Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> kara smierci w Polsce << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
Shee
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 7451 dni

*

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 10:55
Polecam film „ Przed egzekucją”, którego scenariusz powstał na podstawie doświadczeń walczacej o zniesienie kary śmierci siostry Helen Prejean (ksiazka "Dead Man Walking"; tytuł polski „Z celi śmierci” ).

Ostatnie slowa skazanca (dosłownie nie pamiętam) sa najlepszym podsumowaniem dyskusji o karze śmierci – „Zabijanie jest zle. Nie wazne, czy robie to ja czy robicie to Wy”. Jakos w tej calej kalkulacji, ze kara smierci jest ekonomiczna czy "sprawiedliwa (oko za oko) brakuje szacunku do zycia ludzkiego…

Kara śmierci to wygodne rozwiązanie. Najlepiej założyć, ze człowiek nie ma szansy na poprawe i go wyeliminowac. Super idea resocjalizacyjna jest chociażby w Lublińcu: tam więźniarki zajmuja się dziecmi niepełnosprawnymi psychoruchowo. I wszystkim wychodzi to na dobre. smierc to zbyt ostateczne rozwiazanie... zreszta w czym my sie bedziemy roznic od zbrodniarzy, postepujac do nich podobnie??

PS
  narodowiec napisał:  

(...) Według paragrafu bodajze 2244 Katechzmu Katolickiego (...)

KKK 2267 Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem. Jeżeli jednak środki bezkrwawe wystarczą do obrony i zachowania bezpieczeństwa osób przed napastnikiem, władza powinna ograniczyć się do tych środków, ponieważ są bardziej zgodne z konkretnymi uwarunkowaniami dobra wspólnego i bardziej odpowiadają godności osoby ludzkiej.
Istotnie dzisiaj, biorąc pod uwagę możliwości, jakimi dysponuje państwo, aby skutecznie ukarać zbrodnię i unieszkodliwić tego, kto ją popełnił, nie odbierając mu ostatecznie możliwości skruchy, przypadki absolutnej konieczności usunięcia winowajcy "są bardzo rzadkie, a być może już nie zdarzają się wcale".

pps... w dyskusji o karze smierci (zwlaszcza dla mordujacych dzieci) jest jakas cholerna hipokryzja… jeśli skazuje się za katowanie dziecka, to za aborcje tez powinno się wymierzac sprawiedliwość…

„ Płynie się zawsze do źródeł pod prąd. Z prądem płyną śmiecie ” - Z. H.
BTR
Kibic
Na forum od 7611 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 11:19

DANI napisał:  
Załóżmy zeby powrocila kara smierci w Polsce i wg Was kto by ja mial wykonywac??

Chuck Norris kopniakiem z półobrotu ;)

''...A jesli ktoś nasz Polski dom zapali
to każdy z nas gotowym musi być,
bo lepiej byśmy stojąc umierali
niż mieli klęcząc, na kolanach żyć.''
net chóls
Kibic
Na forum od 7261 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 11:42

DANI napisał:  
Załóżmy zeby powrocila kara smierci w Polsce i wg Was kto by ja mial wykonywac??

zapewniam cie że za odpowiednią sumkę znalazło by się sporo chetnych ;]

elo
Kibic
Na forum od 7564 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 15:09

Shee napisał:  
pps... w dyskusji o karze smierci (zwlaszcza dla mordujacych dzieci) jest jakas cholerna hipokryzja… jeśli skazuje się za katowanie dziecka, to za aborcje tez powinno się wymierzac sprawiedliwość…

Jak najbardziej i mam nadzieję że w niedługim czasie karanie za zabicie życia poczętego będzie obowiązywało w Polsce.

„Naród, który zabija własne dzieci, jest narodem bez przyszłości" Jan Paweł II

Obrazek jpg wstawiony na forum
Tony Montana
Kibic
Na forum od 7526 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 15:25

elo napisał:  

Shee napisał:  

Jak najbardziej i mam nadzieję że w niedługim czasie karanie za zabicie życia poczętego będzie obowiązywało w Polsce.

