Autor
Wiadomość
   Pogoń Szczecin -> List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców << początek   < poprzednia   l   następna >   ostatnia >>     idź na dół   
M.K 74
Kibic
IP: zapisany
Na forum od 5248 dni

List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 05:36
Warszawa, 26.10.2012r.

Prezes Zarządu Ekstraklasy SA
Pan Bogusław Biszof

Szanowny Panie Prezesie, zwracam się o podjęcie niezwłocznych działań mających na celu jak najszybsze uzdrowienie sytuacji na polskich stadionach. W oświadczeniu Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców z dnia 14 września 2012r. zawarliśmy nasze oczekiwania odnośnie konieczności podjęcia konkretnych działań zgodnych z oczekiwaniami kibiców. Odzew na oświadczenie był już tradycyjnie nijaki, zamiast tego jesteśmy świadkami kolejnych poczynań skutecznie wyganiających kibiców z trybun polskich stadionów. Decyzje Komisji Ligi ocierają się o absurd, przykładem mogą być kary nakładane na kibiców Pogoni Szczecin za wykroczenia na własnym stadionie, a kara polega na zakazie wyjazdowym. Podobnie jest z decyzjami już nie Komisji Ligi, a władz samorządowych, zamykających trybuny stadionu Legii za wykroczenia popełnione przez kibiców z Warszawy, mimo iż w myśl obowiązujących przepisów warszawskich kibiców na tym meczu nie było. W ocenie OZSK zamiast zająć się nieżyciowymi, nieprzystającymi do obecnej sytuacji przepisami prawnymi czynniki odpowiedzialne za bezpieczeństwo, ład i porządek na stadionach za punkt honoru przyjęły sobie ograniczenie możliwości oglądania meczy przez kibiców przyjezdnych. W ubiegłym tygodniu, podczas meczy rozgrywanych w Anglii i Niemczech (Sheffield Wednesday – Leeds United – wtargnięcie na boisko i uderzenie bramkarza, Borussia Dortmund – Schalke Gelsenkirchen – ponad 200 osób zatrzymanych) miały miejsce zakłócenia porządku, niemniej nikt z władz piłkarskich nawet przez chwilę nie pomyślał o tym, by karząc sprawców zamykać stadiony. Jest to w podanych wyżej (i nie tylko) ligach wręcz nie do pomyślenia by za indywidualne wykroczenia karać ogół kibiców. Uderza to nie tylko w kibiców, ale też w sponsorów i w ogólny wizerunek ligi. Zdaję sobie sprawę, że dla przynajmniej niektórych działaczy klubowych kibice są zbędnym dodatkiem, dodatkiem sprawiającym niejednokrotnie problemy, narażającym kluby na kary finansowe, więc najprościej jest zakazać wstępu na mecz, a dodatkowo oszczędzi się na kosztach ochrony.

W ubiegłym sezonie przedstawiciel środowiska kibiców zasiadał w składzie Komisji Ligi, zaś obecnie OZSK nie ma swojego reprezentanta. Nie zostaliśmy poinformowani, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. W opinii większości kibiców są to obawy przed pełną transparentnością działań Komisji Ligi.

W ocenie Zarządu OZSK, w celu zapobieżenia dalszemu spadkowi frekwencji, co w konsekwencji skutkować będzie olbrzymimi problemami finansowymi klubów, istnieje bezwzględna konieczność podjęcia systemowych działań wspólnie z nowo wybranymi władzami PZPN i przedstawicielami władz państwowych i samorządowych. Podkreślam, że muszą to być działania systemowe, a nie tak jak dotychczas oparte na doraźnym "gaszeniu pożaru".

Z wyrazami szacunku
Mariusz Jędrzejewski
Prezes Zarządu
Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców

Mądry list!

Jeszcze chciałem przy okazji napisać coś o dzisiejszych wyborach w pzpn-ie. Tak oglądałem sobie te przedwyborcze wystąpienia , na żywo w Orange Sport. Boniek powiedział coś mądrego "Zadbajmy o kibiców, bo przecież dla Nich gramy" (coś w tym stylu). Może to będzie jakieś przełamanie?
Za to Lato mówił "Zostawiam związek w dobrej sytuacji finansowej". No nie dziwota,jak kary napierdalają za byle co.

Ostatnio edytowany przez: M.K 74, 27 października 2012, 05:43 [1 raz(y)]

Ja wiem że kiedyś skończy się Nasza droga, Ja wiem że ucichnie Nasz vocal, zostawić coś po sobie nie tylko na pokaz....

