W szumnych zapowiedziach działaczy i trenerów żałowano, że Wisła nam tak daleko uciekła. Obiecywano puchary i skuteczną walkę w lidze. Na kilka kolejek przed zakończeniem sezonu możemy stwierdzić, że jest źle. W czasie 2 lat zarządzania klubem przez pana Ptaka zostaliśmy przyzwyczajeni do snucia wielkomocarstwowych planów, wymiany kilku trenerów, zmian koncepcji w budowie drużyny, nieprzemyślanych transferów oraz obietnic, obietnic, obietnic...
Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że pomimo swojego Prezydenta, wiceprezydenta, oddelegowania do władz miasta trenera na dyrektora ds. sportowych, decyzji radnych o przyznaniu terenów na preferencyjnych warunkach pod Śnieżną Górkę, symbolicznych opłat za dzierżawę stadionu oraz przyznaniu klubowi prawa do zbierania opłat targowych, pan Ptak zastanawia się, co by tu jeszcze wymyślić, aby nie inwestować w Szczecinie. Póki co trener narzeka na stan murawy. Faktycznie przypomina ona kartoflisko. Zastanawiające, że właściciel klubu chcący inwestować grube miliony, obiecujący stworzenie 3 tysięcy miejsc pracy w mieście, nie potrafi zadbać o stan murawy. Prezesi klubu po wizycie na meczu Herthy byli zaszokowani atmosferą na berlińskim stadionie. A u nas fundują nam zamknięte bary z kawą i herbatą, tłok przy bramach wejściowych, płatne toalety i jedne z droższych biletów w kraju. Do tego mierną grę aktorów oraz trenera oglądającego inne mecze niż kibice.
Gra drużyny jeszcze tak mało widowiskowa nigdy nie była. Oklepane schematy wykonywania stałych fragmentów gry, bezsensowne wykopy piłki na 40 metrów, słaba kondycja oraz beznadziejne zmiany to cechy dzisiejszej Pogoni. Panik zabił w zawodnikach radość gry. Paradoksem jest fakt, że dopiero wygwizdany przez publiczność Poledica w meczu z Groclinem zwalnia miejsce w pierwszej jedenastce innym. Rezerwowi Bugaj i Grzelak są najlepsi w meczu z Polonią. Gdyby nie karencja Milara i Kaźmierczaka pewnie siedzieliby na ławie i obserwowali mecz z boku. Panik podczas obozu w Brazylii stwierdził, że największe postępy w drużynie zrobił Łukasz Trałka. I dlatego, chyba za karę, nie wpuszcza go na boisko. Stałe miejsce zaś ma jego rodak Kuchar, który przez kibiców jest wygwizdywany, a przez Piłkę Nożną uznany za wielką pomyłkę transferową (zresztą Pogoń bryluje w tych pomyłkach). Jeżeli trener poprzez nieudolne zmiany przegrywa mecz z Górnikiem, remisuje wygrany mecz z Polonią, to może czas zmienić trenera? Ciekawe, że tak dobry fachman poprzednio został wyrzucony z Lecha i znalazł miejsce aż w III lidze.
Skorzystajmy jako kibice ze wzorów hiszpańskich i przyjdźmy na mecz z białymi chusteczkami. Ostatecznie płacimy niemało za bilety i to my powinniśmy oceniać pracę osób odpowiedzialnych za grę drużyny. My nie chcemy samych zwycięstw. My chcemy Pogoni walczącej od pierwszej do dziewięćdziesiątej minuty, grającej piłkę odważną, radosną, a taktykę dobraną odpowiednio do przeciwnika. I nich w drużynie grają najlepsi, a nie pupilki trenera, będący niekoniecznie w dobrej formie. Jak będzie tak jak jest, to trybuny zaczną świecić pustkami.
co wam da zmiana trenera na Wdowczyka, Kasperczaka itd.
