5 ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach.
Wszyscy palą papierosy 5 różnych marek i piją 5 różnych napojów.
Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków.
Pytanie : Kto hoduje rybki?
- Anglik mieszka w czerwonym domu
- Duńczyk pija herbatkę
- Norweg zamieszkuje pierwszy dom
- Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów
- Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille
- Niemiec pali Marlboro
- Mieszkaniec środkowego domu pija mleko
- Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę
- Palacz Pall Malli hoduje ptaki
- Szwed hoduje psy
- Norweg mieszka obok niebieskiego domu
- Hodowca koni mieszka obok żółtego domu
- Palacz Philip Morris pija piwo
- Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego
- W zielonym domu pija się kawę
---
Żeby nie popsuć zabawy odpowiedzi proszę nadsyłać na email: [email protected]
Odp: Zagadka na zimowy wieczór. - 22/12/2005 22:10
żeby nie psuć zabawy napisze tylko że jest to zgadaka która od dawna już krązy na necie i wiele osób się z nią spotkało.. ale proponuje żeby kązdy wrzucał w tym temacie podobne zagadki
"To że nie mam dresu jest powodem wielkiego stresu mojego superego..."
"Pijmy piwo, jedzmy Śledzie, będziem silni jak niedźwiedzie"
"Życie jest bardzo niebezpiecznym zajęciem. Śmiertelność sięga stu procent"
Mamy 3 facetów oraz ciemny pokój, w którym znajduje się 6 kapeluszy - 3 komplety po 2 z czego jeden w każdym z nich jest czarny, a drugi biały. Każdy zestawik przeznaczony jest dla jednego z trzech wyżej wymienionych gości. Cały numer polega na tym, że każdy z nich wchodzi do pokoju, zakłada kapelusz (oczywiscie w ciemnosciach nie jest w stanie widzieć jakiego koloru jest kapelusz) i wychodzi. Jeden z kolesi po wyjściu z pokoju widzi, że pozostali dwaj mają na głowach kapelusze czarny i biały. Sam nie patrząc na swoj kapelusza podaje poprawny jego kolor.
W zagadce chodzi o to, że oprócz podania własciwego koloru należy logicznie uzasadnić rozwiązanie.
---
Sam nie znam odpowiedzi, a zagadke sprzedał mi znajomek, tuż po tym jak przedstawiłem mu zadanie z 5 domkami.
na pierwszą odpowiedz znam. jesli ja zamieszcze tutaj, to bedzie to krzywdzące dla wszystkich osób pragnących sprostać zadaniu druga zagadka pozostaje bez odpowiedzi (jak dla mnie) ...
---
Prawidłowe odpowiedzi nadesłali:
Randall McMurphy Christoph
Mick
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez: - papa gamoniu! -, 24 grudnia 2005, 06:41 [3 raz(y)]
Odp: Zagadka na zimowy wieczór. - 23/12/2005 23:50
Einstein podobno miał powiedzieć, że według niego 98% ludzkiej populacji nie jest w stanie rozwiązać tego zadania ale w PAMIĘCI. Bo raczej po rozpisaniu nie ma aż takich problemów.
1: 100 metrow nad ziemia z wiezowca na wiezowiec idzie facet po linie a w tym samym momencie na samym dole,jakiemus mlodemu typowi 90 letnia babcia opierdala gale.jaka maja wspolna mysl jednoczesnie??
2: kierowca fiata mial brata,ale ten brat nie mial brata.kim jest kierowca fiata??
Odp: Zagadka na zimowy wieczór. - 14/03/2006 20:40
Jeżeli nudzi wam się to polecam 138 najtrudniejszysz zagadek świata. www.deathball.net/notpron Jak narazie bodajże 97 osób spośród 7 milionów to przeszło. U mnie 7 level idzie
Jeżeli nudzi wam się to polecam 138 najtrudniejszysz zagadek świata. www.deathball.net/notpron Jak narazie bodajże 97 osób spośród 7 milionów to przeszło. U mnie 7 level idzie
A ja sie na 6 zacialem... kombinuje z tymi liczbami i nie moge rozgryzc uzytkownika i hasla :/
A ja sie na 6 zacialem... kombinuje z tymi liczbami i nie moge rozgryzc uzytkownika i hasla :/
te literki przedstawiają położenie liczb w alfabecie aąbcć... itd.
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1763448189 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.