Żeby nadszedł Mistrza czas - Módl się za Nami.....
Ka.
Kibic
Na forum od 6982 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 09:31
Wątpię, że słowo kibice nie odnosi się przede wszystkim do januszy. Boniek to raczej zwolennik teatru na stadionie. Ostro krytykował wydarzenia w Kownie i w Bydgoszczy. Do tego jest chyba w bardzo dobrych stosunków z ryżym Donaldkiem. Wg mnie wybór Bońka może mieć jakieś pozytywne konsekwencje dla polskiej piłki, ale dla nas nie.

kijevo
Kibic
Na forum od 7619 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 10:42

Ka. napisał:  
Wątpię, że słowo kibice nie odnosi się przede wszystkim do januszy. Boniek to raczej zwolennik teatru na stadionie. Ostro krytykował wydarzenia w Kownie i w Bydgoszczy. Do tego jest chyba w bardzo dobrych stosunków z ryżym Donaldkiem. Wg mnie wybór Bońka może mieć jakieś pozytywne konsekwencje dla polskiej piłki, ale dla nas nie.

a sądziłeś, że prezes PZPN poprze zamieszki na stadionach ? litości...

Ka.
Kibic
Na forum od 6982 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 11:28
A gdzie coś takiego napisałem?

kapsiii
Kibic
Na forum od 4632 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 12:32
Dobry list, dobre argumenty ! ale co z tego jak oni wypierają je jak mogą !
ahh ten Lato ... finansowo w dobrej kondycji :) jak tak wczesnej było powiedziane :) dzięki karom nakładanym na Kluby/Kibiców

Bzyku
Kibic
Na forum od 7638 dni

*

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 12:57
Wszystkie te wypowiedzi i tak nam nic nie powiedzą na temat kierunku, jaki obierze Boniek i PZPN.

Wszystko rozbija się o to, kto jak interpretuje słowa "kibol" , "kibic" itp.

Dla jednych "kibol" to ten, który rozrabia, demoluje i szuka bójki. Zaś ultrasów uważa za kibiców lub fanatyków (w dobrym tego słowa znaczeniu). I wtedy nie ma się co dziwić postawom "anty".
Dla innych (jak gówno) kibol to każdy kto przyjdzie na stadion i nie wpierdziela popcornu. A jak jeszcze coś krzyczy to już rasowy przestępca.

Dlatego trzeba poczekać co z tego wyniknie, nie ma co ferować wyroków na podstawie jakichś strzępków wypowiedzi.

1948
Kibic
Na forum od 6505 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 15:58
Woleli byście niejakiego Edwarda Potoka który nie dość że z kartki czytał to jeszcze tak że mój syn lepiej by to zrobił typowa marionetka Zdzisia i Grzesia . Podejrzewam że jeśli zapytali by go o czym była wypowiedź to nawet by nie wiedział tylko palił by frana ))

leisaw
Kibic
Na forum od 7802 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 16:36
Wybór Bońka na prezesa nie zmienia nic w sprawie ruchu kibicowskiego, może tylko zaszkodzić. Zbychu jest marionetką rudego tuska i możecie zapomnieć o jakiejkolwiek rewolucji czy to w związku czy też w sprawie kibiców. Ten człowiek jest dla mnie totalnym idiotą który na stadionach widziałby tylko ludzi z popcornem i colą.
Co do samego listu OZSK to uważam, że szkoda wypocin na twory typu komisja ligi itp.
Jedyną słuszną drogą jest wyjście ze stadionów!
Jesteśmy silni mentalnie i psychiczne. Musimy walczyć najostrzejszymi sposobami.

kiko
Kibic
Na forum od 6783 dni

*

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 16:42

Wesley Hardin napisał:  
Wybór Bońka na prezesa nie zmienia nic w sprawie ruchu kibicowskiego, może tylko zaszkodzić. Zbychu jest marionetką rudego tuska i możecie zapomnieć o jakiejkolwiek rewolucji czy to w związku czy też w sprawie kibiców. Ten człowiek jest dla mnie totalnym idiotą który na stadionach widziałby tylko ludzi z popcornem i colą.
Co do samego listu OZSK to uważam, że szkoda wypocin na twory typu komisja ligi itp.
Jedyną słuszną drogą jest wyjście ze stadionów!
Jesteśmy silni mentalnie i psychiczne. Musimy walczyć najostrzejszymi sposobami.

Wyjście ze stadionów to jest to do czego oni dążą. Na kadrze już to osiągnęli i są z tego powodu bardzo szczęśliwi. Prędzej czy później trybuny zapełniłyby się na nowo takimi kibicami jakich oni sobie wymarzyli.

ktn
Ultraoptymista
Na forum od 7889 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 16:47
Pierdolenie, nie są w stanie zapełnić stadionów kibicami. Już teraz to widać coraz mniej chodzi 'kibiców nowych stadionów', gdybyśmy jeszcze i My je opuścili zostaną z marną frekwencją i jestem niemal pewien, że jak nie będą wpuszczać za darmo, nigdy nie zapełnią polskich stadionów.
Wkońcu wszystko by padło i przyszli by włachę.
A teraz można byłoby się skupić na rezerwach i kibicować, robić oprawy na drugiej drużynie.

