Odp: Pogoń Szczecin - Arka Gdynia - 08/08/2006 00:56
Jak czytam niektóre posty, to się zastanawiam, czy Wy kibice POGONI jesteście, czy jakieś zakompleksione ludki.
Jak ktoś nie chce kibicować, to proszę bardzo, nikt Wam na mecz nie każe iść.
A co do piłkarzy to wszyscy są Portowcami, gdyż przywdziewają trykot Pogoni, nie tylko Polacy. Do oceny drużyny trzeba poczekać jeszcze kilka meczy.
Faktem jest, że drużyna powinna się znajdować w Szczecinie i tu manifestacja jest ok, ale nie obrażajcie przypadkiem naszych zawodników, baty jak już należą się działaczom.
Zamiast siać ferment, lepiej się stawić liczną grupą na Arkę, gdyż są to Derby Pomorza i z tego co wiadomo, kibice Arki przyjadą w dużej sile.
Bądźmy 12 zawodnikiem, pokażmy naszym nowym zawodnikom dla kogo mają gryźć trawę.
Tyle ode mnie
DO BOJU MKS MARSZ MARSZ MARSZ DO BOJU MARSZ!!! ZWYCIĘSTWO CZEKA NAS!!!
No właśnie. Każdy chce Polaków, ale co Wy macie do Brazylijczyków - sami się nie sprowadzili do Pogoni.
Jestem pewien, że kiedy zobaczą kilkanaście tysięcy kibiców poczują się dumni jako pilkarze reprezentujący Pogoń. Pamiętajcie, że są to piłkarze młodzi i mogą jeszcze wiele lat grać w klubie.
Oni walczą, biegają, nie można nim nic zarzucić. Tyle że nie są Polakami. Dopóki Ptak będzie w Szczecinie sytuacja się nie zmieni. Chodzi o to, że Brazyliczycy to też Pogoń. Wystarczy szacunek, którego niestety nie mial ćwikła, i nie mają łopiński oraz ptak dla szczecińskich kibiców.
Wątpie, żeby czuli się dumni, skoro przyjechali za kasą i mało ich obchodzi gdzie grają. Nie mozna im nic zarzucić? coś nieprawdopodobnego, bo ja bym im zarzucał mało ambicji i woli walki oraz małe umiejętności piłkarskie. I naprawde w wieku 14 lat mało się wie, wiec jak to juz wczesniej wiele razy pisali - podrośnij a pogadamy
"Przed wojną żydzi a dzisiaj cyganie, wkrótce z tego kraju nic nam nie zostanie..."
No właśnie. Każdy chce Polaków, ale co Wy macie do Brazylijczyków - sami się nie sprowadzili do Pogoni.
Jestem pewien, że kiedy zobaczą kilkanaście tysięcy kibiców poczują się dumni jako pilkarze reprezentujący Pogoń. Pamiętajcie, że są to piłkarze młodzi i mogą jeszcze wiele lat grać w klubie.
Oni walczą, biegają, nie można nim nic zarzucić. Tyle że nie są Polakami. Dopóki Ptak będzie w Szczecinie sytuacja się nie zmieni. Chodzi o to, że Brazyliczycy to też Pogoń. Wystarczy szacunek, którego niestety nie mial ćwikła, i nie mają łopiński oraz ptak dla szczecińskich kibiców.
Wątpie, żeby czuli się dumni, skoro przyjechali za kasą i mało ich obchodzi gdzie grają. Nie mozna im nic zarzucić? coś nieprawdopodobnego, bo ja bym im zarzucał mało ambicji i woli walki oraz małe umiejętności piłkarskie. I naprawde w wieku 14 lat mało się wie, wiec jak to juz wczesniej wiele razy pisali - podrośnij a pogadamy
Hmm prawda jest taka, że za pieniędzmi, pracą czy chęcią zrobienia kariery przyjeżdżają do Szczecina już od dawna piłkarze niekoniecznie związani z regionem . Niektórzy z nich jak np. Mariusz Kuras, Piotr Mandrysz, Dariusz Dźwigała mimo, że urodzeni i wychowani daleko od nas stali się PORTOWCAMI na całe życie. Podobnie może być z brazylijczykami. Jeśli pograją tu kilka lat i poświęcą się Pogoni też mogą nimi zostać. Czyż nie może być tak i nie jest już w pewnym sensie z Julcimarem, Batatą, Edim, Lilo?
