Prezes LPR Roman Giertych zostanie wicepremierem w nowym rządzie - dowiedziała się nieoficjalnie TVN24. Giertych ma również zostać ministrem edukacji i sportu, a poseł Ligi Rafał Wiechecki ma objąć funkcję ministra gospodarki morskiej i rybołówstwa.
Boze, ty to widzisz i nie grzmisz!
rozumiem zeby Giertychowi dac jakies byle jakie ministerstwo na odczepnego, ale zeby tak wazne jak edukacji? Ale dobrze ten rzad totalnie sie skompromituje i prawica socjalistyczna za pól roku poniesie kleske w wyborach.
Ale zeby Wiecheckiego dawac na ministra gospodarki morskiej? To juz jest totalna kpina. Co absolwent prawa ma wiedziec o gospodarce morskiej?
ps. Co do mądrali czepiajacych sie ze napisalem "prawica socjalistyczna" (a wiem ze tacy sie znajda). Program ekonomiczny PiSu jest typowo socjalistyczny, zaklada zwiekszenie ingerencji panstwa w godpodarce (tradycyjny keynesizm). LPR to partia wręcz gospodarczo lewacka, wraz z pomyslami Giertycha o wykorzystaniu rezerw budzetowych.
Odp: temat ogórkowy - 05/05/2006 18:16
Jak sie nazywal pilkarz Gornika Zabrze ktory jakos w polowie lat '90 w wywiadzie dla magazynu GOL ( teraz teraz teraz goooool! cudownie! ) powiedzial nast. zdanie - "Najszła mi na duzy palec" ?? chodzi mi to od paru dni po glowie
Orientuje sie ktos moze w takim temacie jak kupno auta z niemiec? Bo interesuje mnie taka rzecz- mam na umowie wpisane 80 euro, wiec ile za to bede musial zaplacic cla czy akcyzy, nie wiem jak ten podatek sie nazywa, w kazdym razie w urzedzie celnym sie go placi. I czy bez tej oplaty mozna juz rejestrowac samochod? Oczywiscie gdy wszystko inne juz zalatwione. Pzdr
a ja ci napisze duzo prosciej. ( z wlasnego doswiadczenia)
akcyze placisz od wartosci wpisanej na umowie. raczej 80 euro wskazuje na samochod ponad 10 letni. to wiec jedziesz do urzedu celnego i placisz tam akcyze 65% od 80 Euro. skseruj sobie wczesniej Brief i Umowe. Najlepiej wez ze soba takze polskie badanie techniczne. Jesli auto mlodsze niz 10 lat to wysokosc akcyzy wyszukaj w poscie Pszczółka. Bez tej oplaty nie mozna rejestrowac samochodu. i pamietaj jesli zaplaciles akcyze i sprzedasz komus samochod jeszcze przed rejestracja to bedziesz musial zaplacic akcyze jeszcze raz, tym razem od umowy w Polsce.
Prezes LPR Roman Giertych zostanie wicepremierem w nowym rządzie - dowiedziała się nieoficjalnie TVN24. Giertych ma również zostać ministrem edukacji i sportu, a poseł Ligi Rafał Wiechecki ma objąć funkcję ministra gospodarki morskiej i rybołówstwa.
Boze, ty to widzisz i nie grzmisz!
rozumiem zeby Giertychowi dac jakies byle jakie ministerstwo na odczepnego, ale zeby tak wazne jak edukacji? Ale dobrze ten rzad totalnie sie skompromituje i prawica socjalistyczna za pól roku poniesie kleske w wyborach.
Ale zeby Wiecheckiego dawac na ministra gospodarki morskiej? To juz jest totalna kpina. Co absolwent prawa ma wiedziec o gospodarce morskiej?
ps. Co do mądrali czepiajacych sie ze napisalem "prawica socjalistyczna" (a wiem ze tacy sie znajda). Program ekonomiczny PiSu jest typowo socjalistyczny, zaklada zwiekszenie ingerencji panstwa w godpodarce (tradycyjny keynesizm). LPR to partia wręcz gospodarczo lewacka, wraz z pomyslami Giertycha o wykorzystaniu rezerw budzetowych.
