Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> Potrzebna krew- Pilne! POTRZEBNA BARDZO KREW 0 RH- << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
Lrd
Moderator**
IP: zapisany
Na forum od 7577 dni

Potrzebna krew- Pilne! POTRZEBNA BARDZO KREW 0 RH- - 04/01/2010 18:56
Wrzucam na prośbę koleszki.

Potrzebujemy krwii dla ciężko chorej osoby. Jeśli tylko możesz oddaj krew w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa w Szczecinie przy al. Wojska Polskiego. Liczy się każdy dzień, gdyż szpital odmówił dokonywania transfuzji tłumacząc się jej brakiem. Prosimy o jak najszybsze oddawanie każdej grupy krwi podając przy tym hasło : Teresa Steinke, onkologia unii lubelskiej. Za pomoc serdecznie dziękujemy.

Against modern wszystko!
E.
Kibic
Na forum od 6671 dni

Odp: Potrzebna krew - 04/01/2010 19:04
akurat idę w środę z kumplem krew oddać :)

Mick
Kibic
Na forum od 8055 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 04/01/2010 22:43
Ważna jest jeszcze grupa krwi, więc napisz o jaką chodzi, bo ja w pt mogę oddać dopiero krew gdyż oddaje regularnie.

Obrazek jpg wstawiony na forum
Lrd
Moderator**
Na forum od 7577 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 04/01/2010 23:02

Lrd napisał:  
Prosimy o jak najszybsze oddawanie każdej grupy krwi podając przy tym hasło

Nie wiem jak to działa, tak jak pisałem wrzuciłem info na prośbę kolegi, na moje pytanie o grupę krwi powiedział, że to nie ma znaczenia, bo każda krew jest potrzebna.

Against modern wszystko!
Mick
Kibic
Na forum od 8055 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 04/01/2010 23:38
Ma rację mówiąc iż każda jest potrzebna, ale Teresa Steinke jeżeli ma inną niż A RH+, to mojej nie przyjmie.

A wtedy taka krew się marnuje, chyba że w stacji będą wiedzieć jaką ma grupę krwi Teresa Steinke i w razie czego mnie ostrzegą.

Obrazek jpg wstawiony na forum
Joanna d^Arc
Kibic
Na forum od 7574 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 04/01/2010 23:45

Mick napisał:  
A wtedy taka krew się marnuje

Żadna krew się nie marnuje.
Istnieje coś takiego jak "wymiana" krwi. Za obojętnie jaką krew Ona dostanie swoją grupę.

cypis
Kibic
Na forum od 7283 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 05/01/2010 09:45
No okej, ja akurat jeżdże do terenowego oddziału PCK poza Szczecinem, ale to ogółem jedna załoga, więc jak bede na czwartek, bo sobie wydziergałem chwile czasu, zagadam tam te panie, czy taka opcja również wchodzi w grę. O opcji "wymiany" krwi, pierwsze słysze, jednak to całkiem ciekawa opcja :] . Pozdro.

FCB
kln
Kibic
Na forum od 7804 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 05/01/2010 22:40
Jeśli jesteście w stanie to idźcie oddać krew, nie dlatego że Pani Teresa akurat jej potrzebuje, tylko dlatego że sami możecie kiedyś jej potrzebować. Jeżeli chodzi o sprawę, której dotyczy temat to przy oddawaniu krwi (obojętnie jakiej grupy) jeśli poda się, że to dla konkretnej osoby to możecie śmiało sobie przypisać 450ml udziału w ratowaniu tej osoby. Jeśli ktoś ma pisać, że "by oddał" ale tego nie zrobi bo ma inną grupę i wtedy ta jego arcyszlachecka krew "zmarnuje się" niech zamilknie...

Ceasar
Kibic
Na forum od 6066 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 07/01/2010 15:55
Jest też możliwość że Pani Teresa ma grupę AB rh+ więc jest uniwersalnym biorcą (pomijając rh- która jest rzadka) ;)

Tony Montana
Kibic
Na forum od 7525 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 07/01/2010 22:19

Ceasar napisał:  
Jest też możliwość że Pani Teresa ma grupę AB rh+ więc jest uniwersalnym biorcą (pomijając rh- która jest rzadka) ;)

Przy dużych ilościach potrzebnych do transfuzji (a tak zapewne jest w tym przypadku) nie powinno się aplikować grup alternatywnych (czyli np. od uniwersalnego dawcy), tylko ściśle określoną, właściwą grupę krwi.
Niemniej każdy może iść oddać krew, bo jak już ktoś napisał - nigdy się nie marnuje, każdy może jej potrzebować w razie wypadku itp.

