Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> Prima Aprilis << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
Jay-J
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8452 dni

Prima Aprilis - 01/04/2004 07:48
Tu proponuje wrzucać wszystkie "kawały" które robią ludziom media w dniu dzisiejszym :D

W zeszłym roku 90minut napisało że Strąkiem interesuje się sam Real, a nasze PogonOnLine ogłosiło zamknięcie serwisu ;)

Na początek coś z konkurencyjnej stronki:

Portowcy w reprezentacji?

Paweł Janas, selekcjoner reprezentacji Polski tuż po przegranym meczu z USA na konferencji prasowej stwierdził, iż porażka w sparingowym spotkaniu nie jest tragedią, jednak pokazała, że w barwach biało-czerwonych powinny pokazać się nowe twarze.

- I to niekoniecznie z lig zagranicznych, czy naszej ekstraklasy - mówił Janas. - Od dawna obserwuję zaplecze 1 ligi. Grają tam takie drużyny jak Pogoń, Ruch, Cracovia czy Zagłębie, posiadające przecież w składzie doskonałych piłkarzy. Oni walczą za dwóch, a takich właśnie graczy nam potrzeba! - mówił selekcjoner.
Paweł Janas zdradził kilka nazwisk, które mógłby wziąść pod uwagę w najbliższych sparingach. - Przed nami mecze z Irlandią Północną oraz Grecją. Ten drugi odbędzie się przy pełnych trybunach w Szczecinie, więc pojawia się doskonała szansa, aby wypróbować kogoś z liderujacej w II lidze Pogoni.
Czy Paweł Janas miał na myśli Sergio Batatę, który stara się o polskie obywatelstwo? - Tak, Batata to doskonały zawodnik i mógłby pomóc nam w awansie do finałów MŚ, podobnie jak Olisadebe kilka lat temu wspomógł kadrę Engela. Ale zwróciłbym uwagę również na bardzo rozwojowego zawodnika, jakim jest Przemysław Kaźmieczak. Piękna bramka z ŁKS-em pokazała, że w tym piłkarzu grzemia olbrzymie możliwości. - dodał selekcjoner.
Oprócz Bataty i Kaźmierczaka, Janas chciałby sprawdzić również Bojarskiego i Banię z Cracovii, oraz kilku mniej znanych, jednak wyróż piłkarzy z zespołów czołówki II ligi.

Obrazek gif wstawiony na forum
Boberek
Kibic
Na forum od 8321 dni

**

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 09:00
Gazeta Wyborcza": Pochodzący z internetu raport, który w grudniu znaleźli norwescy wojskowi, przedstawił wczoraj posłom z sejmowej komisji ds. służb specjalnych szef wywiadu Zbigniew Siemiątkowski.

Aleksander Kwaśniewski/PAP

Gdy 11 marca w Madrycie wybuchły bomby, Norwegowie zorientowali się, że mają w ręku klucz do tragedii. Aż trzy strony zajmuje w nim bowiem analiza hiszpańskiej polityki i wezwanie do zwolenników al-Qaidy, by zaatakowali Hiszpanię - pisze "GW".

Norwegowie przekazali dokument sojusznikom. Autorzy dokumentu opisują Polskę jako kraj zacofany, ale szybko się rozwijający, a Polaków jako lojalnych sojuszników USA. Dokładnie przedstawili wyniki wyborów parlamentarnych 2001 r. Obficie cytują książkę Aleksandra Kwaśniewskiego, a zwłaszcza fragmenty dotyczące UE i NATO. Pisząc, że kadencja nastawionego prozachodnio prezydenta kończy się w 2005 r., podkreślają: "Prosimy Allaha, by do tego czasu pochłonęła go ziemia".

"Jako podsumowanie kwestii polskiej możemy stwierdzić, że kraj ten, pomimo całej swojej słabości i biedy, (wystawił) większość (wojsk) pośród krajów pozostających w Iraku i nie naraża się (na nic) poza ryzykiem strat w ludziach. To nie jest wysoka cena, ale w przypadku wycofania części wojsk zachodnich (Polska) musi być przygotowana (jej prezydent także) na pewne trudności. Jednak prawdopodobieństwo, że opuści ona Irak, jest niewielkie".

"To już raczej nie kwestia czy, lecz kiedy nastąpi atak" - twierdzi Zbigniew Wassermann (PiS), członek speckomisji. "Przeszliśmy ze sfery przypuszczeń w sferę faktów".

