Odp: temat ogórkowy - 22/10/2005 16:21
a to juz wiem czemu ok 12 wczoraj paly nie pozwalily mi isc obok kerfuja. 2,5 kg trotylu wystarczylo by do spowodowania zawalenia sie tegoz centrum. chociaz kerfuj jest tak zbudowany ze pewnie duzo mniej spowodowaloby trachniecie
Mianowicie miałem Daemona v.3.47, Alcohola 195.3105 i Anti-blaxxa...
Anti-blaxx zepsuł mi Daemona i FM-a 2006 chciałem odpalić znowu w Daemonie więc go wyinstalowałem i chciałem zainstalować znowu, lecz dochodzi do ok. 80% instalacji i pisze po ENG, że dyski wirytualne są w konflikcie i żeby zmienić nazwę dysków, bo inaczej nie dokonczy się instalacja Daemona i tym samym nie będę mógł montować w nim obrazów...
Kto wie o co chodzi i jak to zrobić.. proszę bardzo o pomoc
Odp: temat ogórkowy - 22/10/2005 22:56
Siatkarki Piasta Szczecin zainaugurowały swój pierwszy sezon w Lidze Siatkówki Kobiet meczem na własnym parkiecie z mistrzyniami Polski. Siatkarki Grześków Kalisz nie dały jednak beniaminkowi szans i po zaciętym momentami boju wygrały mecz, oddając gospodyniom pierwszą partię.
Piast Szczecin - Grześki Kalisz 1:3 (25:20, 15:25, 25:27, 22:25)
Szkoda ze w debiucie nasze dziewuszki polegly ale jak to sie mowi; pierwsze koty za ploty
Odp: temat ogórkowy - 23/10/2005 17:21
Musze napisac pochodzenie i znaczenie nastepujacych zw. frazologicznych :
*miedzy Scylla i Charybdą
*objecia Morfeusza
*paniczny strach
*koszula Dejaniry
Z gory dzieki za pomoc
Musze napisac pochodzenie i znaczenie nastepujacych zw. frazologicznych :
*miedzy Scylla i Charybdą
*objecia Morfeusza
*paniczny strach
*koszula Dejaniry
Z gory dzieki za pomoc
1. Grecka Skýlla (dziś Scilla) to skalny przylądek na włoskim wybrzeżu Cieśniny Messyńskiej, naprzeciw wiru Chárybdis (dziś Galofalo) przy brzegu sycylijskim. W mitologii greckiej były to dwa żeńskie potwory morskie, porywające żeglarzy, czyhające na nich po obu stronach cieśniny, zlokalizowanej później jako Messyńska.
Znaleźć się między Scyllą i Charybdą to związek frazeologiczny oznaczający sytuację, w której niebezpieczeństwo zagraża z dwóch stron.
2. Objęcia Morfeusza – głęboki sen.
W mitologii greckiej Morfeusz to bóg marzeń sennych. Jego ojcem był Hypnos, bóg snu. Morfeusz miał zdolność przybierania dowolnej postaci i ukazywania się w snach jako osoba ukochana.
3. Paniczny strach to strach budzący albo szerzący panikę, popłoch, przerażenie.
Wyraz "panika" pochodzi od imienia prastarego boga arkadyjskiego, z czasów, kiedy bogowie mieli jeszcze więcej pierwiastków zwierzęcych niż ludzkich. Pan był rodzajem półkozica o ludzkim ciele do bioder, a kozich nogach, uszach i rogach. Pod opieką Pana były kozy i owce, a także pasterze i myśliwi. Z reguły był łagodny, ale czasem potrafił budzić lęk, paniczny strach przez nagłe, przeraźliwe krzyki, zwłaszcza gdy w ciszy popołudniowej pogrążał się cały świat, gdy nadchodziła pora sjesty, wszyscy spali, ludzie i zwierzęta. Wówczas ludzie przerażeni krzykiem zrywali się ze snu.
4. Dejaniry szata, suknia, koszula - coś, co sprawia najwyższe cierpienie, męczarnie, od których nie ma w życiu ucieczki.
Dejanira , żona Heraklesa, zazdrosna o uczucie męża, ofiarowała mu szatę zanurzoną we krwi centaura Nessosa, co miało jej zapewnić miłość Heraklesa, a stało się przyczyną jego śmierci w męczarniach.
„ Płynie się zawsze do źródeł pod prąd. Z prądem płyną śmiecie ” - Z. H.
... lecz nie patrze na przeszkody i fałszywość gnoji, przeciwność losu boli - my idziemy ku swej woli ...
tatatadam! || głos pokolenia - cios ogłupienia, hołd potępienia, mord zrozumienia ||
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.