Oczywiście jak zwykle odzywa sie ten który najwięcej wie. Nie bede sie tutaj z Tobą wykłucał bo wiem z doświadczenia ze to i tak niema sensu i niezrozumiesz, dlatego ogranicze się tylko do przedstawienia pewnych faktów które większości forumowiczom bedą coś więcej mówić. Rafał Wiechecki jest absolwentem nie tylko prawa i administracji jak to napisał Tony Montana ale skończył też ekonomie uzyskując tytuł magistra - dodam ze miał najlepszy wynik wtedy na studiach. Po drugie pół roku temu zdał egzamin/aplikacje sedziowska i jednoczesnie ma też uprawnienia adwokackie. Warta podkreślenia rzecz to to że w parlamencie europejskim zajmował się transportem jako asystent posła Sylwestra Chruszcza i przedewszystkim żeglugą; bliska mu była także sprawa PŻMu kiedy próbowano zmienić większość ludzi zajmujących tam funkcje kierownicze a którzy to ludzie wyprowadzili PŻM z długów. Na marginesie dodam że Rafał Wiechecki był także wieloletnim prezesem okręgu zachodniopomorskiego Młodzieży Wszechpolskiej. To tylko krótka historia faktów z życia tego młodego człowieka, A NAD FAKTAMI SIE NIEDYSKUTUJE; pozostaje mu tylko życzyc powodzenia na ministerialnym stanowisku, bo kompetencje do pełnienia roli szefa tego resortu jak widać ma i to niezłe.
Jak sie nazywal pilkarz Gornika Zabrze ktory jakos w polowie lat '90 w wywiadzie dla magazynu GOL ( teraz teraz teraz goooool! cudownie! ) powiedzial nast. zdanie - "Najszła mi na duzy palec" ?? chodzi mi to od paru dni po glowie
czasem nie Kompała??
po jezyku to moze wisniewski?:>
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Rafał Wiechecki jest absolwentem nie tylko prawa i administracji jak to napisał Tony Montana ale skończył też ekonomie uzyskując tytuł magistra - dodam ze miał najlepszy wynik wtedy na studiach. Po drugie pół roku temu zdał egzamin/aplikacje sedziowska i jednoczesnie ma też uprawnienia adwokackie. Warta podkreślenia rzecz to to że w parlamencie europejskim zajmował się transportem jako asystent posła Sylwestra Chruszcza i przedewszystkim żeglugą; bliska mu była także sprawa PŻMu kiedy próbowano zmienić większość ludzi zajmujących tam funkcje kierownicze a którzy to ludzie wyprowadzili PŻM z długów. Na marginesie dodam że Rafał Wiechecki był także wieloletnim prezesem okręgu zachodniopomorskiego Młodzieży Wszechpolskiej. To tylko krótka historia faktów z życia tego młodego człowieka, A NAD FAKTAMI SIE NIEDYSKUTUJE; pozostaje mu tylko życzyc powodzenia na ministerialnym stanowisku, bo kompetencje do pełnienia roli szefa tego resortu jak widać ma i to niezłe.
Nie przecze ze Wiechecki jest zdolnym i inteligentnym czlowiekiem. swiadczy o tym m.in. blyskawiczna kariera uwienczona teka ministra przed osiagnieciem wieku 30 lat. Ale to nie znaczy ze jest czlowiekiem madrym. Tak sie sklada, ze mialem okazje poznac go osobiscie. Przede wszystkim jest zaslepiony ideologia, co na pewno bedzie zle wplywac na jego prace. Nie sadze by byl wstanie wspolpracowac z kims, kto choc jest osoba kompetentna zwiazany jest z innym obozem. Nie przecze, ze moze okazac sie skutecznym politykiem, ale ministrem powinna byc osoba, ktora jest sklonna do kompromisu oraz posiada umiejetnosc
dialogu. Po za tym fakt zajmowania sie czyms podczas asystentury u Europosla nie swiadczy, ze posiada odpowiednia wiedze. Na tym stanowisku widzial bym fachowca, czlowieka ktory na tych sprawach zjadl zeby. A taka osoba nie jest jest Rafal Wiechecki. "A którzy to ludzie wyprowadzili PŻM z długów" to niejaki przyjaciel Radia Maryja, byly dyrektor Brzezicki, ktory probowal wyprowadzic majatek z PZM i na lewo przejac wladze nad nia (sprawa slynnej juz zlotej akcji, ktora znalazla sie w rekach osob zwiaznych z Brzezickim). Ministrowi Skarbu z trudem udalo sie przywrocic wladze panstwa nad PZM. Fakt znajomosci z takimi ludzmi akurat swiadczy jak najgorzej o nim. Pocieszeniem bedzie, ze najprawdopodobniej bedzie to tylko krotkotrwale, fasadowe ministerstwo, ktore szybko zniknie.Wystarczyloby ze sprawami gospodarki morskiej zajmowal sie kompetentny podsekretarz stanu w ministerstwie transportu lub infrastruktury (istnialo w poprzedniej kadencji sejmu). Choc moglobyc gorzej. Teke mogl dostac np. Wierzejski, wtedy to dopiero bylby wstyd na cala Europe.