czy kogoś z was nie ogarnia myśl, że obecny skład Pogoni po prostu osiągnął swój poziom i się zatrzymał
II liga to nie ekstraklasa, w II grało się widowiskowo otwartą piłkę, w ekstraklasie się tak już nie gra
według mnie pewni piłkarze (bez nazwisk) lepiej już grać nie mogą, z całym szacunkiem na dla ich umiejętności
szukał bym przyczyn w dokonanych transferach i tu winić można trenera Panika, a przede wszystkim Dawida Ptaka, przypominam,że w składzie Pogoni jest 7 nowych piłkarz (4 grających w większości spotkań)
skład przemeblowany nie trafionymi transferami, a jak czytam w przerwie znów może odejść nawet 6 piłkarzy
nie staje w obronie Panika, ustalniu składu, taktyki itd. - po prostu czasem mi się wydaje, że z tym składem nie ma co marzyć o pierwszej 5, spaść nie spadniemy - sezon uznamy za stracony
Odp: Trener Panik - konieczna zmiana, albo obudzimy się II lidze - 25/04/2005 19:00
Wiesz, Cobra... Spójrz na skład Górnika, Cracovii czy Płocka... Czy oni mają lepszych piłkarzy niż my? Nie sądzę, a grają lepiej.
Moim zdaniem na bazie tego składu można zbudować zajebiście mocną drużynę. Peskovic, Julcimar, Matlak, Kuchar w formie, Adriano w formie, Kazik, Grzelak, Batata, Divecky, Andradina, dodajemy lepszego prawego obrońcę, porządnego stopera i jedziemy z cieciami... Trzeba tylko porządnego trenera, który pogra ofensywnie, bo ten zespół jest stworzony do grania ładnej, szybkiej piłki.
co wam da zmiana trenera na Wdowczyka, Kasperczaka itd.
czy kogoś z was nie ogarnia myśl, że obecny skład Pogoni po prostu osiągnął swój poziom i się zatrzymał
II liga to nie ekstraklasa, w II grało się widowiskowo otwartą piłkę, w ekstraklasie się tak już nie gra
według mnie pewni piłkarze (bez nazwisk) lepiej już grać nie mogą, z całym szacunkiem na dla ich umiejętności
szukał bym przyczyn w dokonanych transferach i tu winić można trenera Panika, a przede wszystkim Dawida Ptaka, przypominam,że w składzie Pogoni jest 7 nowych piłkarz (4 grających w większości spotkań)
skład przemeblowany nie trafionymi transferami, a jak czytam w przerwie znów może odejść nawet 6 piłkarzy
nie staje w obronie Panika, ustalniu składu, taktyki itd. - po prostu czasem mi się wydaje, że z tym składem nie ma co marzyć o pierwszej 5, spaść nie spadniemy - sezon uznamy za stracony
no dobra niby masz racje. ale mi powiedz co Pogoniarze robili przez zime i gdzie jest najlepszy atak w Polsce??
ja nie wymagam od nich zeby wygrywali z Wisłą czy Legią ale z taka Polonia czy Gornikiem by wypadalo wygrac u siebie... z kim mamy zdobywac punkty jak nie z nimi?? w 2 lidze tez druzyny byly na tym poziomie(np craxa) i jakos z nimi nam sie udawalo wygrywac i jako taki styl gry prezentowac a nie bezmyslna, durna, idiotyczna kopanine...
Wiesz, Cobra... Spójrz na skład Górnika, Cracovii czy Płocka... Czy oni mają lepszych piłkarzy niż my? Nie sądzę, a grają lepiej.
Moim zdaniem na bazie tego składu można zbudować zajebiście mocną drużynę. Peskovic, Julcimar, Matlak, Kuchar w formie, Adriano w formie, Kazik, Grzelak, Batata, Divecky, Andradina, dodajemy lepszego prawego obrońcę, porządnego stopera i jedziemy z cieciami... Trzeba tylko porządnego trenera, który pogra ofensywnie, bo ten zespół jest stworzony do grania ładnej, szybkiej piłki.
