Wiecie na czym polega szczęście i jednocześnie nieszczeście Szczecina: Szczęcie to takie że miasto nie jest doinwestowane, tereny nie są zepsute bo jakby miało w szczecinie powstawać ciągle cos takiego jak galaxy albo to co ptak planuje na dąbiu to ja dziękuje juz lepiej niech nie ruszaja tych terenów i ich nie psuja pod względem urbanistycznym, nieszczescie tego miasta to z kolei brak porzadnych przemyślanych iwestycji i tutaj pytanie dlaczego rada osiedla dąbie nie chce zgodzic sie na inwestycje na tych terenach, bo może jednak sa tam ludzie którzy zdają sobie sprawe ze jak ktoś wybuduje tam jakiś szklany hangar to teren zostanie stracony i nie bedzie juz tak interesujący lub odwrotnie może są tak głupi i być moze faktycznie chodzi o kase w łape żeby im dali a oni sie wtedy zgodzą - a jesli tak jest to ja jako były radny osiedla pytam się kim u licha jest taki gość co zasiada w tej radzie; oni nawet pieniedzy niedostaja za to ( po za przewodniczącym rady - symboliczne 300 zł) nie mowiac juz ze spotykaja sie od swięta raz na 2 lub 3 tygodnie. Ja osobiście jeśli mam wyrazić opinie na temat przyszłości Szczecina to powiem tak: wierze w to miasto
Gadasz jak połamany... aqapark? Uwazasz tak jak Maryjan ze jest to obecnie w Szczecinie niezbedna inwestycja? Ja uwazam ze nie. Jest wiele innych bardziej potrzebnych a to swoją drogą. Lotnisko? Po co w Szczecinie lotnisko? Czy wiesz ze w Goleniowie lotnisko ma ogromny potencjal, ktory nie jest wykorzystany bo nie ma na tą chwilę takiej potrzeby, po co w takim razie lotnisko w Szczecinie? Z syfem na ulicach zgodze sie polowicznie bo widac go w wiekszosci polskich miast niestety.
Odp: Ptak dostał tereny ! - 18/04/2006 18:25
Rady osiedla sa w wiekszosci totalnie bezuzyteczne. Pobieraja z kasy miasta kilkaset tysiecy zl. rocznie zazwyczaj na swoje imprezki co kilka tygodni.
Tak tak, i kur.. może mieszkasz w Szczecinie ? szkoda mi takich co tak uważaja.
Ale taka jest prawda. W Szczecinie NIC nie ma. Zero imprez kulturalnych, syf na ulicach, zasrane chodniki, brak lotniska, brak aquaparku, dworzec z XIX wieku... Mozna wymieniac w nieskonczonosc. Nawet stadion (z całym szacunkiem) ze swoich "pięknym" dachem szwankuje.
Gadasz jak połamany... aqapark? Uwazasz tak jak Maryjan ze jest to obecnie w Szczecinie niezbedna inwestycja? Ja uwazam ze nie. Jest wiele innych bardziej potrzebnych a to swoją drogą. Lotnisko? Po co w Szczecinie lotnisko? Czy wiesz ze w Goleniowie lotnisko ma ogromny potencjal, ktory nie jest wykorzystany bo nie ma na tą chwilę takiej potrzeby, po co w takim razie lotnisko w Szczecinie? Z syfem na ulicach zgodze sie polowicznie bo widac go w wiekszosci polskich miast niestety.
Bardzo popieram takie wypowiedzi. Trzeba dażyć do tego żeby lotnisko w goleniowie sie jeszcze rozwijało, jakby na to niepatrzec jest to nasze lotnisko i ma znakomite położenie moim zdaniem. Po drugie infrastruktura to jest dzisiaj cel tego miasta, odpowiednia baza w rozbudowaniu obwodnic zachodniej, przeprawy przez police nowych dróg i mostów to dzisa szansa dla Szczecina żaden inwestor tutaj nie przyjdzie jeśli zobaczy ze Szczecina to "wioska z tramwajami" - mozna polemizowac z tym cytatem, ale nie da sie ukryć ze w szczecinie brak idei i ducha do rozwoju tego miasta.
Rady osiedla sa w wiekszosci totalnie bezuzyteczne. Pobieraja z kasy miasta kilkaset tysiecy zl. rocznie zazwyczaj na swoje imprezki co kilka tygodni.
W połowie bym sie nawet zgodził. Kazda rada osiedla ma limit pieniedzy które co rok moze pobrac z kasy mista Szczecina - bodajze nawet do 50 tys zlotych - większość jest wykorzystywana na renowacje chodników, boisk szkolnych, orzadkowanie parków, akurat rada osiedla Arkonskie- Niemierzyn jest najlepszym przykładem pełnego wykorzystania pieniędzy. Na imprezy tak za wiele funduszów nie idzie, a nie ukrywajmy ze mieszkańcy osiedli tez maja prawo do zabawy tym bardziej że licznie przychodą i patrzą na takie inicjatywy.
