Też byłem i też na pewno pójdę na następne ale z zaciąganiem ludzi to już trudniej. Jak pytam kogoś o wybory to zawsze słyszę : "nie chce mi się" albo "po co to i tak nic nie zmieni" i wiele takich. Po prostu brak mi słów.
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 07/02/2006 16:41
No w końcu jakiś porządny temat. Jestem studentem architektury i moge powiedzieć tak: jest projekt wykonany przez studentów politechniki szczecińskiej który ma na celu zrewitalizować tkankę urbanistyczną i architektoniczną zarówno na samym dworcu jak i wokół niego. Teren gdzie jeżdżą tramwaje bedzie podniesiony o pół metra tak aby wyrównać poziom z parterową kondygnacją dworca, tam gdzie jest hol na dworcu a chodzi o miejsce gdzie sie sprwdza rozklad jazdy ma zostać odrestaurowany szklany prześwit w dachu, tak jak bylo przed wojną. Nastepna sprawa to taka że obecne kasy maja zostać przeniesione w miejsce dzisiejszej bagażowni a tam gdzie teraz sa kasy bedzie przestrzen komercyjna na różnego rodzaju uslugi. I jeszcze jedno zadaszenie na dworcu które jest przy wyjściu na miasto w strone przystanku tramwajowego linii nr 3 i 6 ma być tak wydłużone że będzie przykrywało takze przystanki tramwajowe. Jaka jest idea tego przedsiewziecia? otóż chodzi o to żeby tak zrewitalizować przestrzeń aby wszystko w niej mialo swoj porzadek i cel, aby kazdy element architektoniczny z sobą znakomicie korelował, ten projekt jesli zostanie wykonany a napewno bedzie wykonany bo jest zatwierdzony w urzedzie miasta i wydziale kartografii i geodezji nada temu miejscu nową tożsamość i usprawni komunikacje pieszą. Acha i jeszcze jedno bardzo podoba mi sie podejście "Ela" do całej sprawy, widać że masz idee która nie jest pesymistyczna a to jest bardzo ważne; ważne jest to aby zmieniać mentalność samych szczecinian aby nigdy sie nie pogodzili z tym ze mieszkaja w troche lub bardzo zaniedbanym mieście. Pozdrawiam Ciebie.
ja jeszcze slyszalem: "niech ci co na niego glosowali go teraz odwoluja" jak referendum bylo. takie jest wlasnie podejscie ludzi do tej kwestii a jak jest chociaz teoretyczna szansa cos zmienic to nikomu sie nie chce dupy ruszyc i tylko lamentuja.
a frekwencja na referendum w sprawie odwolania byla zalosna. pamietam jak byly wybory w 1995 i ksiadz u mnie w kosciele mowil ze kto na Walese nie zaglosuje ten bedzie mial grzech i wszystkie baby sie przestraszyly i poszly glosowac teraz by sie tez przydala mobilizacja ale innego typu.
kto nie pojdzie ten moze miec pretensje tylko do siebie
a tak z innej beczki. ktos pisal ze Maryjana znowu berety wybiora na prezydenta. a mi sie wydaje ze Maryjan juz nie moze/nie bedzie startowac w wyborach. wie ktos moze cos wiecej na ten temat??
a tak jeszcze mi sie przypomnialo. hala widowiskowa miala byc na zawadzkiego. plany juz niby byly i jakos ucichlo ostatnio.
i tak samo meczy mnie sprawa takiego typu ze w Szczecinie nie ma aquaparku ani nawet takiego basenu z prawdziwego zdarzenia. teren po basenie kolo stadionu stoi odlogiem. nic tylko wziasc zrownac wszystko i aquapark wybudowac albo chociaz odnowic to co juz tam jest. ciekawe czemu Antonio jeszcze na to nie wpadl? moze zyski by wielkie nie byly ale zawsze. fajnie by bylo sobie w weekend wyskoczyc z ekipa na basen a do Gryfina daleko.
Ostatnio edytowany przez: tribu, 7 lutego 2006, 16:59 [1 raz(y)]
i drugie - czy w ciagu nastepnych 20 lat ruszy budowa lini tramwajowej na prawobrzeze? Most na tramwaje jest gotow, pas zieleni na Struga wlasnie chyba pod tramwaje zostal zostawiony. Mial niby Siemens ochote w to inwestowac i co ?