Szołn Twoje uwagi są według mnie zawsze trafne
dyskutować można godzinami
użyłeś właściwego słowa forma:
Peskovic, Julcimar, Matlak, Michalski grają swoje
Grzelak objawieniem wiosny
Kuchar miał być zdecydowanie lepszy
Adriano bez komentarza
Kazik cień zawodnika z rundy jesiennej i 2 ligi
Batata, Milar oby w tym sezonie był z nich pozytek
Divecky - napastnika rozlicza sie za strzelone bramki - 1 w PP z Podbeskidziem - 1 z Lechem
Andradina wszyscy licza, że bedzie dobrym wzmocniem, pokazal się z dobrej strony z Polonią
jednym slowem Panik mial w zimie tak uzupelnic sklad, aby zespol z powodzeniem grał w I lidze, zna realia polskiej ligi, znow klania sie kto odpowiada za sklad i transfery
a teraz cos nowego do rozmowy - grając Pogonią w II lidze, do teraz powiedzmy, kogo przetransferowalismy do innego I ligowego zespolu, chcieli Kazika i Grzelaka, ale nic z tego nie wyszlo, Pilarz w II ligowym Bełchatowie, Moskalewicz na Cyprze, kogo sprowadzilismy z I ligi polskiej? Poledice z Legii (to byl transfer) , ba z II ligi nawet - tylko Peskovcia
inne klubu robia to na poziomie I, II czy nawet III ligi my na podwórku brazylijsko-czesko innej
według Antoniego Ptaka w Polsce juz nie ma dobrych pilkarzy
mozna byloby tak pisac i pisac.....
nie zebym byl fanatykiem Moskalewicza, jesli on byl niby bez formy, nie pasowal do koncepcji druzyny itd. za co si e pozbyto go z druzyny to jak sie maja obecne transfery, suma przydatnosci do druzyny, asysty i koncepcji druzyny, wychodzi na to, że w/w plany pozbycia sie Ola to jakis przekret
Ostatnio edytowany przez: Cobra_S, 25 kwietnia 2005, 19:32 [2 raz(y)]
Nawet Capello nie stworzy drużyny jak mu niedoedukowany menago będzie co 6 miesięcy wymieniał pół zespołu. Co do Kuchara to on może za Olkiem buty nosić co najwyżej, a swoją drogą Cobra słuszna uwaga czy ktoś może się interesuje ile to asyst czy bramek ma na koncie nasz rozgrywający Kuchar?
Według mnie też A tak poważnie to moje uwagi, podobnie jak wszystkich innych, zweryfikuje przyszłość...
Wstrzymałbym się z ocenami transferów, ciągle jest jeszcze na to za wcześnie, druga połowa czerwca (po rewanżowym spotkaniu w ramach finału PP ) będzie idealna na takie dywagacje. Na Andradinie już co poniektórzy postawili krzyżyk, a z Polonią zagrał rewelacyjnie. Adriano się przebudzi, wierzę w to, trzeba tylko dać mu szansę, nie trzeba być wielkim ekspertem aby zauważyć, że ten piłkarz ma ogromny talent - piłkarza o takiej, lub chociażby zbliżonej, klasie nie było w Szczecinie za "moich czasów". Z gry Peskovicia jestem bardzo zadowolony, chyba jak każdy. Co do Divecky'ego - napastnik jest od strzelania bramek i to jak najbardziej prawda, sam posługiwałem się tym argumentem gdy krytykowałem Moskalewicza. Divecky oferuje jednak znacznie więcej niż Olo - nie tylko strzela więcej goli, ale walczy tyle samo, jest silniejszy fizycznie i lepiej radzi sobie w powietrzu. Mając takie umiejętności, bramki przyjdą prędzej czy później i to seriami - a tego moim zdaniem Olo nie gwarantował.
