Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> Hymn Pogoni !!! << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
avelyn
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 8051 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 17/12/2007 16:10

eF^ napisał:  
Żartujesz z tym " Moja i Twoja nadzieja " prawda? Utwór poświęcony ofiarom powodzi z 97 ma być naszym hymnem? bez komentarza..

utwor ten skomponowal hey jakis czas przed powodzia.....
a ty gutz wez sie pierdolnij w czolo

Jeśli historia mogłaby nas czegokolwiek nauczyć, to niewątpliwie tego, że żaden naród nie stworzył wyższej cywilizacji bez poszanowania prawa do posiadania własności prywatnej
Ludwig von Mises
eF^
Kibic
Na forum od 7629 dni

*

Odp: Hymn Pogoni !!! - 17/12/2007 16:32

avelyn napisał:  

eF^ napisał:  
Żartujesz z tym " Moja i Twoja nadzieja " prawda? Utwór poświęcony ofiarom powodzi z 97 ma być naszym hymnem? bez komentarza..

utwor ten skomponowal hey jakis czas przed powodzia.....
a ty gutz wez sie pierdolnij w czolo

Źle to ująłem chodziło mi o to, że kojarzy się z powodzią z 97'

kiko
Kibic
Na forum od 6613 dni

*

Odp: Hymn Pogoni !!! - 20/12/2007 21:57
A więc najprawdopodobniej mamy mecz z Duńczykami u siebie. Będzie to maj czyli można by spróbować połączyć to z obchodami 60-lecia klubu.

Chociaż wątpię, żeby udało się to wszystko ogarnąć w jeden weekend (reprezentacja, mecz z Legią, uroczystości, koncerty -> hymn itp).

Choć z drugiej strony to ma być święto klubu więc może lepiej nie mieszać tego z reprezentacją i skupić się tylko na jednym, najważniejszym dla nas kibiców czyli 60-lecie...

Krzaku
Kibic
Na forum od 6232 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 21/12/2007 00:25

kiko napisał:  
A więc najprawdopodobniej mamy mecz z Duńczykami u siebie. Będzie to maj czyli można by spróbować połączyć to z obchodami 60-lecia klubu.

Chociaż wątpię, żeby udało się to wszystko ogarnąć w jeden weekend (reprezentacja, mecz z Legią, uroczystości, koncerty -> hymn itp).

Choć z drugiej strony to ma być święto klubu więc może lepiej nie mieszać tego z reprezentacją i skupić się tylko na jednym, najważniejszym dla nas kibiców czyli 60-lecie...

Tylko, że to wszystko nie odbędzie się w jeden weekend. Może być tak, że mecz Polski w kwietniu a mecz z (L) w maju. bo to są obchody na cały rok.

PS !
HardcoreCitySzczecin
Kibic
Na forum od 7234 dni

**

Odp: Hymn Pogoni !!! - 22/12/2007 00:06
Jeśli chodzi o HEY jako wykonawcę hymnu to od początku byłem na nie...kwestia jest taka, że to nie ten klimat, Kaśka śpiewa ładnie, ale teksty pisane przez ną raczej nie pasują w klimat hymnu

https://www.facebook.com/HardcoreCitySzczecin
mksmarek
Kibic
Na forum od 6986 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 27/12/2007 19:55
Hey do hymnu zupelnie nie pasuje a mecz Polski czy ja wiem czy pasuje do obchodow jubileuszowych klubu?.. Co innego jakby reprezentacja Polski zagrala z Pogonia:)

Po za tym fajnie by bylo zobaczyc mecz na glownej plycie boiska: kibice Pogoni kontra kibice Legii:D

