Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> Katyń 10.04.2010 << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
eM
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 7298 dni

**

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 13:35
Pomijając fakt że srodowiska MW i LPR-u nie są mi bliskie , to naprawde nieporozumieniem jest porównywanie ich "protestu" do tego co dzieje się obecnie. Jeżeli już zdecydowali się okazać swój sprzeciw to mimo wszystko zrobili to z klasą i mieli ku temu powody ( Jeran zawarł je w swoim poście).

Koncząc już ten temat , dodam jako ciekawostke , że gdy zmarł miłosz , wielki reżyser pan wajda , stwierdził iż ludzie ktorzy w momencie żalu i smutku protestują zamiast milczeć , są bezwartosciowi.

Jak to się ma do jego apelu z przed kilku dni który sam przekazał do mediów?

avelyn
Kibic
Na forum od 8409 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 13:38

eM napisał:  
Pomijając fakt że srodowiska MW i LPR-u nie są mi bliskie , to naprawde nieporozumieniem jest porównywanie ich "protestu" do tego co dzieje się obecnie. Jeżeli już zdecydowali się okazać swój sprzeciw to mimo wszystko zrobili to z klasą i mieli ku temu powody ( Jeran zawarł je w swoim poście).

Koncząc już ten temat , dodam jako ciekawostke , że gdy zmarł miłosz , wielki reżyser pan wajda , stwierdził iż ludzie ktorzy w momencie żalu i smutku protestują zamiast milczeć , są bezwartosciowi

Jak to się ma do jego apelu z przed kilku dni który sam napisał?

Nie mi bronic wajdy bo go nie lubie :) (chociaz Tatarak to swietny film).
Uznajmy dyskusje za zakonczona, zwlaszcza, ze em musi zbierac sily zeby dowalic Sz. w temacie o polityce:)

Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
g
Kibic
Na forum od 7314 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 13:39

Sampaio napisał:  

Animal. napisał:  
wbije sie troche w temat. klik zdjęcia satelitarne z miejsca katastrofy. Jak widac samolot rozpadl sie na bardzo duzym obszarze, co można porównać z samolotami stojącymi na lotnisku wyżej i blisko terenów zabudowanych. Na lewo niebieskie namioty ekip pracujących przy wraku. I ogólnie tor schodzenia do lądowania był daleki od pasa startowego..

Manewrowość TU-154 przy podejściu do lądowania jest podobno bliska zeru. Przy tak niskiej prędkości możesz albo maszynę posadzić na ziemi albo zwiększyć ciąg i liczyć na poderwanie w górę (co się niestety nie udało). Próby naprowadzenia w ostatniej chwili na pas do lądowania zakończyły się tak jak widać. Zauważ, że gdyby nawet udało im się jakimś cudem dociągnąć te kilkaset metrów do lotniska to samolot prezydencki prawdopodobnie rozbiłby się o samoloty stojące przy hangarze lub o budynki lotniska.

klik - tutaj opisują przebieg wypadku. co do toczonej tutaj dyskusji na temat protestów itp. - Panowie dali byście sobie na luz, wszyscy.
pozdrawiam

- Tylko Pogoń -
J.
Kibic
Na forum od 5999 dni

*

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 13:43

avelyn napisał:  
i po co wklejasz mi fragmenty rzeczpospolitej klamcow? jak bede chciał znowu poczytac to sobie po prostu wezme ksiazke z polki. Nie wiem czy zauwazyles, ale nie rozmawiamy tu o plusach i minusach L. Kaczynskiego, ani Cz.Miłosza. Przez takie zachowanie implikujesz jakobym był jakimś fanem milosza. Nie wiem, chciałeś się przed kolegami pochwalić, ze znasz łysiaka (przeczytales cos czy tylko wklejasz linki)?

Bo przyrównywanie obu sytuacji - mocno kontrowersyjnych do siebie, jest moim zdaniem nie na miejscu. Miłosz, człowiek, który na Polakach, Polsce i Polskości nie pozostawił suchej nitki, został pochowany na Skałce , miejscu w którym spoczywają wybitni, a nie sztuczni patrioci (Wyspiański, Pol, Kraszewski, Asnyk, Długosz itd.). Protest miał więc wówczas swoją wymowę, bo trup Miłosza swoją obecnością tamto miejsce splugawił.

