Z tymi procentami się trochę zagalopowałem. Jednak sytuacja była podobna. W 1918 roku Poznań mianowany z niemiecka Posen był lokalnym ośrodkiem niemczyzny. Nawet wg polskich szacunków stolicę prowincji zamieszkiwało ok 50% rodowitych niemców. Poznań był rezydencjalnym miastem cesarskim (Kaiser-Residenzstadt), jako zaledwie jedno z 9 miast w całej Rzeszy. W zachodnich i północnych powiatach Poznańskiego ludność niemiecka stanowiła zdecydowaną większość. Spisy ludności przeprowadzone w 1910 roku wykazały, że tereny Provinz Posen zamieszkuje ponad 30% zadeklarowanych katolików (niemal wyłącznie niemców). Oczywiście wielu katolików rzymskich też było narodowości niemieckiej, tak więc niemcy ostrożnie szacując stanowili około 40% całkowitej ludności Wielkopolski. Oczywiście niemcy tak jak albańczycy w Kosowie byli ludnością napływową, która wciskała się na rdzennie polskie ziemie przy całkowitym poparciu władzy pruskiej. Za mało analogii? Przecież o przynależności tej ziemii mała, gdyby nie powstanie, konferencja pokojowa.
Co do samej akcji transparent o poparciu dla niepodległości Kosowa wywiesili np kibice Olimpic Marsylia. Dlaczego oni mogą popierać swoich islamskich wspólwyznawców, a my nie możemy zrobić tego w drugą stronę. Nie chcę zalała mnie kiedyś fala islamu zresztą polecam film z Kosowa
Co do samej akcji transparent o poparciu dla niepodległości Kosowa wywiesili np kibice Olimpic Marsylia. Dlaczego oni mogą popierać swoich islamskich wspólwyznawców, a my nie możemy zrobić tego w drugą stronę. Nie chcę zalała mnie kiedyś fala islamu zresztą polecam film z Kosowa
I co przeciwko tej fali Islamu zaporą ma być transparent na naszym stadonie? Dla mnie, co podkreslam, stadion nie jestem miejscem na uprawianie polityki i komentowania bieżacych wydarzeń politycznych. Tym bardziej, że tak jak cały świat podzielił się w sprawie Kosowa, tak i zdania wsród Polaków nie są również jednomyślne (pomijam tą część, której jest wszytsko jedno, albo w ogóle nie wiedzą co to Kosowo), dlatego stadion nie jest dla mnie miejscem do tworzenia kolejnych podziałów na zwolenników i przeciwników niepodelgłości Kosowa. Jeśli ktoś chce wyrazić swój sprzeciw czy poprawcie w tej kwestii może to równie dobrze robić poza stadioniem...
Te szare trybuny jeszcze zatętnią granatowo-bordowym rytmem dwudziestu tysięcy serc...
Akurat ta sprawa jest cholernie ważna. Bo od niepodległości Kosowa blisko do kraju Basków, a u nas do Śląska. Chcecie mieć podobne problemy? Nie sądze.
Można dodać, że Serbia to pierwszy kraj po II wojnie światowej w europie, którą rozbiera się z ich ziem. Nie chodzi mi tu o rozpady jakiś federacji i tym podobnych rzeczy tylko o integralność państwową suwerennego państwa.
Pieniądze to nie wszystko.... potrzebne są jeszcze złoto i diamenty.
I co przeciwko tej fali Islamu zaporą ma być transparent na naszym stadonie? Dla mnie, co podkreslam, stadion nie jestem miejscem na uprawianie polityki i komentowania bieżacych wydarzeń politycznych. Tym bardziej, że tak jak cały świat podzielił się w sprawie Kosowa, tak i zdania wsród Polaków nie są również jednomyślne (pomijam tą część, której jest wszytsko jedno, albo w ogóle nie wiedzą co to Kosowo), dlatego stadion nie jest dla mnie miejscem do tworzenia kolejnych podziałów na zwolenników i przeciwników niepodelgłości Kosowa. Jeśli ktoś chce wyrazić swój sprzeciw czy poprawcie w tej kwestii może to równie dobrze robić poza stadioniem...