To za wyciecie wyrostka robaczkowego tez beda karac? Bo to tez przeciez czesc organizmu. Nie ma czegos takiego jak zycie poczete, jest embrion ludzki, ktory po dwoch miesiacach ciazy staje sie plodem. A jak zycie Matki bedzie zagrozone to tez nie nalezy dokonywac aborcji. Lepiej skazac Matke i jej plód na smierc?

Co do kary smierci, nie moze jej byc, bo:
1. Konstytycja RP jej zakazuje, a nie mozna pozwolic by dzis konstytucja bedzia zmieniana. Konstytucja Kaczystowska rowna sie zeru praw obywatelskich.
2. Europejska Konwencja Praw Czlowieka i Obywatela, ktorej jestesmy strona, jej zakazuje.
3. W calej cywylizowanej Europie kary smierci sie nie wykonuje.
4. Czy mamy byc tacy sami jak morderca i mamy moralne prawo zabijac czlowieka, chocby zbrodniarza?
5. Kara smierci nie rozwiaze problemow, wbrew pozorom kara dozywotniego gnicia w wiezieniu jest gorsza od smierci. Co nie oznacza, ze nie powinno sie zagonic wiezniow do pracy. Kamieniolomow dzis nie ma, ale mozna ich zatrudnic przy jakiejs innej podlej pracy, np. mogliby segregowac smieci. A zarobione pieniadze powinni przekazywac na rzecz rodzin ofiar. Byloby to sprawiedliwsze
6. Jan Paweł II był przeciwny karze smierci

https://media.giphy.com/media/3ohc0SrzhBrmKfudTW/giphy.gif
tribu
Kibic
Na forum od 7873 dni

*

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 15:39

Tony Montana napisał:  
5. Kara smierci nie rozwiaze problemow, wbrew pozorom kara dozywotniego gnicia w wiezieniu jest gorsza od smierci. Co nie oznacza, ze nie powinno sie zagonic wiezniow do pracy. Kamieniolomow dzis nie ma, ale mozna ich zatrudnic przy jakiejs innej podlej pracy, np. mogliby segregowac smieci. A zarobione pieniadze powinni przekazywac na rzecz rodzin ofiar. Byloby to sprawiedliwsze

niekoniecznie smieci. wiele innych prac by sie znalazlo: jak byla powodz to przydaliby sie do usypywania walow (bo malo rak do pracy bylo), po powodzi do sprzatania skutkow, teraz nawet w zimie do odsniezania. szefowie zawalonej hali tlumaczyli sie ze nie bylo kasy na odsniezenie. a tacy znudzeni wiezniowie z nizszymi wyrokami "chetnie" by sobie napewno popracowali za wyzywienie. bo co to qrva wczasy sa ze sobie siedza w pierdlu i sie obijaja za pieniadze podatnikow?? obozy pracy by porobili:] tak w ogole to wiezniowie co niektorzy maja rozne zdolnosci: np. znaja sie na elektronice lub mechanicznych rzeczach to tez popracowac w tej branzy by mogli:) kiedys dawno temu ogladalem film (tytulu nie pamietam) w ktorym wiezniowie na maszynach szyli rozne rzeczy, inni cos tam innego robili itp itd. ogolnie warsztaty mieli. czlowiek szybko uczy sie nowych umiejetnosci takze zorganizowanie takiego czegos w Polsce nie byloby glupie - troche frutu za wyrobione produkty by wpadlo do kasy wiezien. tylko checi brak...

100% PD
elo
Kibic
Na forum od 7564 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 15:47

Tony Montana napisał:  
To za wyciecie wyrostka robaczkowego tez beda karac? Bo to tez przeciez czesc organizmu. Nie ma czegos takiego jak zycie poczete, jest embrion ludzki, ktory po dwoch miesiacach ciazy staje sie plodem. A jak zycie Matki bedzie zagrozone to tez nie nalezy dokonywac aborcji. Lepiej skazac Matke i jej plód na smierc?

