Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> Hymn Pogoni !!! << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
phoenix
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 6473 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 17:21

tomek77 napisał:  

monter napisał:  

narodowiec napisał:  

phoenix napisał:  
The Analogs sa za Szczecina chyba, oni by mogliby cos zanucic :D

Lepiej zostawmy im granie dla gówniarzy w starej cynkowni ;) Mówmy o poważnych zespołach i ludziach.

Analogsi mają tyle wspólnego z Pogonią, co to forum z Republiką Konga.

Nie ma znaczenia czy Analogs mają coś wspólnego z Pogonią, czy nie. Bo który wykonawca z wyżej wymienianych ma coś wspólnego? To, że Kukiz mówi, że szanuje Pogoń nic nie znaczy. Hey raczej się wypnie. A analogs są przynajmniej ze Szczecina i utożsamiają się z nim: http://www.youtube.com/watch?v=Uvt6tkTUdQQ . Nie uważam, że to akurat oni powinni śpiewać hymn, bo kiedyś dystansowali się od kibicowania Pogoni. Za to jedna z flag ma cytat z ich piosenki (podejrzewam, że oni akurat z tym nie mają nic wspólnego i być może nawet nie mają pojęcia o tym): "Byliśmy tu i zawsze będziemy, Stąd jesteśmy i tu umrzemy". Nie ważne kto napisze hymn, ważne żeby stał się on naszą wizytówką, tak jak "Pieśń o Warszawie" na Legii.

Piosenka Marka Grechuty jest jako hymn Koronoy(chyba) a sama piosenka ma tyle wspolnego z Korona co jak kolega wyzej wspomnial cytuje"co to forum z Republiką Konga."
mysle ze wazne jest aby hymn wpadl w ucho, i zeby chociaz refren spiewal caly, powtarzam cały stadion , bo ze zwrotkami roznie bywa i nie kazdy by sie nauczyl :) np. na Lechu refren spiewany jest glosniej zwrotki ciszej bo nie wszyscy ogarniaja tak samo jest na Wiśle czy tez Legi gdzie poczatek Snu o Warszawie" jest spiewny glosniej a im blizej konca tym ciszej,
reasumujac,mysle tez ze autor tutaj jest malo wazny, czy to beda Analogsi, Hey, zy Lona hymn wg mnie powinien byc prosty i wpadajacy w ucho i mocno zwiazany z Pogonia w ucho a nie jak wyzej wymieniane "dni ktorych nie znamy" ,

Dobre chłopaki reprezentują JP.
Wszyscy razem JP.
tomek77
Kibic
Na forum od 6226 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 17:51

phoenix napisał:  

Piosenka Marka Grechuty jest jako hymn Koronoy(chyba) a sama piosenka ma tyle wspolnego z Korona co jak kolega wyzej wspomnial cytuje"co to forum z Republiką Konga."
mysle ze wazne jest aby hymn wpadl w ucho, i zeby chociaz refren spiewal caly, powtarzam cały stadion , bo ze zwrotkami roznie bywa i nie kazdy by sie nauczyl :) np. na Lechu refren spiewany jest glosniej zwrotki ciszej bo nie wszyscy ogarniaja tak samo jest na Wiśle czy tez Legi gdzie poczatek Snu o Warszawie" jest spiewny glosniej a im blizej konca tym ciszej,
reasumujac,mysle tez ze autor tutaj jest malo wazny, czy to beda Analogsi, Hey, zy Lona hymn wg mnie powinien byc prosty i wpadajacy w ucho i mocno zwiazany z Pogonia w ucho a nie jak wyzej wymieniane "dni ktorych nie znamy" ,

Dokładnie!!! Najważniejsze, żeby cały stadion znał i śpiewał. A hymn wisły osobiście mi się nie podoba i nie chciałbym, aby nasz był utrzymany w tej konwencji. Ale to nie jest tematem, więc nie rozwijam go.

"MY PORTOWCY, MY PORTOWCY NASZ CHARAKTER SIŁĄ JEST!!!"
avelyn
Kibic
Na forum od 8051 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 20:23

narodowiec napisał:  

W ogóle jest jeszcze jeden z bardziej znanych jazzmanów na świecie ze szczecina - Jan "Ptaszyn" Wróblewski, ale on to chyba nie zabardzo się nadaje do tego.

w jakim sensie jest ze Szczecina?:> ani sie tu nie urodzil, ani nie studiowal, a potem to przeciez koncertowal na swiecie i w kraju :) w dodatku jego kompozycje raczej dla ucha chwytliwe nie sa ;p

wg mnie najlepiej do napisania hymnu nadaja sie kukiz albo pogodno. dobre teksty, dobra muza, widac ze sa wstanie napisac cos dla mas ;]

Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
U-96
Kibic
Na forum od 8162 dni