Art(h)ur
Kibic
Na forum od 8033 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 09/01/2008 01:37
Moim zdaniem powinnismy sie wzorowac na najlepszych, a nie wyszukiwac rozne slabe hymny innych klubow i spierac sie jak bardzo sa slabe. Padly tu juz 2 przyklady, ktore dobrze pokazuja, jaki powinien byc hymn: Liverpool i Legia. W obu przypadkach brzmia swietnie na stadionie, choc oryginaly w wersji studyjnej sa zupelnie nie stadionowe. Slyszeliscie kiedys "You'll never walk alone" w oryginale? http://www.youtube.com/watch?v=xuwrq6DmFlk Az lukier sie wylewa z glosnikow! (do tego ten ckliwy i wzruszajacy tekst...) Takiego hitu nie powstydzilby sie Jerzy Polomski :-) A "Sen o Warszawie" w oryginale? Ani tempo, ani rytm, ani melodia nie sa podobne do piesni stadionowych (zreszta - ilu fanow z Zylety slucha w domu plyt Niemena?). Jeszcze 5 lat temu wszyscy by powiedzieli, ze sie nie nadaje na hymn. A jednak - sprawdza sie.

Wniosek: hymn ma dobrze brzmiec na stadionie w wykonaniu na kilkanascie tysiecy gardel zagluszajacych lecacy w tle podklad z glosnikow. A wiec jest zupelnie niewazne, jak brzmi w wersji studyjnej, spiewany przez zawodowego artyste z perkusja, samplami itp. A wiec najwazniejsze, zeby tworzyl go ktos, kto potrafi sobie wyobrazic brzmienie stadionowe, a nie ktos, kto wykorzysta ta okazje do "blysniecia" swoim talentem i np. walnie partie wokalna, ktorej nikt nie bedzie w stanie zaspiewac oprocz niego/niej. Z tego punktu widzenia nie jest wazne, czy to bedzie utwor rockowy czy hip-hopowy i czy artysta jest znany czy poczatkujacy - chodzi o czucie klimatu piesni stadionowych (np. hymn sraxy w linku od Muzzy'ego sie sypie, bo jest nie tyle dlatego, ze jest za dlugi, ale dlatego, ze jest za wolny, w tempie dla podstarzalego spiewaka operowego. Dlugie piesni maja szanse, ale musza byc bardziej dynamiczne, np. "Dzis zgodnym rytmem bija nam..."). Co prawda teoretycznie ktos z wiekszym doswiadczeniem ma wieksze szanse na czucie tego klimatu, bo wie po wlasnych piosenkach, ktore sie sprawdzaja na koncertach spiewane przez fanow, a ktore nie. Jednak nie przemawiaja do mnie argumenty o Lady Pank, ze sie milo wypowiadaja o Szczecinie podczas koncertow w naszym miescie. Zapewne na koncertach w Rzeszowie zawsze dobrze sie wypowiadaja o Rzeszowie, a wiec sa dobrymi kandydatami do napisania hymnu Stali - czy tak? Odcinaja kupony od slawy sprzed 25 lat i tyle.

Jest jedno rozwiazanie dylematu "kto jest wystarczajaco szczecinski do napisania hymnu Pogoni": zarowno hymn Liverpoolu jak i Legii istnial zanim zostal wykorzystany przez kibicow - nie zostaly one napisane specjalnie dla potrzeb tych klubow. I m.in wlasnie dlatego - moim zdaniem - tak dobrze wypadaja. Hymny pisane pod zamowienie czesto sa sztywne i przesadnie patetyczne, bo jak ktos specjalnie chce napisac cos podnioslego, to przewaznie wychodzi na odwrot. Poza tym - istnieja juz miliony piosenek na swiecie - czy naprawde ani jedna z nich nie nadaje sie (po lekkich przerobkach) na nasz hymn? Czy koniecznie musimy miec cos nowego, tworzonego zupelnie od zera? Np. propozycja Muzzy'ego brzmi obiecujaco, ale nie slyszalem nigdy melodii, wiec sie nie wypowiadam. W tym wariancie zmniejsza sie zreszta koszty w porownaniu do zatrudnienia "gwiazdy", ale akurat to nie jest najwazniejsze.