Przypominam Pogoń z czasów Bekdasa. Czy Bednarz, Wiechowski, Mosór, Podbrożny, Dubicki i inni byli od nas? Czy utożsamiali się w jakikolwiek sposób ze Szczecinem, Pogonią, regionem? Z tego co pamiętam (a miałem okazję z nimi wówczas rozmawiać) niektórzy z nich byli bardzo kpiąco nastawieni do Szczecina i Pogoni, a jedyne po co tu byli to właśnie kasa!
Czy Łabędzki i Trałka to nasi? Przecież to w jakimś sensie pikarzyki Ptaka.
Bzdurą jest dzielenie ludzi wg narodowości. W przypadku pikarzy liczy się ambicja, poświęcenie, walka, rozumienie kibiców, tradycji, oczekiwań...
Ptak popełnia błąd. Pogoń powinna być mieszaniną młodych i doświadczonych Polaków oraz błyskotliwych brazylijczyków.
Jaki skład powinien zagrać z Arką?
Realnie podchodząc do sprawy mógłby to być np zespół:
Majdan - Ze Roberto,Julcimar,Magdoń,Celeban-Matlak, Anderson,Łabędzki,Lilo-Edi,Kowal
Ostatnio edytowany przez: Thorgal, 8 sierpnia 2006, 11:51 [1 raz(y)]
A ja myśle że ostatnio za dużo nowych gwiazd na tym forum, co jest? kolejna promocja w TP?
Atak pokemonów. No ale tak już było, jest i będzie. Nie warto podejmować dyskusji, a jak czytam, że Lilo czy tam Edi etc są Portowcami to mi się robi niedobrze...
"Zdziwiłbym się gdybym tylko potrafił się jeszcze zdziwić..."
"Jakie blaski, jakie cienie, o czym jest ta mowa? - CHCWD za nieprzemyślane słowa..."
PS. I nie piszcie już takich pierdół, że Batata to Polak, Edi czy Lilo to Portowcy...Bo pokazuje to wielką nie wiedzę i raczej waszą małą liczbę latek.
Tak jest nowa promocja w tpsie, nawet dobre warunki proponują
Majdan, Celeban, Mario SZACUNEK! I to są prawdziwi PORTOWCY!
PS. I nie piszcie już takich pierdół, że Batata to Polak, Edi czy Lilo to Portowcy...Bo pokazuje to wielką nie wiedzę i raczej waszą małą liczbę latek.
A ja mam prośbę, abstrahując zupełnie od poglądów które Wy/ja/inni prezentujemy odnośnie składu Pogoni: przestańcie na każdym kroku podkreślać swój "sędziwy" wiek i licytować się doświadczeniem życiowym i kibicowskim, bo po pierwsze ludziom z roczników 84 82 85 81 86 czy jakich tam jeszcze, to trochę nie wypada, a po drugie wychodzi to (zakładam że wbrew intencjom autorów postów) bardzo śmiesznie i paradoksalnie dziecinnie.
Odp: Pogoń Szczecin - Arka Gdynia - 08/08/2006 11:18
Rozumiem, Pogoń szczecińska albo żadna. Jebać Brazylie - ok. Każdy chce Polaków w drużynie i zespołu w Szczecinie - w tym i ja - rozumiem i ok. Ale już zostawmy tych Brazylijczyków w spokoju. Zaproponowano im dojście do polskiego zespołu. Zapewne obiecano im LM czy Puchar UEFA. Tego w Brazylii nie ma! Liczą, że mogą zrobić karierę właśnie w Pogoni, bo w ich państwie jest to bardzo trudne. Europa to dla nich coś nowego. Coś takiego jak Polacy wyjeżdżają do Irlandii zarabiać pieniądze. To nie ich wina, że tutaj są. Kto ich sprowadził - chyba każdy dobrze wie.