Najlepiej siedzieć i nic nie zrobić mieć wszystko w dupie. Mi chodzi o gest. Można tam było coś takiego wywiesić można i u nas. Pewnie ktoś coś takiego w Polsce zrobi. Czy to ma zatrzymać islam nie jestem na tyle śmieszny by tak sądzić.
Pieniądze to nie wszystko.... potrzebne są jeszcze złoto i diamenty.
Najlepiej siedzieć i nic nie zrobić mieć wszystko w dupie. Mi chodzi o gest. Można tam było coś takiego wywiesić można i u nas. Pewnie ktoś coś takiego w Polsce zrobi. Czy to ma zatrzymać islam nie jestem na tyle śmieszny by tak sądzić.
Chcesz przeciwko temu protestować to ok, ale nie na stadionie... proste.
Te szare trybuny jeszcze zatętnią granatowo-bordowym rytmem dwudziestu tysięcy serc...
Mam tylko nadzieje że Rosja wesprze miitarnie Serbie, bo innego wyjścia to Serbowie tutaj nie mają.
Tak na marginesie jeżeli ktoś z Was przy okazji obecnej zawieruchy chciałby poszerzyć swoją wiedzę o historii konfliktu wokół Kosowa, to polecam pracę Ośrodka Studiów Wschodnich, napisaną w lutym 2008 r., ale jeszcze przed ogłoszeniem niepodległości przez Kosowo (plik pdf)
O czym ty do cholery tutaj piszesz
Rozumiem niechec do Kosowa - ja rowniez jestem przeciwny powstaniu tego panstwa - ale to co napisales to praktycznie jawne poparcie dla ludobojstwa ktore mialoby w takiej sytuacji miejsce - chcesz powtorki z wojny balkanskiej?
A poza tym mimo szacunku dla Serbii eUROPA NIE MOZE SOBIE POZWOLIC By wplywy Rosji na tym terenie jeszcze sie zwiekszyly
no chyba ze Polskim narodowcom to nie przeszkadza
Poza tym zyczylbym ci abyś w momencie wybuchu takiego konflktu byl na miejscu ktoregos z naszych zolnierzy lub policjantow ktorzy tam teraz stacjonuja i musialbys sie zmierzyc z oddzialami glodnymi zemsty i uzbrojonymi i zasilonymi przez rosjan
Mysl chlopie co piszesz i rozpatruj wszystkie aspekty sprawy
Odp: Nie dla niepodległego Kosowa! - 21/02/2008 11:06
hm.. dziwne jest krytykowanie poparcia dla Kosowa przez USA i UE (choć w pełni zgodzę się Kosowo jest amerykańskich pachołkiem ) przy równoczesnym popieraniu ingerencji Rosji w sprawy serbskie..trzeba być konsekwentnym..
wojny jak chyba większość nie chce.. ale chyba będzie, Serbia nie odpuści..
swoją drogą.. cerkiew serbska ma ciekawe stanowisko.. takie bardzo "chrześcijańskie"...
a co do transparentu.. to tak jak pisałem jak ktoś będzie chciał to i tak ów będzie wisiał, jeżeli jednak chodzi o moje zdanie to w przypadku ataków tak znienawidzonych islamistów na Londyn i Madryt jakoś żadnych akcji na stadionach nie widziałem.. to jest moje zdanie, jestem przeciw i tyle (tylko żeby nie było że popieram islamistów..)
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
O czym ty do cholery tutaj piszesz
Rozumiem niechec do Kosowa - ja rowniez jestem przeciwny powstaniu tego panstwa - ale to co napisales to praktycznie jawne poparcie dla ludobojstwa ktore mialoby w takiej sytuacji miejsce - chcesz powtorki z wojny balkanskiej?