Zdaniem innego członka komisji Konstantego Miodowicza (PO) podział opinii publicznej wokół Iraku i spory polityczne w Polsce mogą sprzyjać planom ataku, bo mógłby on odnieść znaczący skutek polityczny. Podobnie było w Hiszpanii.

Szef Agencji Wywiadu Zbigniew Siemiątkowski powiedział "GW" m.in.: "Mamy tu do czynienia z prawidłową analizą i planowaniem takiego uderzenia, które może mieć następstwa polityczne. Tak jak w Hiszpanii, gdzie opozycja zapowiadała, że jeśli stworzy rząd, wycofa wojska z Iraku. Ta sytuacja dotyczy i Polski: im więcej podnosi się głosów żądających wycofania się z Iraku, tym bardziej tworzy się podatny grunt dla ataków".

"GW" stwierdza, że według jej informatorów w Kongresie USA dokument nie musi pochodzić bezpośrednio z al-Qaidy. Strona z nim była zainstalowana na serwerze w Pakistanie i zniknęła, gdy znaleźli ją Norwegowie. -Język dokumentu wskazuje, że jego autorami mogą być popierający cele terrorystów oficerowie służb specjalnych Pakistanu, Arabii Saudyjskiej lub innego kraju islamskiego.

zrodlo :www.onet.pl

------------------------------------------------------------------------------------------------

Debiut rezyserski Pameli Anderson "Dont Stop"

Reżyseria: Pamela Anderson

Obsada:
Pamela Anderson ..... Pamela
Tommy Lee
Angelina Jolie ..... kochanka Pameli
Orlando Bloom ..... syn Pameli

więcej »
Czasem to, co najcenniejsze można znaleźć nad talią i pod paskiem

Opis:

Debiut reżyserski i scenopisarski Pameli Anderson.

Gwiazda 'Słonecznego patrolu' przedstawia nam pikantne szczegóły swojego związku z Tommy'm Lee. Obydwoje zagrają samych siebie - nieoficjalnie wiadomo, że chcą pokazać wszystko - nie tylko odważny seks, porody dzieci i operację powiększania biustu oraz zmniejszania pośladków, ale także bijatyki, kłótnie i wyrzucanie ubrań przez okno.

Pamela zastrzega, że tak odważnych i 'bezpruderyjnych' scen jeszcze nie widzieliście!

W filmie zobaczymy plejadę gwiazd: Orlando Bloom i Jennifer Lopez zagrają dzieci Pameli, Angelina Jolie - jej kochankę, zaś Keanu Reeves geja - przyjaciela rodziny.

[Ostatnio edytowane przez boberek: 2004-04-01 09:04]

Robert Dymkowski najlepszy napastnik POLSKI :)
cofe_shop
Kibic
Na forum od 8200 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 09:23
Baniak mówi dość, Kuras mówi tak

Tego nikt się nie spodziewał. Bogusław Baniak wybrał intratną propozycję z Malezji, a Mariusz Kuras porzuca Bełchatów na rzecz Pogoni.

- Odchodzę, choć jest mi żal, że opuszczam Szczecin. Dobro rodziny jest jednak najważniejsze, a w polskiej lidze się teraz nie przelewa - powiedział Bogusław Baniak, szkoleniowiec Pogoni.

Tym oświadczeniem zszokował nie tylko dziennikarzy zgromadzonych na konferencji prasowej, ale i prezesa Antoniego Ptaka. Tym bardziej, że jeszcze dzień wcześniej udzielił „Głosowi” obszernego wywiadu, w którym mówił o swoich planach.

- Nie wiem, co zrobić. To kompletne zaskoczenie - powiedział chwilę potem Ptak. - Baniak jednak zawsze był nieobliczalny.

Za kilka minut właściciel Pogoni już debatował z kimś przez telefon. Na godz. 21 Pogoń zwołała kolejną konferencję. Mimo później pory sala była pełna.

- Miło mi poinformować, że w najbliższym meczu ze Szczakowianką drużynę portowców poprowadzi Mariusz Kuras - oświadczył Ptak.

- Nie będzie to Bogusław Pietrzak - uprzedził od razu kolejne pytania. - Zależy mi na szczecińskim szkoleniowcu. Chcę podkreślać więź Pogoni ze Szczecinem.

Kuras dostał podobno propozycje nie do odrzucenia.
- Odbije sobie wszystkie chude lata z czasów Bekdasa - żartował Ptak.