Dziś z kolei inna, zupełnie inna moim zdaniem sytuacja. Ginie aktualny prezydent, działacz Solidarnościowy, mąż stanu, a łącznie z nim 96 osób znajdujących się na pokładzie samolotu udającego się do Katynia na obchody upamiętniające zbrodnię sowiecką na Polskich oficerach. Jego pochówek na Wawelu będzie nie tylko hołdem dla niego, ale i dla wszystkich ofiar tej tragedii.

zostawiam więzy, wola odzyskała niepodległość
siłę i pewność, jeśli czujesz to chodź ze mną
jak nie zostawiam na którymś przystanku strach
i tych słabych, co marzenia umieją spełnić tylko w snach
eM
Kibic
Na forum od 7298 dni

**

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 13:45

avelyn napisał:  
Uznajmy dyskusje za zakonczona, zwlaszcza, ze em musi zbierac sily zeby dowalic Sz. w temacie o polityce:)

Nadejdzie czas rozliczeń...

Tak jak ktoś wyżej napisal i tak jak ja już wczesniej apelowałem ( choć przyznaje się - cięzko opanowac emocje ) skończmy temat Wawelu , protestów itd.

Matek.
Kibic
Na forum od 8551 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 13:54

Jeran napisał:  

avelyn napisał:  
i po co wklejasz mi fragmenty rzeczpospolitej klamcow? jak bede chciał znowu poczytac to sobie po prostu wezme ksiazke z polki. Nie wiem czy zauwazyles, ale nie rozmawiamy tu o plusach i minusach L. Kaczynskiego, ani Cz.Miłosza. Przez takie zachowanie implikujesz jakobym był jakimś fanem milosza. Nie wiem, chciałeś się przed kolegami pochwalić, ze znasz łysiaka (przeczytales cos czy tylko wklejasz linki)?

Bo przyrównywanie obu sytuacji - mocno kontrowersyjnych do siebie, jest moim zdaniem nie na miejscu. Miłosz, człowiek, który na Polakach, Polsce i Polskości nie pozostawił suchej nitki, został pochowany na Skałce , miejscu w którym spoczywają wybitni, a nie sztuczni patrioci (Wyspiański, Pol, Kraszewski, Asnyk, Długosz itd.). Protest miał więc wówczas swoją wymowę, bo trup Miłosza swoją obecnością tamto miejsce splugawił.

Dziś z kolei inna, zupełnie inna moim zdaniem sytuacja. Ginie aktualny prezydent, działacz Solidarnościowy, mąż stanu, a łącznie z nim 96 osób znajdujących się na pokładzie samolotu udającego się do Katynia na obchody upamiętniające zbrodnię sowiecką na Polskich oficerach. Jego pochówek na Wawelu będzie nie tylko hołdem dla niego, ale i dla wszystkich ofiar tej tragedii.

Polać mu trzeba za tą wypowiedź ! święte słowa popieram.

Pogoń To My!
avelyn
Kibic
Na forum od 8409 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 14:20

Jeran napisał:  

Bo przyrównywanie obu sytuacji - mocno kontrowersyjnych do siebie, jest moim zdaniem nie na miejscu.

nie wiem czy zauwazyles, ale nie ja dokonalem takiego porownania ;]

Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
eM
Kibic
Na forum od 7298 dni

**

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 14:30
Ty zaczełeś porównywać , ty podałeś przykład wałęsy i "przypuszczalne" zachowanie srodowisk pisowskich, rm , mw itd...

Sz.
Kibic
Na forum od 7380 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 14:30

Belgijska gazeta przeprasza za karykaturę o katastrofie

2010-04-15
Redaktor naczelny Gazet van Antwerpen oficjalnie przeprosił za satyryczny rysunek o katastrofie

"Orzeł wylądował" - głosi po angielsku napis na rysunku wydrukowanym w poniedziałek przez "Gazet van Antwerpen". Przedstawia on biało-czerwoną flagę i przewróconego czarnego orła, który spadł, roztrzaskując się głową o ziemię.