1. Konstytycja RP jej zakazuje, a nie mozna pozwolic by dzis konstytucja bedzia zmieniana. Konstytucja Kaczystowska rowna sie zeru praw obywatelskich.
2. Europejska Konwencja Praw Czlowieka i Obywatela, ktorej jestesmy strona, jej zakazuje.
4. Czy mamy byc tacy sami jak morderca i mamy moralne prawo zabijac czlowieka, chocby zbrodniarza?

1. Życie zaczyna się w momencie połączenia plemnika z komórką jajową.
2. Aborcja jest dozwolona w przypadku zagrożenia życia kobiety.

Apropos to widzę że w "Twoim" państwie Adolf Hitler dostałby dożywocie...żałosne.

Shee
Kibic
Na forum od 7451 dni

*

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 15:50

Tony Montana napisał:  

elo napisał:  

Shee napisał:  

oj... mysle, ze ja nie bylam niczym wyrostek robaczkowy... I moje przyszle zaplodnione komorki takimze bezosobowym zlepkiem nazywac nie bede! :|
Aborcje dokonuje sie przewaznie do 3 miesiaca ciazy (w szczegolnych przypadkach powyzej tego okresu). w tym czasie ten "wyrostek" o ktorym mowisz ma serduszko, narzady wewnetrzne... Czy widziales kiedys aborcje?... Mialam te watpliwa "przyjemnosc" i to, co zobaczylam, niczym nie roznilo sie od katowania narodzonych juz dzieci... Ba! to bylo okrutniejsze - np. odrywanie glowki...

Za “The Guardian” – 07.04.2004 r.; “Lincoln Journal Star” – 07.04.2004 r.
"Dr Kanwaljeet Anand, lekarz pediatra z amerykańskiego Uniwesytetu Arkansas, zeznał przed miejscowym sądem, że 20-tygodniowy płód poddawany aborcji odczuwa silny, rozdzierający ból (severe and excruciating pain). Dr Anand był przesłuchiwany jako ekspert w sprawie o uznanie za obowiązujący rządowego zakazu aborcji przy częściowym porodzie.
Lekarz jednoznacznie stwierdził, że dzieci w 20-tym tygodniu życia płodowego są zdolne do odczuwania bodźców i doświadczają silnych cierpień podczas aborcji, bez względu na jej metodę. Dr Anand przedstawił sądowi dane potwierdzające zeznania – pomiary akcji serca, przepływu krwi i poziom hormonów dziecka wskazują na odczuwania silnego bólu."

jak dla mnie zastanawiac sie powinno przed poczeciem, a nie skazywac na smierc niewinna istote za wlasna glupote i nieodpowiedzialnosc... I tyle...

Ostatnio edytowany przez: Shee, 5 marca 2006, 15:55 [1 raz(y)]

IS
Kibic
Na forum od 7299 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 16:00

Tony Montana napisał:  

elo napisał:  

Shee napisał:  

Powiem jedno, to jeden z kolejnych twoich genialnych postów - jesteś niezłym świrem. hihi wyrostek robaczkowy cóż za porównanie - aż ręcę opadają.

elo
Kibic
Na forum od 7564 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 05/03/2006 16:16
Może trochę nie na temat, ale co do kar z dożywociem i mniejszych. Mamy przecież tyle kilometrów autostrad do wybudowania, a chłopaki tylko nudzą się w tych więzieniach. Korzyści z tego mieli by skazani ponieważ przerwało by to więzienną monotonię, a państwo tanim kosztem budowałoby drogi.

Tony Montana
Kibic
Na forum od 7526 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 06/03/2006 13:58

elo napisał:  
Może trochę nie na temat, ale co do kar z dożywociem i mniejszych. Mamy przecież tyle kilometrów autostrad do wybudowania, a chłopaki tylko nudzą się w tych więzieniach. Korzyści z tego mieli by skazani ponieważ przerwało by to więzienną monotonię, a państwo tanim kosztem budowałoby drogi.

I to jest dobry pomysl, wart zastosowania. Wiezniowie powinni pracowac.

