Autor
Wiadomość
   Hyde Park -> Szczecin tonie << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
qbajag
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8442 dni

**

Szczecin tonie - 27/08/2003 19:58
W Newsweeku wczorajszym jest obszerny artykuł o waszym mieście.
Autor pisze w nim o bezrobociu,władzach które nic nie robią i Pogonii.
Oto kilka fragmentów:

"Siódma co do wielkości aglomeracja w Polsce(400 tys. mieszkańców),jak żadna inna z tych największych nie skorzystała na transformacji ustrojowej.Świetnie położony Szczecin-blisko niemieckiej granicy,z portem,pięcioma dużymi wyższymi uczelniami i nieżle prosperującą stocznią-wydawałoby się, że z kapitałem,który łatwo pomnożyć.Ale w tym mieście nie znalazł się nikt kto umiałby to zrobić."

"Miasto od początku lat 90. było źle rządzone. Zabrakło charyzmatycznego przywódcy z wizją rozwoju. Skomplikowane były też układy w radzie miasta - żadna partia nigdy nie miała stabilnej większości. Wszystko to sprawiło, że Szczecin od 14 lat odbija się od ściany do ściany - kolejni prezydenci negują dokonania poprzedników i żaden nie patrzy na miasto w perspektywie dłuższej niż własna kadencja. Jak ważna jest ciągłość władzy, pokazują przykłady Wrocławia i Poznania - miast, które kwitną"

"W poniedziałek 18 sierpnia prezydent Marian Jurczyk niespodziewanie zdecydował, że w Szczecinie nie powstanie centrum biurowo-finansowe. W maju ub.r. jego poprzednik podpisał list intencyjny w tej sprawie z holenderskim developerem Von der Heyden Group. Miała to być wspólna inwestycja samorządu i holenderskiej firmy. Miasto dałoby grunt, by potem - wspólnie z Holendrami - czerpać zyski. Jeszcze dwa miesiące temu Jurczyk podpisał aneks przedłużający ważność listu intencyjnego o rok. A teraz wszystko się odmieniło.
Jurczyk doszedł do wniosku, że wchodzenie w komercyjne przedsięwzięcia jest niezgodne z prawem. Przepisy mówią bowiem, że samorządy nie powinny angażować się w tego rodzaju interesy. Wyjątkiem są inwestycje spełniające w mieście ważną rolę. Z tego wyjątku skorzystały w ubiegłej kadencji władze Poznania, pozwalając Holendrom zbudować centrum u siebie."

"Do Szczecina tylko raz zawitał duży inwestor zagraniczny - Turek Sabri Bekdas. Władze Szczecina uwierzyły mu w 1999 r.
- prezydentem był wówczas, jak teraz, Marian Jurczyk, w radzie dominował SLD. Bekdas miał zainwestować w klub sportowy Pogoń. Obiecał zbudować centrum komercyjno-handlowe wokół klubu. Gdy zaczął żądać praw własności do terenu, na którym miała stanąć inwestycja, władze zaczęły być ostrożniejsze. Korowody z podpisaniem ostatecznej umowy z firmą Turka (potem sprzedaną Lesowi Gondorowi - biznesmenowi, którego prokuratura oskarża m.in. o wyłudzenie publicznej dotacji, a także niepłacenie podatków i składek ZUS) trwały aż do początków tego roku. Negocjował Koćmiel, potem Runowicz i znów Jurczyk. Ostatecznie umowy nie podpisano.
Rezultat jest taki, że klub piłkarski spadł do II ligi, tereny wokół stadionu ciągle są puste, a miasto przegrało przed sądem polubownym sprawę z Gondorem o odszkodowania za wydatki poniesione na Pogoń. Jeśli sąd powszechny nie zdecyduje inaczej, będzie musiało zapłacić mu 28 mln zł."

http://newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7404&Strona=1
Pod tym linkiem część reportażu a całość w Newsweeku. [Ostatnio edytowane przez qbajag: 2003-08-27 20:07]

Czarna e(L)ka w kółeczku się mieni!!!
Visca el Barca!!!
whc
Kibic
Na forum od 8359 dni

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 20:37
Jutro jest Sejmik w/s sportu szczecińskiego ,który osiąga dno pod władaniem M.Jurczyka.Wnioski będą druzgocące.Czy to pomożeZobaczymy.

whc
christoph
Kibic
Na forum od 8627 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 21:22
Od września będą zbierane podpisy na odwołanie Jurczyka.
Apel do pełnoletnich użytkowników tego forum:
PODPISZCIE SIĘ na tym wniosku!!!!!!!!!