Zachęcam do oddania krwi - można od poniedziałku do soboty, najlepiej iść rano (szczególnie kiedy idzie się pierwszy raz), ok. 8-9.
Też nie lubie wcześnie wstawac, ale warto bo:

-od razu człowiek się lepiej czuje, jakis taki lzejszy :)
- można dostac zwolnienie z zajec w szkole lub w pracy
- ulga podatkowa (niewielka, ale zawsze cos :) )
- poczucie spełnionego obowiązku
- honorowy dawca ze stopniem zasłużony może być obsługiwany w aptekach poza kolejnością :)
- dostanie się osiem czekolad :) i bułeczkę i coś do picia

Dodam jeszcze, ze moj kolega zawsze na egzaminy na studia przyczepiał sobie odznakę zasłużonego dawcę krwii i jakos łagodniejszym okiem patzryli na niego na egzaminach :)

https://media.giphy.com/media/3ohc0SrzhBrmKfudTW/giphy.gif
kln
Kibic
Na forum od 7804 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 08/01/2010 13:50

Tony Montana napisał:  
Dodam jeszcze, ze moj kolega zawsze na egzaminy na studia przyczepiał sobie odznakę zasłużonego dawcę krwii i jakos łagodniejszym okiem patzryli na niego na egzaminach :)

Jest takie powiedzienie, że tonący brzytwy się chwyta. Chyba będzie trzeba spróbować Hehe

ManeS
Kibic
Na forum od 5886 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 08/01/2010 15:35
jakie trzeba spelnic wymagania zeby oddac krew mam na mysli glownie uzywki

"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" "Panie Marszałku a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych, bić kurwy i złodziei, mości hrabio" J Piłsudski
"W sferze sportowej mam całkowite zaufanie do Grzegorza Smolnego [wiceprezesa Pogoni]. Uważam, że jest jednym z najlepszych dyrektorów sportowych w Polsce."
Miś
Kibic
Na forum od 7956 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 08/01/2010 16:16
Główne to nie pić alko 24h przed oddaniem krwi.

ManeS
Kibic
Na forum od 5886 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 08/01/2010 16:26
a odnosnie fajek?

"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" "Panie Marszałku a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych, bić kurwy i złodziei, mości hrabio" J Piłsudski
"W sferze sportowej mam całkowite zaufanie do Grzegorza Smolnego [wiceprezesa Pogoni]. Uważam, że jest jednym z najlepszych dyrektorów sportowych w Polsce."
nara
Kibic
Na forum od 7617 dni

**

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 08/01/2010 20:45

manes napisał:  
a odnosnie fajek?

Nie powinno się palić przed i minimum godzinę po.
Wszystko zależy od organizmu

ManeS
Kibic
Na forum od 5886 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 08/01/2010 21:27
wielkie dzieki za odpowiedz

kln
Kibic
Na forum od 7804 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 08/01/2010 22:31
W sumie nigdy nietrzeźwy nie przychodziłem krwi oddawać, ale nie raz zdarzyło się że wieczorem wypiłem więcej niż jedno i żadnych problemów, ani zastrzeżeń nie było.

Cypek
Kibic
Na forum od 7995 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 08/01/2010 22:46

kln napisał:  
W sumie nigdy nietrzeźwy nie przychodziłem krwi oddawać, ale nie raz zdarzyło się że wieczorem wypiłem więcej niż jedno i żadnych problemów, ani zastrzeżeń nie było.

Oddać, oddasz, ale może się potem okazać, że na nic się ona nie nada. Na początku badają m.in. poziom hemoglobiny we krwi, potem po pobraniu krew jest badana pod innym kątem. Tak mi sie przynajmniej zdaje. Tak czy inaczej, dla pewności lepiej się wstrzymać z alkoholem dzień wcześniej.

Bzyku
Kibic
Na forum od 7826 dni

*

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 09/01/2010 13:04
Fajki to raczej nie są przeszkodą w oddawaniu krwi, bo one nie działają bezpośrednio na krew. Alkohol co innego.

Poza tym o ile pamiętam to pytają w formularzu m.in. o to, czy w tygodniu poprzedzającym oddawanie krwi miało się np. wizytę dentystyczną (pewnie chodzi o znieczulenie, które może mieć jakiś wpływ na krew). A także co zrozumiałe o różne choroby i stosowane nań leki. Oczywiście chodzi o choroby poważne (gruźlica, ospa itd.), a nie o zwykły katarek.

Radziu
Kibic
Na forum od 7018 dni

Odp: Potrzebna krew- Pilne! - 09/01/2010 13:49

Bzyku napisał:  
Fajki to raczej nie są przeszkodą w oddawaniu krwi, bo one nie działają bezpośrednio na krew. Alkohol co innego.

Poza tym o ile pamiętam to pytają w formularzu m.in. o to, czy w tygodniu poprzedzającym oddawanie krwi miało się np. wizytę dentystyczną (pewnie chodzi o znieczulenie, które może mieć jakiś wpływ na krew). A także co zrozumiałe o różne choroby i stosowane nań leki. Oczywiście chodzi o choroby poważne (gruźlica, ospa itd.), a nie o zwykły katarek.

Ale jak się zapali zaraz po przetoczeniu to już się może zakręcić w głowie dużo bardziej niż normalnie, aż zemdleć można.

- 1  - 2  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1763355080 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.03 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005