Ambasador Sławomir Czarlewski wysłał w tej sprawie list protestacyjny. Domagał się publikacji przeprosin na łamach dziennika. Jak poinformowała ambasada RP w Brukseli, szef dziennika Pascal Kerkhove przysłał list z przeprosinami i zapewnieniem, że "publikacją nigdy nikogo nie mieliśmy zamiaru obrazić". Jednak przeprosin nie opublikowano na łamach gazety, czego domagał się ambasador."

W środę pod wspólnym listem w sprawie publikacji podpisali się w środę trzej szefowie polskich delegacji w Parlamencie Europejskim: Jacek Saryusz-Wolski w imieniu PO-PSL, Ryszard Legutko w imieniu PiS oraz Bogusław Liberadzki w imieniu eurodeputowanych SLD-UP. Eurodeputowani wyrazili smutek, że do zamieszczenia satyrycznego rysunku doszło podczas żałoby narodowej w Polsce.

"Ludzie z całego świata okazali nam wsparcie i współczucie. Z tego powodu jest nam jeszcze trudniej zrozumieć, dlaczego ktoś w sercu Unii Europejskiej miałby robić pośmiewisko z tragedii" - głosi list.Już w środę w rozmowie z PAP Pascal Kerkhove zapewnił, że publikacja nie miała nikogo urazić. "Mogę zrozumieć emocje Polaków po tej straszliwej tragedii, w której zginął prezydent i 95 innych osób" - powiedział.

P. S.
avelyn
Kibic
Na forum od 8409 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 14:43

eM napisał:  
Ty zaczełeś porównywać , ty podałeś przykład wałęsy i "przypuszczalne" zachowanie srodowisk pisowskich, rm , mw itd...

no to podałem przykład KONKRETNIE wałęsy czy miłosza? za kilkanascie/dziesiat lat sie przekonamy kto ma racje (co do przypuszczen). W dodatku nie porownywalbym wieszcza do prezydenta.

Ludwig von Mises
eM
Kibic
Na forum od 7298 dni

**

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 15:05
Nie porównywałem wieszcza do prezdenta tylko sytuacje . Wałęsa żyje wiec możemy tylko gdybać jaka byłaby reakcja ludzi i czy w ogóle ktoś brałby pod uwagę pochowanie go choćby na Powązkach.. Dlatego też podałem konkretne przykłady - pierwszy to śmierć komunisty , drugi opozycjonisty , niepodległościowca , patrioty. W przypadku pierwszej opcji protestowały tylko jakieś sfrustrowane niedobitki z LPR-u ( o czym nawet nie wiedziałem bo ze strony gw czy tvn nie było takiego szumu jaki jest obecnie ) którzy notabene nawet teraz nie potrafią sie zachować ( vide wypowiedzi pijaczyny Orzechowskiego czy dzisiejsza Wierzejskiego na temat Jarka) , normalni ludzie o prawicowych poglądach potrafili uszanować żałobe i na myśl im nie przyszło aby manifestować.

Koniec.

Ostatnio edytowany przez: eM, 15 kwietnia 2010, 15:11 [1 raz(y)]

hPS
*zablokowany
Na forum od 7595 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 15:27
W moim odczuciu temat pochowku kiedy cały kraj jest pogrązony w załobie jest nie na miejscu! W Wawelu nie bedzie spoczywał tylko Kaczyński, ale takze wszystkie ofiary tej katastrofy a takze pamiec i historia o wymordowanych zołnierzach armi Polskiej! Zas garsta burakow spiewajaca nie dla Krakowa powinna zajebac sobie mocno w łeb albo dać to zrobic komus odpowiedniemu w ramach rekompensaty. Zresztą nie od nas zalezy gdzie pochowaja pare prezydencką i bardzo dobrze bo ludziom za bardzo sie popierdolilo w tych łbach juz nie mowiac o jakis babciach ktore maja przed sobą moze z 2 lata zycia ale ona bedzie sie domagac! Zajebałbym jednej i drugiej na odmul to szybko by mialy wyjebane gdzie. Zawsze komuś musi cos nie pasować..

Podniesiona adrenalina to Śródmiejska siła
Steryd
Kibic
Na forum od 8760 dni

**

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 16:13
Rzeczywisie niektore formy protestow bardzo nie smaczne i nalazalo by rozgonic takie towarzystwo. Zawsze przy takich "okazjach" pojawiaja sie ludzie, ktore chca cos ugrac. Kazdy z nas ma swoje zdanie n/t Wawelu i juz go nie zmieni.
Cale szczescie, ze pozostale ofiary doczekaja sie normalnych pogrzebow i spoczna glownie w rodzinnych miejscowosciach albo w miejscach pochowku osob zasluzonych.

