| Autor |
| Wiadomość |  |
|
|
|
|
|
Tomasz Sokolowski zagra w rep. Norwegii - 21/04/2004 15:27
18-letni pomocnik norweskiego FC Lyn Tomasz Sokołowski otrzymał w poniedziałek norweskie obywatelstwo i natychmiast został powołany do reprezentacji U-21 Norwegii, aby - jak powiedział jej trener - nie mógł już grać w reprezentacji Polski.
- Musimy działać szybko ponieważ takiego diamentu po prostu nie możemy stracić. Za tydzień, 28 kwietnia gramy z Rosją i "Soko", już z norweskim paszportem, oczywiście zagra i w ten sposób zapadnie klamka. Będzie nasz na zawsze - powiedział trener reprezentacji młodzieżowej Hallvar Thoresen.
Sokołowski czekał rok na rozpatrzenie podania o norweskie obywatelstwo i uzyskanie pozwolenia na podwójne. W poniedziałek otrzymał decyzje pozytywną, na dwie godziny przed rozpoczęciem derbów Oslo Lyn - Vålerenga. Zaraz po meczu otrzymał powołanie.
- Urząd do spraw imigracji powiadomił mnie, że otrzymałem obywatelstwo norweskie z możliwością zachowania polskiego i że paszport mogę odebrać właściwie zaraz. Oznacza to, że nareszcie będę mógł grać w reprezentacji Norwegii - powiedział Sokołowski.
- Powołanie od razu do reprezentacji U-21 bardzo mnie cieszy. Będę musiał szybko się zdecydować, chociaż już wiem w jakiej reprezentacji chcę grać - powiedział Sokołowski.
Dodał: - W ubiegłym roku byłem na zgrupowaniu polskiej U-19 lecz nie zagrałem z Ukrainą, ponieważ nie znając dobrze przepisów nie chciałem zamykać sobie drogi do gry w reprezentacji Norwegii. Teraz wiem, że przepisy FIFA precyzują iż gra w reprezentacjach U- 17, U-18 i U-19 nie zakazuje późniejszej gry w reprezentacji innego kraju. Występ w U-21 natomiast stawia sprawę prosto. Jeżeli za tydzień zagram w barwach Norwegii, to już nigdy nie będę mógł reprezentować Polski.
Tomasz Sokołowski jest wychowankiem Lyn. Jest synem Kazimierza Sokołowskiego, byłego pomocnika Pogoni Szczecin i reprezentanta Polski, który wystąpił w dwóch meczach, w 1985 i 1986 roku. Od wielu lat rodzina Sokołowskich mieszka w Norwegii.
Dziennik Aftenposten ocenia, że "ten najmłodszy piłkarz Lyn ma kondycję i technikę rasowego pierwszoligowca i gra z takim doświadczeniem, jakby miał już 30 lat".
zrodlo: onet.pl
No szkoda ze uciekl na taki skarb jakim jest syn bylego pomocnika Pogoni [Ostatnio edytowane przez lissek: 2004-04-21 15:27]
|
MW'03
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Tomasz Sokolowski zagra w rep. Norwegii - 21/04/2004 17:15
No takie "zmienianie" obywatelstwa staje się już normalką w polskiej piłce..
Ciekawe tylko kto bedzie grał u nas kadrze, jak Kłos, Hajto, Bąk, Zdebel, Dudek i wielu innych pójdzie na piłkarską emeryture lub poprostu zrezygnuje z gry w kadrze..
Dobrze tylko że nie zabrali nam kilka lat temu Smolarka
Ciekawe co zrobi PZPN jak Anglicy będą chcieli sprzątnąć nam Korzyma...
|
"...satysfakcja jest chwilowa - trwa moment, bo za chwilę będziesz chciał to zrobić jeszcze lepiej ziomek. Jeśli nie, to nie rozwiniesz się...'
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odp: Tomasz Sokolowski zagra w rep. Norwegii - 21/04/2004 17:46
Wole żeby w reprezentacjii grali amatorzy z okregówki którzy wyprują z siebie żyły wiedząc że grają dla swojej ojczyzny niż pan Delura czy jakiś tam Szetel który nie jest pewien czy powinien grać dla Polski....
|
O swe walczyć będziemy, tradycja nie zginie póki my żyjemy...
|
|
|
|
Odp: Tomasz Sokolowski zagra w rep. Norwegii - 21/04/2004 17:52
jak czytam nie ktorych posty, to rzygac sie. gotowi jestescie zrobic laske kazdemu mlodemu pilkarzowi z zagranicy, ktory pokaze cos w jednym meczu i okaze, ze jego prapraprapraprapradziadek byl Polakiem i gosc moze grac w naszej reprezentacji. wiecej szacunku do siebie, ludzie !!! Pierdolic ta norweska kurwe. Juz wole Batate w reprzentacji, niz to skandynawskie gowno. i tyle w temacie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|