- Zostawiam GKS na rzecz ukochanej Pogoni - powiedział na gorąco Kuras. - Już dzisiaj w nocy wsiadam w samochód i przyjeżdżam do Szczecina.

Podobnie jak Kurasa, także i Baniaka skusiła propozycja finansowa. Podpisał roczny kontrakt z drużyną FC Kuching, z miasta o tej samej nazwie, położonego się na wyspie Borneo. Za szkolenie tamtejszych piłkarzy dostanie - bagatela - 120 tys. dolarów.

- Normalnie zatrudniają Brazylijczyków albo Anglików. Pracę załatwił mi znajomy menadżer z Parmy - powiedział Baniak. - Mariusz powinien sobie poradzić i spokojnie wprowadzić Pogoń do ekstraklasy

zrodlo:/www.glosszczecinski.pl/

Wódka jest bogiem,faja nałogiem,życie zabawą a piłka nożna podstawą !!
siwy24
Kibic
Na forum od 8152 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 10:13
Ale trzeba przyznac ze te pismaki pisza tak ze co po niektorzy lekkim kesem łykaja takie kawalki :)
Pozdro

Adriano
Kibic
Na forum od 8163 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 11:17
Dla mnie to wygrywa:D :
Marian Jurczyk patronem stadionu Pogoni !
Stadion Pogoni ma nosić imię Mariana Jurczyka. Na koronie obiektu, na tyłach loży dla VIP-ów, stanie brązowe popiersie prezydenta

Od kilku tygodni prezydent często gości przy ul. Chełmońskiego - w pracowni plastycznej Bohdana Ronina-Walknowskiego, dyrektora XIII Muz. Nie widzieliśmy w tym niczego dziwnego, wszak Ronin-Walknowski jest autorem projektu "Robotniczej Piety", pomnika który ma stanąć na placu Solidarności i bardzo się Jurczykowi podoba. Prawda o przyczynie wizyt u artysty wyszła na jaw dzięki spostrzegawczości naszego fotoreportera, który robił zdjęcia po spotkaniach. Zauważył, że na jednym z nich prezydentowi brakuje kawałka wąsa. Kiedy Jurczyk wchodził do pracowni - wąsy były. Jak wychodził - prawa ich część miała wyraźny ubytek. Zrobiliśmy powiększenia fotografii. I na nich zauważyliśmy jeszcze jeden mały, ale istotny szczegół: białe grudki.

- To gips - powiedział nam znajomy artysta fotografik.

Ale co robi gips na prezydenckiej twarzy?

Zadzwoniliśmy do Bohdana Ronina-Walknowskiego: - Z wami nie będę rozmawiał - zareagował, jak przewidywaliśmy, i jak zwykle rzucił słuchawką.

Tajemnicę spotkań w pracowni artysty wyjawił nam jego znajomy, który zastrzegł sobie anonimowość: - Bohdan robił gipsowy odlew twarzy Jurczyka. Żalił mi się, że ciężko mu idzie. Wcześniej nie miał takich doświadczeń. Twarz Piłsudskiego [pomnik z placu Sprzymierzonych - przyp. red] ściągnął przecież z pomnika Laszczki. Miał kłopoty z fryzurą Jurczyka, z wąsami i okularami, bo prezydent zażyczył sobie, by odlew jego twarzy był jak oryginał, w okularach w cienkiej oprawie. Bohdan najbardziej klął na tę cienką oprawę.

Jak ustaliliśmy, honorarium za maskę zapłaciło miasto. Na fakturze widnieje suma - 4700 zł.

Zapytaliśmy rzecznika prezydenta Katarzynę Domagałę, po co miastu takie zamówienie?

- Nie mam upoważnień do zabierania głosu na ten temat.

- Ale przecież za maskę płacą podatnicy - naciskaliśmy.

- To zlecenie wydziału promocji - odpowiedziała Domagała.

Joanna Martyniuk, szefowa miejskiej promocji: - Mogę powiedzieć tylko tyle, że to zlecenie prywatne wysokiego dygnitarza miejskiego. Faktura będzie na niego refakturowana.