Aha, juz jakis czas na holu dworcowym pojawiaja sie rozne ciekawe wystawy. Ostatnio co pamietam to bylo o kolei na Pomorzu Zach. Na jednej jest marsz kolejarzy w latach 70 przez al. Wyzwolenia i widac moja Babcie na balkonie
Ostatnio edytowany przez: U-96, 7 lutego 2006, 17:00 [1 raz(y)]
czy ja wiem czy taka gruuba przestada - moze dla Ciebie. to nie jest tak ze wracasz sobie z pracy czy z uczelni, masz wene na plywanie to wsiadasz sobie w tramwaj, jedziesz 15 minut, kąpiesz sie godzine i wracasz do domu. taki wypad do Gryfina troche czasu zajmuje ale za to jak sie jedzie juz to jest duza atrakcja
ktos pisal ze Maryjana znowu berety wybiora na prezydenta. a mi sie wydaje ze Maryjan juz nie moze/nie bedzie startowac w wyborach. wie ktos moze cos wiecej na ten temat??
Nie no maryan powinien miec juz dozywotni zakaz startowania w czym kolwiek i brania udzialu w czym kolwiek - zawsze mnie śmieszą te jego wypowiedzi zaczynajace sie od "kolego taki i taki.. zapewniam ze wszystko zrobilem dla tego miasta" - tak naprawde wiemy jak jest - zaden prezydent szczecina oprocz Zaremby nic niezrobil dla naszej aglomeracji.
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 07/02/2006 17:25
Jak się mówi "jak widzą tak o Tobie piszą" tu akurat mowa o Dworcu czyli wizytówce miasta. Niestety od wielu lat nasza wizytówka jest zaniedbana. Piękne jej czasy dawno minęły. Widoczne są od czasu do czasu drobne remonty, jednak nie wystarczy tylko remont, ale także większa przebudowa całego obszaru teren wokół dworca. Koło Dworca powinno się skupić główne życie turystyczne, podróżne (Jeszcze bardziej zbliżyć dostęp miedzy dworcami PKS a PKP, a „Busami”, itd.). Powinien być to główny punkt miasta, od którego stworzone cały system komunikacji miejskiej. Natomiast co do budynku obecnie stojącego na Dworcu, mam może jakiś sentyment. Jednak to tylko budynek dodatkowo Niemiecki, więc lepiej zburzyć i umożliwić zbudować cos jeszcze bardziej funkcjonalnego. Coś co był kojarzyło się ze Szczecinem (Polskim). To pozostawiam arichtektom naszym szczecińskim!!
Wielkie, silne państwo polskie potrzebne jest nie tylko nam do naszego rozwoju narodowego, do urzeczywistnienia naszych celów i spełnienia naszych zadań. Niemniej jest ono potrzebne do utrwalenia pokoju, a z nim warunków wielkiej pracy cywilizacyjnej całej Europy.-Roman Dmowski "Polityka polska i odbudowa państwa"
ktos pisal ze Maryjana znowu berety wybiora na prezydenta. a mi sie wydaje ze Maryjan juz nie moze/nie bedzie startowac w wyborach. wie ktos moze cos wiecej na ten temat??
Nie no maryan powinien miec juz dozywotni zakaz startowania w czym kolwiek i brania udzialu w czym kolwiek - zawsze mnie śmieszą te jego wypowiedzi zaczynajace sie od "kolego taki i taki.. zapewniam ze wszystko zrobilem dla tego miasta" - tak naprawde wiemy jak jest - zaden prezydent szczecina oprocz Zaremby nic niezrobil dla naszej aglomeracji.
CZyżby nasz piękny Maroian znów miałby strtować...?
Wielkie, silne państwo polskie potrzebne jest nie tylko nam do naszego rozwoju narodowego, do urzeczywistnienia naszych celów i spełnienia naszych zadań. Niemniej jest ono potrzebne do utrwalenia pokoju, a z nim warunków wielkiej pracy cywilizacyjnej całej Europy.-Roman Dmowski "Polityka polska i odbudowa państwa"
Jak się mówi "jak widzą tak o Tobie piszą" tu akurat mowa o Dworcu czyli wizytówce miasta. Niestety od wielu lat nasza wizytówka jest zaniedbana. Piękne jej czasy dawno minęły. Widoczne są od czasu do czasu drobne remonty, jednak nie wystarczy tylko remont, ale także większa przebudowa całego obszaru teren wokół dworca. Koło Dworca powinno się skupić główne życie turystyczne, podróżne (Jeszcze bardziej zbliżyć dostęp miedzy dworcami PKS a PKP, a „Busami”, itd.). Powinien być to główny punkt miasta, od którego stworzone cały system komunikacji miejskiej. Natomiast co do budynku obecnie stojącego na Dworcu, mam może jakiś sentyment. Jednak to tylko budynek dodatkowo Niemiecki, więc lepiej zburzyć i umożliwić zbudować cos jeszcze bardziej funkcjonalnego. Coś co był kojarzyło się ze Szczecinem (Polskim). To pozostawiam arichtektom naszym szczecińskim!!
