Odp: Nowy Papiez - 19/04/2005 20:09
Ja zameldowałem się przed TV punkt 17-30 i Pałasiński powiedział że jak w ciągu 20 minut nie poleci dym znaczy że trzeba czekać do 19 i k. 17-50 wyłączyłem kompa by za parę minut wrócić wołany przez rodziców . No i czekałem cały w nerwach przez ponad 40 minut. Czułem że to Ratzinger (faworyci na początku są wybierani, jeśli na początku nie będzie wyboru to później same niespodzianki)... zresztą jak Pałasiński powiedział, że mimo iż faworyci przeważnie nie wygrywają to on i tak jest niemal przekonany że dzisiaj jeszcze zostanie wybrany Ratzinger. Dobrze że on bo to właśnie On był prawą ręką Jana Pawła II i skoro ten mu tak ufał to myślę że my też powinniśmy. Czekałem i liczyłem że weźmie imię "Karol I" bo to naprawdę pięknie by brzmiało po naszym Ojcu Świętym ale widocznie Benedeyk XVI bardziej mu pasowało (Benedykt XV był przeciwnikiem pierwszej WŚ, a on sam był przymusowo wcielony do hitler jugend). Cóż... 78 lat... no to jednak wybrano Papieża na okres przejściowy i chyba dobrze. Strasznie sympatycznie wyglądał, "chodzące dobro" jak Jan Paweł II Oby był dobrym Papieżem... i często odwiedzał Polskę
Widzisz tu gdzies rasizm? :/ Bo ja nie.
On ma 78 lat, zostal wybrany tak szybko bo kosciol musi sie wlasnie teraz, w tym momencie postawic i on bedzie tego narzedziem ! 5 lat, to max - Wedlug mnie tyle bedzie trwal jego pontyfikat.
Odp: Nowy Papiez - 19/04/2005 20:24
A ja się dowiedziałem w kościele....kuźwa trzy godziny musiałem siedzieć....Wybór dobry, tylko irytuje troche fakt że należał do Hitlerjugend (jak by naprawde nie chciał to by jakoś zrobił żeby nie należeć...) Pontyfikat potrwa kilka lat ale o to zapewnie kardynałom chodziło. Jedno jest pewne: NASZEGO JANA PAWŁA II NIKT NIE ZASTĄPI !!
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
A ja się dowiedziałem w kościele....kuźwa trzy godziny musiałem siedzieć....Wybór dobry, tylko irytuje troche fakt że należał do Hitlerjugend (jak by naprawde nie chciał to by jakoś zrobił żeby nie należeć...) Pontyfikat potrwa kilka lat ale o to zapewnie kardynałom chodziło. Jedno jest pewne: NASZEGO JANA PAWŁA II NIKT NIE ZASTĄPI !!
Polecam kilka lektour na temat HJ, a szczegolnie rodzin wojskowych, moze zrozumiesz...Tylko ostrzegam to trudna lektura.
Niech żyje papież Benedykt XVI - były członek Hitler Jugend lol
w tamtych czasach kazdy musial nalazec do HJ..
Nie każdy i zależy też w jakim okresie.
Dla mnie to troche nie na miejscul ale to tylko moje zdanie, zresztą i tak Papiez nie ma zbyt dużego wpływu na moje życie....
O swe walczyć będziemy, tradycja nie zginie póki my żyjemy...
Odp: Nowy Papiez - 19/04/2005 20:50
Co z tego, że Niemiec? Niemcy z południa, to nie Niemcy. Zresztą teraz to nie jest już Niemcem tylko Papieżem. Najlepsze, że był wcześniej szefem Świętej Inkwizycji. Teraz już pedały i feministki zamilkną, mam nadzieję, żę na długi czas.