ps. Nad faktami sie dyskutuje, bo nie zawsze twierdzenia podawane jako fakty sa prawdziwe. Ograniczenie dyskusji nad faktami byloby cenzura. a nie sadze mimo wszystko, ze chcialbys przywrocenia cenzury.
ps.2 drobna popraweczka do twoich faktow. Nie ma czegos takiego jak uprawnienia adwokackie. Rafal Wiechecki jest po prostu adwokatem.
ps.3 pol roku temu zdal egzamin sedziowski, egzamin na aplikacje zdal w 2002r.
ps.2 i ps3. nie sa pisane absolutnie zlosliwie, sa tylko w celu sprecyzowania twoich twierdzen. W koncu nie musiales posiadac wiedzy w tym zakresie. Najwazniejsze ze zrozumialy byl cel twojej wypowiedzi, a popraweczki moje sluza tylko zachowaniu poprawnosci.
Rafał Wiechecki jest absolwentem nie tylko prawa i administracji jak to napisał Tony Montana ale skończył też ekonomie uzyskując tytuł magistra - dodam ze miał najlepszy wynik wtedy na studiach. Po drugie pół roku temu zdał egzamin/aplikacje sedziowska i jednoczesnie ma też uprawnienia adwokackie. Warta podkreślenia rzecz to to że w parlamencie europejskim zajmował się transportem jako asystent posła Sylwestra Chruszcza i przedewszystkim żeglugą; bliska mu była także sprawa PŻMu kiedy próbowano zmienić większość ludzi zajmujących tam funkcje kierownicze a którzy to ludzie wyprowadzili PŻM z długów. Na marginesie dodam że Rafał Wiechecki był także wieloletnim prezesem okręgu zachodniopomorskiego Młodzieży Wszechpolskiej. To tylko krótka historia faktów z życia tego młodego człowieka, A NAD FAKTAMI SIE NIEDYSKUTUJE; pozostaje mu tylko życzyc powodzenia na ministerialnym stanowisku, bo kompetencje do pełnienia roli szefa tego resortu jak widać ma i to niezłe.
Nie przecze ze Wiechecki jest zdolnym i inteligentnym czlowiekiem. swiadczy o tym m.in. blyskawiczna kariera uwienczona teka ministra przed osiagnieciem wieku 30 lat. Ale to nie znaczy ze jest czlowiekiem madrym. Tak sie sklada, ze mialem okazje poznac go osobiscie. Przede wszystkim jest zaslepiony ideologia, co na pewno bedzie zle wplywac na jego prace. Nie sadze by byl wstanie wspolpracowac z kims, kto choc jest osoba kompetentna zwiazany jest z innym obozem. Nie przecze, ze moze okazac sie skutecznym politykiem, ale ministrem powinna byc osoba, ktora jest sklonna do kompromisu oraz posiada umiejetnosc
dialogu. Po za tym fakt zajmowania sie czyms podczas asystentury u Europosla nie swiadczy, ze posiada odpowiednia wiedze. Na tym stanowisku widzial bym fachowca, czlowieka ktory na tych sprawach zjadl zeby. A taka osoba nie jest jest Rafal Wiechecki. "A którzy to ludzie wyprowadzili PŻM z długów" to niejaki przyjaciel Radia Maryja, byly dyrektor Brzezicki, ktory probowal wyprowadzic majatek z PZM i na lewo przejac wladze nad nia (sprawa slynnej juz zlotej akcji, ktora znalazla sie w rekach osob zwiaznych z Brzezickim). Ministrowi Skarbu z trudem udalo sie przywrocic wladze panstwa nad PZM. Fakt znajomosci z takimi ludzmi akurat swiadczy jak najgorzej o nim. Pocieszeniem bedzie, ze najprawdopodobniej bedzie to tylko krotkotrwale, fasadowe ministerstwo, ktore szybko zniknie.Wystarczyloby ze sprawami gospodarki morskiej zajmowal sie kompetentny podsekretarz stanu w ministerstwie transportu lub infrastruktury (istnialo w poprzedniej kadencji sejmu). Choc moglobyc gorzej. Teke mogl dostac np. Wierzejski, wtedy to dopiero bylby wstyd na cala Europe.