Tak jest nowa promocja w tpsie, nawet dobre warunki proponują
Majdan, Celeban, Mario SZACUNEK! I to są prawdziwi PORTOWCY!
A ja mam prośbę, abstrahując zupełnie od poglądów które Wy/ja/inni prezentujemy odnośnie składu Pogoni: przestańcie na każdym kroku podkreślać swój "sędziwy" wiek i licytować się doświadczeniem życiowym i kibicowskim, bo po pierwsze ludziom z roczników 84 82 85 81 86 czy jakich tam jeszcze, to trochę nie wypada, a po drugie wychodzi to (zakładam że wbrew intencjom autorów postów) bardzo śmiesznie i paradoksalnie dziecinnie.
A lata 70-te też ? Bo ja na przykład mam 30 lat i bagaż doświadczeń bogatszy od Ciebie i nie będę sprzeczał się z Tobą czy z innym cudownym nasto co jest pięć tylko dlatego, że przez pryzmat np. małego jeszcze doświadczenia możecie nie dostrzegać istoty spraw. Paza tym trudno przejść obojetnie kiedy taki czy inny nasto wchodzi na plecy mi czy moim kolegom po fachu tylko dla swojego debiutu. Śmieszne, że i takie rzeczy wypisujesz, bo stanu rzeczy nie zmienisz tym bardziej nie zyskasz autorytetu czy szacunku. Jest to nawet troszkę śmieszne, tak więc może zmień forum jak się nie podoba. Podrośniesz to będziesz wiedział co jest pięć, więcej słuchaj, obserwuj a mniej mów. Życzę więcej empiryzmu.
Argument wieku jest przytaczany po to by uświadomić Tobie i innym, że nie pamiętacie tamtej Pogoni o której dzisiaj krązą tylko opowieści i legendy , gdzie Portowiec miało znaczenie i wiele innych spraw. I nie zmienisz tego możesz tylko zaakceptować - trudno takie jest życie i kolejność pokoleń.
Ostatnio edytowany przez: ARO, 8 sierpnia 2006, 11:52 [2 raz(y)]
Argument wieku jest przytaczany po to by uświadomić Tobie i innym, że nie pamiętacie tamtej Pogoni o której dzisiaj krązą tylko opowieści i legendy , gdzie Portowiec miało znaczenie i wiele innych spraw. I nie zmienisz tego możesz tylko zaakceptować - trudno takie jest życie i kolejność pokoleń.
Może i nie wszyscy pamiętamy ale przynajmniej część to rozumie (jeżeli chodzi o nastolatków)
"Jakie blaski, jakie cienie, o czym jest ta mowa? - CHCWD za nieprzemyślane słowa..."
Może i nie wszyscy pamiętamy ale przynajmniej część to rozumie (jeżeli chodzi o nastolatków)
I wtedy jest korekt, bo wykształca się wspólna świadomość i wspólne wartości, które nijako są pomostem pokoleń i gwarantem trwania. Najgorsza jest swoista niekiedy obraźliwa ignorancja. To jest wszystko waźne dla Nas.
nie będę sprzeczał się z Tobą czy z innym cudownym nasto co jest pięć tylko dlatego, że przez pryzmat np. małego jeszcze doświadczenia możecie nie dostrzegać istoty spraw.
1. No nasto to już nie jestem Ale nie w tym rzecz.
2. Nie piłem do Ciebie tylko do młodszych ludzi (zresztą nie o wiek się rozchodzi, lecz o kulturę wypowiedzi), którzy chyba za misję życiową postawili sobie nawracanie innych, a przynajmniej podkreślanie na każdym kroku tego, że doświadczenie mają i jacy to nie są zajebiści i ojeju jeju
3. Nie uważam, żeby posty w stylu "nie gadam z tobą bo masz x lat", "dorośnij to pogadamy", "co ty wiesz" itp. wnosiły coś do dyskusji (która nie ma chyba swoją drogą większego sensu, bo jakoś nie widzę sensownej argumentacji, tylko barbarzyńską próbę grania na emocjach i miłości do Klubu, pojmowanej bardzo osobiście).