**

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 22:08
Analogs moze jeszcze pare lat temu tak ale teraz to inna bajka, moze Junkersi - jedna pisoenke o Pogoni juz maja ;)

Szlugi, wóda, gołe baby !
Muzzy
Kibic
Na forum od 7861 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 01:18
Kukiz i Pogodno to moim zdaniem niezły pomysł. Ale od siebie dorzucę jeszcze jeden.
Do słuchania szant jest mi, delikatnie mówiąc daleko. Ale pamiętam, że jedna z nich, bardzo krótka i prosta pasowała mi na hymn Pogoni. Nie wiem, czy ktoś z was kojarzy: przed regatami była oficjalna strona The Tall Ships' Races www.szczecin2007.pl. Jak się ją otwierało (teraz już tak nie jest), to pojawiała się czołówka, na której leciała szanta. Miała mniej więcej taki tekst:

Chwyćmy za liny, do walki już czas,
Razem chłopaki, niech wiatr niesie nas.
Los naszą księgę zapisze wśród fal
W pieśń o żeglarzach, co wciąż płyną w dal.

Od razu jakoś mi przyszło do głowy, że jej melodia była dobra do odśpiewania przez tłum ludzi na stadionie. Tym bardziej, że taki hymn nawiązywałby do morskiego charakteru klubu. A przecież tekst hymnu nie musi nawiązywać bezpośrednio do samego klubu (typu: jesteśmy Pogoń, gramy dobrze, nasi kibice są najlepsi, jest ogólnie zajebiście, itd.). Np. w hymnie Liverpoolu nie ma ani słowa o klubie, a jest to chyba najbardziej efektowny ze znanych hymnów. Jak wchodziłem na tę stronę, to nasunęła mi się nawet jakas tam druga zwrotka (inwencja własna - nie śmiać się :p ):

Niech dziś zwycięstwo przyniesie nam los,
Niech oceany usłyszą nasz głos,
Niech z naszych gardeł popłynie wśród fal
Pieśń o żeglarzach, co wciąż płyną w dal.

Jest tylko ten problem, że za cholerę nie mogę znaleźć tej szanty w internecie. Wiem, że jest to kawałek zespołu Qftry, czyli w 100% szczecińskiego. Jeśli ktoś kojarzy tę melodię albo wie gdzie ją znaleźć, to niech wrzuci linka, bo jeśli nikt nie kojarzy melodii, to bez sensu dyskusja. A jak mówię, ta melodia dobrze nadaje się na odśpiewanie na stadionie.

Dodaję kilka linków do hymnów klubów w Polsce:

Hymn 1 - - moim zdaniem bardzo dobry hymn, chociaż długi

Hymn 2 - dobry hymn; przykład, że taka pieśń nie musi bezpośrednio traktować o klubie; moim zdaniem najlepsze są właśnie takie, które nawiązują do niego bardziej metaforycznie

Hymn 3 - przykład jak nie powinien wyglądać nasz hymn; głupi i płytki

Hymn 4 - jak wyżej

Hymn 5 - jak wyżej

Hymn 6 - już lepiej, ale tekst wciąż kiepski...

Hymn 7 - nie za bardzo słychać słowa, melodia dobra, ale nie na hymn

I na deser (tylko dla najwytrwalszych) ;)

Hymn 8

Ostatnio edytowany przez: Muzzy, 12 grudnia 2007, 02:39 [4 raz(y)]

dary
Kibic
Na forum od 8192 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 09:38
Muzzy dokładnie o tym samym wczoraj pomyślałem...;)
Morski Klub Sportowy - aż się prosi, żeby hymn wykonał zespoół szantowy. Osobiście nie cierpię tej muzyki, ale w Szczecinie jest zespół-perełka. Grają szanty połączone z folkiem. To Stary Szmugler. Tu można ich posłuchać. Są nieźli, widziałem ich na żywo. Jak trzeba to mam z nimi kontakt.

http://www.staryszmugler.art.pl/mp3/Stary Szmugler 5 years old mix.mp3

Jednak wydaje mi się, że trudno będzie (chociaż może się mylę) stworzyć szczecińskim zespołom monumentalny utwór, ktory miałby być hymnem Pogoni.

Mój drugi pomysł to cover Vangelisa 1492 - Conquest of Paradise z nowym tekstem o Pogoni, który śpiewa np. chór Politechniki Szczecińskiej.

