Odp: temat ogórkowy - 26/09/2005 19:08
Prośba o pomoc do humanistów: mam znaleźć w mitologi topos i arhcetyp i do każdego z nich trzy przykłady utwór literackich w których są wykorzystane. Z góry dzięki.
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
Toposy :
- topos cykliczności natury: ma źródła w micie o Demeter i Persefonie. Wiosna nastawała gdy Persefona wracała na Ziemię do Demeter. Gdy miała wracać do Hadesu, matka smuciła się, a ziemia stawała się nieurodzajna.
-topos nieśmiertelnej sławy poety: ma źrodło w wierszu Horacego "Exegi monumentum" (łac. wybudowałem [sobie] pomnik [trwalszy niż ze spiżu]). Horacy twierdził, że poezja, którą stworzył, jest specyficznym pomnikiem, który sobie wybudował pisząc wiersze. Twierdził, że jego utwory przetrwają kolejne pokolenia. "Nie wszystek umrę" - "Non omnis moriar", napisał w tym wierszu. Dzięki swym dokonaniom tak jak pomnik nie zginie w pamięci ludzi.
-topos tyrtejski: źródło w wierszu Tyrtajosa "Rzecz to piękna" - cechuje go walka, a nawet śmierć w obronie ojczyzny. Hańbą okrywają się osoby, które opuszczają kraj pogrążony w wojnie.
Archetypy :
-"Echa leśne" S. Żeromskiego jako archetyp "Antygony"
-Archetypy ludzkich postaw wywadzace sie z Biblii - Adam i Ewa, Kain i Abel itp...
-Archetyp jaki stworzyli Grecy i umiescili go w mitach odnoszący się do narodzin świata, powtarzał się we wszystkich następnych zrodzonych religiach, czasach i kulturach.
Mamo, zamknij drzwi, kreślę krzyż to długa droga,
biorę kilku kumpli, dobre buty, suchy prowiant.
To nasza wojna brat więc kiedy odniosę ranę,
podnieś mnie, otrzep mundur i weź pod ramię,
w spieczone usta kropla wody, pójdźmy tam razem,
pola bitew są brunatne bo wsiąka w nie krew przegranych.
Odp: temat ogórkowy - 26/09/2005 20:10
mam problem :/ zainstalowalem avasta i z nim zainstalowal sie SpySheriff:/ i ten drugi mi sie pier...;/ jak usunac go bo jak chcem to psize zebym sie zarejestrowal a to kosztuje 29$;/ pilnie potrzebuje odpowiedzi jak go usunac, bo mi komp sie zwiesza i neimoge nic zrobic;/ chcem go usunac a tu nei da rady ;/ z gory thx..juz nie wazne;/ formatuje kompa ;/
Ostatnio edytowany przez: Jey - M, 26 września 2005, 20:22 [1 raz(y)]
...Wiele Serc, Jedno Bicie, Pogoń Szczecin Ponad Życie...
jak chcesz Wlodka to idz zobacz co sie dzieje na podworku... a konkretnie to kup czysta cd i wpadaj na bojo , wiesz na pewno o jakie mi bojo chodzi....
wpadne napewno na dniach bo cos ostatnio nie wiem za bardzo co sie dzieje na podworku...