Co do Shee- Nie widzialem aborcji, wiec nie wiem ja to wyglada. Ale bez przesady. W calej cywilizowanej europie aborcje sie wykonuje. I raczej tylko do 8 tygodnia ciazy. Co do eksperta z USA, to ja nie przecze jego slowa, ale zauwaz on mowi o 5 miesiecznym plodzie, a takie sie usuwa tylko w Chinach. Ja takze nie zgadzam sie na przesuniecie tej granicy.

Do Narodowca. Jestem Liberalem. Jesli ty kazdego liberala uwazasz za swira to niech ci bedzie. Pamietaj ze cala Europa zbudowana jest na liberalizmie, tylko Polska jest stereotypowo uznawana za katolicki zaścianek.

elo
Kibic
Na forum od 7564 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 06/03/2006 14:37

Tony Montana napisał:  
Do Narodowca. Jestem Liberalem. Jesli ty kazdego liberala uwazasz za swira to niech ci bedzie. Pamietaj ze cala Europa zbudowana jest na liberalizmie, tylko Polska jest stereotypowo uznawana za katolicki zaścianek.

Liberalizm jest grzechem, więc My jako katolicki kraj nie powinniśmy przejmować z zepsutego moralnie "zachodu" tej ideologii, która z założenia jest antynarodowa i antychrześcijańska. Przytoczę tutaj tylko cytat wielkiego Polaka i męża stanu Romana Dmowskiego, który powiedział "Usiłowanie oddzielenia u nas katolicyzmu od polskości, oderwania narodu od religii i od Kościoła, jest niszczeniem samej istoty narodu."

Wracając do kary śmierci to przypomnę poruszany tutaj już wcześniej aspekt, że w tradycyjnym nauczaniu Kościoła nie wyklucza się zastosowania kary śmierci, a mówi o tym 2267 punkt Katechizmu Kościoła Katolickiego.

IS
Kibic
Na forum od 7299 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 06/03/2006 16:42

Tony Montana napisał:  

elo napisał:  

I to jest dobry pomysl, wart zastosowania. Wiezniowie powinni pracowac.

Co do Shee- Nie widzialem aborcji, wiec nie wiem ja to wyglada. Ale bez przesady. W calej cywilizowanej europie aborcje sie wykonuje. I raczej tylko do 8 tygodnia ciazy. Co do eksperta z USA, to ja nie przecze jego slowa, ale zauwaz on mowi o 5 miesiecznym plodzie, a takie sie usuwa tylko w Chinach. Ja takze nie zgadzam sie na przesuniecie tej granicy.

Ależ nie kazdego, bo ja potrafie normalnie dogadywać się z ludżmi o poglądach liberalnych - jakby bylo inaczej to bym chyba nie mial polowy kolegów. Natomiast był to pogląd subiektywny tylko w odniesieniu do ciebie za calokształt tego co piszesz - jak na liberała to porównania do wyrostka robaczkowego masz jakies denne - moi koledzy jakis lepszych argumentów używają. Tak jak napisał Elo liberalizm jest grzechem i oficjalnie został potępiony podczas Soboru Watykańskiego II - mimo że ja jestem katolikiem przedsoborowym to nieszkodzi mi powolac sie na Sobór Watyk.

putynek
Kibic
Na forum od 7759 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 06/03/2006 16:47

Cytat:  
kiedys Kazik spiewal: "nie ma litosci dla skurwysynow". takie zwierzeta jak ten typ to odrazu do gazu. bo takie wstrzykiwanie jakis trucizn to dla nich zbyt humanitarne jest. niech cierpia.

Krótko i na temat- popieram w 100%.