Odp: Nowy Papiez - 19/04/2005 21:03
Jak dla mnie to niektorzy pieprzycie bzdury. Jest naszym nowym papiezem. Dla nas Polakow (na tym forum), wiekszosci urodzonych za pontyfikatu Jana Pawla II ciezko zrozumiec ze papiezem jest ktos inny. Dla mnie wybor prawie doskonaly. Kosciol czeka teraz walka z laicka czescia Europy bogatych panstw zachodu.Wielu ludzi zapomina co dalo chrzescijanstwo Europie. Wybranie osoby wywadzacej sie z tej czesci jest sygnalem dla tych panstw, tak jak sygnalem bylo wybranie Jana PAwla II. Po drugie Benedykt XVI byl bliskim wspolpracownikiem Jana Pawla II (mysle, ze po czesci bedzie kontynuwal nauczanie Jana PAwla II) i jak napisal wyzej kolega L. stal na strazy wiary, wiary ktora wywodzi sie z biblii, a ktorej dla woli czlowieka nie wolno se zmieniac. A wyciaganie tego, ze Razinger byl w HitlerJugent, szczegolnie przez osoby ktorych historia nie jest za mocna strona, to dla mnie czysty smiech... Mial wtedy jakis wybor?? Dobra koniec tych wywodow bo i tak wiekszosc tego nie zrozumie...
Odp: Nowy Papiez - 19/04/2005 21:33
Co tu dużo móiwć...Wszystko okaże się w praniu...jaki będzie pontyfikat nowego Papieża.Ludzie oczekują że będzie taki jak Jan Paweł II.Ja tam się z jednej strony cieszę że murzyna niewybrali (i niechodzi tu o rasizm)Poczekamy zobaczymy...
Odp: Nowy Papiez - 19/04/2005 21:48
osobiście nie jestem szczesliwy z tego że Benedykt XVI został papiezem, ale napewno nie dlatego że był w HJ, bo naprawde każdy kto zna historie, że za Hitlerem szedł cały naród do czasu aż nie ujawnił swoich planów.
argument że jest Niemcem.. co to ma do tego?? jest z bawarii z tego co wiem, gdzie ludzie są dość religijni
napewno bedzie prowadził polityke JPIIW ale moim zdaniem bedzie bardziej konserwatywny
i na pewno jego pontyfikat nie bedzie trwał długo,
ps. temat do zamkniecie, zaczynamy sie tylko kłócić czy dobrze czy źle... stało się mamy NOWEGO PAPIEZA...
Odp: Nowy Papiez - 19/04/2005 22:22
Znajomość historii niektórych osób jest powalająca...no ale Ja się nie znam na fizyce inni na historii więc nie będe palcem wytykał.
Wyliczanki typu murzyn,szwab i inne takie uważam za śmieszne.Po śmierci papieża wydawało Mi się(może się pomyliłem), że większość forumowiczów to jednak ludzie wierzący a tu teraz padają teksty o szwabach i murzynach które akurat z nauką kościoła niewiele mają wspólnego.Widać, że Polacy są wierzący tylko wtedy kiedy im to pasuje.
Co do wyboru Ratzingera na Papieża i przyjęcia przez Niego imienia Benedykt XVI to jest też pewien drobny Polski akcent w tym.
Poprzedni papież o imieniu Benedykt który rządził w latach 1914-22 był pierwszą głową państwa która uznała niepodległą Polskę po I wojnie światowej.
Przy wyborze Karola Wojtyły na papieża bardzo za Polakiem lobbowali kardynałowie Niemieccy i prawdopodobnie to oni przeforsowali w 78 roku jego kandydaturę, a że Ratzinger był współpracownikiem Jana Pawła II to myślę, że Polscy kardynałowie mieli okazję się odwdzieńczyć.
Wpływ Ratzingera na kościół katolicki tak naprawdę Mnie nie interesuje bo i tak nie interesują Mnie nauki kościoła ale myślę, że konserwatywne podejście Ratzingera do niektórych kwestii może jedynie pogłębić kryzys kościoła i doprowadzić to zgrzytów wewnątrz.
Tyle tylko, że Ratzinger będzie papieżem góra 7 lat(Ja Jemu tyle daję) i następny papież może już być bardziej liberalny.