pozdro
nie moge ogladac bramek z portali internetowych (interia). pewnie nie mam jakis kodekow i w tym tkwi problem. moze ktos zapuscic lin do kodekow albo tez wskazac inna przyczyne bledu. ps. jesli by to mialo znaczenie mam win 2000
zainstaluj sobie wmp 10 i powinno byc git. mialem ten sam problem. pozdrawiam
wmp 10 jest dla win xp, wiec problem nadal nie rozwiazany. z tego co przeczytalem w magazynie ligowym na interii wystarczajacy jest wmp 9, ktorego mam. wiec nadal prosze o rade
Odp: temat ogórkowy - 26/09/2005 21:09
Mam do sprzedania koszulke Herty Berlin wyjazdowa oryginal, prosto z oficjalnego sklepu, stan bdb cena do uzgodniana..jak ktos chetny to walic na gg(pf)
z rozpedu napisalem to tutaj a nie w "Pchlim targu" wiec jesli bedzie trzeba to niech admini to przeniosa..pzdr
Ostatnio edytowany przez: nara, 26 września 2005, 21:28 [1 raz(y)]
mam problem :/ zainstalowalem avasta i z nim zainstalowal sie SpySheriff:/ i ten drugi mi sie pier...;/ jak usunac go bo jak chcem to psize zebym sie zarejestrowal a to kosztuje 29$;/ pilnie potrzebuje odpowiedzi jak go usunac, bo mi komp sie zwiesza i neimoge nic zrobic;/ chcem go usunac a tu nei da rady ;/ z gory thx..juz nie wazne;/ formatuje kompa ;/
proponuje wiecej avasta nie instalowac bo to straszne gówno, pozdro
Odp: temat ogórkowy - 26/09/2005 22:36
Jak w najlatwiejszy sposób zrobić wino w domu?? Mógł by ktoś napisać jaksie do tego zabrać i jakie składniki będą potrzebne
Jak w najlatwiejszy sposób zrobić wino w domu?? Mógł by ktoś napisać jaksie do tego zabrać i jakie składniki będą potrzebne
Wino z wisni
Owoce umyć, wydrylować i odstawić. Na drugi dzień wycisnąć sok, zalać ponownie przegotowaną wodą, wycisnąć, mieszając z poprzednim.
Do moszczu wiśniowego dodaje się 25 - 33 dag cukru na każdy litr płynu.
Wlać moszcz do butli (gąsiora), dodać matkę drożdżową (np. drożdży Bordeaux),
3 g fosforanu amonowego na każde 10 litrów moszczu.
Po fermentacji burzliwej i cichej zlać do czystej butli znad osadu, wino powinno dojrzewać przez miesiąc.
Potem rozlać do butelek ściągając znad osadu.
Wszystkie skladniki sa napisane wyzej powodzenia w robocie a nie lepiej sobie kupic jakiegos jabola tylko nie wiem co znaczy ten moszcz...
Wino z wisni
Owoce umyć, wydrylować i odstawić. Na drugi dzień wycisnąć sok, zalać ponownie przegotowaną wodą, wycisnąć, mieszając z poprzednim.
Po fermentacji burzliwej i cichej zlać do czystej butli znad osadu, wino powinno dojrzewać przez miesiąc.
Wszystkie skladniki sa napisane wyzej powodzenia w robocie a nie lepiej sobie kupic jakiegos jabola tylko nie wiem co znaczy ten moszcz...
Wino z wisni
Odp: temat ogórkowy - 28/09/2005 14:44
Dzis na skrzyzowaniu Piastow z Jagiellonska byla kolizja dwoch tramwajow.Ten co jechal w strone Kosciuszki wjechal w srodek tego co wyjezdzal z Jagiellonskiej.Zastanawiam sie tylko jak motorniczy tego 1wszego mogl nie zauwazyc Ze wyjezdza tramwaj z prawej strony<szok>
Odp: temat ogórkowy - 28/09/2005 15:50
Wiem, że to już kiedyś było, ale nie mogę znaleźć więc pisze: gdzie dostanę napisy do ''The Green Street Hooligans'' ?
1. Elana Tonuń- Dumni Po Zwyciestwie, Wierni Po Porażce
2. Wisła-Jaga (łączony)- Przyjaźń na dobre i na złe, Królowa Polski, Duma Podlasia
3. Dynamo Kijów- Orginał z Ukrainy
4. Amica Wronki- Sam Napis Amica 2 bokach 2 herby
5. Czarni Żagań- Zarzecki Czarni
6. As Roma (oginał z Rzymu, jednostronny) C.Italia, C. Delle Ferie, Stadio Olimpico, Grande Cuore Di Roma, Forza Roma (ale oni jebia tych napisów na tych szalach)
7. Flota Świnoujście- MKS Flota Świoujście
8. Legia Warszawa- Gotycki napis LEGIA WARSZAWA, Jestesmy Zawsze, Jestesmy Wszedzie
9. Arka-Lech(łączony)- Nierozerwalni przyjaciele (orginał Lotto)
Zainteresowanych zapraszam na gg (w profilu, czesto na niewidocznym). PODKREŚLAM WSZYSTKIE SZALIKI W STANIE IDEANLYM!! WISZA NA SCIANIE
Ostatnio edytowany przez: Konrad MKS, 29 września 2005, 17:54 [1 raz(y)]
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.