"Kto nie wierzy w cuda, nie jest realistą"
Shee
Kibic
Na forum od 7451 dni

*

Odp: kara smierci w Polsce - 06/03/2006 18:08

Tony Montana napisał:  

... poczytaj poczytaj... to sie dowiesz, ze gorna granica jest 3 miesiac ciazy!! a nie 8 tydzien jak mowisz... i niestety dopuszcza sie w tej Twojej Europce i powyzej 3 miesiaca... Np.
Dania (na życzenie do 12 tyg. ciąży, w drugim trymestrze legalna m.in. z przyczyn społecznych, społeczno-medycznych, społeczno-ekonomicznych);
Grecja (na życzenie do 12 tyg. ciąży, z powodów med.-psych., gwałtu i innych przestępstw do 20 tyg., ze względów genetycznych do 24 tyg. ciąży)
Holandia ( do 90 dni ciąży na życzenie, do 24 tyg. Z powodu nieznośnej sytuacji kobiety, zdefiniowanej wspólnie z lekarzem);
Niemcy( na życzenie do 12 tyg., do 22 tyg. W przypadku gwałtu lub innych przestępstw krym., bez ograniczeń z przyczyn zdrowotnych oraz genetycznych);
Szwecja ( do 12 tyg. Na życzenie, do 18 tyg. konsultacja, powyżej 18 tyg. zgoda Rady Zdrowia); Włochy ( powyżej 90 dni ciąży z powodów medycznych, eugenicznych, gwałtu lub innych przestępstw seksualnych) .........

EDIT:
dlatego powtarzam to, co napisalam wczesniej: Za “The Guardian” – 07.04.2004 r.; “Lincoln Journal Star” – 07.04.2004 r.
"Dr Kanwaljeet Anand, lekarz pediatra z amerykańskiego Uniwesytetu Arkansas, zeznał przed miejscowym sądem, że 20-tygodniowy płód poddawany aborcji odczuwa silny, rozdzierający ból (severe and excruciating pain). Dr Anand był przesłuchiwany jako ekspert w sprawie o uznanie za obowiązujący rządowego zakazu aborcji przy częściowym porodzie.
Lekarz jednoznacznie stwierdził, że dzieci w 20-tym tygodniu życia płodowego są zdolne do odczuwania bodźców i doświadczają silnych cierpień podczas aborcji, bez względu na jej metodę. Dr Anand przedstawił sądowi dane potwierdzające zeznania – pomiary akcji serca, przepływu krwi i poziom hormonów dziecka wskazują na odczuwania silnego bólu."

jak dla mnie zastanawiac sie powinno przed poczeciem, a nie skazywac na smierc niewinna istote za wlasna glupote i nieodpowiedzialnosc... I tyle...

Zaluj,ze nie widziales aborcji... Przestalbys nazywac dzieciatko w lonie matki wyrostkiem robaczkowym... ;( Lekarze, ktorzy wykonywali ja odruchowo, po glebszych badaniach i analizach, odkryli, ze jest to okrutna zbrodnia w czystej postaci. To oni glownie walcza przeciwko aborcji.
To, co probuja wmowic zakichane feministki, ze to tylko embrion, jest dla mnie nie ludzkie...Ba! zwierzece w wybitnie czystej postaci... I jest tak samo potworne, niczym bierne lub namawiajace przygladanie sie katowanemu 4-letniemu Oskarowi...

PS... wiesz, wole katolicki zascianek (oczywiscie bez przesady i Rydzykowego fanatyzmu) niz rozwiazlosc i upadek moralny liberalnej Europki ...

Ostatnio edytowany przez: Shee, 6 marca 2006, 18:15 [1 raz(y)]

IS
Kibic
Na forum od 7299 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 06/03/2006 18:12

Shee napisał:  

Tony Montana napisał:  

... poczytaj poczytaj... to sie dowiesz, ze gorna granica jest 3 miesiac ciazy!! a nie 8 tydzien jak mowisz... i niestety dopuszcza sie w tej Twojej Europce i powyzej 3 miesiaca... Np.
Dania (na życzenie do 12 tyg. ciąży, w drugim trymestrze legalna m.in. z przyczyn społecznych, społeczno-medycznych, społeczno-ekonomicznych);
Grecja (na życzenie do 12 tyg. ciąży, z powodów med.-psych., gwałtu i innych przestępstw do 20 tyg., ze względów genetycznych do 24 tyg. ciąży)
Holandia ( do 90 dni ciąży na życzenie, do 24 tyg. Z powodu nieznośnej sytuacji kobiety, zdefiniowanej wspólnie z lekarzem);
Niemcy( na życzenie do 12 tyg., do 22 tyg. W przypadku gwałtu lub innych przestępstw krym., bez ograniczeń z przyczyn zdrowotnych oraz genetycznych);
Szwecja ( do 12 tyg. Na życzenie, do 18 tyg. konsultacja, powyżej 18 tyg. zgoda Rady Zdrowia); Włochy ( powyżej 90 dni ciąży z powodów medycznych, eugenicznych, gwałtu lub innych przestępstw seksualnych) .........