O maskę zapytaliśmy Małgorzatę Jacynę-Witt. Nic o niej nie wiedziała. Obiecała rzecz szybko wyjaśnić. Słowa dotrzymała: - To białoruski skandal! - opowiadała nam oburzona. - Co oni wyprawiają! Najpierw chcieli wrzucic wizerunek prezydenta na murawę. Teraz wymyslili popiersie. Maskę zamówił wiceprezydent Czesny po to, by postawić popiersie Jurczyka na koronie stadionu. Myślałam, że zemdleję! Oni chcą nazwać imieniem Jurczyka stadion Pogoni. I to wszystko tuż przed referendum. Oni kpią z ludzi.

Z Marianem Jurczykiem nie udało się nam skontaktować. Podczas każdej próby połączenia się z nim jego sekretarka informowała, że jest zajęty poważnymi sprawami.
--------------------------------------------------------------------
http://miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,1998778.html
---------------------------------------------------------------------

"To że nie mam dresu jest powodem wielkiego stresu mojego superego..."

"Pijmy piwo, jedzmy Śledzie, będziem silni jak niedźwiedzie"

"Życie jest bardzo niebezpiecznym zajęciem. Śmiertelność sięga stu procent"
Żyleta
Kibic
Na forum od 8183 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 11:19
Bez kitu jak bym się wogóle nie interesował Pogonią i nie wiedział że dziś jest 1 kwietniat tak P.S.nie nawidze tego nia!!! To bym się pewnie nabrał.

Bo jest paru ludzi... Piraci
Żyleta
Kibic
Na forum od 8183 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 11:21
Jak informuje Prezes Zarządu Volkswagen Motor Polska Burkhard Welkener jego niemieccy mocodawcy powierzyli mu rolę w negocjacjach dotyczących wybudowania koło Szczecina fabryki silników do samochodów marki Volkswagen.
Fabryka docelowo zatrudniałaby około 1000 osób a swoje produkty sprzedawałaby na rynek Europy wschodniej.
Jak się dowiedzieliśmy w najbliższych dniach Welkner ma przyjechać do Szczecina na rozmowy z prezydentem Jurczykiem i Mirosławem Czesnym, który w dużej mierze przyczynił sę do zainteresowania niemieckiego inwestora.
W rozmowie między dwoma Panami Mirosław Czesny podkreślił, że wszelkie swoje działania będzie opierał na zainteresowaniu Niemców w zainwestowanie w Pogoń Szczecin.
- To tak znana firma na świecie, że nie trzeba jej specjalnie reklamować - mówi Jurczyk.
Z kolej Czesny podaje przykład dobrej współpracy pomiędzy Volkswagenem a zespołem z Bundesligi Vfl Wolsburg.
- Wolsburg mimo braku sukcesów na boiskach Europy w Bundeslidze daje sobie dobrze radę od paru lat, co z pewnością zapewnia mu sponsor, jakim jest Volkswagen - komplementuje Mirosław Czesny.
- Sponsorowanie Pogoni to priorytetowa sprawa, a do tego jeszcze duży rozwój regionu - zakończył Czesny.
Obaj prezydenci są pełni optymizmu i w zamian za inwestycje w Szczecienie oraz wejście w sponsorowanie Pogoni Szczecin obiecują tanie gruntu z dobrą lokalizacją i zwolnienie z podatków na najbliższe lata.
- Szczecin i okolice to bardzo dobre miejsce, blisko granica z Niemcami, warto inwestować tutaj u Was - mówi Welkner.
- Jeśli dogadamy się z władzami Szczecina jesteśmy zainteresowani inwestować - dodaje.
Sprawę sponsorowania Pogoni Szczecin Welkner skomentował: - Wszystko w swoim czasie Panowie, to dopiero początek rozmów, ale po wstępnych rozmowach chcielibyśmy zaistnieć na polskim rynku. A to na pewno duża szansa. Piłka nożna cieszy się u Was ogromną popularnością.
Z pewnością sponsorowanie Pogoni jako klubu piłkarskeigo to duże wyzwanie. Prezydent Czesny deklaruje wejście do I ligi i walke w Europejskich Pucharach - to chyba najlepsza reklama naszego znaku Volkswagena – kontynuje.
Nasz wysłanik musi pojawić się na waszym stadionie, obejrzeć mecz, rozglądnąć się na to wszystko co się dzieje w klubie - dodaje.
Mieszkając w Polsce śledzę rozgrywki piłkarskie i wiem, że macie najwspanialszą publiczność w Polsce – kończy Welkner.
Najprawdopodobniej na meczu ze Stasiakiem Opoczno zawita do nas delegacja z Wolsburga być może wtedy będziemy mieli jasność czy firma w jakimś stopniu wejdzie w interes z miastem.
Jednak trzeba zaznaczyć, że negocjacje mogą trochę potrwać i z pewnością będziemy je śledzić z ogromnym zainteresowaniem.
Oby wszystko udało się zrealizować!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To też jest dobre :D