Jeszcze a'propos zlych hymnow - np. Barcelona wypada dosc blado, taka przyspiewka marszowa jak na pochod 1.-majowy http://www.youtube.com/watch?v=aNi7-i-0gNw Niewiele lepiej niz hymn Wisly Krakow, ktory uwazam za najgorszy, jaki kiedykolwiek slyszalem (hit prosto z plyty "Gala piosenki biesiadnej vol. 38", szczegolnie w poprzedniej wersji z klawiszami a'la reczno-nozna kapela przydrozna. Jeszcze ok. 5 lat temu mozna bylo ja uslyszec). Do tego ten tekst: "zwyciezy polski klub" - szczegolnie przed meczem polskiej ligi ma to gleboki i wzruszajacy, a zarazem jakze przewidujacy sens. Chyba, ze bedzie remis rotfl

Ostatnio edytowany przez: Art(h)ur, 9 stycznia 2008, 21:20 [1 raz(y)]

MKS po życia kres!!!
ROJ
Kibic
Na forum od 7035 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 09/01/2008 02:59
Jak możesz to podaj linki do hymnów w wersjach tak śpiewanych na stadionie jak i w orginale. Nie tylko te standardowe w stylu Celtic. Czym wiecej przykładów tym bardziej można to sobie "poukładac" jak i dać tym co maja go tworzyć, żeby zrozumieli ideę.

Piona!
Kibic
Na forum od 7028 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 09/01/2008 07:10

ROJ napisał:  
Jak możesz to podaj linki do hymnów w wersjach tak śpiewanych na stadionie jak i w orginale. Nie tylko te standardowe w stylu Celtic. Czym wiecej przykładów tym bardziej można to sobie "poukładac" jak i dać tym co maja go tworzyć, żeby zrozumieli ideę.

http://www.doboju.pl/

...MKS...
Kibic
Na forum od 6797 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 09/01/2008 17:22
http://doboju.wrzuta.pl/audio/jbaA39ExP4/mks_portowcy :D

D.
Kibic
Na forum od 6465 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 09/01/2008 18:07

Muzzy napisał:  

Chwyćmy za liny, do walki już czas,
Razem chłopaki, niech wiatr niesie nas.
Los naszą księgę zapisze wśród fal
W pieśń o żeglarzach, co wciąż płyną w dal.

Niech dziś zwycięstwo przyniesie nam los,
Niech oceany usłyszą nasz głos,
Niech z naszych gardeł popłynie wśród fal
Pieśń o żeglarzach, co wciąż płyną w dal.

Moim zdaniem najciekawsza propozycja, nadać mu stadionowe brzmienie i może wyjść coś naprawdę konkretnego :)

Wszyscy co nam źle życzyli, mówili byśmy skończyli
to w tej chwili zobaczyli jak bardzo się pomylili

Obrazek gif wstawiony na forum
A K
Kibic
Na forum od 7570 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 10/01/2008 11:34

Misiek -_- napisał:  

Kto wykonuje ten utwór?
Muzyka nawet fajna, ale słowa zupełnie bez sensu..

PS!
Bengoro
Kibic
Na forum od 6267 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 10/01/2008 11:51

Pampers. napisał:  

Misiek -_- napisał:  

Kto wykonuje ten utwór?
Muzyka nawet fajna, ale słowa zupełnie bez sensu..

The Junkers go wykonuje

Ojczyzna – to wielki zbiorowy obowiązek.

FC Kamień Pomorski
Ligowiec.net Team
ROJ
Kibic
Na forum od 7035 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 10/01/2008 14:28
Dzięki Klakier niezła strona, czy znasz może taką z utworami z zagranicy ?

Ostatnio edytowany przez: ROJ, 11 stycznia 2008, 16:56 [1 raz(y)]

Piona!
Kibic
Na forum od 7028 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 10/01/2008 14:37

ROJ napisał:  
Dzięki Klakier niezła strona, czy znasz może taką z utorami z zagranicy ?