Zaluj,ze nie widziales aborcji... Przestalbys nazywac dzieciatko w lonie matki wyrostkiem robaczkowym... ;( Lekarze, ktorzy wykonywali ja odruchowo, po glebszych badaniach i analizach, odkryli, ze jest to okrutna zbrodnia w czystej postaci. To oni glownie walcza przeciwko aborcji.
To, co probuja wmowic zakichane feministki, ze to tylko embrion, jest dla mnie nie ludzkie...Ba! zwierzece w wybitnie czystej postaci... I jest tak samo potworne, niczym bierne lub namawiajace przygladanie sie katowanemu 4-letniemu Oskarowi...

PS... wiesz, wole katolicki zascianek (oczywiscie bez przesady i Rydzykowego fanatyzmu) niz rozwiazlosc i upadek moralny liberalnej Europki ...

Shee co jak co ale tak zdrowego podejścia do sprawy się po tobie nie spodziewałem - widać nieznam Ciebie za dobrze. Pozdr.

Shee
Kibic
Na forum od 7451 dni

*

Odp: kara smierci w Polsce - 06/03/2006 18:17

narodowiec napisał:  

Shee co jak co ale tak zdrowego podejścia do sprawy się po tobie nie spodziewałem - widać nieznam Ciebie za dobrze. Pozdr.

Alez ja nigdy nie przejawialam liberalnych pogladow ani tym bardziej feministycznych :| jak byla dyskusja o homoseksualizmie, ja tylko mowilam o jednostkowej akceptacji drugiego czlowieka jako osoby...
oj... baaardzo mnie nie znasz Cfaniak

pozdr.

Ostatnio edytowany przez: Shee, 6 marca 2006, 18:48 [1 raz(y)]

Tony Montana
Kibic
Na forum od 7526 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 07/03/2006 11:22

Shee napisał:  

Mysle ze to jest bardzo madre zdanie, z ktorym sie zgodze Tyle, ze ci ktorzy sa przeciwni aborcji (mowie o politykach) odrzucaja jednoczesnie wychowanie seksualne i prawo do powszechnej antykoncepcji, ktora rozumiem jako dotowanie srodkow antykoncepcyjnych. Moze to sie tobie wydawac dziwne, ale sa mlodzi ludzie (zreszta nie tylko mlodzi) ktorych wiedza zatrzymala sie na poziomie dyskusji o pszczolkach i kwiatkach. A brak edukacji seksualnej a takze podjecia tych spraw przez media (nie mowie tu o gazetach typu bravo) powoduje niemoznosc poprawienia wiedzy. I w ten sposob pojawiaja sie niechciane dzieci, ktore sa katowane. Ja sie pytam, co jest lepsze: aborcja czy skazanie na zycie w straszliwych warunkach, katowanie przez pijanego konkubenta matki, czesto konczace sie smiercia lub trwalym kalectwem? Ja wybieram aborcje, jako bardziej humanitarna. Pamietaj, ze aborcja to nie obowiazek, TO PRAWO, z ktorego nie trzeba korzystac. Jestes przeciwna aborcji, uwazasz ze to grzech? To jej nie wykonywuj. Ale daj innym mozliwosc wyboru. Czesto niechciana ciaza rujnuje zycie ludziom bardzo mlodym. Nalezy dac szanse na normalne zycie.
Reasumujac, zgadzam sie ze lepiej zapobiegac niz leczyc. Lecz w sytuacji gdy utrudnia sie zapobieganie a leczenie jest zakazane pozostaje podziemie. W Polsce co roku wykonuje sie co njmniej 100 tys. aborcji. To o czyms swiadczy. Zakaz aborcji nie przynosi redukcji liczby, powoduje tylko zejscie do podziemia.