Czy wyburzyć to niewiem ale moznaby cos takiego stworzyc na wzor niemieckiego dworca w berlinie albo dworca zaprojektowanego przez Calatravę w Paryżu - przypomne ze dworzec kolejowy w paryzu jest z jednej strony modernistyczny i nowoczesny a jednoczesnie bardzo usprawnil komunikacje czego wczesniej nie bylo gdy sie znajdowal tam stary dworzec kolejowy - co do reszty to sie z toba w zupelnosci zgadzam. Zreszta o wirtualnym szczecinie porozmawiamy sobie przy piwku NR co ty na to?
Drogi kolego, to że jakiś budynek jest niemiecki to nie znaczy że trzeba go odrazu burzyć, wiekszość Szczecina byś musiał w powietrze wysadzić. Bardzo spodobał mi się plan który przedstawił narodowiec, tzn. odrestaurowanie obecnego budynku który jednak jest zabytkiem z jednoczesnym poprawieniem jego funkcjonalności, to byłoby najlepsze rozwiązanie.
Drogi kolego, to że jakiś budynek jest niemiecki to nie znaczy że trzeba go odrazu burzyć, wiekszość Szczecina byś musiał w powietrze wysadzić. Bardzo spodobał mi się plan który przedstawił narodowiec, tzn. odrestaurowanie obecnego budynku który jednak jest zabytkiem z jednoczesnym poprawieniem jego funkcjonalności, to byłoby najlepsze rozwiązanie.
Zgadzam się z twierdzeniem, że Szczecin jest zbudowany głownie przez Niemców, przynajmniej lewobrzeżnej jej części. Jednak mi nie chodzi oto, że ten budynek jest pochodzenia Niemieckiego, mógłby być nawet i czeczeńskiego i tak moim zdaniem na dzisiejsze czasy większa cześć bez rozbiórki budynku by się nie obyła. Może nie zburzenie słów zbudziło w Tobie Kolego wściekłość, ale gruntowne przebudowanie. Bo myślę, że przejście podziemne, nie dochodzące do wszystkich peronów to chociażby o tym świadczy. Myślę, że Piękno też jest ważne, ale ważniejsze moim zdaniem jest to aby nie zostać już daleko stylu za takimi miastami jak Poznań czy Wrocław, gdzie na początku lat 90 byliśmy na jednym poziomie, a gdzie teras jesteśmy?? Każdy zna odpowiedź. Nawet popatrzymy teraz na to co się dzieje z dworcami w Warszawie czy Krakowie. Oni myślą o tym co będzie lepsze dla ich miasta i na tym wygrywają. Nasz Dworzec Centralny ma swój uroku, tylko czasem bywa tak, że trzeba coś wybrać.
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 08/02/2006 13:02
Dlatego przy remoncie tego dworca należy uwzględnić dwie rzeczy, mianowicie projekt musi zakładać renowację tego budynku jako zabytku oraz poprawienie jego funkcjonalności. Moim zdaniem te dwie rzeczy można tu bez problemu pogodzić. Dobry architekt mógłby z tego dworca zrobić naprawdę niezły "pałac". Zaznaczyć też należy tutaj to że budowanie dworca od podstaw równałoby się z o wiele większymi kosztami, a jak wiadomo pieniędzy nie ma za dużo w naszym budżecie miasta.
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 08/02/2006 13:21
Niewiem czy remont i jest tańczy budowy od podstaw nieznam się niejestem inżynierem, pozostawiam to fachowcą. W budżecie Miasat Szczecina i tak nie ma i tak nie będzie bez kredytu w Banku pięniędzy w na rozbudowanie infrastruktury Dworca PKP. Niewiem ale z tego co rozumiem to chciałbyś pozostwić Dworzec PKP samemu sobie. Jeśłi źle zrozumiałem to sorki. Ja myśłe, że trzeba tu polączyć z portem Morskim, bardziej związać z PKS-em i komunikacją miejską. Bo sam remont PKP niema sensu, dla rozwój miasta.