A poza tym mimo szacunku dla Serbii eUROPA NIE MOZE SOBIE POZWOLIC By wplywy Rosji na tym terenie jeszcze sie zwiekszyly
no chyba ze Polskim narodowcom to nie przeszkadza
Poza tym zyczylbym ci abyś w momencie wybuchu takiego konflktu byl na miejscu ktoregos z naszych zolnierzy lub policjantow ktorzy tam teraz stacjonuja i musialbys sie zmierzyc z oddzialami glodnymi zemsty i uzbrojonymi i zasilonymi przez rosjan
Mysl chlopie co piszesz i rozpatruj wszystkie aspekty sprawy
Ale taka jest prawda. Niestety wojna dla Serbii i wsparcie militarne Rosji wydaje się być jedynym wyjściem z sytuacji. Jeśli nie, to w ciągu 10 lat dokona się całkowity rozbiór Serbii. Ja wiem wojny nie są dobre. Na Bałkanach już było dość krwii. Ingerencja Rosji biorąc pod uwagę politykę zagraniczną państw korytarza środkowoeuropejskiego ( w tym i nas) też nie jest dobra. Natomiast uważam że mam jakieś pojęcie na temat polityki Serbii która się interesuje od kilku lat tak samo zresztą jak mam bliskie kontakty z przyjaciółmi Serbami. Nieprzypadkowo też dałem materiał w pdf Ośrodka Studiów Wschodnich. Jeśli chcesz o tym dyskutować to proszę bardzo. Jestem w stanie przedstawić punkt po punkcie polityke Serbii i to dlaczego uzasadniona jest interwencja wojsk przy wsparciu militarnym Rosji. Żeby było jasne ja nie popieram wojen, moja ocena bierze się z realnej sytuacji. Nie wojna ale to co zrobiła UE oraz USA jest jawnym barbarzyństwem w tym przypadku, perfidnym naruszeniem suwerenności państwa serbskiego.
Natomiast gdyby ktoś mnie zapytał jakie powinno być stanowisko polskich władz w sprawie Serbii to szczerze powiem że bym nie wiedział, ponieważ na sentymenty w polityce niema miejsca, liczy się przede wszystkim interes naszego kraju.
Ostatnio edytowany przez: IS, 21 lutego 2008, 13:02 [2 raz(y)]
Odp: Nie dla niepodległego Kosowa! - 21/02/2008 19:20
Dla mnie to nie jest państwo. Albańczycy mają swoje państwo i jeśli źle im w Serbii, to niech jadą do albanii i tam zamieszkają. Kosowo to przede wszystkim siedziba potężnej mafii albańskiej. Ten kraj (stanowczo przesadzone słowo) nigdy nie będzie normalny. Po pierwsze niedługo zacznie się tam jakaś wojenka, po drugie władze zostaną zdominowane przez mafię, po trzecie za jakiś czas będą chcieli połączyć się z albanią i wtedy wyjdą na jaw prawdziwe powody dzisiejszej maskarady. Inną kwestią jest sprawa postawy USA. W latach '80 popierali mudżahedinów afgańskich w wojnie przeciwko ZSRR. Teraz ci sami amerykanie walczą z tymi samymi mudżahedinami w Afganistanie. Poparcie dla kosowa z ich strony to nic więcej niż tylko próba podlizania się krajom islamskim.
p.s. Nie uważam Serbii za mój bratni kraj. Już raz w historii mieliśmy bratni kraj i naród. Powtórka nie jest mile widziana. Sprzeciwiam się jednak decudowaniu o losach krajów bez ich udziału. A tak stało się w tym przypadku. My też to przerabialiśmy. Teheran, Jałta, Poczdam. Pamiętacie? Nic o nas ez nas... Dlatego współczuję Serbom i tyle.
"MY PORTOWCY, MY PORTOWCY NASZ CHARAKTER SIŁĄ JEST!!!"
Dla mnie to nie jest państwo. Albańczycy mają swoje państwo i jeśli źle im w Serbii, to niech jadą do albanii i tam zamieszkają. Kosowo to przede wszystkim siedziba potężnej mafii albańskiej. Ten kraj (stanowczo przesadzone słowo) nigdy nie będzie normalny. Po pierwsze niedługo zacznie się tam jakaś wojenka, po drugie władze zostaną zdominowane przez mafię, po trzecie za jakiś czas będą chcieli połączyć się z albanią i wtedy wyjdą na jaw prawdziwe powody dzisiejszej maskarady. Inną kwestią jest sprawa postawy USA. W latach '80 popierali mudżahedinów afgańskich w wojnie przeciwko ZSRR. Teraz ci sami amerykanie walczą z tymi samymi mudżahedinami w Afganistanie. Poparcie dla kosowa z ich strony to nic więcej niż tylko próba podlizania się krajom islamskim.