ps. Nad faktami sie dyskutuje, bo nie zawsze twierdzenia podawane jako fakty sa prawdziwe. Ograniczenie dyskusji nad faktami byloby cenzura. a nie sadze mimo wszystko, ze chcialbys przywrocenia cenzury.
ps.2 drobna popraweczka do twoich faktow. Nie ma czegos takiego jak uprawnienia adwokackie. Rafal Wiechecki jest po prostu adwokatem.
ps.3 pol roku temu zdal egzamin sedziowski, egzamin na aplikacje zdal w 2002r.
ps.2 i ps3. nie sa pisane absolutnie zlosliwie, sa tylko w celu sprecyzowania twoich twierdzen. W koncu nie musiales posiadac wiedzy w tym zakresie. Najwazniejsze ze zrozumialy byl cel twojej wypowiedzi, a popraweczki moje sluza tylko zachowaniu poprawnosci.
Najpierw precyzuj swoje twierdzenia, zapoznaj sie z faktami i później sobie pisz głupoty bo przynajmniej bedziesz wiedział ze świadomie wypisujesz bzdury - przepraszam ale inaczej sie tego nieda określić. Po pierwsze od bodajze roku, ktoś kto zdaje egzamin sędziowski, ma jednoczesnie uprawnienia adwokata, wczesniej mógł być tylko i wyłącznie sędzią, Po drugie kolego w 2002 roku to Rafał Wiechecki dopiero kończył prawo i od tego roku rozpoczął aplikacje adwokacka, ale nieprzystąpił do egzaminu, bądż poprostu jego niezdał ( tego już dobrze niepamiętam , ale to był rok chyba 2004 - chodzi o egzamin końcowy rzecz jasna). Nastepna sprawa faktycznie Wiechcecki jest zapatrzony w swoją ideologie i jak mu powiem o twoim istnieniu na tym forum to bedzie próbował Ciebie ocenzurować, a moze i nawet zamknie do więzienia - heh ciekawe czy zrozumiesz żart.
A w ogole takie pytanie - wiesz ile trwa aplikacja - jakakolwiek np adwokacka, sedziowska?? bo widze ze się nieorientujesz za bardzo oczywiście wiem ze sprawdzisz sobie na necie badż może faktycznie się orientujesz, ale tym powyzszym wpisem sie troche skompromitowałeś ( zresztą nie pierwszy raz - pamiętne posty o istnieniu narodowca pod 3 nickami na forum Pogoń on-line ) - chcesz kogoś poprawiać kto sobie codzienie na tym "zęby zjada" - ech co za mlodzież.
Pozwolisz ze reszty twoich wypocin niebede komentował - a popisz sobie jeszcze co tam chcesz, przynajmniej kolegą wysle linka do twoich postów to bedą mieli chłopaki ubaw.
Ostatnio edytowany przez: IS, 5 maja 2006, 21:27 [4 raz(y)]
To prawda że ten cały Giertych jest ministrem edukacji ? :/ a ma być wicepremierem ? :/
A nie czytałeś porannej prasy i nie czytasz newsow na necie? - wszystko na to wskazuje ze bedzie i całe szczęście. Już wczoraj w nocy o tym było wiadomo, dziś juz chyba sa formalności ale dogadywanie się w sprawie koalicji moze jeszcze potrfać.