Zgadzam się z twierdzeniem, że Szczecin jest zbudowany głownie przez Niemców, przynajmniej lewobrzeżnej jej części. Jednak mi nie chodzi oto, że ten budynek jest pochodzenia Niemieckiego, mógłby być nawet i czeczeńskiego i tak moim zdaniem na dzisiejsze czasy większa cześć bez rozbiórki budynku by się nie obyła. Może nie zburzenie słów zbudziło w Tobie Kolego wściekłość, ale gruntowne przebudowanie. Bo myślę, że przejście podziemne, nie dochodzące do wszystkich peronów to chociażby o tym świadczy. Myślę, że Piękno też jest ważne, ale ważniejsze moim zdaniem jest to aby nie zostać już daleko stylu za takimi miastami jak Poznań czy Wrocław, gdzie na początku lat 90 byliśmy na jednym poziomie, a gdzie teras jesteśmy?? Każdy zna odpowiedź. Nawet popatrzymy teraz na to co się dzieje z dworcami w Warszawie czy Krakowie. Oni myślą o tym co będzie lepsze dla ich miasta i na tym wygrywają. Nasz Dworzec Centralny ma swój uroku, tylko czasem bywa tak, że trzeba coś wybrać.
Ale dworzec centralny w W-wie jest akurat przykladem kiepskiej żelbetowej architektury, natomiast nasz dworzec przed wojna mial urok jakiego dzis juz nie ma - dlatego czymś nosensownym byłoby wyburzenie czy radykalna zmiana tego miejsca jesli chodzi o Szczecin. Pomyślcie sobie jak fajnie by wyglądał ten cały kompleks gdyby np jeszcze istnial most dworcowy, gdyby ten budynek był dobrz oświetlony.
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 08/02/2006 13:31
Ja nie powiedziałem, że Dworzec w Warszawie jest ładny, jednak chodzi o tok zmian, jaki następuje w tym mieście, tak samo jest w Krakowie. I powtarzam jeszcze raz niechodzi mi o zrównanie Szczecina z ziemią tylko oto, że większość tego budynku, niejest potrzebne i można odnowa zbudować, ale tak by było to dla wszystkich korzystne. Czasem trzeba cos stracić by cos zyskać.
Ja nie powiedziałem, że Dworzec w Warszawie jest ładny, jednak chodzi o tok zmian, jaki następuje w tym mieście, tak samo jest w Krakowie. I powtarzam jeszcze raz niechodzi mi o zrównanie Szczecina z ziemią tylko oto, że większość tego budynku, niejest potrzebne i można odnowa zbudować, ale tak by było to dla wszystkich korzystne. Czasem trzeba cos stracić by cos zyskać.
Twierdzisz że większość budynku niejest potrzebne? To co byś chciał zlikwidować, hol kasowy, poczekalnię, odział poczty czy może tani bar dla podróznych? Nie widzę żadnych niepotrzebnych elementów tego dworca.
Odp: Dworzec Kolejowy Szczecin Główny - 08/02/2006 14:28
Heh, calkiem ciekawy temacik, ja ze swojej strony moge powiedziec ze jako w Szczecinie jestem glownie przyjezdnym i moge sie wypowiedziec jesli idzie o wrazenia jakie sie ma podczas wjazdu do miasta, koleja ?? dworzec ma swoj urok, nad rzeka,po moscie smigajac czuje sie ze to juz miasto , przy nasypie (ta ceglana sciana (zielskiem obrosnieta czy czyms tam ?? )) stare perony (4 nie licze bo to to wogole tam nie pasuje ) naprawde robi niezle wrazenie, i jesli udaloby sie wyremontowac dworzec zachowujac jego urok, mega sprawa, nie ma sensu burzyc i stawiac od nowa skoro mozna poprawic i tez bedzie dobrze
z koleji wjezdzajac autem, hmm naprawde jesli wyremontuja Struga to Szczecin bedzie mial jeden z plynniejszych szlakow wjazdowo/wyjazdowych z centrum w Polsce no i panorama z trasy zamkowej tez fajna sprawa, naprawde w porownaniu z innymi miastami jest calkiem calkiem (panorama jadac od Lubieszyne tez niczego sobie monumentalne bloki oraz PZM i TV w tle )
patrzac ze na codzien siedze we Wroclawiu to naprawde dla turysty wjezdzajacego do miasta nie ma wielkiej roznicy a nawet dalbym Szczecin na plus (co prawda Wroclaw ma ladnieszy dworzec ale wystarczy zejsc z peronow i chwilke postac w holu, czar prsyka ) wjazd/wyjazd z Wroclawia to koszmar, tyle ze sa juz pieniadze i rusza budowa obwodnicy wiec i to sie zmieni
PS Ogolnie patrzac to w jesli porownac Szczecin i Wroclaw jesli chodzi o poziom inwestycji to niestety przepasc, w Sz-n taki remont Krzywoustego to wielka sprawa ciagnieta latami a we Wro to codziennosc, tutaj np ponad polowa lini tramwajowych zostala polozona moze w przeciagu 5 lat ... smutne ale prawdziwe, Maryjan WON !!
"My wszyscy wolimy zginąć, walcząc, aniżeli żyć na klęczkach." - gen. Anders
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1763448189 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.