Tony Montana
Kibic
Na forum od 7526 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 07/03/2006 11:39

elo napisał:  

Liberalizm jest grzechem, więc My jako katolicki kraj nie powinniśmy przejmować z zepsutego moralnie "zachodu" tej ideologii, która z założenia jest antynarodowa i antychrześcijańska. Przytoczę tutaj tylko cytat wielkiego Polaka i męża stanu Romana Dmowskiego, który powiedział "Usiłowanie oddzielenia u nas katolicyzmu od polskości, oderwania narodu od religii i od Kościoła, jest niszczeniem samej istoty narodu."
.

A to ciekawe. Nie wiedzialem, o tym co jet grzechem decyduje Roman Dmowski albo stanowisko Romcia Giertycha. Zawsze myslalem, ze decyduja papieze, ale widocznie mylilem sie. Poczytaj siobie chlopcze troche encyklik papieskich, szczegolnie Jana Pawla II. Kosciol zaleca spoleczna gospodarke rynkowa, a wiec bardzo bliska umiarkownemu liberalizmu. Kosciol odrzuca leseferyzm, czyli postac skrajna liberalizmu Zreszta chyba nie wiesz co to znaczy liberalizm, ze takie glupoty piszesz. Wyjasniam Tobie, ze to co innego niz satanizm :D.
Jakim prawem piszesz MY, narod, kraj? Praktykujacych katolikow wbrew statystykom jest ok 70%. Reszta figuruje tam tylko dlatego, ze ciezko sie wypisac albo sie im nie chce. Ortodoksy katolickie to maks. 15%, a chca narzucac swoje chore idee. Jakim prawem. Wiekszosc ludzi ma zdroworozsadkowe poglady i ma gdzies dyspozycje co jest grzechem a co nie.
Roman Dmowski nie dla kazdego jest autorytetem i nie kazdy hiperbolizuje jego zaslugi. Nadto, nalezy oddzielic walke o niepodleglosc (zaszczytna) od pozniejszej dzialalnosci (nie zaszczytnej), w ten sam sposob w jaki mozna szanowac Lecha Walesa za zaangazowanie w walce o kapitalizm, natomiast nalezy krytykowac go za pozniejsza dizalalnosc, szczegolnie w okresie prezydentury.

elo
Kibic
Na forum od 7564 dni

Odp: kara smierci w Polsce - 07/03/2006 11:58

Tony Montana napisał:  
Pamietaj, ze aborcja to nie obowiazek, TO PRAWO, z ktorego nie trzeba korzystac. Jestes przeciwna aborcji, uwazasz ze to grzech? To jej nie wykonywuj. Ale daj innym mozliwosc wyboru. Czesto niechciana ciaza rujnuje zycie ludziom bardzo mlodym. Nalezy dac szanse na normalne zycie.
Reasumujac, zgadzam sie ze lepiej zapobiegac niz leczyc. Lecz w sytuacji gdy utrudnia sie zapobieganie a leczenie jest zakazane pozostaje podziemie. W Polsce co roku wykonuje sie co njmniej 100 tys. aborcji. To o czyms swiadczy. Zakaz aborcji nie przynosi redukcji liczby, powoduje tylko zejscie do podziemia.

Więc chłopcze będę musiał Cię uświadomić, bo przecież masz prawo nie wiedzieć. Otóż aborcja to przestępstwo, a nie prawo, więc pamiętaj o tym, bo możesz po nakłonieniu przez Ciebie jakiej kolwiek kobiety do tego aby zabiła swoje dziecko, trafić w to samo miejsce, gdzie przebywają ci ludzie o których pisaliśmy w tym temacie, czyli więzienie :D

- 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1763426430 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.07 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005