauważyć, że nastąpiła tu całkowita personalizacja idei: WOŚP to Owsiak, Owsiak to WOŚP. Są i inne organizacje, które posługują się popularnym wizerunkiem swoich twórców (Fundacja Anny Dymnej czy Akogo Ewy Błaszczyk), ale żadna z nich nie jest tak medialnie rozdmuchana, tak kontrowersyjna i żadna nie zmieniła się w sprawnie działający koncern. Tym samym każdy wyskok Owsiaka i każde jego kontrowersyjne stwierdzenie natychmiast może być zbite kontrargumentem: ale on tyle robi dla dzieci.

Czy na pewno? Owsiak zrobił przez te wszystkie lata z WOŚP istny cyrk, którego koszty stają się absurdalne. Godziny telewizyjnych transmisji, przeloty samolotami (tym razem w eskorcie F-16), tysiące ludzi do obsługi koncertów, którzy przecież nie pracują darmo, sprzęt itd. Jaki jest sens ciągnąć imprezę, gdzie co roku trzeba wymyślać nowe fajerwerki, coraz absurdalniejsze i coraz kosztowniejsze, byle zachęcić ludzi do jednorazowego zrywu? Porównanie kosztów i zysków to zwykłe wyliczenie efektywności. Nikt tego dotąd nie zrobił, a w takim wyliczeniu wspominany przez Leskiego Caritas wypadłby pewnie o kilkaset procent lepiej niż WOŚP.
Dlaczego nikt tego nie zrobił? O tym też już swego czasu pisałem: w sprawie WOŚP działa moralny szantaż. Kto krytykuje Owsiakową imprezę, ten widocznie musi nienawidzić małych dzieci, którym Owsiak pomaga. Ten argument jest oczywiście absurdalny, oparty na naciąganym sylogizmie i założeniu, że cel uświęca środki, a przy okazji dowodzący niezdrowego utożsamienia idei z osobą.
W licytacjach WOŚP biorą udział wszystkie liczące się firmy, wydając w ten sposób pieniądze swoich klientów bez pytania ich o pozwolenie, ewentualnie pieniądze państwowe. Nie ma wysokiego urzędnika, który mógłby się wyłamać z obowiązkowego entuzjazmu – w tym cyrku biorą udział i prezydent, i premier. Szantaż moralny odnosi skutek. Kto w entuzjazmie nie bierze udziału, zostaje napiętnowany.

Po raz kolejny warto postawić pytania, które już zadawałem: z jakich to powodów akurat jedna charytatywna impreza, firmowana przez osobę mocno kontrowersyjną, cieszy się bezprecedensowym wsparciem mediów, publicznych i prywatnych? Dlaczego akurat w tym przypadku istnieje niepisany obowiązek entuzjazmowania się i wspierania tej imprezy? Dlaczego F-16, które, jak rozumiem, i tak muszą latać, latają akurat, eskortując Owsiaka, a nie Annę Dymną albo wolontariuszy Caritasu, którzy co roku przed świętami po cichu sprzedają swoje świece?
Medialny i organizacyjny cyrk, jaki towarzyszy WOŚP, dawno już przekroczył granice absurdu i przyzwoitości. Owczy pęd wyłącza myślenie większości ludzi, którzy „dają na Owsiaka”, bo „przecież wszyscy dają”. Wraz z każdą edycją WOŚP uzupełniany jest wizerunkowy kapitał człowieka, który pod pozorami ograniczenia wyłącznie do pracy charytatywnej, przemyca bardzo wyraziste poglądy społeczne i polityczne. Ja tego kapitału podwyższał mu nie będę.

http://lukaszwarzecha.salon24.pl/148967,na-czym-polega-oszustwo-owsiaka

- 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1763362844 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.14 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005