Nie znam, ale sprobuje cos wyszukac.

Krzaku
Kibic
Na forum od 6232 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 21/01/2008 20:39
A może Łona mógłby hymn Pogoni odśpiewać? Wiem, że może wam sie to nie spodobać bo byłby to raczej hip-hop ale daje taką propozycje. W końcu ze Szczecina jest ;]

PS !
eF^
Kibic
Na forum od 7629 dni

*

Odp: Hymn Pogoni !!! - 21/01/2008 20:44

Krzaku napisał:  
A może Łona mógłby hymn Pogoni odśpiewać? Wiem, że może wam sie to nie spodobać bo byłby to raczej hip-hop ale daje taką propozycje. W końcu ze Szczecina jest ;]

I co na wejście piłkarzy na murawę każdy na stadionie by rapował? Według mnie odpada w przedbiegach, jedynie może tekst ułożyć bo w tym jest dobry.

Rolo
Kibic
Na forum od 6157 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 22/01/2008 02:40
mi osobiscie bardzo podobala sie piosenka "i will survive". wiem ze jest kojarzona z czasami ptaszyska ale zawsze caly stadion sie bawil i bardzo fajnie to brzmialo i chyba o to chodzi. Szczegolnie pog koniec jak powoli bylo la lal la i potem coraz szybciej z klaskaniem w rece Albo pod ta melodie wymyslic sobie jakis tekst po polsku o Pogoni/Szcecinie i byloby super.

hermes hosue band: http://youtube.com/watch?v=MPAv3EdvUxE
tu orginal: http://youtube.com/watch?v=Xv6lHwWwO3w

co wy o tym sadzicie?

Endless Vibe
Kibic
Na forum od 8135 dni

Odp: Hymn Pogoni !!! - 22/01/2008 08:28

Portowiec z Berlina napisał:  
Mi osobiscie bardzo podobala sie piosenka "i will survive". wiem ze jest kojarzona z czasami ptaszyska ale zawsze caly stadion sie bawil i bardzo fajnie to brzmialo i chyba o to chodzi. Szczegolnie pog koniec jak powoli bylo la lal la i potem coraz szybciej z klaskaniem w rece Albo pod ta melodie wymyslic sobie jakis tekst po polsku o Pogoni/Szcecinie i byloby super.

hermes hosue band: http://youtube.com/watch?v=MPAv3EdvUxE
tu orginal: http://youtube.com/watch?v=Xv6lHwWwO3w

co wy o tym sadzicie?

W całej Polsce to grają, na świecie można usłyszeć również. Jesli chodzi o hymn to powinien byc jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny.Najlepiej jakbyśmy tylko My potrafili go odśpiewać. Ogolnie ta piosenka nie pasuje np. zeby odspiewac ją przy wyjsciu piłkarzy. Sprawdzala sie pod wpływem euforii. Pozatym odspiewanie jej bez muzyki w tle tez byłoby ciezkie nawet jesli chodzi o same tempo ciągle zmieniające sie. (Masz przykład z klaskaniem ze wzrastającym tempem, gdzie nie kazdy czeka na prowadzacego wyrywajac sie wczesniej.)
Tak na marginesie ogólnie to słabe nagranie. Ale to moje zdanie.

Ostatnio edytowany przez: Endless Vibe, 22 stycznia 2008, 08:34 [1 raz(y)]

Po życia kres!
U-96
Kibic
Na forum od 8162 dni

**

Odp: Hymn Pogoni !!! - 22/01/2008 17:54
zalecam posluchac piosenek Lechii,Slaska i Motoru z ostatniej plyty Contra Boys. u nas niestety za bardzo kto tego zagrac nie ma - chyba najbardzieuj by pasowalo quo vadis

Szlugi, wóda, gołe baby !
 - 1  - 2  - 3  - 4  - 5  - 6  - 7  - 8  - 9  - 10  - 11  - 12  - 13  - 14  - 

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.15 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005