1948
Junior
Pogoń Szczecin
Na forum od 8892 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 16:15
ciekawy filmik

avelyn
Kibic
Na forum od 8409 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 16:37

Junior napisał:  

nie wiem, nie chce marudzic, ale filmik jest strasznie slabej jakosci, zwiekszam kontrast, jasnosc itp, ale daje nie widzie. tekst, ze cos wisi na drzewie to troche przesada :). a strzaly to moga byc po prostu jakies trzaski po wypadku... jedyne co, to z kadluba cos ciemnego wylatuje (wyskakuje). wydaje mi sie, ze ktos dodal komentarze na filmiku dla zartu...

Ostatnio edytowany przez: avelyn, 15 kwietnia 2010, 16:43 [1 raz(y)]

Ludwig von Mises
Brodo
Kibic
Na forum od 6259 dni

*

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 16:53
Moim zdaniem widac tylko jak coś biłego wyłania się za drzewa i widac to coś z kadłubu a strzały mogą to byc strzały broni BORU którą sama zaczeła strzelac od zetknięcia z ogniem

Castaway
Kibic
Na forum od 6795 dni

*

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 17:01

Brodo888 napisał:  
Moim zdaniem widac tylko jak coś biłego wyłania się za drzewa i widac to coś z kadłubu a strzały mogą to byc strzały broni BORU którą sama zaczeła strzelac od zetknięcia z ogniem

z tego co słyszałem jeden z oficerów BOR-u ciężko ranny płonąc strzelil popełniajac samobójstwo. To sie gdzies przewineło w komentarzach

"Balansujcie dopóki się da, a gdy się już nie da, podpalcie świat!" - J. Piłsudski
Sampaio
Kibic
Na forum od 8077 dni

*

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 17:04
Również dostrzegłem kogoś w jasnym ubraniu za drzewem. Ale nic poza tym. Pozostałe spostrzeżenia wyssane z palca, bo na filmie w takiej jakości to można widzowi wszystko zasugerować. Wszechobecny dym, mgła i skaczący obraz kamery robią swoje. Jako fan rozmaitych teorii spiskowych z ubolewaniem muszę przyznać, że niewiele wnosi to do sprawy. Jeśli facet z aparatem czy kamerą mógł tam swobodnie biegać to znaczy, że każdy ciekawski przechodzień mógł się tam kręcić do czasu przyjazdu służb specjalnych. A ludzi często ciągnie w takie miejsca. Pozostaje jeszcze wyjaśnić kwestię tych wystrzałów.

Statystycznie gołąb żyje tylko kilka lat (choroby, wypadki i ogólnie "ciężkie życie")
Castaway
Kibic
Na forum od 6795 dni

*

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 17:13
Jedyne co ja zobaczyłem poza tą postacią w białym to to, że w momencie gdy słychać drugi strzał po jednej i drugiej stronie kadłuba? jak mniemam, z okna uniósł się czarny dym jakby po małym wybuchu sprzętu w kokpicie. Na full screenie widac to dokładniej, może to moje zwykłe przewidzenia

"Balansujcie dopóki się da, a gdy się już nie da, podpalcie świat!" - J. Piłsudski
Cywil
Kibic
Na forum od 7489 dni

Odp: Katyń 10.04.2010 - 15/04/2010 17:40

Animal. napisał:  
z tego co słyszałem jeden z oficerów BOR-u ciężko ranny płonąc strzelil popełniajac samobójstwo. To sie gdzies przewineło w komentarzach

Podobną historię opowiadał ostatnio miller. Podobno po jego wypadku, gdy czekali ranni na pomoc, oficer BOR odbezpieczył broń by w razie pożaru zastrzelić się a nie zginąć w płomieniach. Podejrzewam, że to o tym słyszałeś.

- 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 11  - 12  - 13  - 14  - 15  - 16  - 17  - 18  - 19  - 20  - 21  - 22  - 23  - 24  - 25  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1763350545 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.04 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005