Bo jest paru ludzi... Piraci
L.
Kibic
Na forum od 8078 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 11:36
a ja slyszalem ze na Pogon- srakowianka bedzie selekcjoner ajaxu amsterdam ktory bedzie pytac o droge do Krakowa(po Kalu Uche):P
beton:P

MW'03
borsuk
Kibic
Na forum od 8997 dni

**

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 12:44
Hmm...teraz juz tego nie ma ale dzisiaj na Onecie czytalem ze Van Basten powraca do gry..i ze bedzie gral w 1 lidze Paragwajskiej czy Urugwajskiej..:D hehe

"Badz uprzejmy miec watpliwosc"
ekil
Kibic
Na forum od 8186 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 12:57
> Hmm...teraz juz tego nie ma ale dzisiaj na Onecie czytalem ze Van Basten powraca
> do gry..i ze bedzie gral w 1 lidze Paragwajskiej czy Urugwajskiej..:D hehe

hehe to z van bastenem to juz w czoraj bylo :P hehe ale tez dobre

dominvip
Kibic
Na forum od 8751 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 13:10
Szlagierowe spotkanie 19. kolejki piłkarskiej ekstraklasy pomiędzy Wisłą Kraków a Legią Warszawa odbędzie się na Stadionie Śląskim w Chorzowie!

Zmiana miejsca (termin pozostaje ten sam - 17 kwietnia) rozgrywania tego pojedynku spowodowana jest olbrzymim zainteresowaniem kibiców z obu miast oraz względami bezpieczeństwa.

Wydział Gier Polskiego Związku Piłki Nożnej zgodził się na takie rozwiązanie, biorąc także pod uwagę fakt, iż w ten sam weekend w Krakowie ma się odbyć także inny mecz tzw. podniesionego ryzyka - w drugiej lidze Cracovia będzie podejmowała Jagiellonię.

Stadion Wisły w Krakowie może pomieścić około 10 tysięcy widzów, co wielu sympatyków futbolu pozbawia szans na obejrzenie tego pasjonującego widowiska. Stadion Śląski może natomiast gościć około 30 tysięcy fanów, a jego lokalizacja spowoduje także liczną obecność spragnionej dobrej piłki miejscowej publiczności.

PKP zapowiada wprowadzenie specjalnej komunikacji na liniach Kraków - Katowice oraz Warszawa - Katowice, by pomóc kibicom w dojeździe na mecz i wyjeździe ze Śląska.

www.interia.pl

Wstaję rano, robię przedziałek i mam fajrant...
Tabby
Kibic
Na forum od 8149 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 14:18
Mirosław Trzeciak w Lechu

Nie milkną spekulacje na temat napastników Lecha Poznań. Po kontuzji Damiana Nawrocika, na jego miejsce "przymierzanych" było juz kilku napastników. Na domar złego kontuzji podczas sparingu doznał Piotr Reiss.

Jenak nikt się chyba nie spodziewał że odsiecz przyjdzie z dalekiej Hiszpanii. 36 letni Mirosław Trzeciak wyraził chęć do ponownego przywdziania trykotu Lecha. - Nie spodziewałem się że Mirek będzie w tak dobrej formnie - mówi trener Czesław Michniewicz - jestem bardzo mile zaskoczony. Mam nadzieję że uda nam się załatwić wszystkie formalności do sobotniego meczu z Legią.

Sam Trzeciak nie kryje uśmiechu - Nigdy nie sądziłem, że tak potoczą się losy mojej kariery. Otrzymałem od prezesa propozycje gry... i już niedługo powinienem znowu strzelać bramki dla Lecha. Szczerze mówiąc to nie mogę się doczekać kolejnego debiutu na "Bułgarskiej" - zakończył.

To z pyrowskiej strony. Może zadebiutuje już w meczu z Legią??