Dziękuję :)
celciusz
Kibic
Na forum od 8957 dni

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 21:51
gowno to da

christoph
Kibic
Na forum od 8627 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 22:09
Ale warto spróbować pozbyć się tego pajaca...ale najlepiej tylko narzekać...

Niedoinformowany
Kibic
Na forum od 8224 dni

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 22:12
a gdzie sie trzeba udac aby podpisac sie pod tym ?

mks !
ArP
Kibic
Na forum od 8325 dni

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 22:14
Da lub nie da to gówna to i tak warto się podpisać, zamanifestować niechęć do sołtysa rządzącego Szczecinem.
Jestem za i napewno się podpisze!

Pogoń Szczecin MKS!
dziki^
Kibic
Na forum od 8533 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 22:34
no ja tez sie podpisze bo nienawidze kurwy

BJJ IS THE BEST FUCK THE REST
chrisxx
Kibic
Na forum od 8647 dni

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 23:37
No to jzu jest 5 glosow, brakuje tylko 29995;)

D@rek
Kibic
Na forum od 8261 dni

Odp: Szczecin tonie - 27/08/2003 23:42
Z tym artykułem to troszke przesada - i nasze miasto wcale takie złe ja nasze władze niejest!!
Kto niebył niech załuje

Młode Wilki
christoph
Kibic
Na forum od 8627 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 28/08/2003 15:48
Podpisy będą zbierane od 1 września na Bramie portowej i Placu Grunwaldzkim...ja idę napewno!!!

Hanki
Kibic
Na forum od 8382 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 28/08/2003 15:59
> Od września będą zbierane podpisy na odwołanie Jurczyka.
>Apel do pełnoletnich użytkowników tego forum:
>;PODPISZCIE SIĘ na tym wniosku!!!!!!!!!

Jakbym był pełnoletni to na pewno bym się po tym podpisał, ale z racji tego, że brakuje mi jeszcze do 18-tki to niestety ale nie da rady :( A szkoda....No ale nic, mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie i nie będzie to tylko kolejna bezsensowana akcja...

Llibertat per a Catalunya!
KEDZIOR
Kibic
Na forum od 8446 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 28/08/2003 17:23
Dobrze ze ktos cos takiego wymyslil napewno sie pod tym podpisze, trzeba cos wreszcie zmienic w tym miescie, trzeba dopuscic mlodych ludzi do wladzy a nie starych dziadow ktorzy chca sie ustawic przed emeryturą!!!Popieram ta akcje w 100%, to jest dla mnie nie zrozumiale, dlaczego rzadzi Jurczyk skoro wszyscy sa niezadowoleni z jego pracy(?), przeciez jestesmy narodem, on ma byc naszym reprezentantem a nie wrogiem!!Trzeba cos z tym zrobic bo zostajemy w tyle.Dlaczego on odstrasza inwestorow(?), ktorzy chca stworzyc miejsca pracy czy rozrywki, przeciez takie przedsiewziecia by byly bardzo dochodowe dla miasta, czy temu czlowiekowi nie zalezy na rozwoju?Zatrzymal sie w latach 80-tych i tam zostal!!To skandal zeby takie miasto mialo takiego prezydenta!!

valeron
Kibic
Na forum od 8492 dni

Odp: Szczecin tonie - 28/08/2003 18:26
Tez nie lubie Jurczyka i zupelnie mi sie nie podoba co robi ale co z tego ze go wywalimy?? Nawet jak sie uda - czy jest wogole ktos w Szczecinie kto ma jakis pomysl na to miasto i ma szanse na poparcie wiekszosci mieszkancow?? poprostu rzadzi Jurczyk bo nie ma zadnej alternatywy, niestety...