Nie nie czytam porannej prasy bo nie mam na to czasu, też nie miałem czasu żeby sprawdzić na necie, ktoś u mnie na liście miał taki opis to się zapytałem, to chyba nie jest karalne prawda?
To prawda że ten cały Giertych jest ministrem edukacji ? :/ a ma być wicepremierem ? :/
A nie czytałeś porannej prasy i nie czytasz newsow na necie? - wszystko na to wskazuje ze bedzie i całe szczęście. Już wczoraj w nocy o tym było wiadomo, dziś juz chyba sa formalności ale dogadywanie się w sprawie koalicji moze jeszcze potrfać.
Nie nie czytam porannej prasy bo nie mam na to czasu, też nie miałem czasu żeby sprawdzić na necie, ktoś u mnie na liście miał taki opis to się zapytałem, to chyba nie jest karalne prawda?
Spoko tylko dziwne ze masz czas sie zapytać na forum o taką rzecz gdzie w trakcie pisania byś przeczytał sobie jakiś artykuł na wirtualnej badż tlenie i byś więcej sie dowiedzial nizeli miałby tutaj ktoś Tobie na to odpowiedzieć, no ale pytać rzecz ludzka - " kto pyta niebłądzi"
Odp: temat ogórkowy - 05/05/2006 22:50
moj prawie ulubiony forumowiczu. Narodowiec! nikt mnie tak nie rozbawia.
Doskonale sie orientuje w temacie aplikacji itp. Studiuje prawo kolego. Wlasnie mocno sie zblazniles. Nie ma czegos takiego jak uprawnienia adwokackie, to co piszesz wynika z niezrozumienia zyciorysu Wiecheckiego, ze strony ktorej podales. Jak juz napisalem Wiechecki jako osoba wpisana na liste adwokatow jest adwokatem i tyle.
nieprawda jest, ze kazdy kto zdal egzamin sedziowski ma uprawnienia adwokackie.
gdziec cos slyszales i piszesz glupoty. ale ja ci po dobroci wszystko wytumacze
wolisz od poczatku czy od konca? zaloze ze od poczatku.
rok 2002 RW (RW= Rafał Wiechecki) konczy prawo. nastepnie zdaje egzamin na aplikacje sedziowska - jest to egzamin inny niz egzamin sedziowski kolego [1:0 dla mnie] (bo nie wystarczy ze absolwent prawa przyjdzie z ulicy z dyplomem i sie moze aplikowac, trzeba zdac najpierw egzamin) aplikacja trwa 3,5 roku. po ukonczeniu aplikacji mozna zdawac egzamin sedziowski i tylko po ukonczeniu aplikacji sedziowskiej. RW zdal ten egzamin. Nastepnie skorzystal z mozliwosci, ktore mu dala nowelizacja ustawy o adwokaturze (zwana w doktrynie ustawami Gosieckiego), i zlozyl wniosek o wpis na liste adwokatow- ta nowelizacja dawala prawo osoba, ktore zdaly egzamin sedziowski albo prokuratorski mozliwosc bez wczesniejszej praktyki w tych zawodach wpisac sie na ta liste. {wczesniej konieczny byl okres co najmniej 3 lat praktyki jako sedzia lub prokurator}.[2:0 dla mnie ] RW uzyskal wpis na liste adwokatow i tym samym w zaden sposob nie mogl sprawowac od tego momentu stanowiska sedziego. Wynika to m.in. z konstytucyjnego zakazu polaczalnosci stanowiska sedziego z innymi zawodami.
Nikt kto jest sedzia nie moze sprawowac funkcji adwokata! Sedzia moze wylacznie pelnic funkcje nauczyciela akademickiego. Wiec niezmiernie glupie jest zdanie " Po pierwsze od bodajze roku, ktoś kto zdaje egzamin sędziowski, ma jednoczesnie uprawnienia adwokata, wczesniej mógł być tylko i wyłącznie sędzią," bo wskazuje ze sedzia moze byc jednoczesnie adwokatem.