Trzeci pomysł, to zapomniana "Piosenka piłkarska" nieistniejących już Chłopców z Placu Broni, której cover ze zmienionymi słowami może nagrać np. Pogodno. Jest melodyjna a Pogodno mogłoby jej dodać trochę czadu. Pewnie chodzi gdzieś w sieci. Tekst ma taki (zmieniony Polska na Pogoń i barwy):

Słowa hymnu nie kleją się gdy przegrywasz mecz
Choć przegrywać ludzka rzecz, zwycięzcą lepiej być
Bohaterów przeszłości mit nie wystarczy by teraz żyć
To co dziś ważniejsze jest - granatowo-bordowy gniew

Przegrywają tylko ci, co o zwycięstwie nie chcą śnić
Koło fortuny nie toczy się kiedy wygrać chcesz
Wiara wielką siłę ma, wiarą można zmienić świat
Nadszedł czas by z szyderców kpić, do zdobycia każdy jest szczyt

Refren:
ooo! ooo! jee!
teraz Pogoń musi wygrać każdy mecz !
teraz Pogoń musi wygrać każdy mecz !

POGOŃ TO MY !
Cywil
Kibic
Na forum od 7131 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 13:30
Mundek, czy mógłbyś napisać jak tam wczorajsze rozmowy z Kukizem i LP? Czy wykazali jakiekolwiek zainteresowanie? :)

phoenix
Kibic
Na forum od 6473 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 14:30

Muzzy napisał:  

Hymn 1 - - moim zdaniem bardzo dobry hymn, chociaż długi

wg mnie wlasnie hymn craxy jest wlasnie kiepski, no ale czego mozna od nich wymagac ;)

Dobre chłopaki reprezentują JP.
Wszyscy razem JP.
no
Kibic
Na forum od 6520 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 15:08
a może by na stadion powróciła piosenka ta co była zawsze po strzelaniu bramki ? nie pamiętam nazwy, ale było coś la la la la lalala

ROJ
Kibic
Na forum od 7035 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 15:12
Hymn Arki to na pewno nie Rota; to jest przeróbka River Plate.

Co do hymnu czy moglibyście umieszczać w tym wątku wszystkie wam znane hymny. Najlepiej w dwóch wersjach jednej wykonywanej przez zespół, a drugiej wykonywanej przez kibiców na stadionie.
Nie ograniczałbym sie tylko do hymnów z Polski.

mundek
Kibic
Na forum od 7397 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 15:29
Z Kukizem nie udalo mi sie nawiazc kontaktu. Za to rozmawialem z Janem Borysewiczem i ten jest jak najbardziejna TAK. Chcialby tylko pogadac z przedstawicielami kibicow i wladzami klubu. wazna kwesta beda zapewne finanse. Mysle ze sprawe mozna byloby rpzegrac tak, ze LP gra koncert na 60-lecie na stadionie, miasto lub klub im placi za wystep a oni w ramach tego za free robia nam hymn.
Notabene za koncert LP trzeba zaplacic cos okolo 20 tys.
Mysle ze teraz wszystko nalezy do wladz klubu.
pozdro

ja kocham Pogon
tomek77
Kibic
Na forum od 6226 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 17:40
Uważam, że pomysł aby hymn śpiewał zespół szantowy jest całkiem dobry. Ze swojej strony mogę dodać jeszcze grupę Emerald. Też są ze Szczecina, a muzyka, którą grają to takie połączenie folku z rockiem. Pomysł z Lady Pank też jest fajny, bo oni deklarowali nie jednokrotnie swoją sympatię do Szczecina. Jeśli chodzi o sympatię do klubu, to związana ona była ze znajomością z piłkarzami. Nie wiem jak wygląda to teraz. I jak widać podchodzą do sprawy profesjonalnie, bo chcą rozmawiać nie tylko z działaczami, ale z kibicami. Ważne jest to, że w ogóle wyrazili chęć, bo część się wypięła (np. Hey).

Niebuszewiak
Kibic
Na forum od 7353 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 17:47

MolestaEwenement napisał:  
a może by na stadion powróciła piosenka ta co była zawsze po strzelaniu bramki ? nie pamiętam nazwy, ale było coś la la la la lalala

Żartujesz prawda?

Co do hymnu, to cieszę się, że jego tekst będzie kontrolowany, bo jak widać bardzo łatwo spieprzyć sprawę i narazić się na pośmiewisko.

Zawsze Pogoń Szczecin MKS.
kumpel
Kibic
Na forum od 6311 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 18:15
Hymn Pogoni był jest i będzie jeden bynajmniej dla mnie i nie potrzeba go zmieniać!Lepiej sie go nauczcie bo narawde kiedy to śpiewacie na stadionie to brzmi to żałośnie

Nie rzucim ziemi skąd nasz klub
Nie damy pogrześć sławy
Gryfa my naród Gryfa ród
Szczeciński Klub Sportowy
Nie będą pyry pluć nam w twarz
Ni bluzgać nas od śledzi
Do boju stanie Gryfa Ród
Tak nam dopomóż Bóg
Tak nam dopomóż Bóg

Bo blanty mnie nie trują, jak nigdy mnie nie truły, tu mi skrusz to jaramy...
Cywil
Kibic
Na forum od 7131 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 18:48

mundek napisał:  
Notabene za koncert LP trzeba zaplacic cos okolo 20 tys.

w czasie wakacji media podawały kwotę dwa razy wyższą (40 tys zł). Rzekomo takie honorarium zainkasował zespół za występ i tyle zwrotu domagały się władze Pruszcza w związku z jakimiś wybrykami Janusza Panasewicza. Nie wiem ile było w tym prawdy ale rozbieżność jest spora. Jak wiadomo pismaki lubią przesadzać.