Better dead than red!
ManeS
Kibic
Na forum od 5698 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 17:21
Dokładnie, przejść na rezerwy i ME i to mogłoby coś zmienić, ale ciężko będzie o solidarność wśród wszystkich bo zawsze ktoś walczy o mistrza, ktoś o utrzymanie, a to derby a to coś... Ale jeżeli to by się udało to mogłoby dać efekt.

"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" "Panie Marszałku a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych, bić kurwy i złodziei, mości hrabio" J Piłsudski
"W sferze sportowej mam całkowite zaufanie do Grzegorza Smolnego [wiceprezesa Pogoni]. Uważam, że jest jednym z najlepszych dyrektorów sportowych w Polsce."
db1948
Kibic
Na forum od 7303 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 17:22
Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze. Jedyne wyjście to nie przychodzenie. Owszem w jakiś sposób znajdą się "nowi" kibice, którzy zapełnią stadion (oczywiście nie w komplecie) - ale to będzie trwało, zwłaszcza w Szczecinie, bardzo krótko.
Tak więc, stadion pusty, w kasie pusto, bez kibiców "produkt" meczowy nie jest chodliwy dla TV więc w końcu ktoś się obudzi, że bez fanatyków piłka nożna w Polsce nie ma racji bytu.
Acha przykład daliśmy w B-klasie - na ptakovi jakoś ludzi nie było (choć liga dużo wyższa). Więc wystarczy wspierać rezerwy - niech widzą, że POGOŃ to My i dla Nas nie jest najważniejsza klasa rozgrywkowa.

leisaw
Kibic
Na forum od 7802 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 17:23
Kiko nie wrzucaj kadry i ligi do jednego wora.
edit. Jest ktoś kto mi może racjonalnie wytłumaczyć dlaczego dostajemy zakaz wyjazdowy za mecz u siebie? Co najwyżej Legia mogłaby taki dostać ale w ich przypadku nic by to nie zmieniło. Dlaczego nie zamkną naszego stadionu na kilka kolejek? Finansowo by to strasznie zabolało, czyżby nasz prezes miał wtyki gdzieś na górze? Wygląda to tak, że komisja ligi w porozumieniu z klubem złośliwie uderzyli w konkretną grupę ludzi. Coś tu śmierdzi. I to bardzo.

Ostatnio edytowany przez: leisaw, 27 października 2012, 17:38 [1 raz(y)]

ManeS
Kibic
Na forum od 5698 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 17:43

Wesley Hardin napisał:  
edit. Jest ktoś kto mi może racjonalnie wytłumaczyć dlaczego dostajemy zakaz wyjazdowy za mecz u siebie? Co najwyżej Legia mogłaby taki dostać ale w ich przypadku nic by to nie zmieniło. Dlaczego nie zamkną naszego stadionu na kilka kolejek? Finansowo by to strasznie zabolało, czyżby nasz prezes miał wtyki gdzieś na górze? Wygląda to tak, że komisja ligi w porozumieniu z klubem złośliwie uderzyli w konkretną grupę ludzi. Coś tu śmierdzi. I to bardzo.

Bo PZPN to kurwy. A Legia jak mogłaby karę dostać skoro oficjalnie mecz odbył się bez kibiców gości? ;)

"Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" "Panie Marszałku a jaki program tej partii? - Najprostszy z możliwych, bić kurwy i złodziei, mości hrabio" J Piłsudski
"W sferze sportowej mam całkowite zaufanie do Grzegorza Smolnego [wiceprezesa Pogoni]. Uważam, że jest jednym z najlepszych dyrektorów sportowych w Polsce."
kiko
Kibic
Na forum od 6783 dni

*

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 17:45

Wesley Hardin napisał:  

Sensowny jest bojkot rozgrywek przez wszystkie kluby. A z powodów wskazanych przez MeneS'a jest on niewykonalny. Jak będą to pojedyncze przypadki to ucierpią na tym tylko i wyłącznie kluby. W tej chwili i tak połowa meczów w danej kolejce rozgrywana jest bez gości lub też braku dopingu i niestety nie widać by kogoś to mocno bolało.

Janek80
Kibic
Na forum od 6468 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 17:56

M.K 74 napisał:  
Warszawa, 26.10.2012r.

Jeszcze chciałem przy okazji napisać coś o dzisiejszych wyborach w pzpn-ie. Tak oglądałem sobie te przedwyborcze wystąpienia , na żywo w Orange Sport. Boniek powiedział coś mądrego "Zadbajmy o kibiców, bo przecież dla Nich gramy" (coś w tym stylu). Może to będzie jakieś przełamanie?
Za to Lato mówił "Zostawiam związek w dobrej sytuacji finansowej". No nie dziwota,jak kary napierdalają za byle co.