(3:0 dla mnie, ustrzelilem hat- tricka haha ]
Widze ze slabo w Mlodziezy wszechpolskiej uczycie sie zyciorysow przywodcow. Jestescie daleko za Koreą Polnocna, tam to dopiero je umieja.
powiedz smialo Wiecheckiemu, to Giertych zaordynuje wam komplety z zyciorysow przywodcow
ps. wiezienia sie nie boje. Procesy polityczne nie udaja sie nawet zbytnio na bialorusii, a co dopiero u nas. Ale w razie czego bede meczennikiem za wolnosc nasza i wasza . Ciekawe czy ty teraz rozumiesz zart.
ps.2 postscriptum z poprzedniego posta naprawde nie bylo zlosliwe Chcialem cie sprowadzic na wlasciwa droge.
Hmm wiesz ... nie ze staje w obronie Narodowca ale ... cytujac to pokazales wlasnie jak mozna zagubic sie posrod pychy...
Poprawnie powinno wygladac to nastepujaco :
(3:0 dla mnie, ustrzelilem hat-trick haha )
wiec ... nei wytykaj bledow a blaznic mozna w wiele sposobow.. On ma swoje zdanie i Ty masz swoje zdanie .. ja mam swoje zdanie itd. wiec nikt nikogo nei ma prawa namawaic do swoich pogladow ..
Odp: temat ogórkowy - 05/05/2006 23:40
do klocka
eee ja tam tylko odmienilem, juz taka mam tendencje do sploszczania czego sie da.
bym napisal zebys nie wcinal sie miedzy wodke a zakąske ale dzis bede mily i tego nie zrobie
zarzucono mi ze pisze bzdury, wiec odpisalem jak jest, bo akurat na ten temat wiem duzo. Pycha mnie nie zgubi nie martw sie
pozdrawiam
Orientuje sie ktos moze w takim temacie jak kupno auta z niemiec? Bo interesuje mnie taka rzecz- mam na umowie wpisane 80 euro, wiec ile za to bede musial zaplacic cla czy akcyzy, nie wiem jak ten podatek sie nazywa, w kazdym razie w urzedzie celnym sie go placi. I czy bez tej oplaty mozna juz rejestrowac samochod? Oczywiscie gdy wszystko inne juz zalatwione. Pzdr
a ja ci napisze duzo prosciej. ( z wlasnego doswiadczenia)
akcyze placisz od wartosci wpisanej na umowie. raczej 80 euro wskazuje na samochod ponad 10 letni. to wiec jedziesz do urzedu celnego i placisz tam akcyze 65% od 80 Euro. skseruj sobie wczesniej Brief i Umowe. Najlepiej wez ze soba takze polskie badanie techniczne. Jesli auto mlodsze niz 10 lat to wysokosc akcyzy wyszukaj w poscie Pszczółka. Bez tej oplaty nie mozna rejestrowac samochodu. i pamietaj jesli zaplaciles akcyze i sprzedasz komus samochod jeszcze przed rejestracja to bedziesz musial zaplacic akcyze jeszcze raz, tym razem od umowy w Polsce.
Dobra. Dzieki panowie za porady teraz cos od siebie w razie "w" jakby ktos potrzebowal:
- nie zaplaciles akcyzy w ciagu 5 dni od sprowadzenia auta- idz do agencji celnej, zaplacisz 20-40 zeta a i tak jestes do przodu (i wogole pomoga wypelnic dokumenty)
- blachy daja z miejsca podczas rejestracji co mnie zaskoczylo- 275 oplat+500 oplaty recyklingowej, umowic na rejestracje mozna mailem lub telefonicznie (przynajmiej w stargardzie)
rok 2002 RW (RW= Rafał Wiechecki) konczy prawo. nastepnie zdaje egzamin na aplikacje sedziowska - jest to egzamin inny niz egzamin sedziowski kolego [1:0 dla mnie] (bo nie wystarczy ze absolwent prawa przyjdzie z ulicy z dyplomem i sie moze aplikowac, trzeba zdac najpierw egzamin)
Po pierwsze mój drogi Tony Montano zajrzyj kilka postów wcześniej i przeczytaj co napisałem, a wyraznie jest napisane że RW po ukończeniu w 2002r. studiów na wydziale prawa i administracji zdaje na aplikacje i tutaj uwaga jak już to sądową a nie sedziowską ( ja napisałem że adwokacką - faktycznie mój błąd ), więc zadne jeden zero dla Ciebie. Sądowa a nie sędziowska dlatego że tak jest zapisane w ustawie, mało tego ze jako przyszły prawnik nie wiesz jak się nazywa prawidłowo aplikacja to jeszcze szwankuje logika u Ciebie, bo udowadniasz mi coś pisząc to samo co ja napisałem.
aplikacja trwa 3,5 roku.
