a czy przypadkiem ptak nie przedluzyly finansowania Pogoni do konca rundy jesiennej i znowu nasz prezes nie wie co mowi.ciekawe kto bedzie placil im gruba kase jak ptak wstrzyma finansowanie chyba ze znowu przedluzy swoje ultimtum dla miasta
...spójrz na te dziurawe szosy, anonimowe blokowiska i stare kamienice, gdzie każdy zna wszystkich sąsiadów z nazwiska. Spójrz na podmiejskie oazy...
Potrzebna osoba która zna się na obliczaniu masy molowej i moli by zrobiła zadanie na koło z chemii.
Oto zadanie:
1.Próbkę cynku o masie 20gramów wrzucono do roztworu zawierającego 18 gramów kwasu siarkowego(VI).Oblicz objętość wydzielonego wodoru w warunkach normalnych tj. 1113 HPa i 0 stopni Celsjusza
2.Oblicz zawartość % w nawozie zaierającym azotan(V) amonu
3. Do roztworu zawierającego 20 gramów chlorku wapnia(II) dodano rotztwór zawierający 25 gramów siarczanu (VI) sodu. Jaką ilość siarczanu(VI) wapnia otrzymano?
Z góry dzieki
Ostatnio edytowany przez: DANI, 31 października 2005, 14:19 [1 raz(y)]
Choć życie ciąży a psychika siada, nie mogę się poddać!To Moja Zasada!
PS. Jesli nie widzisz, ze stosunek cynku do kwasu siarkowego jest OK, mozesz sprawdzic tak:
65 [g] Zn ------ 98 [g] H2SO4
X [g] Zn -------- 18 [g] H2SO4
X= 11,9 [g] Zn
20 [g] Zn- 11,9 [g] Zn = 8,1 [g] Zn
(czyli starczy nam 20g cynku; albo inaczej- w calosci zuzyjemy H2SO4 ) --- dla swietego spokoju lepiej te obliczenia umiescic
Odp: temat ogórkowy - 31/10/2005 21:35
Shee - mimo ze studiuje chemie (w kazdym razie duzo mam chemii na wydziale) i juz nawet nieorganiczna zaliczylem to za cholere bym tych zadan nie zrobil, a juz z biegu szczegolnie , widac jednak nasz system edukacji nie jest tak do konca skopany pozdro
PS tak co do tematu co ostatnio przeczytalem
"I trojka niezapomnianych czeskich hokeistow,
Popil, Poruhal a Smutny"
"My wszyscy wolimy zginąć, walcząc, aniżeli żyć na klęczkach." - gen. Anders
Seeedzik, ja z innego pokolenia Nas uczono na tajnych kompletach.A toż dopiero byl poziom...
Hah, patrzac na wyglad moich prof. na uczelni wnioskuje ze uczyli oni jeszcze z 30 pokolen wstecz a jak ich kantowali tak ich kantuja ,by ladnie zoobrazowac przytocze jeden maly dialog z laborki
"Chlopcy nie dolewajcie tego"
"Czemu, co sie stanie ??"
"Hmmmm, nie wiem co, ale nie dolewajcie"
Pani prof. BYLA kierowniczka katedry chemii, zdegradowana za plagiat
"My wszyscy wolimy zginąć, walcząc, aniżeli żyć na klęczkach." - gen. Anders
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.