Odp: Ptak dostał tereny ! - 18/04/2006 18:53
W sumie to niestety Szczecin jest komunikacyjnym zadup..... mimo doskonałych naturalnych warunków z uwagi na położenie. Od wielu lat rządzący nie sa w stanie wykorzystac położenia komunikacyjnego Szczecina, czy chodzi o kolej, autostradę czy nawet transport morski, przyznała to nawet aktualna sejmowa komisja transportu, nawet w Warszawie ktos zobaczył że tu potrzeba inwestycji infrastrukturajnych.
Miasta takie jak Kraków, Wrocław czy Poznań zostawiają nas daleko z tyłu m.in . właśnie dlatego. Klimat dla inwestycji w szczecinie jest bardzo nieciekawy , było np. kilka firm z USA którym najpierw odmówiono wejscia na rynek a potem zaoferowano im je za łapówke itp. Problem tkwi w filozofii, niestety to nie inwestorzy aktualnie zabiegaja o inwestycje ale miasto powinno zabiegac o inwestorów.
Pozatym Szczecin potrzebuje lotniska tu w Szczecinie, nie w Goleniowie, Stargardzie, czy Świnujściu ale tu w Szczecinie powinno byc miejskie lotnisko. Przez wiele lat wydawało się że idealnym miejscem było by rozbudowanie i wybudowanie nowego lotniska w Dąbiu ale protestował aeroklub i nic z tego nie wyszło.
Od kilku lat studiuję w Poznaniu i na prawdę jednym z powodów sukcesów poznania jest lotnisko Ławica i fakt że dzięki temu miasto jest łatwo dostępne dla inwestorów. Każde połaczenia lotnicze, kolejowe czy autostrada sprawia że miasto jest łatwiej dostępne dla kogoś kt ma pieniądze i chce cos z nimi zrobic.
Sam byłem świadkiem jak znajomy musiał wciskać kit obcokrajowcom że lotniskow Goleniowe to przejściowe tymczasowe lotnisko wojskowe z którego Szczecin chwilowo korzysta bo nie mogli zrozumieć że miasto tej wielkości nie ma lotniska i nie planuje jego budowy.
Turyści którzy jeżdzą do Wrocławia czy poznania lotnisko mają blisko miasta i łatwo ich ściągnąć do miasta my musielibyśmy ich ściągać do goleniowa i wozic busami do miasta, niestety jest to smutna prawda.
Nie wiem jak się skończą inwestycje Ptaka ale niech one będą i niech cos się dzieje , może to chociaż będzie dla miasta jakaś szansa. Ja mu życze aby mu wyszło i aby na tym zarobił, bo może to da jakąs szansę Pogoni na stabilne funkcjonowanie a dalszej erspektywie walke o puchary czy mistrzostwo Polski.
Tak tak, i kur.. może mieszkasz w Szczecinie ? szkoda mi takich co tak uważaja.
Ale taka jest prawda. W Szczecinie NIC nie ma. Zero imprez kulturalnych, syf na ulicach, zasrane chodniki, brak lotniska, brak aquaparku, dworzec z XIX wieku... Mozna wymieniac w nieskonczonosc. Nawet stadion (z całym szacunkiem) ze swoich "pięknym" dachem szwankuje.
Mowie ogolnie o infrastrukturze, ktora jest u nas gowniana, wybudowana jeszcze za komuny. Szczecin nie ma Centrum, bo jakis architekt zazyczyl sobie, aby nowe budynki nie byly wyzsze niz istniejace kamienice. Aquapark jest potrzebny, nie moge jezdzic ciagle do Gryfina. Mialbym na to czas tylko raz w tygodniu. Gdybym mial blizej, jezdzilbym sobie po zajeciach na uczelni (forma relaksu). Lotnisko?? niech Ci bedzie. W Szczecinie jest zbedne, ale np. poprawilbym wyglad dworcow kolejowych bo na nich zwyczajnie wali moczem. Niewazne co jest budowane, wazne aby ruszyło. DOŚC STAGNACJI.
Ha ha ha, he he, ho-ho, uh, uh, ha-ha, ha...And I thought my jokes were bad...
