Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> Hymn Pogoni !!! << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
phoenix
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 6473 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 10/12/2007 21:32

Cytat:  
- Chciałbym zainteresować szczecińskie środowisko sportowe i artystyczne sprawą związaną z obchodami 60-lecia Pogoni Szczecin - pisze Jarosław Stępski, wiceprezes Stowarzyszenia Kibiców Pogoni Portowcy.
Chodzi o odwieczny problem z powstaniem klubowego hymnu, który mimo wieloletnich dyskusji powstać jakoś nie może. Wzorem Wisły Kraków, Cracovii czy Legii odgrywany byłby m.in. przy wyjściu piłkarzy na murawę.
We wspólnym gronie grupy roboczej pracującej nad przyszłorocznymi obchodami 60-lecia (klub, Stowarzyszenie MKS Pogoń Szczecin, Portowcy) stwierdziliśmy, że dobrze by było, gdyby taki hymn powstał właśnie w przyszłym roku. Centralny punkt obchodów przypaść ma na 23-25 maja. Chcielibyśmy, aby znani artyści zaśpiewali premierowo hymn w święto "Dumy Pomorza".
W czym tkwi problem? Jako ludzie przygotowujący obchody słabo orientujemy się w krajowym rynku muzycznym. Nie mamy kontaktów do artystów, ani ich menedżerów. Za pośrednictwem "Gazety" chcemy nagłośnić temat projektu i zachęcić do współpracy artystów, którym bliska jest Pogoń. Pomysł taki ma poparcie w klubie i u kibiców.
Trudno szukać jakiejś konkretnej muzyki czy słów, bo dotychczas utwory związane z Pogonią nagrali Quo Vadis i chłopaki z EG, czyli Gryfina. Tym razem chodzi o muzykę bardziej "klasyczną". Być może w powstaniu utworu pomogliby Hey, Pogodno, Maciej Silski czy Paweł Kukiz, który niejednokrotnie deklarował, że Pogoń darzy wielką sympatią. Może inni zaproponowaliby swój pomysł.
Na konkurs czy plebiscyt, w którym decydujący głos mieliby kibice, jest już raczej za późno. Dyskusja nad wyborem piosenki mogłaby potrwać miesiące, a rocznica powstania Pogoni zbliża się wielkimi krokami. Nie muszę chyba nadto pisać, że tekst hymnu musiałby odnosić się do historii, tradycji granatowo-bordowego klubu. Muzycy mogliby także dać polot swojej fantazji i napisać, jak sami postrzegają sportową "Dumę Pomorza".
Przyszły rok to doskonała okazja do powstania szlagierowego utworu kojarzonego z naszym klubem. Jeśli nie teraz, to kiedy? Jeśli kogoś zainteresowaliśmy propozycją - czekamy na sygnał.

zrodło: Pogońonline.pl

Dobre chłopaki reprezentują JP.
Wszyscy razem JP.
Cywil
Kibic
Na forum od 7131 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 00:23

Cytat:  
Na konkurs czy plebiscyt, w którym decydujący głos mieliby kibice, jest już raczej za późno

pozostawię bez komentarza...

a tak na marginesie, w ramach ciekawostki, to o co chodzi z tym Kukizem? Nigdy mi się nie obiło o uszy nic takiego.

WNB
Kibic
Na forum od 6906 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 01:12

Cywil napisał:  

Cytat:  
Na konkurs czy plebiscyt, w którym decydujący głos mieliby kibice, jest już raczej za późno

a tak na marginesie, w ramach ciekawostki, to o co chodzi z tym Kukizem? Nigdy mi się nie obiło o uszy nic takiego.

Z 8 lat temu robił w naszej telewizji program o propagandzie i życiu w PRL, pamiętam jak częśc tych rzeczy opowiadał z trybun stadionu.:]

Siła Płynie Z Krwią , Duma Razem Z Nią ->Duma Pomorza
Cobra_S
PogonOnLine TEAM
Na forum od 7619 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 07:46

Cywil napisał:  

Cytat:  

akurat się składa, że jestem autorem tego tekstu
jeśli uważasz, że jest jeszcze czas na konkurs, plebiscyt na hymn to czekam na twoje propozycje
zrobimy ogłoszenie, napiszemy do kogo trzeba (z pewnością wiesz gdzie?, może Doda, Mandaryna, Wiśniewski) i poczekamy na oddźwięk
jak dobrze umiesz liczyć do centralnych obchodów pozostało 5 miesięcy, uważasz, że to dużo, czy mało czasu?
poza tym jeśli myślisz, że po powstaniu jakiejś propozycji na hymn kibice nie odniosą się do niej to jesteś w błędzie.nad treścią hymnu, który miałby powstać będą czuwać przede wszystkim kibice
irytują mnie takie wpisy, bo temat hymnu jest wałkowany od lat i jakoś nikt wcześniej nie wpadł na pomysł konkursów i plebiscytów na hymn, wszyscy czekali aż samo się napisze i nagra
teraz jest szansa, że ktoś się może zgłosi i wyrazi chęć pomocy, usiądziemy razem do pracy i do wiosny uda się coś sklecić