Jay-J
Kibic
Na forum od 8452 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 14:45
Jak podała dzisiejsza stacja radiowa RMF FM, a także po przeczytaniu artykułów w Gazecie Wyborczej (str.16) i Rzeczypospolitej (str.5) znany muzyk Michał Wiśniewski, po raz kolejny postanowił zaskoczyć wszystkich.
Jego wielkim marzeniem jest otworzyć w Polsce sieć sklepów z pamiątkami i gadżetami Legii!!! Ponadto Panu Michałowi marzy się stworzenie nowego hymnu Legii Warszawa, na wzór Jego przeboju z poprzedniego roku: "Keine Grenzen" ("Żadnych Granic").
Michał przyznaje iż od niedawna dopiero śledzi poczynania Legii ale jest pod wrażenienm tego co potrafią zrobić kibice Legii na stadionie.

A o to cytat z Gazety Wyborczej:
"Imię tego zasłużonego dla Polski klubu powinno rozbrzmiewać w całej Polsce. Wraz z Moją żoną, Martyną postnowiliśmy zrobić coś dla Legii. Na początek będzie to sieć sklepów z różnymi gadżetami warszawskiego klubu. Na pierwszy front ida takie miasta jak: Warszawa (2 sklepy), Wrocław, Szczecin (2 sklepy), Zielona Góra, Włocławek, Częstochowa, Lublin, Rzeszów. Moim marzeniem jest także stworzyć nowy hymn Legii. Coś w stylu Keinen Grenzen, zmieniając oczywiście słowa. W tej sprawie będę rozmawiał z przedstawicielami ITI, w najbliższym czasie. Jak także spotkam się z samymi kibicami. Razem stworzymy istne show Na Legii"

rafi
Kibic
Na forum od 8236 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 14:59
Słyszeliście, że Jardel podpisał kontrakt z Legią?
:D Jak nie, to zajrzyjcie na
www.lechsport.pl :)

ZAWSZE WIERNI POGONI
rafi
Kibic
Na forum od 8236 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 15:01
Klub angielskiej Premiership - Bolton Wanderers jest zainteresowany wykupieniem od Antoniego Ptaka Rafała Grzelaka, 22-letniego pomocnika wypożyczonego obecnie do Lecha Poznań.
Piłkarz ma podpisany kontrakt z właścicielem Pogoni do końca 2007 roku i po okresie wypożyczenia stanie się piłkarzem Pogoni. Trener Bogusław Baniak chętnie widziałby tego piłkarza od następnego sezonu w kadrze, jednak oferta sprzedaży piłkarza do jednej z lepszych lig na świecie z całą pewnością jest mocno kusząca.
Antoni Ptak zastrzega, że rozmowy rozpocznie od miliona euro i jest w stanie negocjować. Zaznacza jednocześnie, że nie zamierza wytransferować zawodnika za wszelką cenę, bo chce stworzyć w Szczecinie zespół godny rywalizować o najwyższe lokaty.
TO JEST DOBRE:)

ZAWSZE WIERNI POGONI
Mati.
Kibic
Na forum od 8181 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 15:38
a o to jednen z największych betonów jakie na necie dziś przeczytałem :) buaha pochodzi z www.wislakrakow.com

Będą trybuny za bramkami!
Systematycznie zwiększane wymogi UEFA co do stadionów drużyn chcących uczestniczyć w rozgrywkach o puchary europejskie zmusiła działaczy Wisły do szukania rozwiązań.

Stadion przy ul. Reymonta w obecnej formie nie ma szans na otrzymanie licencji, więc nad Wisłą zawisła groźba rozgrywania meczów poza Krakowem. Pamiętając o zasadzie "tonący brzytwy się chwyta" znaleziono rozwiązanie. Za bramkami staną tymczasowe trybuny - będą to konstrukcje... dmuchane.

Zgodnie z optymistycznymi planami, modernizacja stadionu Wisły ma ruszyć w sierpniu tego roku. Jednak prace w bezpośredniej bliskości boiska rozpoczną się dopiero po zakończeniu rundy jesiennej, by nie kolidować z planami piłkarskimi. Do tego czasu będzie trwała modernizacja zaplecza technicznego i treningowego.

Tymczasem jeszcze przed startem nowego sezonu zapełni się przestrzeń za obiema bramkami. Powstaną tam kryte trybuny, na których będzie mogło zasiąść łącznie około 8 tysięcy kibiców. Jakim cudem uda się postawić je w tak krótkim czasie? Rozważano różne możliwości. Była propozycja sprowadzenia starej trybuny ze Stadionu Śląskiego, proponowano także postawienie tymczasowych konstrukcji stalowych - obie oferty okazały się za drogie. Rozwiązanie przyszło z Japonii - lidera w segmencie konstrukcji dmuchanych. Technologii tej nie stosowano jednak jeszcze przy budowie trybun sportowych - stadion Wisły będzie pierwszy na świecie!