Odp: Ptak dostał tereny ! - 18/04/2006 19:09
A ten głos to skad? Akurat absurdem jest twierdzenie ze lotnisko w Goleniowie sie nie sprawdza, faktycznie wybudowanie lotniska 10 km blizej na dabiu usprawniłoby komunikacje - buahahahaha -, przypominam ze dabie tez nie leży na jakims obszarze w centralnej częsci miasta i turysci tez musieliby dojezdzać - jakieś kulawe argumenty podajesz. Wystarczy dobrze wykorzystac lotnisko w Goleniowie wybudowac trase szybkiego ruchu tak aby droga z Goleniowa do centrum Szczecina była pokonywana w bardzo małym odstepie czasowym, poza tym lotnisko w goleniowie ma jeden z najbardziej nowoczesnych terminali w Polsce jaki jest sens wydawania szmalu na drugie lotnisko skoro inwestuje sie coraz wiecej w te ktore jest w Goleniowie i które od niepamietnych czasów w końcu zaczyna przynosic zyski, coraz wiecej osob korzysta z tego lotniska, nawet ja sam i nie czuje żeby mi sprawiał problem dojazd do niego. Po wtore budowanie dla samego budowania, zeby tylko sie cos działo jest brakiem racjonalnego podejścia do tematu, już mamy tak zepsuta tkanke urbanistyczna że na jej dalsze degradowanie nie możemy sobie pozwolić, jeszcze raz powtórze ze jeżeli maja powstawac jakieś monstra to lepiej poczekać na dogodna sytuacje i wykorzystac lepiej te tereny nawet jeśli miałoby to trwać 5 czy 10 lat. Dla przykładu podam ze lotniska budowane w Europie tez leżą poza miastem albo w jego krańcach, może w przyszłosci jak Szczecin będzie liczył 2 mln mieszkańców co jest mało prawdopodobne to sie wybuduje drugie lotnisko.
Odp: Ptak dostał tereny ! - 18/04/2006 19:17
Własnie w tym tkwi problem my nic nie robimy , usprawiedliwiając się argumentem że jak się rozwiniemy to kiedyś....... a że nic nie robimy miasto się nie rozwija. To jest takie błędne koło.
tu nie chodzi o urbanistyke miasta tu chodzi o infratrukturę drogową całego województwa. Jak to jest że wszystkie niemieckie inwestycje idą do Poznania, skoro my mamy prawie 2 razy bliżej do Berlina
Przecież jak PkP zlikwidowała połaczenie Szczecin Berlin to była normalnie potwarz dla miasta.
Mamy lepsze warunki niż Poznaniacy , ale zostajemy z niczym.
Może to kwestia tego że w sumie żaden z prezydentów nigdy nie miał jakieś wizji długofalowego rozwoju miasta, a Wiejska nam jakoś specjalnie nigdy niepomogła.
Odp: Ptak dostał tereny ! - 18/04/2006 19:30
Z okęcia do centrum Warszawy jedzie się tyle co z Goleniowa do Szczecina także problemu nie widze. Głownym problemem jest brak calosciowego planu zagospodarowania miasta, brak podzialu miasta na strefy itd. Centrum Szczecina powoli bedzie sie przesuwac w strone Odry i za kilkanascie lat powinnismy miec piekne centrum oczywiscie przy opowiednim zarzadzaniu przez ten czas.
Odp: Ptak dostał tereny ! - 18/04/2006 19:41
Ja wiem o co chodzi, ale skoro rozmawiamy o inwestycjach to automatycznie tez o planie zagospodarowania miasta to chyba logiczne prawda?? Nie sztuka jest wybudowanie czegos co potem mało że nie bedzie sprawowało nalezytej funkcji w projekcie przestrzennym to jeszcze może byc szkodliwe dla walorów miejsca w którym to sie będzie znajdować . Infrastruktury nie ma i jakbys przeczytał wyzej co na ten temat pisałem to bys znał moje zdanie - nie bede sie powtarzał. Po trzecie moze przyda ci sie pewna garść informacji na temat infrastruktury miasta i nawet samego lotniska w Goleniowie które piszesz że jest źle połozone czy sam nie wiem co. Trzy lata temu parlament europejski a przedewszystkim niemieccy eurodeputowani nie zgodzili się na dofinansowanie z funduszu europejskiego (na rzecz infrastruktury - to jest 5 programów wspierajacych budownictwo, a raczej ścisle mówiac infrastrukture drogową i wszelką komunkację) przedłuzenia pasa do ladowania na lotnisku w Goleniowie w skutek czego lotnisko nie mogło sie rozwinąć i takowe loty miedzynarodowe większych samolotów nie mogły byc podejmowane, pytanie dlaczego na tym zalezalo niemieckim deputowanym, aby wtedy te lotnisko sie nierozwinęło, mysle ze kazda mądra osoba znajaca sytuację w tym mieście wie o co chodzi i tłumaczyc nie trzeba, przykładów nieprzychylnej polityki niemieckiej wobec polskiego Szczecina mozna tutaj mnożyc np chociażby 1 z brzegu z wykopaniem kanału Ho Fri Wa któy to głosami niemieckich deputowanych dostanie duze dotacje i w skutek czego pomorze zachodnie zostanie zdegradowane: wybudowanie tej odnogi od Odry spowoduje to ze poziom wody drastycznie sie obnizy mało tego że park krajobrazowy w dolinie rzeki odry zostanie zdewastowany to jeszcze ciekawe jak to bedzie ze stocznią szczecinską czy normalnie bedzie mogla wypuszczac statki o duzej nośności, zreszta zagrozen jest wiecej. Niektórym sie wydaje że wszystko jest takie proste wybudować lotnisko, byle jaka inwestycja i juz bedą kokosy dla szczecina. Zreszta o takich sytuacjach mógłbym pisać ksiązki a nie pojedyncze posty na forum Pogoni bo jest tego cala masa.