Teraz pozostaje inna kwestia. Czy lepiej żeby hymn napisały uznane gwiazdy (np. LP) za, bądź co bądź, sporą kasę, czy też ktoś, z być może mniej medialnym nazwiskiem, ale za to związany z miastem i piszący "od serca" (np. Pogodno).

A co do opcji "szantowej" to też myślę że jest dość ciekawa i warta rozważenia. pzdr.

tomek77
Kibic
Na forum od 6226 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 19:19

Cywil napisał:  
Rzekomo takie honorarium zainkasował zespół za występ i tyle zwrotu domagały się władze Pruszcza w związku z jakimiś wybrykami Janusza Panasewicza.

Jak wiadomo od zawsze chłopaki były rozrywkowe, więc tym bardziej mogą pisać hymn :P.

p.s. Oczywiście nie przekreślam wykonawców ze Szczecina. Gdybym to ja był utalentowanym muzykiem (a niestety mimo wielu prób nie jestem), napisałbym i zagrałbym hymn za darmochę i uważałbym to za wielki zaszczyt. Być może to jest droga. Kto powiedział, że ktoś anonimowy nie może napisać wielkiego hitu, którego będą nam zazdrościć kibice w całekj Polsce.

p.s.2 Muzzy ani jeden z wymienionych przez Ciebie hymnów (wyjątek Legia - i to nie z wiadomych powodów, po prostu ta piosenka świetnie oddaje uczucia kibiców chodzących na Legię) nie może być wzorem dla nas. One są po prostu żenujące i gdybym był kibicem któregoś z tych klubów (dziękuję Bogu, że nie jestem), to na pewno bym go nie śpiewał. Dodałbym jeszcze hymn wisły k...

Ostatnio edytowany przez: tomek77, 12 grudnia 2007, 19:28 [1 raz(y)]

Lrd
Moderator**
Na forum od 7219 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 20:17

kumpel napisał:  
Hymn Pogoni był jest i będzie jeden bynajmniej dla mnie i nie potrzeba go zmieniać!Lepiej sie go nauczcie bo narawde kiedy to śpiewacie na stadionie to brzmi to żałośnie

Nie damy pogrześć sławy
Gryfa my naród Gryfa ród
Ni bluzgać nas od śledzi
Do boju stanie Gryfa Ród
Tak nam dopomóż Bóg
Tak nam dopomóż Bóg

Zacznijmy od tego, że nie pamiętam kiedy to ostatnio było śpiewane na stadionie. Może nie zwróciłem uwagi, ale chyba dosyć dawno. A po drugie wg mnie przytoczona przez Ciebie przyśpiewka nie nadaje się na hymn. To, że jest ułożona na wzór Roty, nie oznacza wcale, że od razu musi być hymnem Pogoni. Przejżyj tekst tej przyśpiewki i zastanów się, co tu jest nie tak .. ;]

Against modern wszystko!
kopol
Kibic
Na forum od 7976 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 21:19
Podoba mi sie pomysł, żeby to było w stylu szant.Może by tak Jurek Porębski.Z tego co wiem to trochę działa w Swinoujściu więc zwiazany jest z naszym regionem :)

tomek77
Kibic
Na forum od 6226 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 21:52

kumpel napisał:  

Nie damy pogrześć sławy
Gryfa my naród Gryfa ród
Ni bluzgać nas od śledzi
Do boju stanie Gryfa Ród
Tak nam dopomóż Bóg
Tak nam dopomóż Bóg

Skoro piszesz o tym, że nie będą pyry pluć nam w twarz, to dlaczego masz jako avatar butelkę piwa lech? Wiesz skąd wzięła się nazwa tego piwa? Jak nie, to niech będzie to dla ciebie zagadka. Ja tam wolę osobiście Bosmana. Jednak, to jest temat o hymnie, więc nie ma co dalej o tym dyskutować.

Cz
Kibic
Na forum od 7380 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 12/12/2007 23:10
Warto przyjrzec sie szczecinskim wykonawca, a nie placic ludziom nie zwiazanym ze Szczecinem. Moze warto byloby dotrzec do zespolu Hybryda:)

www.sectorshop.net
 - 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 11  - 12  - 13  - 14  - 

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.16 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005