Propozycję wykorzystania tej technologii złożył Wiśle przedstawiciel kanadyjsko-japońskiej firmy Yeadon [www.yeadon.on.ca] Mitosumi Yamakata. - Mój dziadek, Mirosław Jamkowski, był Polakiem i do tej pory mam kontakty z tym krajem - opowiada japoński inżynier, który od wielu lat przebywa w Kanadzie. - Interesuję się piłką nożną i za pośrednictwem telewizji oglądałem świetne występy Wisły w Pucharze UEFA. Gdy dowiedziałem się o jej problemach natychmiast pomyślałem, by pospieszyć z pomocą.

- Nasza firma specjalizuje się w stawianiu konstrukcji dmuchanych. Jest to pionierska technologia, lecz już zdążyła się świetnie sprawdzić - kontynuuje Yamakata. - Niestety trybuna sportowa wybudowana tą technologią będzie miała pewne ograniczenia. Na trybunie będzie bezwzględny zakaz palenia i wnoszenia szklanych opakowań, a przed wejściem kibice, podobnie jak Japończycy wchodząc do domu, będą zmuszeni do zdjęcia obuwia - to może zbliżyć nasze narody - uśmiecha się Japończyk. - Dodatkowo, trybuny będą musiały zostać mocno przymocowane do gruntu - Polska to bardziej wietrzny kraj niż inne kraje. W zamian otrzymujemy budowlę całkowicie odporną na wstrząsy sejsmiczne - wszystko jest amortyzowane przez elastyczną konstrukcję.

Pod nowo powstałymi trybunami znajdzie się miejsce na 100-metrowe szatnie, oraz przestrzeń dla VIP-ów i przedstawicieli mediów - czyli uda się spełnić kolejne wymogi Europejskiej Centrali. Wszytko po to, by Wisła mogła przystąpić do batalii o Ligę Mistrzów na własnym stadionie.

- Narażamy się na śmieszność. Wszystko przez patałachów z władz miejskich, które tak długo zwlekały w sprawie naszego stadionu - powiedział nam wczoraj w klubie jeden z pracowników, który poprosił o nie ujawnanie jego nazwiska. - Gdy usłyszałem o tej propozycji, pomyślałem, że to żart. Później jednak okazało się, że taka technologia faktycznie istnieje i jest dość tania - dodał. Zapytaliśmy o zdanie kilku krakowskich architektów, którzy ku naszemu zdziwieniu potwierdzili bardzo szybką ekspansję konstrukcji dmuchanych na świecie. Po raz pierwszy spotkałem się z lekkimi dmuchanymi konstrukcjami, tak zwanymi Air Supported Structures, podczas studiów architektonicznych za granicą – mówi archiktekt Kazimierz Kwasek. - Technologie te są znane od dawna, choć rzadko stosuje się je w tak dużych projektach jak proponowane trybuny. Zwykle stanowią one konstrukcje ścian nowoczesnych laboratoriów gdzie wewnątrz panuje inne ciśnienie, bądź też przykrywają one wiele sportowych budynków takich jak hale, korty czy baseny. Z tego co udało nam się dowiedzieć szybki rozwój materiałów PVC oraz PPC stosowanych do produkcji struktur dmuchanych, pozwolił stosować je jako konstrukcje nośne. Stąd też zostaną one użyte przy budowie trybun na stadionie Wisły Kraków, oczywiście przy wsparciu firmy Yeadon.

Cóż można dodać? Liczymy, że ta inwestycja dojdzie szybko do skutku i wsparcie firmy spoza Polski po raz pierwszy w tak dużym stopniu pomoże polskiemu klubowi sportowemu – na nasze szczęście właśnie Wiśle Kraków.