Odp: Ptak dostał tereny ! - 19/04/2006 15:07
do Aoshi i innych: Lotnisko w Goleniowie jest zajebiscie polozone. Tak jak trzeba. Nigdzie sie teraz nie buduje lotniska obok miasta - bo to utrudnia rozwoj. Co z tego, ze Okecie jest blisko Wawy, jak nie ma go jak rozbudowac a samoloty przeszkadzaja mieszkancom.
Na lotnisko mozna z centrum dojechac nawet w pol godz (pod warunkiem jazdy ile fabryka dala) - mamy przeciez droge ekspresowa, tylko trzeba ja tylko lekko przedluzyc pod same lotnisko. Linie kolejowa tez mozna podciagnac - tory niedaleko lotniska przeciez przebiegaja. problemem Szczecina sa rzadzacy, ktorzy nie potrafia rzadzic - przyciagnac inwestorow, stworzyc warunki rozwoju dla mieszkancow, nie maja planu i pomyslow na rozwoj. Boli mnie ze w tej chwili najwieksze na prezydenture maja dwaj panowie z PO - czyli Nitras i Zaremba. Obaj po politologii, obaj marni jako poslowie, dychawiczni. Alternatywa dla nich nie jest Lubinska, ktora zblaznila sie jako minister.
Odp: Ptak dostał tereny ! - 20/04/2006 18:16
Jakie polskie transfery?
Przecież w tym klubie nie zagra nikt na kim mogło by Ci jako patriotycznemu kibicowi zależeć. Ptak powiedział że 10 brazylijczyków odleci i przylecą następni. Ch.. kładę bo nie ma żadnych szans. Do gadania mamy gówno i to się nie zmieni, a w wielką Pogoń to ja uwierzę dopiero jak od stąd odejdzie. OBY
Odp: Ptak dostał tereny ! - 20/04/2006 18:52
Lotniska w Dabiu... malo z krzesla nie spadlem. Ten teren jest na to za maly... Po zatym juz to widze Rada Osiedla Dabie wydaje przychyla opinie na budowe prawdziwego lotniska... Narazie jakas baba pepla, ze lotnisko powinno zostac bo to jej na reke... Najepiej dla nich jak beda tam laki i zadnej inwestycji nie bedzie... bo ceny ich nieruchomosci nie spadna. (no chyba, ze ktos jej prywatnie posmaruje niezla sumke...) Kazda inwestycja jest dla nich zagrozeniem. To samo tyczy sie innych dzielnic, Taka jest mentalnosc ludzi. Typowe zachowanie psa ogrodnika. Dlatego do tego mista nie sciagna inwestorzy, bo to nie tylko problem zlych wladz, ale takze mentalnosci ludzi... Gdy niewiadmo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Uwazam, ze wszelkie rady osiedli w Polsce maja za duzo do powiedzenia, a ludzie w nich zasiadajcy patrze tylko na siebie...
A co do lotniska w Goleniowie to jego polozenie jest wlasnie dobre... Nie jest uciazliwe dla mieszkancow, a czas dojazdu do nie go nie jest w cale wielki. Jego rozbudowa i unowoczesnie ruszyla by ten region. To samo tyczy sie obwodnicy polickiej, ktora utorzylaby nowa droge na to lotnisko...Dobre polaczenia drogowe do niego rozwiazalyby problem odleglosci do lotniska...
Inna sprawa, ze miasto rozwija sie w kierunku granicy a nie Goleniowa jak kiedys planowano.
Jakie polskie transfery?
Przecież w tym klubie nie zagra nikt na kim mogło by Ci jako patriotycznemu kibicowi zależeć. Ptak powiedział że 10 brazylijczyków odleci i przylecą następni. Ch.. kładę bo nie ma żadnych szans. Do gadania mamy gówno i to się nie zmieni, a w wielką Pogoń to ja uwierzę dopiero jak od stąd odejdzie. OBY
no raczej nie ma szansy na normalna Pogon dopoki tak wychwalany przez niektorych A.P. nie wyp...li stad szybko....
Wasza nienawiść daje mi siłę, żebym stał się mocniejszy!Na zawsze w moim sercu tylko MKS Pogoń Szczecin!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1758171585 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.