Cywil
Kibic
Na forum od 7131 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 08:49
heh... w takim razie zaszło nieporozumienie, choć myślę, że to zdanie jest odrobinę niefortunne. Nie mam na myśli jakiegoś ogólnego plebiscytu, głosowania itp. bo na to oczywiście nie ma czasu. Zabrzmiało to tak jakby kibice mieli mieć gówno do gadania. Jednaj tekst przeczytałem dość pobieżnie i nie zwróciłem uwagi na to, że pojawia się tam Twoje nazwisko (choć jest na samym początku:)) i jakoś pierwsze co przyszło mi na myśl to że znowu będzie to coś w stylu Waszak i w.w. Michał W. (było coś takiego i to całkiem niedawno). Mój błąd. Teraz, po ponownym przeczytaniu, widzę że zajęli się tym ludzie kompetentni i jak najbardziej odpowiedni i bardzo dobrze. pzdr.

dary
Kibic
Na forum od 8192 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 08:51

WNB napisał:  

Cywil napisał:  

Cytat:  

Z 8 lat temu robił w naszej telewizji program o propagandzie i życiu w PRL, pamiętam jak częśc tych rzeczy opowiadał z trybun stadionu.:]

"Od Szczecina do Opola..." Może dlatego ;)

POGOŃ TO MY !
mundek
Kibic
Na forum od 7397 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 11:01
Spokojnie. czas na dyskusje bedzie choc na pewno nie na plebiscyt. nic nie zostanie hymnem klubu wbrew kibicom. gdybyscie pogadali z menadzerami wiedzielibyscie ze zrobienie takiego kawalka to nie jest prosta sprawa jesli chodzi o czas. Kukiz? Przyznawal sa sympatie do Pogoni w kilku wywiadach TV i prasowych.

ja kocham Pogon
Bengoro
Kibic
Na forum od 6267 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 11:46
A Nosowska, jest od nas, sympatyzuje z Pogonią i Legią, Pogoń Szczecin Wita was... to jest dobry utwór

Ojczyzna – to wielki zbiorowy obowiązek.

FC Kamień Pomorski
Ligowiec.net Team
Cywil
Kibic
Na forum od 7131 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 13:20
Myślę też , że nie należałoby na starcie skreślać Quo Vadis. Wprawdzie np. "hit na mundial" jest mocno średni ale "Pogoń Szczecin wita was" (cały album) jest już bardzo dobry i trzyma klimat. Sądzę, że Skaya i spółka mają potencjał i są wstanie wyrzeźbić coś odpowiedniego.

Cytat:  
Nie mamy kontaktów do artystów, ani ich menedżerów.

z menadżerami to akurat chyba nie problem bo wszystko jest na stronach zespołów...

żeby nie być gołosłownym:

Pogodno:
Management:
Łukasz Tic, tel. 602 416 110, [email protected]

Hey:
ARTGRUPA Agencja Artystyczna
Krzysztof Dominik - manager
tel. 022 617 05 55
fax 022 617 08 30
[email protected]
[email protected]

quo vadis:
[email protected]

Maciej Silski:
Jerzy Tolak
telefon: +48 601 206 105
e-mail: [email protected]

Kukiz i Piersi
Kontakt w sprawach dotyczących zespołu i innych:
Mały
e-mail [email protected]
lub tel. 664466813

Kontakt w sprawach koncertowych:
Agencja AMC
tel. 022 8393505
lub e-mail [email protected]

Ostatnio edytowany przez: Cywil, 11 grudnia 2007, 14:35 [1 raz(y)]

mundek
Kibic
Na forum od 7397 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 15:14
Wiekszosc telefonow wykonalem juz wczoraj. Jak narazie pomyslem zachwycone jest Pogodno i chlopaki sa na ”tak”. Dzis mam rozmawiac z Kukizem i Lady Pank.
Co myslice o Pogodnie?

ja kocham Pogon
Cywil
Kibic
Na forum od 7131 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 15:34
Szczerze powiedziawszy ciężko mi wyobrazić sobie hymn Pogoni w stylistyce prezentowanej przez Pogodno. Dlatego trudno tu cokolwiek na ten temat powiedzieć, choć bardzo ciekawe jak chcą się do tego zabrać. Cieszy to, że ktoś podchwycił ten temat.

mundek
Kibic
Na forum od 7397 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 15:43
Moge powiedziec ze nie bedzie to stylistyka Pogodna...

ja kocham Pogon
tomek77
Kibic
Na forum od 6226 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 15:50

mundek napisał:  
Wiekszosc telefonow wykonalem juz wczoraj. Jak narazie pomyslem zachwycone jest Pogodno i chlopaki sa na ”tak”. Dzis mam rozmawiac z Kukizem i Lady Pank.
Co myslice o Pogodnie?

