Komunikatory Internetowe - 25/10/2004 23:32
Ehh trwoga mnie bierze jak widze ze ludzie uwazaja za jedyna sluszna rzecz cos co jest najbiedniejsze ze wszystkich z danej kategorii ma najmniej opcji i do tego ciagle sie psuje... Mam tu na mysli oczywiscie gadu-gadu... Ludu kumaty... odinstalujcie tego shita z dysku i przezuccie sie na tlena badz cos podobnego i nie mam tu na mysli uzywania tlenu do kontaktowania sie z siecia gg ale zupelne wyalienowanie gadu-gadu temat...mimo pewnie zabawnego brzmienia zakladam na 100% powaznie i apeluje o nieprzenoszenie go do Tematu Ogorkowego... im szybicej wszyscy przezuca sie na Tlena tym mniej nerwow zostanie utracone...
Ostatnio edytowany przez: barcish, 26 października 2004, 18:39 [1 raz(y)]
Odp: TLEN!! - 26/10/2004 07:30
Prawda jest taka, ze i tak wiekszosc ludzi bedzie uzywac gg. Skad masz pewnosc, ze jezeli nagle teraz wszycy uzytkownicy gg przerzuciliby sie na tlena to ten by dzialal bez zarzutu?? Nie masz tej pewnosci. Tlen dziala teraz dobrze bo mniejsza rzesza uzytkownikow go w tej chwili uzywa i mniejsze jest obciazenie serwerow. Z gg bylo podobnie. Problem gg sa uzytkownicy, ktorzy zapychaja je bez sensownymi lancuszkami i tp..
Klient gg wymaga dopracowania, ale zawsze mozecie napisac swojego jak wam ten nie odpowiada. Protokol gg nie jest tajny...
Co do klientow to ja polecam Kadu pod linuksa...
Zreszta uzywanie gg nie jest obowiazkowe, kazdy moze uzywac se co woli. Inni wola Jabbera, drudzy ICQ
zgadzam sie z mgr inż P. gg ma za duzo uzytkownikow i wszyscy nie przeskacza na gg ale jak by to bylo jakby padu-padu niebylo i te mrygajace sloneczka mhhh
Odp: TLEN!! - 26/10/2004 09:37
BarciH jeśli nie sprawi to kłopotu proponuje zamiane tematu z Tlenu na Komunikatory internetowe?
nie wiem, czy wcześniej taki był, a nawet jeśli to nie zaszkodzi wznowić
sporo informacji jak sam wiesz znajduje się w temacie ogórkowym, ale niech to będzie ogółny temat o gg i innych komuniaktorach, awariach, pytaniach, nowościach itp.
a co do gg, no cóż sporadycznie z niego korzystam, więc takie awarie jak ostatnio wieczorami nie doprowadzają mnie do wściekłośći
Tlena zainstalowałem raz żeby zobaczeć co i jak i na tym się skończyło
kilku letnie przyzwyczajenie robi swoje
Odp: TLEN!! - 26/10/2004 18:10
ja osobiście gg tez nie lubie, ale co zrobisz jak wszyscy go mają i ty musisz mieć by pogadać z tymi ludzmi
ja polecam program skype który ma b.podobne opcje jak gg, nawet jest to dla mnie lepszy program, bo można z kim sie chce gadac przez mikrofon.. i głos jest płynny jakbyście przez telefon gdali osobiście polecam SKYPE!!!!!!!!
ps. jego jedyny minus jaki mi zwórciła kumpela to to że jest tam około 15 emiokonek ale ja jakoś to przeżyje
Odp: Komunikatory Internetowe - 26/10/2004 18:55
Pszczolek... sama siec gg jest przestarzala... i klient tu nic nie pomoze... na ten przyklad komunikujac sie tlenem userami z gg nie ma mozliwosci kozystania z wiekszosci opcji ktore daje nam tlen np wideokonferencji... Siec gg jest najstarsza w Polsce i najbardziej archaiczna... im szybciej ludzie zrozumieja to tym lepiej...
PS1:siedze wlasnie u panny...i widze ze gg nie dziala
Odp: Komunikatory Internetowe - 26/10/2004 19:36
Działa ale jak ruski czołg, zawiesza się dzisiaj co 15 minut i ciągle wypierdala z serwera ja tam mam tlena ale niestety większość znajomych ma g-g więc i ja muszę się z nimi porozumiewać tym archaicznym ścierwem.
Niech cię nie niepokoją
Cierpienia twe i błędy
Wszędy są drogi proste
Lecz i manowce są wszędy
O to chodzi jedynie
By naprzód wciąż iść śmiało
Odp: Komunikatory Internetowe - 26/10/2004 21:06
jako ze mam konto na go2 to urzywam juz jakis czas Tlena i nie narzekam jest konpatybilne z GG i nie ma problemow, blokada na nieatoryzowanych urzytkownikow to dobra rzecz apropo skorek ja czakam az ktos zrobi do tlenu ale chyba jeszcze troche poczekam .