Jedynym graczem, z którego jestem na dzień dzisiejszy niezadowolony, jest Kuchar. Tym bardziej, że miał możliwość zgrania się z drużyną (w odróżnieniu od Brazylijczyków), nie ma jakiejś wielkiej bariery językowej, a ponadto był w bardzo dobrej formie fizycznej (wydolność). Wniosek prosty - coś nie gra z jego psychiką. Ale w niego także wierzę - blokadę psychiczną łatwiej przełamać niż zaległości treningowe.
Osobnym tematem jest Poledica - tutaj od początku byłem zdecydowanym przeciwnikiem tego transferu, ten kopacz jest po prostu tragiczny i nie wyobrażam sobie, aby pozostał w klubie dłużej niż do końca rundy.
Temat piłkarzy polskich Ptak poruszał w jednym z wywiadów, zresztą nie tylko on. Postępowanie prezesów naszych klubów jest nienormalne - chcesz kupić ciekawego piłkarza i nie możesz tego zrobić, bo prezes X zaśpiewa cenę wywoławczą rzędu pół miliona euro, a i sam piłkarz Y musi "wykarmić rodzinę". No i kogo tu sprowadzać? Zostają tylko piłkarze bez kontraktu i młode talenty z regionu, które nawiasem mówiąc w większości prezentują poziom żałosny (Gajewski miał być następcą Leśniaka, a okazał się piłkarzem III-ligowym).
No i kończąc na Moskalewiczu, nie oszukujmy się, jego czas już minął. Pogra jeszcze rok, może dwa, na Cyprze i zakończy karierę. U nas grałby coraz gorzej, jestem o tym przekonany. A sprowadzeni gracze rokują przynajmniej jakieś nadzieje.
. Divecky oferuje jednak znacznie więcej niż Olo - nie tylko strzela więcej goli, ale walczy tyle samo, jest silniejszy fizycznie i lepiej radzi sobie w powietrzu. .
Nie zauwazyłam żeby Divedki strzelał więcej bramek....Zauważyłam za to,ze w Lidzie Pogoń zdobyła 4 bramki wiosną w tym jedna samobójcza groclinu. Dwie zdobyli napastnicy. Dla porównania ostatnia drużyn w tabeli czyli GKS zdobyła tych bramek 6,z czego 3 zdobył 22 letni napastnik Dawid Plizga....
Nie zauwazyłam żeby Divedki strzelał więcej bramek....Zauważyłam za to,ze w Lidzie Pogoń zdobyła 4 bramki wiosną w tym jedna samobójcza groclinu. Dwie zdobyli napastnicy. Dla porównania ostatnia drużyn w tabeli czyli GKS zdobyła tych bramek 6,z czego 3 zdobył 22 letni napastnik Dawid Plizga....
Divecky strzelił 2 bramki w pół rundy, Olo strzelił 1 bramkę w ciągu całej rundy. Jakbyś nie liczyła, 2 > 1.
Oczywiście, można bawić się i przypominać najlepsze osiągnięcia Ola - problem w tym, że to już przeszłość.
Co do GKS - oni są pogodzeni ze spadkiem, grają radosny futbol trochę jak z lat 30-tych poprzedniego wieku, sporo strzelają, jeszcze więcej tracą. Ale czy to oznacza, że mają lepszych napastników niż my? Nie. Legia także strzeliła mniej goli od GKS, a nie wmówisz mi, że Plizga jest lepszy od Saganowskiego.
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194:
SELECT
s.sesja_uzytkownik,
s.sesja_zalogowany
FROM
forum_sesje as s,
forum_uzytkownicy as u
WHERE
1758523487 - UNIX_TIMESTAMP(sesja_czas) < 180
AND
s.sesja_uzytkownik = u.id
AND
s.sesja_zalogowany = 'tak'
ORDER BY
u.nick ASC
Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/36;
!
Error nr 1024;
Opis błędu: 1194: Table 'forum_sesje' is marked as crashed and should be repaired /home/sites/forum.pogononline.pl/include/class.baza.php/50;
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi. Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.