Pink Floyd - The Biggest Band On The World
Pogon Szczecin - The Biggest Club On The World
borsuk
Kibic
Na forum od 8997 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 28/08/2003 18:56
Ja sie tylko pytam...kto go wybral? czyzby w Szczecinie bylo az tylu emerytow?(bo sadze ze tylko oni na niego glosowali)a jak emeryci beda wybierali emeryta...to nie tylko Szczecin ale i Polska jeszcze dluuuugo nie bedzie sie rozwijac.. [Ostatnio edytowane przez borsuk: 2003-08-28 18:57]

"Badz uprzejmy miec watpliwosc"
Maly09
Kibic
Na forum od 8639 dni

Odp: Szczecin tonie - 28/08/2003 23:00
tez sie podpisz pod tym apelem , tylko watpie zeby to cos dalo ;/

Janie Pawle II - [*]
Hanki
Kibic
Na forum od 8382 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 06/09/2003 19:19
No i spełniłem mój obywatelski obowiązek :D Podpisałem się pod tą akcją :D Pozostaje nadzieja, że to poskutkuje i pożegnamy naszego "sołtysa"...

Llibertat per a Catalunya!
Helmut
Moderator*
Na forum od 8323 dni

Odp: Szczecin tonie - 06/09/2003 19:41
Panowie trzeba by podsunąc UW pomysl zbierania podpisów na stadionie!!!

Stoi przed nami ogrom zadań. To nasze wspólne brzemię, ale i porywające wyzwanie...
christoph
Kibic
Na forum od 8627 dni

**

Odp: Szczecin tonie - 06/09/2003 20:34
> No i spełniłem mój obywatelski obowiązek :D Podpisałem się pod tą akcją :D
> Pozostaje nadzieja, że to poskutkuje i pożegnamy naszego "sołtysa"...

Wczesniej mówiłeś, że nie masz "osiemnastki" więc czegoś nie rozumiem...ale to mało ważne. Teraz zbierają podpisy nie na referendum, bo z niego zrezygnowali ale Jurczyk powiedział, że jak zbiorą tyle podpisów ile głosów w wyborach on zdobył to sam odejdzie...potrzeba coś około 55 tys. ale ja i tak mu nie wierzę i nawet jak tyle będzie to on się wycofa....jestem tego pewien, mimo to idę się wpisać i pozostałych też zachęcam!!!

Muzzy
Kibic
Na forum od 8325 dni

Odp: Szczecin tonie - 06/09/2003 21:06
Pytacie czy jest ktos kto go zastapi. Oczywiscie! Nie chce tutaj wprowadzac swoich preferencji politycznych, ale moim zdaniem ta osoba jest pani Teresa Lubińska. Nie glosowalem akurat na nia, ale mimo wszystko mysle ze ktos kto jest profesorem Uniwersytetu Szczecinskiego bardziej nadaje sie na to stanowisko, niz dziadek, ktory wyrosl na porozumieniach sierpniowych. Jego wybrali stoczniowcy, bo mieli do niego sentyment za sierpien'80. A ten idiota jako prezydent nic nie potrafi. Co z tego ze byl przywodca zwiazkowym!? Ale kompletnie nie nadaje sie na prezydenta! Juz raz mielismy takiego, co byl przywodca strajkow, a potem zostal prezydentem, i to nie tylko Szczecina... I co sie potem okazalo? Ze sie w ogole nie nadaje. Odstrasza wszystkich, ktorzy chca cos u nas zainwestowac.
No, ale chyba zaczynam sie podpalac za bardzo:) To pewnie przez ta moja politologie:)

A przy okazji: Lotwa-Polska 0:2!!! :D

- 1  - 2  - 

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: SELECT s.sesja_uzytkownik, s.sesja_zalogowany FROM forum_sesje as s, forum_uzytkownicy as u WHERE 1772510100 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180 AND s.sesja_uzytkownik = u.id AND s.sesja_zalogowany = 'tak' ORDER BY u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36
;

!
   Error nr 1024;    Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired
/home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50
;

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.03 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005