Srbijo - Izvinjavamo se za našu prodajnu kurevsku vladu
Szczecinska Brac
"Ale któż ze zwykłych ludzi pomyślałby, że to właśnie ci stadionowi chuligani i bandyci w szalikach jako pierwsi poszliby walczyć za Ojczyznę, gdyby taka przyszła potrzeba? To właśnie ludzie cechujący się tak wielkim patriotyzmem broniliby kraju..."-JKM
A gdy padnie to miliony postow, bluzgow na ten komunikator.
Osobiscie od ok. 3/4 miesiecy uzywam Konnekta. Multikomunikator - obsluguje praktycznie wszystkie sieci, jest wlasciwie w pelni konfigurowalny, istnieje do niego duzo pluginow ( coraz to wychodza nowe + ulepszenia tych juz istniejacych ). Naprawde warto zainstalowac ten program.
A propos gg i tlena. Na tlene potrafia dojsc wiadomosci wyslane 3 miesiace wstecz, na gg wiadomo jak to bywa PP
Odp: Komunikatory Internetowe - 03/11/2004 23:11
Wszystkim tym ktorzy nie zdecydowali sie jeszcze rzucic w pizdu GG i przerzucic sie na Tlena polecam bardzo ciekawe i moim zdaniem obiektywne porownanie GG z Tlenem:
Gadu-Gadu jest najstarszym komunikatorem w Polsce.Gadu-Gadu wyszło spod rąk 29 letniego Łukasza Foltyna, Na początku aplikacja ta służyła tylko do wysyłania sms i nosiła całkowicie inną nazwę,z czasem przeistoczyła się w komunikator o nazwie Gadu-Gadu. GG obecnie ma rangę najpopularniejszego komunikatora w naszym kraju, a to dzięki swojej ogromnej bazie użytkowników, liczącej na dzisiejszy dzień ok.3 mln. Wielką zaletą GG jest prostota instalacji i obsługa, z którą nawet laik sobie poradzi. GG swój rozwój zawdzięcza także PGG (www.powergg.prv.pl), dzięki któremu możliwa stała się obsługa pluginów tzw. wtyczek. Jedyną wielką wadą GG jest to, iż często zdarzają się przypadki gdy nasze 'słoneczko' mruga z czerwonego na żółte i tak cały czas tzw. pady serwera (wtedy użytkownicy żartując mówią że używają Padu-Padu, a nie Gadu-Gadu). Są one udręką każdego komunikatora (ale GG najbardziej), gdyż podczas takiego padu serwera niemożliwa staje się jakakolwiek rozmowa. Co do opcji samego komunikatora, to ukaże je porównując z opcjami Tlena.
Teraz czas na przedstawienie rywala w teście, a będzie to dwuletni Tlen...
Komunikator Tlen.pl jest młodym komunikatorem, ale przez okres dwóch lat istnienia udało mu się zgromadzić niemałą rzesze wielbicieli. Główny wpływ na to miała możliwości obsługi Gadu-Gadu (wystarczy wpisać swój numerek i hasło, aby korzystać z GG). Tlen wyszedł spod rąk warszawskiej spółki MediaOne. Tlen w porównaniu z Gadu-Gadu ma bardziej skomplikowaną konfigurację, ale to wszystko kosztem większych możliwości. Wraz z wersją4.0 produkt o2.pl umożliwia obsługę wtyczek (pluginów).Głównymi atutami Tlena są rozmowy głosowe, wygląd oraz lepsze rozwiązanie opcji przesyłania plików. Tlen energicznie się rozwija, a to dzięki młodemu i zdolnemu sztabowi programistów, który biorąc pod uwagę opinie użytkowników zawarte na forum starają się jak najszybciejpoprawiać wykryte bugi oraz dodawać nowe opcje zaoferowane przez swoich odbiorców. Do plusów Tlena zaliczymy także to, że rejestrując się otrzymujemy konto e-mail. (20mb)
strony z dodatkami:
GG: http://wiadomosci.info
Tlen: http://tlen.biz
no to przejdzmy do malego porównania....