p.s. Nie uważam Serbii za mój bratni kraj. Już raz w historii mieliśmy bratni kraj i naród. Powtórka nie jest mile widziana. Sprzeciwiam się jednak decudowaniu o losach krajów bez ich udziału. A tak stało się w tym przypadku. My też to przerabialiśmy. Teheran, Jałta, Poczdam. Pamiętacie? Nic o nas ez nas... Dlatego współczuję Serbom i tyle.
Odp: Nie dla niepodległego Kosowa! - 21/02/2008 21:42
Demonstranci protestujący przeciwko niepodległości Kosowa podpalili kilka pokoi ambasady USA w Belgradzie po wdarciu się na jej teren. Na ulice wyszło już ok. 200 000 osób.
Ponad 300 demonstrantów wdarło się do ambasady USA w Belgradzie z kijami i metalowymi prętami, wybijając okna i wyważając drzwi w proteście przeciw niepodległości Kosowa. Jedno z pomieszczeń biurowych stanęło w płomieniach.
Stacje telewizyjne pokazywały dramatyczne ujęcia płomieni buchających przez wybite okno i czarnego dymu unoszącego się nad amerykańskim przedstawicielstwem dyplomatycznym. Pożar szybko ugaszono, a wieczorem serbska policja poinformowała o zabezpieczeniu terenu amerykańskiej ambasady. W tym samym czasie świadkowie mówili jednak, że gmach ambasady jest obrzucany koktajlami Mołotowa. Do późnego wieczora dochodziło do starć demonstrantów z policją.
A mówiono że obejdzie sie bez rozlewu krwi...A ja uważam że to początek czegos wiecej niz tylko na lokalna skale. Pamiętajmy gdzie rozpoczęła sie 1 wojna swiatowa... Może opkolicznosci zgoła inne ale jak widać historia lubi zataczać koło
'Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!"
Odwagę, bym mógł zmieniać rzeczy, które mogą i powinny być zmienione,
Łagodność, bym akceptował rzeczy, które nie mogą być zmienione i
Mądrość, bym umiał odróżnić jedne rzeczy od drugich.
a co do transparentu.. to tak jak pisałem jak ktoś będzie chciał to i tak ów będzie wisiał, jeżeli jednak chodzi o moje zdanie to w przypadku ataków tak znienawidzonych islamistów na Londyn i Madryt jakoś żadnych akcji na stadionach nie widziałem.. to jest moje zdanie, jestem przeciw i tyle (tylko żeby nie było że popieram islamistów..)
o czym Ty czlowieku piszesz? Tu chodzi o nie dopuszczenie do rozbioru panstwa a nie ataki na metra, jeszcze dodatkowo sabotowane i sfingowane.
Srbijo - Izvinjavamo se za našu prodajnu kurevsku vladu
Szczecinska Brac
"Ale któż ze zwykłych ludzi pomyślałby, że to właśnie ci stadionowi chuligani i bandyci w szalikach jako pierwsi poszliby walczyć za Ojczyznę, gdyby taka przyszła potrzeba? To właśnie ludzie cechujący się tak wielkim patriotyzmem broniliby kraju..."-JKM
Odp: Nie dla niepodległego Kosowa! - 22/02/2008 09:46
tolerancja kwitnie
Jeden z Serbów powiedział niedawno w telewizji. Jeśli Polska kiedyś będzie w potrzebie to Serbowie będą pamiętać ,że Polska wystąpiła przeciwko nim. Zdradziliśmy (rząd ) Słowian dla jakiś muzułmanów ,którzy utrzymują sie tylko z narkotyków i dziwek.
Zdradziliśmy (rząd ) Słowian dla jakiś muzułmanów ,którzy utrzymują sie tylko z narkotyków i dziwek.
Polska nie zajela jeszce oficjalnego stanowiska
Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1763374526 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.