Mi Boniek kojarzy się głównie z jednym czyli biznesem. Już raz mu się zdażyło zakodować mecze z udziałem polskich drużyn, nie licząc się z interesem przeciętnego kibica, robiąc na tym kasiorę. Działał jako spółka "Go & Goal" czy coś takiego.
Teraz jako prezes PZPN ponoć nawet oficjalnie wypłaty nie będzie brał. Myślę, że zrobi dużo lepszy interes finansowy nie wprost, gdzieś tam w swoich spółkach czy jakimiś innymi kombinacjami :) Nie liczyłbym na jakąś poprawę sytuacji polskiej piłki nożnej, czy coś takiego ;)

spagetti
Kibic
Na forum od 7887 dni

*

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 19:47
Wyjscie ze stadionow , bojkotowanie meczow jest ok.. Ale czy wyjdzie cos z tego dobrego? Odczuja to napewno te tluste h..e w Pzpnie ale niestety odczuje tez nasz klub.

Zobaczcie jakie obecnie ma zadluzenie kazdy polski klub. Kto wie co sie stanie z Pogonia bez kibicow...

,,Vi är överallt,,- POGON
szczepaneq
Kibic
Na forum od 6484 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 19:54
Z tego co pamiętam już były próby bojkotu przez wszystkie kluby w ekstraklasie, ale zawsze znajdą się ekipy które się wyłamią, bo walka o mistrza, vicemistrza, ważne derby, walka o utrzymanie i tak dalej. A tylko solidarność i totalna szarość i niska frekwencja na wszystkich bez wyjątku stadionach może zaboleć.

Faktycznie na kadrze udało się wymienić kibiców, ale to inny kaliber. Mecze kadry są raz kiedyś, zawsze na nowoczesnym stadionie, zawsze wokół meczu jest szum medialny, można zobaczyć "gwiazdy" zachodniej ligi jak Lewego, więc nasza średnia klasa społeczna znalazła sobie hobby w postaci kibicowania polskiej kadrze. W końcu to takie modne i nowoczesne (przecież tyle TVN 24 o tym mówi!), jak sąsiad się dowie, że byłem na meczu z Anglią to na pewno będzie zazdrościł ;)

Dopóki polska ekstraklasa nie będzie na takim poziomie, aby jakaś drużyna grała przynajmniej w fazie grupowej LM, dopóty nie pojawią się nowi kibice (w takiej liczbie aby zapełnić stadiony), którzy co tydzień będą się emocjonowali tym czy Bełchatów przegrał czy może cudem zremisował (akurat jako przykład Bełchatów bo to co dziś pokazywał w meczu Polonią to był jakiś żart ;) )

ManeS
Kibic
Na forum od 5698 dni

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 27/10/2012 20:21

spagetti napisał:  
Wyjscie ze stadionow , bojkotowanie meczow jest ok.. Ale czy wyjdzie cos z tego dobrego? Odczuja to napewno te tluste h..e w Pzpnie ale niestety odczuje tez nasz klub.

Zobaczcie jakie obecnie ma zadluzenie kazdy polski klub. Kto wie co sie stanie z Pogonia bez kibicow...

Lepiej jak będzie chujowo z klubem przez jeden sezon czy z ruchem kibicowskim na wieki? Poza tym kluby jakoś nie pomagają w tej sytuacji a niektóre wręcz przeciwnie.

Ostatnio edytowany przez: ManeS, 27 października 2012, 21:07 [2 raz(y)]

spagetti
Kibic
Na forum od 7887 dni

*

Odp: List Ogólnopolskiego Związku Stowarzyszeń Kibiców - 28/10/2012 12:17
Ja tez jestem za takim rozwiazaniem ale poprostu boje sie ze bylby to gwozdz do trumny dla wlasnego klubu.

,,Vi är överallt,,- POGON
 - 1  - 2  - 

idź do góry   
  Użytkownicy on-line: 0 - Rekord: 102 - 06/04/2010 21:51

Nie jesteś zalogowany. Możesz czytać forum, jednak aby napisać wiadomość lub zmienić ustawienia musisz się zalogować.
 l: h:

czas wykonania skryptu: 0.06 s. | wersja forum: 2.0-dev [historia]

regulamin | ostrzeżenia użytkowników
Forum służy do prezentacji opinii odwiedzających, którzy są w pełni odpowiedzialni za swoje wypowiedzi.
Serwis PogonOnLine.pl w żaden sposób nie odpowiada za opinie użytkowników.

© Pogoń On-Line 2000-2005