-> wygląd [skóry]: oba komunikatory umożliwiają tę opcję, ale w GG nie mam takiego polado popisu jak w Tlenie. W Tlenie skórki mogą być różnorodne np. przezroczyste, a to wszystkodzięki językowi XML, którego się używa do ich pisania.
ocena:+ dla Tlena [uzasadnienie napisane wyżej]
-> katalog publiczny [baza użytkowników]: tu na pewnobezkonkurencyjny jest GG, który zrzeszył już ponad 3mln userów...Każdy, kto założył internet po 2-3 dniach poznaje nazwę Gadu-Gadu
ocena: + dla GG [za ponad 5mln bazę użytkowników]
-> konferencje: tutaj plusa dostaje ode mnie Tlen, bowiem w Tlenie opcja ta jest bardziej przemyślana i czytelniejsza... Dokładnie widać z kim rozmawiamy, gdyż konferencja przypomina chata.Możliwe jest także dodawanie i wypraszanie osób, zaś w GG nie można.W Gadu-Gadu okno konferencji wygląda tak samo jak okno rozmowy.
ocena:
+ dla Tlena [uzasadnienie napisane wyżej]
-> wiadomości offline: do dnia dzisiejszego tylko w GG 'zagineły' miwiadomości offline, taka sytuacja zazwyczaj ma miejsce po 'padzie' serwera. W Tlenietaka sytuacja nie zdarzyła mi się jeszcze.
ocena: brak
-> status opisowy: oba komunikatory umożliwiają tę opcję.Oba komunikatory umożliwiajš ustawianie opisu na 'niedostępny'.Status w GG musimy zmieścić w 70 znakach, natomiastw Tlenie mamy 100 znaków do dyspozycji.
ocena: + dla Tlena [uzasadnienie podane wyżej]
-> statusy: w GG mamy 4 ( niedostępny, niewidoczny, zaraz wracam oraz dostępny), a w Tlenie 7 ( niedostępny, niewidoczny, wrócę pózniej, zaraz wracam, zajęty, dostępny i porozmawiajmy)
ocena: + dla Tlena [za większa ilość statusów,
a więc tym samym większy wybór]
-> przesyłanie plików: oba komunikatory to umożliwiają, ale za to w Tlenie zostało to lepiej przedstawione, bowiem widzimy transfer z jakim się przesyłają pliki, czas od momentu rozpoczęcia i czas dozakończenia, nazwe pliku. W GG widzimy tylko pozostały czas, GG często nie potrafi ominąc firewall'a ,zaś tlen radzi sobie z tym dobrze.
-> SMS: oba komunikatory to umożliwiają bo to podstawa.Tlen obsługuje jednocześnie nową standardową bramkę Ery- EraOmnix, zaś GG nie (czym samym uniemożliwia wysyłanie sms do sieci Era GSM).
ocena: + dla Tlena [za obsługę bramki EraOmnix]
-> pluginy (tzw. wtyczki): w Tlenie ich obsługa jest standardowo wbudowana, zaś w GG nie... dzięki PGG jest to mozliwe, ale jak dotąd autor GG nie zatwierdził PGG.
ocena: + dla Tlena [za wbudowany system obsługi wtyczek]
-> dźwięki: oba, tylko że w GG można przypisać dla danego kontaktu,zaś Tlen nie posiada tej opcji. Natomiast Tlen obsługuje większą ilość zdarzeń.
-> emotikony: oba, tu nie będe oceniał ,bowiem każdy ma swój gust, a o gustach się przecież nie rozmawia.
-> rozmowy głosowe: oba, tylko że w Tlenie możemy wybrać z jakim transferem przesyłamy dźwięk (jakość), zaś w GG nie.
ocena: + dla Tlena [za możliwość wyboru jakości przesyłanego dzwięku]
-> blokowanie usera: oba, tylko że w GG user zablokowany
zostaje usunięty z listy kontaktów, a co jeżeli będziemy chcieli go odblokować zakilka minut, bo zmienimy zdanie?... n/c. W Tlenie zaś istnieje specjalna zakładka 'Blokowanie'.
-> archiwum: oba mają dobre, z takim wyjątkiem że w GG jestwyszukiwarka, zaś do Tlena istnieje plugin PowerArchive który robi to samo, a nawet jeszcze liczy ilość wypowiedzi w rozmowie, wykonuje kopie itp.
ocena: + dla GG [za wbudywaną wyszukiwarkę]
-> autoryzacja usera: w GG tego nie ma, każdy może Ciebie
dodać do listy, zaś w Tlenie jest opcja, dzięki której user bez
twojej zgody nie doda cię do listy (można tę opcję włączyć
lub wyłączyć)
-> kontakty na serwerze: oba, tylko że GG przetrzymuje
także numer tel., a Tlen nie. Zaś wadą GG jest to że musimy
ręcznie wybrać opcję eksportu, a co było by, gdyby ktoś zapomniał eksportować swojej listy kontaktów,a następnie starciłby wszystkie swoje dane? W Tlenie robione jest to automatycznie.