Co do wieku Benedykta XVI to odpoczątku mówiono, że tak właśnie ma być!
Najpierw papież urzędnik który będzie rządził krótko i zrobi porządek w Watykanie, a po Nim papież pielgrzym(prawdopodobnie z Ameryki Płd) kontynujący politykę otwarcia na wiernych zapoczątkowaną przez Jana Pawła II
P.S. Niektórzy z forumowiczów piszą o tym, że "Nasz"(o ile można go tak nazwać ) papież był najlepszy i drugiiego takiego już nie będzie. Zazwyczaj piszą to ludzie którzy nigdy nie znali innego papieża(tak jak Ja) ze względu na swój młody wiek. Nawet nie próbuję przypuszczać, że ktokowiek na forum zna historię innych papieży, wie jak co gdzie i kiedy nauczali, ani jakimi papieżami byli tak naprawdę.
Niedługo Polacy powiedzą, że Jan Paweł II był lepszym papieżem od Św Piotra.
Czarna e(L)ka w kółeczku się mieni!!!
Visca el Barca!!!
Najlepsze, że był wcześniej szefem Świętej Inkwizycji.
Stał na czele Kongregacji Nauki Wiary, czyli dawnej Świętej Inkwizycji. Inkwizycji, ktorej powszechnie znana historia jest zaklamana. Oto ciekawy artykul na ten temat:
http://www.niniwa2.cad.pl/INK.HTM
"Autorytetami od okrzyczanych zbrodni Świętego Officjum stali się głównie pisarze i scenarzyści, których nikt nigdy nie próbował rozliczać z rzetelności czy obiektywizmu."
Ciekawe jak historycy rozliczyli by z obiektywizmu pana Rafała?
Wydaje mi się, że z takiego sprawdzianu wyszedł by nie najlepiej.
Visca el Barca!!!
W założeniach indoktrynacja miała objąć całą młodzież niemiecką. W 1936 skupiono 3,6 mln osób, w 1938 7 mln, ale nie osiągnięto powszechności dlatego i w marcu 1939 ogłoszono nabór obowiązkowy (na mocy specjalnych przepisów przynależność do HJ stała się w praktyce obowiązkowa)
W wieku 14 lat w w roku 1941, musiał się zapisać do Hitlerjugend, aczkolwiek odnosił się do tej organizacji z dużą niechęcią. W 1943, w wieku 16 lat, rozpoczął przygotowanie wojskowe w zakresie obrony przeciwlotniczej. W listopadzie 1944 został wcielony do Wehrmachtu.
W sumie jego przeszłość nie ma znaczenia ake mnie ten fakt irytuje. Będąc w Wermachcie na pewno zabijał (nieświadomie) ludzi (także Polaków) Ale było, minęło na pewno nie sprawiało mu to radości i to jest najważniejsze. Wybór najlepszy z możliwych gdyż dobrze znał J.P II, będzie koontynuował jego dzieło i nie jest Włochem (nie zamknie się w "swoim świecie") Tylko że jest troche w podeszłym wieku. Rzeczywiście po długim pontyfikacie J.P II trudno się będzie przyzwyczaić do nowego Papieża i zrozumiałe jest że Polacy każdego następnego papieża traktować będą już inaczej...Życze mu powodzenia i żeby służył jak najdłużej.
Pogoń to barwy, historia, stadion, klimat - POGOŃ TO MY! || Hala Madrid!
W sumie jego przeszłość nie ma znaczenia ake mnie ten fakt irytuje. Będąc w Wermachcie na pewno zabijał (nieświadomie) ludzi (także Polaków) Ale było, minęło na pewno nie sprawiało mu to radości i to jest najważniejsze. Wybór najlepszy z możliwych gdyż dobrze znał J.P II, będzie koontynuował jego dzieło i nie jest Włochem (nie zamknie się w "swoim świecie") Tylko że jest troche w podeszłym wieku. Rzeczywiście po długim pontyfikacie J.P II trudno się będzie przyzwyczaić do nowego Papieża i zrozumiałe jest że Polacy każdego następnego papieża traktować będą już inaczej...Życze mu powodzenia i żeby służył jak najdłużej.