Fajnie byłoby gdyby hymn śpiewał zespół ze Szczecina. A jeśli chodzi o Pogodno, to uważam, że piszą świetne teksty, więc podołają. Ważne aby hymn był tak napisany, żeby mógł go śpiewać cały stadion.

"MY PORTOWCY, MY PORTOWCY NASZ CHARAKTER SIŁĄ JEST!!!"
phoenix
Kibic
Na forum od 6473 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 16:28
The Analogs sa za Szczecina chyba, oni by mogliby cos zanucic :D

Dobre chłopaki reprezentują JP.
Wszyscy razem JP.
IS
Kibic
Na forum od 6940 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 16:36
Łona i byli członkowie zespołu Klaboranci ze Szczecina. Proszę brać ich pod uwagę po jeden z nich jest np w Homo Twist, drugi gdzieś tam kręci sie koło Eweliny Flinty. Moze nawet Jacek i Marek Chrzanowscy którzy tez coś tam przy Hołdysie robili i nagrywali chyba z nim płyte. Środowisko ogólnie jest tylko trzeba dotrzeć do ludzi, a Hey to w ogole bez dyskusji powinien przystąpić do projektu - jak nie przystąpią to ich już nie słucham więcej hihi .

W ogóle jest jeszcze jeden z bardziej znanych jazzmanów na świecie ze szczecina - Jan "Ptaszyn" Wróblewski, ale on to chyba nie zabardzo się nadaje do tego.

IS
Kibic
Na forum od 6940 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 16:38

phoenix napisał:  

Lepiej zostawmy im granie dla gówniarzy w starej cynkowni ;) Mówmy o poważnych zespołach i ludziach.

monter
Kibic
Na forum od 7396 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 16:43

narodowiec napisał:  

phoenix napisał:  

Lepiej zostawmy im granie dla gówniarzy w starej cynkowni ;) Mówmy o poważnych zespołach i ludziach.

Analogsi mają tyle wspólnego z Pogonią, co to forum z Republiką Konga.

MKS Pogoń Szczecin Polska
PSMKS
Patriotyczna PS
Na forum od 7555 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 16:44
Pogodno może być chodź nie preferuje ich stylu lecz gdyby mieli by skomponować piosenkę którą by mógł odśpiewać cały stadion i wiązała by się z historią myślę że fajnie by to wyglądało ... Lady Punk ?! Myślę że pewnie by chcieli troszkę kasy i nie oddali by tego klimatu pomimo wielu hitów wydanych przez nich...
Są to tylko moje przemyślenia może się ktoś nie zgadzać itd ale nie znam się zbytnio na naszym muzycznym podwórku . Pozdrawiam

Przyjaciele Nie Tylko z Trybun !
mundek
Kibic
Na forum od 7397 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 16:44
Powiem tylko tyle: z HEYEM jest raczej lipa... tez jestem zdziwiony...

ja kocham Pogon
tomek77
Kibic
Na forum od 6226 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 11/12/2007 16:58

monter napisał:  

narodowiec napisał:  

phoenix napisał:  

Analogsi mają tyle wspólnego z Pogonią, co to forum z Republiką Konga.

Nie ma znaczenia czy Analogs mają coś wspólnego z Pogonią, czy nie. Bo który wykonawca z wyżej wymienianych ma coś wspólnego? To, że Kukiz mówi, że szanuje Pogoń nic nie znaczy. Hey raczej się wypnie. A analogs są przynajmniej ze Szczecina i utożsamiają się z nim: http://www.youtube.com/watch?v=Uvt6tkTUdQQ . Nie uważam, że to akurat oni powinni śpiewać hymn, bo kiedyś dystansowali się od kibicowania Pogoni. Za to jedna z flag ma cytat z ich piosenki (podejrzewam, że oni akurat z tym nie mają nic wspólnego i być może nawet nie mają pojęcia o tym): "Byliśmy tu i zawsze będziemy, Stąd jesteśmy i tu umrzemy". Nie ważne kto napisze hymn, ważne żeby stał się on naszą wizytówką, tak jak "Pieśń o Warszawie" na Legii.

"MY PORTOWCY, MY PORTOWCY NASZ CHARAKTER SIŁĄ JEST!!!"
 - 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 11  - 12  - 13  - 14  - 

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.28 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005