-> dane kontaktu: oba to umożliwiają, z tym wyjątkiem ze
w Tlenie można zapisywać więcej danych niż w GG
-> ks. telefoniczna: oba posiadają i oba spełniają moje oczekiwania
-> obsługa proxy: oba umożliwiają tę opcję
-> przypominacze SMS, alarmy: oba umożliwiają tę opcję
-> wyślij e-maila: oba umożliwiają tę opcję, o ile w danym kontakcie podaliśmy adres e-mail
-> wideo rozmowy: Tlen umożliwia prowadzenie wideo rozmów! Widzimy swojego rozmówce na żywo, dziękikamerkom internetowym.
-> wersja mobilna: Oba systemy posiadają, tylko że w GG musimy być zarejestrowani w sieci Era i zapłacić za rejestracje w EraOmnix, w to wchodzi misięczny abonament, w Tlenie wszystko jest darmowe i możnakorzystać z każdej sieci, a nie tylko jak to ma miejsce w GG - Era.
Może teraz,nie tylko co same opcje, ale rzeczy które mają ogromne znaczenie:
-> szyfrowanie: w GG jest SSL, natomiast w Tlenie mamy szyfrowanie alogrytmem RSA oraz Rijandel. Tylko w GG jest mały 'haczyk', bowiem serwery GG z SSL często nie działają, a wtedy użytkownikrozmawia przez serwery bez SSL o czym nie jest informowany
-> długość jednej wiadomości: w GG jeżeli jedna nasza wypowiedźzawiera powyżej 2000 znaków, to przesyłane są tylko 2000 znaków, a reszta zostajepominięta, natomiast w Tlenie dłuższa wiadomość jest dzielona na mniejsze,ale za to przychodzi cała.
ocena: + dla Tlena [uzasadnienie podane wyzej]
Dodatkowe opcje, które posiada jeden komunikator, a nie ma go drugi:
Gadu-Gadu:
-> przesyłanie obrazków w oknie rozmowy
ocena: + dla GG
-> opcja anty-spam: jeżeli nie masz osoby na swojej liście kontaktów, to nie wyśle Ci ona hiperłącza w msg.
ocena: + dla GG
Tlen:
-> obsługa konta pocztowego
ocena: + dla Tlena
-> opcja 'Dziś mam ochotę na...'
-> style rozmów: można sobie okno rozmowy przygotować wg. swoich widzimisiów
-> Alert dźwiekowy & ikonka informująca nas,czy nasz rozmówca do nas pisze w danej chwili
-> Czaty (Chat), opcja umożliwia prowadzenie czatów a'la Polchat.pl, chat.wp.pl itd.
Podsumowanie:
Tlen: 19+
GG: 4+
zrodlo -www.tlen.biz
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ja na chwile obecna po raz drugi juz wrocilem do Tlena ktore jest w pelni kompatybilne z GG i nie podejrzewam zebym szybko wrocil do GG poniewaz niechce mi sie na niego tracic nerwow!a poza tym ze stronki www.tlen.biz mozna sciagnac wiele dodatkow dzieki ktorym nasz tlen bedzie wygldal i brzmial jeszcze lepiej a mozna nawet sciagnac takie same emotikonki i ikonki stanow dostepnosci czyli tzw .sloneczka dzieki czemu nawet Tlen nie rozni sie zbytnio wygladem od GG
Odp: Komunikatory Internetowe - 04/11/2004 16:05
no ja dałem się namówić na tlena. od razu widać że nowocześniejszy sprzet i ma wiecej ustawień i bajerów. narazie to zalaczylem w nim gg (mialem duze klopoty zeby se przypomniec haslo do konta hehe )
zobaczymy jak bedzie dalej bo narazie to tak mi sie srednio podoba - chyba za bardzo przyzwyczialem sie do gada.
ja także dałem sie namówić mam tlena gdzies od poczatku tego tematu
aa i mała poprawka z tekstu boborka dają 1024 mb (1GB) a nie 20mb
nie moge jeszcze sie w tym tlenie do końca połapać (wkońcu pp miałem ponad 2 lata ) ale tlen wydaje sie lepszy
Odp: Komunikatory Internetowe - 03/12/2004 22:23
moim zdaniem to gg jest jednym z najlepszych komunikatorów...to ze sie psuje czy zacina to swiadczy o tym ze duzo sobó z niego korzysta lub wprowadzają poprawki...a mi sie wydaje ze jezeli wszysycy by sie przezucili na tlena to chyba ten też by sie zacinał....wątpie zeby wiekszosc osób rezygnowało z gadu gadu.....<----- ale to tylko moje zdanie na ten temat
>>>Czy wygrywasz czy nie ja i tak kocham Cie ---->>>
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.