Z tego co ja wiem to zaraz po tym jak został wcielony do Wermachtu to zdezerterował i trafił do więzienia.
Visca el Barca!!!
Prezes Instytutu Pamięci Narodowej Leon Kieres powiedział, że istnieją dokumenty dotyczące Karola Wojtyły, które do tej pory nie były znane nawet historykom IPN. Określił je jako "bardzo bolesne dla Ojca Świętego".
W tym roku mają się ukazać publikacje uwzględniające informacje z tych dokumentów.
"Jeszcze jest pewna partia dokumentów, nieznanych nawet historykom Instytutu Pamięci Narodowej", które zawierają informacje "bardzo bolesne dla nas wszystkich" i "bardzo bolesne dla Ojca Świętego" - powiedział Kieres.
Nie wyjawił, jakie zawierają nazwiska.
"Są nazwiska - tylko tyle mogę powiedzieć" - zaznaczył.
Kieres ujawnił, że IPN ma dwie taśmy z nagranymi rozmowami oficerów SB z "osobą duchowną, która udzielała informacji o Kościele i Karolu Wojtyle".
Dodał, że on wie, kim jest ta osoba, ale na razie nie może powiedzieć nic więcej, bo sprawa jest weryfikowana.
W Radiu Zet Kieres wyznał, że o "bardzo bolesnych dokumentach" wiedział od czterech lat, ale milczał na ich temat ze względu na konieczność sprawdzenia ich wiarygodności.
"Uważałem, że wiarygodność informacji znajdujących się w tych dokumentach musi być sprawdzona, zanim opinia publiczna dowie się o nich" - powiedział Kieres.
Dodał, że w tym roku ukażą się nowe publikacje dotyczące Wojtyły: wybór dokumentów UB i SB oraz książki: naukowa i popularno-naukowa dotycząca inwigilacji papieża przez służby. Te ostatnie będą - jak powiedział - "oparte" także na nieznanych dotąd dokumentach.
Prezes IPN wyjaśnił, że służby specjalne PRL interesowały się Karolem Wojtyłą od 1946 roku. Ocenił, że pozostało wiele dokumentów: donosów, analiz, ocen perspektyw kariery przyszłego papieża. Służby starały się mieć agentów w najbliższym otoczeniu Wojtyły. Są też ślady świadczące o próbach skonfliktowania Wojtyły z kardynałem Stefanem Wyszyńskim, rozpowszechniania nieprawdziwych informacji na temat przyszłego papieża.
Muszę powiedzieć że można się było spodziewać prędzej czy później jakiegoś skandalu, ale to mnie trochę zaskoczyło. Zobaczymy ile w tym prawdy.
Jeszcze co do Ratzingera - prawdopodobnie będzie on kontynuował pracę Jana Pawła II i jeśli będzie to robił dobrze i zgodnie z oczekiwaniami to będziemy go mogli uznać za dobrego następce. Z ocenianiem więc się wstrzymajmy. To prawda że dla większości z nas zawsze istniał tylko jeden Papież i przynajmniej na razie Benedykt XVI będzie tylko następcą... jednak jeśli będzie się dobrze wywiązywał ze swoich obowiązków to wydaje mi się że znajdzie się dla niego miejsce w naszych sercach Tylko jedna rzecz mnie niepokoi - ponoć on nie toleruje niekatolików, a przecież JPII starał się zacieśniać więzy między religiamy, a szczególnie katolickimi...
PS. Może Kościół w Europie zacznie się odbudowywać dzięki Ratzingerowi?
Odp: Nowy Papiez - 20/04/2005 12:48
dla tych którzy tak strasznie jarają sie nadciągnietymi liczbami dziś swoje 116 urodziny obchodził by Adolf Hitler... jeden dzień różnicy tylko
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1772458023 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.