Aplikacja sądowa trwał o ile sie nie myle kiedyś 2 lata - teraz natomiast jest to 3 lata. Heh - dobra niebede tego już komentował
wczesniej konieczny byl okres co najmniej 3 lat praktyki jako sedzia lub prokurator
Jaki sędzia ?? lub prokurator??!! chyba cos ci się pomyliło taki ktoś jest asesorem a nie sędzią lub prokuratorem, a asesor jest dopiero kandydatem do zawodu - przynajmniej tak kiedyś było - powiedzmy że jest to etat sędziego co najwyzej a jest to duża różnica. Teraz aplikant jesli ma dobre wyniki to mamożliwość wyboru pomiedzy aplikacja pozaetatową bądź etatową.
i zlozyl wniosek o wpis na liste adwokatow- ta nowelizacja dawala prawo osoba, ktore zdaly egzamin sedziowski albo prokuratorski mozliwosc bez wczesniejszej praktyki w tych zawodach wpisac sie na ta liste. {wczesniej konieczny byl okres co najmniej 3 lat praktyki jako sedzia lub prokurator}.[2:0 dla mnie ] RW uzyskal wpis na liste adwokatow i tym samym w zaden sposob nie mogl sprawowac od tego momentu stanowiska sedziego. Wynika to m.in. z konstytucyjnego zakazu polaczalnosci stanowiska sedziego z innymi zawodami.
I tutaj niebede dyskutował nad dwoma ostatnimi zdaniami, bo dokładnie to miałem na myśli i mi jako studentowi architektury nic tutaj takiego nieudowadniasz bo mam prawo nie wiedzieć takich rzeczy, ale tą akurat wiedziałem tylko że inny był charakter mojej wypowiedzi a chodziło dokładnie o to samo - zajrzyj do wcześniejszego postu.
(3:0 dla mnie, ustrzelilem hat- tricka haha ]
Jako student prawa niepopisałeś się wiedzą. Ja już tutaj nie bede Ciebie punktował, bo nie ma to większego sensu, poprostu wstyd ze mamy lub bedziemy mieli takich prawników.
Widze ze slabo w Mlodziezy wszechpolskiej uczycie sie zyciorysow przywodcow. Jestescie daleko za Koreą Polnocna, tam to dopiero je umieja.
powiedz smialo Wiecheckiemu, to Giertych zaordynuje wam komplety z zyciorysow przywodcow
Hehe mi nietrzeba oferować takich rzeczy, ale Tobie jako studentowi prawa chyba by się coś przydało
ps. wiezienia sie nie boje. Procesy polityczne nie udaja sie nawet zbytnio na bialorusii, a co dopiero u nas. Ale w razie czego bede meczennikiem za wolnosc nasza i wasza . Ciekawe czy ty teraz rozumiesz zart.
Narazie ucz się i jeszcze raz się ucz to napewno będą z Ciebie ludzie ( chociaz moim zdaniem minąłeś się z powołaniem - juz nawet patrzac na całokształt twoich wypocin to chluby studentowi prawa to nieprzynosi - chodzi o okres kiedy zaczalem z Tobą dyskutować kilka miesiecy temu), a później się zastanowie czy bedziesz męczennikiem za moją wolność
STUDENT PRAWA :hhi:
Ostatnio edytowany przez: IS, 6 maja 2006, 14:14 [2 raz(y)]
Dariusz Koseła,Arkadiusz Kampka, Mieczysław Agafon , Arkadiusz Kubik,Leszek Kraczkiewicz, Marek Szemoński ,Piotr Gruszka,Piotr Brzoza
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.