Jedno brzmienie tysiąca serc - Pogoń Szczecin MKS
Borys
Kibic
Na forum od 8174 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 16:50
Klub angielskiej Premiership - Bolton Wanderers jest zainteresowany wykupieniem od Antoniego Ptaka Rafała Grzelaka, 22-letniego pomocnika wypożyczonego obecnie do Lecha Poznań.
Piłkarz ma podpisany kontrakt z właścicielem Pogoni do końca 2007 roku i po okresie wypożyczenia stanie się piłkarzem Pogoni. Trener Bogusław Baniak chętnie widziałby tego piłkarza od następnego sezonu w kadrze, jednak oferta sprzedaży piłkarza do jednej z lepszych lig na świecie z całą pewnością jest mocno kusząca.
Antoni Ptak zastrzega, że rozmowy rozpocznie od miliona euro i jest w stanie negocjować. Zaznacza jednocześnie, że nie zamierza wytransferować zawodnika za wszelką cenę, bo chce stworzyć w Szczecinie zespół godny rywalizować o najwyższe lokaty.

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

O swe walczyć będziemy, tradycja nie zginie póki my żyjemy...
mike
Kibic
Na forum od 8079 dni

*

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 17:31
Dzisiejszy Super Express donosi o przeprowadzce Macieja Lampe do Los Angeles Lakers (dla niezorientowanych - okno transferowe w NBA zamknelo sie z koncem lutego). :)
Ale i tak hit dnia dla mnie to tekst o Jurczyku :D

Jay-J
Kibic
Na forum od 8452 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 18:03
Teraz czas na skoki :)

Tajner wraca do kombinacji!

Po zapowiedzianej przez trenera Apoloniusza Tajnera dymisji, w prasie dużo mówiło się o tym, jaką funkcję będzie pełnił w Polskim Związku Narciarskim (PZN). Paweł Włodarczyk zaproponował mu stanowisko dyrektora sportowego, ale to wymagałoby opieki nad narciarstwem alpejskim, czego Tajner chciałby uniknąć. W wywiadzie dla "Życia Warszawy" szkoleniowiec powiedział: "Będę przy skokach cały czas. Nie chcę już być tylko trenerem." Tymczasem... został trenerem kadry kombinacji norweskiej! Zastąpił na tym stanowisku Lecha Pochwałę. Niewielu kibiców zapewne wie, że Pan Tajner pracował już z polskimi kombinatorami, przed współpracą z Małyszem. Za jego największy sukces w tej dyscyplinie uznać można 18. miejsce Tadeusza Bafii (obecnie trenera skoczków kanadyjskich) na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich w Calgary w 1988 roku. Na razie nie wiadomo, kto będzie asystentem nowego szkoleniowca polskich dwuboistów. Miejmy jednak nadzieję, że podniesie on polską kombinację norweską z dołka.

Kojonkoski trenerem Niemców

Uchodzący za najlepszego trenera na świecie Mika Kojonkoski będzie od nowego sezonu trenerem kadry niemieckiej. Bogaty związek narciarski zaoferował Kojonkoskiemu sumę dwukrotnie przewyższającą jego dotychczasowe zarobki w Norwegii. Norwegowie, których "Kojo" trenował przez ostatnie dwa sezony, próbowali jeszcze przebić ofertę Niemców, jednak ostatecznie uznali, że nie zdołają wyasygnować aż tak wysokiej kwoty.

Kojonkoski odrzuca zarzuty o przekupność. "Nie składałem przysięgi na wierność kadrze norweskiej, jestem Finem"- stwiedza. Dodaje, że nie zostawia drużyny na lodzie - przez dwa lata jego pracy Norwegowie osiągnęli bardzo wysoki poziom. "Jeśli ktoś chce tak na to patrzeć, powiedzmy, że próbuję ratować kolejną drużynę" - kwituje Kojonkoski.

Niemcy nie są zadowoleni z pierwszego roku pracy na nowym stanowisku dotychczasowego trenera Wolfganga Steierta, jednak do tej pory zapowiadali, że zamierzają dać mu szansę i pracować z nim jeszcze co najmniej jeden sezon. Wygląda na to, że jednocześnie cały czas prowadzone były po cichu negocjacje z Kojonkoskim... Największy transfer trenerski w historii skoków narciarskich został ogłoszony dopiero wczoraj.

Czy pod bacznym okiem Kojonkoskiego formę odzyskają Schmitt i Hannawald? A może błyśnie jakiś inny, nowy talent.

Jasny_
Kibic
Na forum od 8092 dni

Odp: Prima Aprilis - 01/04/2004 18:59
fajnie borys tylko to samo jest napisane troche wyżej....

Pij Bosmana będziesz wielki
Pogoń - Legia Obrazek gif wstawiony na forum
 - 1  - 2  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1772514615 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.03 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005