Autor
Wiadomość
Odp: Nowy dział odnośnie zatrzymań w Świnoujściu - 24/09/2011 20:33
Związku z lawiną wezwań jakie zaczynają dzisiaj wystawiać policja na jutro! Mała uwaga:
Cytat:
Nie przyznawać się do niczego na komendzie! na to włąśnie liczą - na szybką statysytkę i zastraszenie podczas przesłuchania! jako osoba podejrzana macie prawo odmówić składania zeznań i z tego skorzystajcie kto się przyzna jest na straconej pozycji
Nie przyznawać się i niech udowodnią komuś w sądzie te smieszne zbiegowisko!!!!!!!!!
Odp: Nowy dział odnośnie zatrzymań w Świnoujściu - 24/09/2011 23:55
Portowcy.org: Komunikat
Cytat:
Komunikat: Poznaj i skorzystaj z przysługującego ci prawa
W związku z dzisiejszą falą „odwiedzin” policji w domach i masowymi wezwaniami na komendy na z dnia na dzień, co w naszej ocenie ma zastraszyć uczestników interwencji na dworcu w Świnoujściu oraz poprawy statystki, informujemy iż:
Na podstawie art. 175. § 1 kodeksu postępowania karnego podejrzany/oskarżony ma prawo składać wyjaśnienia; może jednak bez podania powodów odmówić odpowiedzi na poszczególne pytania lub odmówić składania wyjaśnień. O prawie tym należy go pouczyć. Ma on bowiem prawo do wyboru takiej obrony, jaką uważa za najskuteczniejszą. Może więc wybrać obronę bierną i korzystać z prawa do milczenia ( odmowy składania wyjaśnień), co jest konsekwencją zasady domniemania niewinności. Co więcej odmowa złożenia wyjaśnień lub odmowa odpowiedzi na poszczególne pytania (podobnie jak nie przyznanie się do winy i brak skruchy) nie mogą powodować żadnych negatywnych następstw dla oskarżonego. W szczególności nie może być uznawana za milczące przyznanie się do winy lub okoliczność wzmacniającą podejrzenie popełnienia przestępstwa bądź obciążającą przy wymiarze kary.
Kolejną kwestią na jaką zwrócić należy uwagę jest okoliczność, iż przyczyną zatrzymania osób w Świnoujściu było podejrzenie popełnienia czynu z art. 254 § 1 k.k. Brak jednak przesłanek uzasadniających podejrzenie popełnienia tego rodzaju czynu. Po pierwsze zauważyć należy, iż w doktrynie podkreśla się, iż zbiegowisko publiczne charakteryzuje się spontanicznym, niekontrolowanym powstaniem i przebiegiem, nawet gdy uczestnicy kierują się wspólnym powodem (motywem), np. przeciwstawienia się władzy, zaatakowania „innych” - w tym kibiców wrogiej drużyny sportowej, przeciwników politycznych, etnicznych, rasowych i in. Nie jest natomiast "zbiegowiskiem" zorganizowany pochód, manifestacja, uroczystość weselna albo procesja religijna, która odbywa się za zgodą czy na podstawie powiadomienia odpowiednich władz. W okolicznościach przedmiotowej sprawy, stwierdzić należy, iż nie mamy do czynienia ze zbiegowiskiem, bo fakt wyjazdu na mecz piłkarski uznać należy za zorganizowaną imprezę, o której posiadały informację m.in. funkcjonariusze KMP w Świnoujściu. Co za tym idzie, przebieg zdarzenia na dworcu kolejowym, nie charakteryzował się spontanicznym, niekontrolowanym powstaniem i przebiegiem, albowiem kibice zebrali się w tym miejscu, w celu odbycia podróży powrotnej. Po drugie, nie może być mowy o czynnym, gwałtownym zamachu na mienie lub osoby, w świetle przytoczonych okoliczności stanu faktycznego
Odp: Nowy dział odnośnie zatrzymań w Świnoujściu - 12/10/2011 16:46
Wniosek do prokuratury ws. zatrzymań w Świnoujściu
Cytat:
W dniu dzisiejszym do Prokuratury Apelacyjnej w Szczecinie złożone zostało zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa w związku z interwencją policji na dworcu PKP w Świnoujściu 18 września 2011 roku. Mając uzasadnione podejrzenie przekroczenie uprawnień przez funkcjonariuszy policji w trakcie wykonywania czynności operacyjnych do wniosku dołączone zostały zebrane dowody obrazujące rzeczywiste wydarzenia na dworcu wobec grupy kibiców wracających z meczu oraz osób postronnych, które przebywały na peronie. O dalszych czynnościach informować będziemy na bieżąco. Ponadto przypominamy, iż:...
Odp: Nowy dział odnośnie zatrzymań w Świnoujściu - 12/10/2011 18:19
oby się udało jebać katów niebieskich mundurach !!!
Czasami bywają dni, gdy nie wpada żaden kwit,
Wtedy możesz liczyć tylko na swój wyuczony spryt,
Rozkminie to zakręce, co wykręce to moje,
Od ryzyka nie stronie, za to fartem się raczę,
Wystarczy ruszyć głową, i podążać dalej,
Pamiętaj o tym bracie na mecie i na starcie,
Po drodze na pewno będzie nie jedno wyzwanie,
Wiedz tylko jedno, że przejdziemy to razem,
W ekipie zawsze raźniej, radzić sobie lepiej,
Szacunek dla tych, co podali pomocną ręke,
PS!
Odp: Nowy dział odnośnie zatrzymań w Świnoujściu - 12/10/2011 20:00
Podlinkujcie poprawnie news, bo pokazuje HITY PAŹDZIERNIKA
Ostatnio edytowany przez: kingaps, 13 października 2011, 00:30 [1 raz(y)]
Ja kocham Liverpool - Ty kibicujesz Man Utd,
Jestem za Pogonią Szczecin, a Ty za Lechem Poznań
Lubie metal, a Ty kochasz hip-hop, Popierasz PiS, ja wole PO
Mimo to jesteś mi jak brat, bo łączy nas nienawiść do drogówki.
PO - PiS 9:6 F*CK ! F*CK !
Mordę może mam nie w tamburyn, ale mam zasady
Odp: Nowy dział odnośnie zatrzymań w Świnoujściu - 24/10/2011 14:30
Prokuratura wszczęła śledztwo!
Cytat:
Dziś rano do Stowarzyszenia Portowcy wpłynęło pismo od Prokuratury Okręgowej w Szczecinie z postanowieniem Prokuratury o wszczęciu śledztwa dotyczącego zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa złożonego przez Zarząd SKPS Portowcy związku z incydentem i przekroczeniem uprawnień przez funkcjonariuszy policji na dworcu PKP w Świnoujściu. O dalszych czynnościach będziemy na bieżąco informować.
- 1
-