4. Jak ktoś uważa że jest zbyt zajebisty, żeby gadać z forumowym motłochem, to niech nie gada, bo i po co?
stanu rzeczy nie zmienisz tym bardziej nie zyskasz autorytetu czy szacunku
i tu właśnie dochodzimy chyba do meritum sprawy. Uwierz, że naprawdę nie wszyscy udzielająś się na tym forum dla sławy, czy dla szacunku. Wogóle budowanie szacunku na forum jest dla mnie trochę śmieszne, ale cóż- może jak ktoś napisze "nie gadam z tobą, bo jestem gitem, a ty frajerem" to u kogoś wzbudzi szacunek.
Podrośniesz to będziesz wiedział co jest pięć, więcej słuchaj, obserwuj a mniej mów.
Dziękuję za radę, ale jakoś nie sądzę abym dużo mielił jęzorem bez sensu.
Argument wieku jest przytaczany po to by uświadomić Tobie i innym, że nie pamiętacie tamtej Pogoni o której dzisiaj krązą tylko opowieści i legendy
Poddaję się. OK nie neguję doświadczenia (kibicowskiego) starszych forumowiczów, ale jak sam piszesz argument ten może być przytaczany, ale według mnie swoistą manierą forumową jest nie tyle argumentowanie wiekiem czegoś, ale zasłanaianie się wiekiem/doświadczeniem, co jest tym śmieszniejsze, gdy 16 latek napina się przed 13 latkiem.
I nie zmienisz tego możesz tylko zaakceptować
Cóż- takie życie, masz jak najbardziej rację. Zresztą tylko głupi człowiek wierzy w to, że zmieni świat przez forum.
Życzę więcej empiryzmu
Co ma do tego empiryzm- nie wiem, ale skoro przy życzeniach jesteśmy to ja życzę sobie i innym mniej mesjanizmu, więcej samokrytycyzmu, mniej napinki forumowej, a więcej uśmiechu w realu.
I wtedy jest korekt, bo wykształca się wspólna świadomość i wspólne wartości, które nijako są pomostem pokoleń i gwarantem trwania. Najgorsza jest swoista niekiedy obraźliwa ignorancja. To jest wszystko waźne dla Nas.
Zgadzam się w 100%. Niestety z tego co tutaj widzę ta obraźliwa ignorancja zaczyna powoli przeważać...
podrośnij a pogadamy
Dokładnie. I tak samo powinno zrobić wielu dzieciaczków wyrażających swe naiwne myśli.
czegoś tutaj nie rozumiesz... nie mam 14 - stu lat, bo czternastka to numer na koszulce vicente
po drugie - każdy tutaj może wyrażać swoje poglądy, a gadanie o dzieciaczkach to nie ten adres
Odp: Pogoń Szczecin - Arka Gdynia - 08/08/2006 13:16
Do Lisu: pamiętasz Pogoń np. z przed 10 lat i więcej tzn. ludzi, atmosferę, wartości, i inne waźne szczegóły czasem bardzo małe niemalże nieuchwytne ale obecne dla tych co po nie sięgali i z nimi bytowali na co dzień? Tak, chłopie niech Tobie będzie, napinam się przed Tobą i to w cale nie 16- latek przed 13- latkiem ale podejżewam, że dzieli nas większy dystans nie koniecznie w tym przedziale wiekowym ale jednak. Co do apelu o kulturę wypowiedzi to przyklasnę jednak nie zaszkodzi abyś wiedział więcej i chciał tą wiedzę zdobywać a nie stawać przed lustrem zadufany z świadomością wszech wiedzy. Twoja wypowidź zwłaszcza dwie trzecie to dowód na to, że nie pojmujesz i trudno, z tym nawet ja będę spał spokojnie Nie odpisuj mi proszę, na szczęście inni pojmują i... milczą ja też zamilknę.
Do Vicente i np. jaroo: żal mi Was okrutnie ale płakać nie będę. Prawda sama się obroni.
Odp: Pogoń Szczecin - Arka Gdynia - 08/08/2006 13:18
to jeszcze gorzej dla ciebie jak nie masz 14 lat a tak się wypowiadasz
zyj sobie dalej w swiecie internetu
i mi nie odpisuj niechce mi się z tobą polemizować
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.